Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Řecko - Zakynthos

Cesta z Vídně s W6 na 3 dny (čtvrtek až neděle). Roušky povinné v letadlech i na letištích. Jeli jsme večerním flixbusem z Prahy, tam se to neřeší, během přespání na letišti VIE to řeší. Letadlo tam zaplněné z 80 %, cestou zpět téměř plné. Salonek jsme dali ve Vídni při odletu i po návratu, letenka nikoho nezajímala.

Žádné tištěné formuláře nikdo nechtěl, do mailu mi od Wizz přistály jen ty pro vstup do Rakouska. Pro vstup do Řecka bylo třeba vyplnit on-line formulář, já i žena QR kód se 7 na začátku --> šup na testík, nikdo se neozval. Celý proces bylo zdržení asi na 20 minut, a to jsme byli na konci fronty. Na test šlo tak 60 % letadla.

V Řecku roušky povinné v obchodech (docela se to hlídá), autopůjčovnách, mhd a chtěli ji i na recepci hotelu plus rádius 100m kolem budovy terminálu letiště. Na všech místech označené židle či stoly, které se nesmí používat, ale nikdo to nedodržuje. Dezinfekce dostupná takřka všude.

Pláž Kalamaki prázdná (mimo lehátka), lidi si lehají tak 10-15 m od sebe, a to pokud je tam moc živo. Přikládám fotku z prvního dne asi ve 14 hodin odpoledne, kdy tam bylo výrazně méně rušno. Co ostatní pláže netuším.

Půjčení auta (Nissan Micro) 30 e na jeden den, většinou si v půjčovnách říkali 40-50, ale asi i proto, že jsme to chtěli jen na 24 hodin. Celodenní výlet - plavba kolem ostrova se zastávkami na koupání vč. Navagio za 40 e pro dvě osoby s vyzvednutím na hotelu. Překvapil nás levný pita gyros, obvykle kolem 2-3 e za porci, na Rhodu a Korfu jsme za něj dali o nějaké to éčko víc.

Na výletu lodi hlásili před odjezdem povinné roušky po celou dobu plavby, ale jen co odešel místní "šerif" a vypluli jsme, tak si je všichni sundali. Nandavaly se až při přistání. Tady mi přišlo dodržování opatření proti Covidu asi nejslabší, hodně lidí na malém prostoru, namačkaných na sebe, nedostatek desinfekce a totální nezájem ze strany organizátora. Obecně výlety jsou nabízeny v trochu menším množství a přijde mi, že i celkem levně, ve srovnání s jinými ostrovy.

Pocit z Řecka super, cesta do Vídně + letenka + ubytko s bazénem kilák od pláže asi 2,5 tis na osobu. Radost nám vzal až přes tři hodiny zpožděný flixbus z Vídně do Prahy.

0 Citovat

Foto - Kalamaki


img-20200813-111051147.jpg

0 Citovat

Vrátili sme sa z Malty. Leteli sme z Viedne spoločnosťou Air Malta. Pri boardingu vyžadovali vypísaný papier, ktorý nájdete aj u nich na web stránke, ale bol k dispozícii na gate. Tiež po prílete ďalší papier, ktorý je tiež na webe aerolinky, ale rozdávali ho v lietadle. Rúška povinné nielen na letiskách, ale aj v lietadle.

Na Malte berú opatrenia vážne. Napríklad v taxíku nepúšťajú klimtizáciu, ale majú otvorené okná :) (rúška samozrejme povinné). V autobusoch už klíma väčšinou pustená. V hoteli bez veľkých pakární. Akurát namiesto samostatného naberania jedla naberajú na taniere čašníci (aj pečivo na raňajkách).

V jednom kostole nám dokonca merali teplotu :) Videli sme aj miestnu omšu, bola len vo vonkajších priestoroch. Na pláži bez viditeľných obmedzení.

Na Malte sa však počet infikovaných zvyšuje, u miestnych sú viditeľné obavy. 

Pri odlete z Malty, ani pri prílete do Viedne žiadne špeci obmedzenia. Ale to sa môže zmeniť.

Očakávali sme väčšiu pakáreň, takže pre nás príjemné prekvapenie na prvej leteckej ceste po covide.



0 Citovat

[citace="Danny.709"]

Řecko - Zakynthos

Cesta z Vídně s W6 na 3 dny (čtvrtek až neděle). Na výletě, o kterém píšete, jste se koupali přímo na pláži Navagio? My byli na Zakynthosu první červencový týden, a to tam výletní lodě nepřistávaly, jenom se otočily v zálivu. Mysleli jsme , že to je nové nařízení, ale dodatečně jsme zjistili, že v minulých letech se to stávalo taky za nehodného počasí. Jinak FLIXbus do Brna též zpoždění cca 2,5 hodiny.

0 Citovat

Dachstein - pokud prijede do 10h, tak je sance na parkovani u dolni stanice lanovky. Jinak vas ceka shuttle bus. Lanovka nahoru - bud hned jedete nebo cekacka 15 min. Rouska do lanovky nutna. Jeli jsme nahoru 9: 45, kdyz jsme prisli tak cekacka na foceni na skywalk 10min, po nas se to uz zaclo valit, takze most uplne plnej, cekacka na fotku odhaduji 30 min. Temer bez fronty na obcerstveni a u stolu jsme si taky sedli. Lanovka dolu bez cekani. Cena lidova 47eur lanovkou tam i zpet. Nahore si potvrdte listek jinak se plati solo 20eur za parkovani... my to pri vyjizdu ukecali. Jo a nutna rezervace listku na lanovku, plati se az na kase u dolni stanice

0 Citovat

Vladka napsal(a):

Řecko - Zakynthos

Cesta z Vídně s W6 na 3 dny (čtvrtek až neděle).

Teď (v sobotu) výletní lodě přistávaly a koupaní možné bylo - viz foto.


dji-0255.jpg

0 Citovat

Zdravím, je tu někdo s čerstvou zkušeností z Islanu? Jak jsem se dočetla, pří příjezdu nutný test na místě, to je ok, ale následně píší, že do obdržení výsledků testu by člověk se neměl pohybovat venku a čekat na výsledek v ubytování. Mám výlet jen na pár dní, takže 24 hodin na místě je dost zásah, jak to funguje v reálu, má někdo info? Díky 

0 Citovat

To jsou nová pravidla platná od 19. srpna pro rizikové země. 

0 Citovat

Díky Michale, vidím, že to spřísnili a nová pravidla jsou ještě horší, tudíž naše cesta asi padá, díky za upozornění.


0 Citovat

Ahojte,

máte někdo zkušenost po příletu na Tenerife? 

Příletíš, otestují tě a do doby oznámení výsledku vás někde drží, nebo stačí být pouze na telefonu?

Letím příští úterý z Vídně a mám v plánu se nechat otestovat až na místě.


Díky

0 Citovat

Na Tenerife testují po příletu? To jsou nějaké novinky. Do Španělska by měl stačit ten jejich formulář, ne?

0 Citovat

Žádná novinka, viz zdejší mapa: Kanárské ostrovy: Při cestě je doporučeno přivést z domovské země negativní test na Covid ne starší než 72 hodin. Pokud nepřivezete, budete zdarma otestování po příletu, výsledek by měl být znám do hodiny.

0 Citovat

hm, 5. srpna mě na Fuerteventuře nikdo netestoval a nezaregistroval jsem, že se začlo :)

0 Citovat

Pěkné, pěkné 😂 Jestli to tak půjde dál, svou otevřenou dvacetieurovku na listopad až leden ruším a beru 120% 😥

Pokud mají být výsledky do hodiny, to bude určitě nějaký vysoce přesný rychlotest...

0 Citovat

Hlásím návrat ze Španělska - z Valencie. Oba lety s Wizz Air, obsazení tak ze třetiny, takže jsme si sedli kam jsme chtěli. Roušky povinné, ale na ceště zpět jsem ji měla "na půl žerdi " celý let a letušky nic nenamítaly. Ve Valencii jinak povinné všude, jak v MHD, tak na veřejnosti - dodržovali to opravdu všichni, a když jsme si ji z nosu na chvíli sundali, tak místní hned poukzaovali na to, abychom si ji hned nasadili správně.  Často po městě i na pláži jezdila policie a kontrolovali to. Městská pláž plná, rozestupy 5m jak je avizované u pláže, nikdo nedodržoval. Za městěm už bylo na plážích lidí mémě. Voda jak kafe. Ve městě pak lidí přiměřeně. Na letišti ve Valencii žádné zdržování, jen si odpípli kód a to vše. Lístek na Metro lze na letišti zakoupit, al  platba pouze kartou. Po příletu do Vídně jsme jen ukázali papír o transitu s pasem a parkovacím lístkem, otázka pár minutek.

0 Citovat

Ve Švýcarsku roušky v dopravě a obchodech, v restauraci vyplníte formulář s kontaktem na jednu osobu u stolu. Turistů v horách  celkem málo (St. Moritz, Grindelwald), u Lac Leman - Vevey docela hodně. Nafta snad nejdražší v Evropě, nejlevnější je v Rakousku, o něco dražší je v Německu.  I když to sem nepatří - prodám švýcarskou dálniční známku platnost do konce 2020 za 400 Kč v Brně.

0 Citovat

Takze  oproti letadlum   k mori na jih let  Praha - Dublin  opet zaplneny  zhruba  60 lidmi , snad jen rozdil ,ze byl vetsi pocet deti  ,pravdepodobne  rodiny vracejici se z prazdnin ,aby decka  stihly  skolu ci skolku ,(jestli vubec zacne) , protoze  z CR musi byt 14 dnu karantena  ,kontrola veskera zadna v Praze  i  odpoledne  Praha zela prazdnotou  T 1  B  prazdne  , docela to smerovali na A i na jeden gate  , pred nama letel Wizz do Bukuresti a  po nem Tirana ,  T2  nevim , ale

na plose  3 letadla  Ryanairu ., vzadu  pak dal nejake 2 cizi  jinak pusto prazdno  

Do Dublinu prilet o 25 minut drive .celkem  klid  houfne pred pasovkou vyplnovani  formularu , kde bude clovek naslednych  14 dnu ,na pasovce letel formular na hromadu  k ostatnim a jen pripominka ze  2 tydny karantena  Na letisti  vice letadel ,ovsem lidi celkem malo 

Autobus do Corku   tentokrat aircoach,stejny system jako bus eireann  ,dvojsedacka pro jednoho  ,ridic ma seznam   ,vic lidi  nevezme 

Takze  pohodove cestovani rousky v letadle  i v buse  tak nejak na zacatku ,postupne si kazdy pomaha podle toho, jak moc  to ciiti zbytecne 

0 Citovat

Dva týdny ve francouzských a španělských Pyrenejích.

Německo - na benzinku všichni s rouškou, všude dezinfekce, v kempu roušky do uzavřených prostor, každé druhé umyvadlo/pisoár zadělaný páskou, v kempu si brali telefonní kontakt. Na francouzsko německých hranicích zřízené testovací místo na CoVid. Německo no...

Francie - do obchodů a uzavřených prostor s rouškou, všude dezinfekce, některé kempy u Azurového pobřeží uzavřeny, další i ve 20.00 volné. Hrad Carcassonne povinný s rouškou.

Na francouzské straně Pyrenejí podstatně více lidí než ve Španělsku. Dle místních však podstatně méně lidí než v neCoVid době, sám posoudit nemohu. Ceny klasicky vysoké.

Španělsko - ve městech všichni nosili roušky, na vesnicích se už objevovali lidé bez nich. Na trecích sundáváno 10 m za parkovištěm. Disciplinovanost se dost měnila dle provincií, více to řešili v Aragonii, v Katalánsku méně.

V kempech nošení roušky pouze ve společných prostorách (Aragonie). V Katalánsku v kempech roušky jen vyjímečně.

Do malých obchodů vpouštěli určitý počet lidí, nejspíše dle m2. Opět všude dezinfekce. V restauracích pouze obsluha v roušce.

Ceny shodné s Prahou, jak v restauracích tak v obchodech. Minimum lidí na trecích v horách, 5 km od parkoviště jednotky kusů.

Andorra - vesměs to samé co Španělsko, roušky v ulicích města a v obchodech. V přírodě všichni bez. Namátkové kontroly na hranicích Andorry, nejspíše však kvůli chlastu a cigaretám.

Jediný problém s kempem byl v Gavarnie, kde jsem našli místo až ve třetím kempu. Jinak vždy bez problému, ikdyž jsme přijeli navečer.  Všude pouze místní. Jediného Čecha jsme potkali v Andoře s kolem. První a poslední CZ SPZ až v okolí Norimberka.

0 Citovat

@Jakub: Bude cestopis? Popřípadě třeba nějaký tipy na Andorru? :D 

0 Citovat

@ Dimik UK 

While you are requested to restrict your movements for 14 days if you arrive into Ireland from another location that is not on the COVID-19 Green List, you do not need to remain in the country for 14 days.

0 Citovat

Na prodloužený víkend Francie - Provence od pátku do pondělí:

Ryanair  (Praha - Marseille a zpět) - roušky po celou dobu letu, celou dobu svítila nutnost připoutání a na záchod po jednom bez fronty. Občerstvení standardní, platba jen kartou. Žádný vyplněný formulář nikdo nechtěl, ani tam ani nazpět. V Praze salonek funkční (lepší se najíst mimo něj, docela  slabota, nefungoval ani samostatný Security check), v Marseille zavřeno, bo COVID.  Letadlo tam málo zaplněné, nazpět o něco více, ale žádná extra naplněnost nebyla.

Roušky - všude vevnitř, včetně hromadné dopravy, hodně lidí nosilo roušku  i venku, v Marseille povinně  venku kolem přístavu.

Aix en Provence, Gorges du Verdon - pohoda, žádní cizinci, jen francouzští turisté, lidí celkem dost,  drahota jako obvykle, ale paráda.

Marseille - mrtě lidí, bez roušek, raději jsem tam nezdržovala.

Slabá sezona - průvodce říkal, že obvykle touhle dobou zaměstnávají třicet brigádníků, letos jich je jen pět....

0 Citovat

DimikUK- z těch agresivních urážek pořád dokola se mi zvedá kufr. Už by to stačilo. 

0 Citovat

Pokud padlo definitivní rozhodnutí forum nemoderovat/nepromazávat, nešlo by prosím alespoň zavést funkci ignoru/blokace uživatele? Já už tohle opravdu nechci číst. Věřím, že bych to ocenil nejen já.

0 Citovat

Souhlas... prijde mi, ze tenhle jedinec ma tezkou mentalni poruchu a mel by se odborne lecit.

0 Citovat

Zkus to treba tady : https://psychiatrie-praha.cz/kontakt/

0