Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Vlak Kosice - Budapest ... Po prekroceni hranic koniec kovidmanii, vsetci ruska dole. V Madarsku s ruskami skoncili takmer vsade. Netreba ich v obchode, restauracii, dopravnych prostriedkoch, hotely ani na letisku. My mame sice podobne cisla nakazenych, ale nas hladny hygienik by ich najradsej nariadil aj mrtvemu do truhly ... cele zle. 

Uvidime co bude v Atenach, novom to ohnisku covidu. Let s Ryanom je fully booked. Mobile boarding pass vygenerovany, kontrola plf a covidpassu az na gate (sli sme na prepazku, ale neni treba ak nema clovek podanu batozinu)

 

0 Citovat

Polsko - naprostá pohoda, všude skoro všichni bez roušky. Praha - Wroclaw Flixbusem - nikdo nic nekontroloval. Varšava - Praha Ryanairem - na letišti Modlin kontrolovali, kdo kam jede a podle toho vyžadovali různá potvrzení.  Po nás nic nechtěl.

 

A v Praze stála fronta údajně na kontrolu příletového formuláře, ale 

nakonec v té naší frontě nikdo nic vidět nechtěl. :-D

V Polsku to žije. Především u moře. Gdaňsk, Sopoty - to byly šílený davy. Vratislav neděle odpoledne chodníky  taky dost zahuštěné. 

 

0 Citovat

Praha - Amsterodam - Praha KLM 27.7.-30.7., dva očkovaní + infant

Odbavení v PRG stejné jako za starých časů, tj. pouze cestovní doklady na přepážce. Covid pas či holandský zdravotní formulář vidět nikdo nechtěl. Přílet v AMS stylem vystoupím s letadla a jdu si kam chci, nikdo nic nekontroloval, jejich PLF jsem tedy nevyplnil ani neodevzdal. V Holandsku povinné roušky jen v MHD a na letišti plus dištanc 1.5m, jinak nic. Obchody a restaurace tam jednou naplno. Zda něco žádají restaurace nevím, nebyl jsem hostem, ale pochybuji. Zpáteční odbavení v AMS stejné jako v PRG, kromě cestovních dokladů na přepážce nikdo nic nechtěl. Přílet do PRG, průchod kontrolou dokladů stylem mávnutí ruky pana policisty, tj. zcela bez kontroly. Letadlo tam i zpět prakticky plné.

0 Citovat

Návrat z Karpacze. V hotelu i v obchodech všichni roušky. Za celý týden jsem neslyšel češtinu, jen něco málo němčiny...

0 Citovat

Praha - Košice tu tuším ještě nebylo zmíněno, takže...

V Praze se kontroluje slovenský PLF formulář (mindop), ehranica ani covid pass nikoho nezajímá. Kontrola buď na checkinu, nebo u stolečku před gatem. Po kontrole dostanete papírek s potvrzením a to odevzdáte na gatu. V Košicích namátková kontrola na příletu, asi 6 policajtů.

V Košicích na odletu nekontrolují nic, dokonce ani zavazadlovou klec Ryanair jsem nikde neviděl. Na příletu v Praze namátková kontrola dokumentů, ale reálně jsem neviděl, že by někoho vůbec zastavili. 

0 Citovat

Michal napsal(a):

Let Oděsa-Katowice. V pravé řadě je horor se dostat na letiště. Trolejbus tam dočasně zrušili na jeden furt (na letišti už nejsou troleje) a maršrutky nějak nepremávají. Ve výsledku zbývá jen taxi cca za stovku. Trolejbus je exotičtější a rozhodně bezpečnější jak Ukrajinec za volantem.

Odesa je ted naprosto silena, kvuli nekolika rekonstruovanym silnicim a mostu si ani mistni nejsou jisti, kam ktera marsrutka jezdi. Blizko k letisti aktualne jede 11 a 168, ale i tak to je pak jeste cca 15-20 minut chuze. Primo z centra na letiste jede (ma jet) 129, ale to je zaroven hodinova vyhlidkova jizda po meste. Cele mistni MHD je tak debilni, ze to vypada, ze radnici ovlada nejaky taxikarsky oligarcha. 

A Kyjev ted kvuli rekonstrukci hlavniho tahu na Boryspil taky pecka. Tam dava pres den smysl jen vlakem, protoze autobus ci taxi muzou viset desitky minut v kolonach pod billboardy s napisem “Opravime cestu do vyroci dne nezavislosti” nebo tak nejak. 

0 Citovat

Riga-Praha

Všichni musí na check-in, nejvíc je zajímal český plf +ID, na boarding pass a ockocertifikát zběžně koukli. Včetně bezpečnostní kontroly cca 40 minut. V Praze úřední osoba telefonovala a zírala u toho kamsi do prázdna, projít mohl kdokoliv s čímkoliv.

V Rize bus č.22 na letiště z centra kolem půl hodiny, o víkendu jezdí 2x za hodinu,jen v 9 ráno má delší interval.

V lotyšských vlacích nejsou záchody 😱

0 Citovat

Dnes Bratislava Pafos. V BTS vsetci povinne na checkin kde je bola dokladna Cyprus pasov. V lietadle ludia sedeli skoro az na kridlach, take bolo plne. Po pristati v Pafose povinne vsetci na testy. Ale islo im to rychlo. Inak tu vsetko funguje. V prevadzkach chcu vidiet Cyprus pas, ale keby som ukazal blocek od Batu bolo by to jedno.

0 Citovat

A ty testy byly hluboko z nosu? 

0 Citovat

Nie, brali to iba s kraja. Trvalo to asi 2 sekundy.

0 Citovat

divan napsal(a):

Včera návrat z hor v Rakousku. V jednom ubytování o covidu ani zmínka, v druhém chtěli vidět covid pas. Některé hospody a kavárny jako před covidem, jinde se symbolicky zeptali na očkovaní/test, někde chtěli vidět covid pas + vyplnit formulář. Roušky v obchodech a autobusech nosí prakticky všichni. Cestou tam rakušáci na hranicích namátkově některá auta kontrolovali (nevím co přesně, nás nezastavili), zpátky nezájem a plynulý průjezd.

Byli jste tam dýl jak 3 dny a pokud jo, tak kontroloval někdo, jestli jste si udělali novej test v Rakousku?

0 Citovat

Barcelona 2(4)5. -30. 7.

Cesta tam úděsná - zrušení letu po několika hodinách čekání ze strany Vuelingu. Vcelku dost neprofesionální komunikace o přesunutí odletu na následující dny. Voucher na občerstvení jsme dostali až po nějakých 5,5 hodinách od chvíle, co mělo letadlo odletět. Hlavně v přepočtu 10éček na osobu s platností na ten den. Prasárnička.

Každopádně cestou tam kontrola španělského formuláře (https://www.spth.gob.es). V Česku na bag drop kontrolovali pouze vizuálně ("ukažte, máte"), pak i v Barceloně na letišti načtením QR kódu. Následně přišla sms s informacemi. Další dny už formulář nikdo a nikde nekontroloval. 

POZOR! Původní den odletu byl 24.7., když jsme ale neodletěli, musela jsem večer formulář udělat znova se správným datem odletu. Při načtení na letišti v Barce takhle zastavili jednu rodinu, která měla formulář s příletem o den dříve. 

Na den jsme si půjčovali auto u Centauro kousek od nádraží. Dělali jsme přes agregátor, ale ceny mají na místě asi tak o éčko nižší (https://www.centauro.net). 

Jinak vše relativně v normálu, mají kapacity v obchodech, takže se občas někde stojí řada. Ve vnitřních prostorech a MHD je povinná rouška (stačí ústenka, já ač očkovaná jsem si v přelidněných místech dávala pro jistotu FFP2). 

Úplně nejšílenější zkušenost je bohužel nepřekvapivě s příjezdovým formulářem do Česka. Už dávno jsem přestala bušit pěstičkami do stolu a nadávat, ale hezky od plic proklínám až do pátého kolene všechny, co na tom dělali. Po zkušenosti s tím, jak vypadá příjezdový formulář do Španělska, je to, co jsme zas vyrobili...Fakt to nemá smysl komentovat, je to ve skrze jen buzerativní sběr dat ze strany české státní správy, které se zjevně zachtělo pracovat s daty, kam kdo jezdí/létá. Nemá žádný účel. Cestou zpět ten formulář nikdo-nikde nekontroloval. Na bag dropu v Barceloně zajímal dámy jen certifikát o testování nebo očkování. Nikdo z Easyjetu se ani slůvkem nezmínil o tom, že by nějaký formulář bylo třeba vyplňovat nebo ukazovat. Při dosednutí v Praze mi přišla smska od ministerstva zdravotnictví, ale to je všechno. 

 

Kdybyste někdo měli radu, kde se obrátit na Vueling s nárokem na claim 250éček, budu ráda za tipy. Hodlám je za tu nekomunikaci sedřít z kůže.

 

 

0 Citovat

@Ridder: bydleli jsme v Rakousku 3 noci v jednom ubytování a 4 ve druhém. Jsme očkovaní, což stačilo. V prvním ubytování se šlo ubytovat bez testů, očkování - covid zcela ignorovali. Ve 2. ubytování si naopak covid pasy prohlídli a ofotili z našich mobilů. Pokud nejsi očkovaný, tak co vím, některá ubytování mají k dispozici bezplatně samotesty nebo je údajně možné se otestovat zdarma v některých testovacích místech. Jestli ale v praxi vyžadují test co 2 dny (AG) / 3 dny (PCR) to netuším. Doporučuji se zeptat v konkrétním ubytování.

0 Citovat

Valencie-Vídeň s Wizzairem absolutně nikde nic kromě BP netřeba a funguje i mobilní. V návazném vlaku do Brna samozřejmě taky nic. Akorát let hodinu zpoždění, takže jsem nestíhal vlak RegioJet, tedy jsem zrušil jízdenku za 180Kč. Na WHbf jsem zjistil, že tento vlak má taky zpoždění a na poslední chvíli jsem naskočil. Ale musel jsem si koupit novou jízdenku za 300... Takže se mnou RJ opět vy... No ale hlavně, že jedu.

0 Citovat

Cesta autom, Slovensko - Cesko - Nemecko - Svedsko - Norsko a spat. Cestou tam kontrolovali Covid Pass pri nastupe na trajekt z Nemecka do Svedska a pri prekracovani hranic Svedsko - Norsko, tam dost detailne. Aj sa vypytovali ci mame obe davky atd... Po ceste spat nikde ziadna kontrola...

Inak v Norsku celkom vela turistov, hlavne domacich, kempy plne do prasknutia, niekedy sa ani na stvrty pokus nepodarilo najst volne miesto v kempe tak sme kempovali na divoko.... Restauracie hlavne v piatok, sobotu uplne plne, na stol sa cakalo pekne dlho, a to sme neboli v ziadnom velkom meste.... Opatrenia v podstate ziadne... vo Svedsku ani v Norsku ruska nikde nepoznaju, akurat su vsade dezinfekcne prostriedky a v kempe musia byt stany minimalne 3 metre od seba :)

Stravili sme tam perfektnych 17 dni hlavne v strednom Norsku + trocha Svedsko tam hlavne rybacka, tak ak by niekoho nieco zaujimalo kludne piste...

0 Citovat

Viden - Lisabon - Cancun a zpatky

Ahoj, vcera jsem se vratila skoro po mesici z Mexika. Na ceste tam PCR test, 20h stopac v Lisabonu, vse bez problemu. Cestou zpatky antigen za cca 900,- (800 mexickych pesos). Prokazovali jsme se jen pred nastupem do letadla v Cancunu, pote nikdo nechtel. Jak jiz bylo zminovanovano vyse, ve Vidni plati magicke slovicko tranzit, ridi to tam vojaci (nemluvi anglicky).

V Mexiku jsme projeli cely Yucatan, epidemiologicka situace tam je jako bychom meli v CR cca 1000 nakazenych denne. Vse funguje (restaurace, obchody, pamatky, zabavni parky, cenotes...) jak ma, jen jsou Mexicani posedli nosenim rousek uplne vsude a za vsech okolnosti (venku, sami v aute, sami na plazi, na archeologickych pamatkach, pri pruchodu dvoumetrovym vnitrkem restaurace, etc.) Ja jsem to bojkotovala, neb jsem v 7. mesici, a mela jsem co delat s horkem samotnym, natoz nosit jeste rousku, ale je to kazdeho vec, nicmene, casto to vyzadovali.  

Bambilion naprosto zbytecne administrativy, prijezdovych formularu a QR kodu, ale to je ted treba vnimat jako beznou soucast cestovani. 

Turistu po malu, semtam nejaky American, Nemec, Francouz... 

Kdybyste se chystali, predem si zjistete situaci, jak jsou na tom plaze skrz morske rasy. Doporucuji neodletat z Prahy, jinak se vam to prodrazi, ale to uz si kazdy dohleda sam :-) 

 

0 Citovat

Prechod sitnica - zupci.

Premierovo prechadzame hranicami busom.

Na ch strane sofer vyzbieral pasy, neskor ich cestujuci za jazdy rozdali. Vystupne razitko som nedostal.

Na bah strane vsetci z busu von. Kontrola pasu a poziadavka pcr testu. Tak som mu dal antigen za 15€ z kotora. Furt na mna hovoril srbsky, rozumel som hovno ale nakoniec vsetko ok.

Jedna baba mala ockovaci preukaz v mobile, zadny problem.

Dalsi par nemal ani ockovanie ani test. Ti nevspusteny a poslany nazad do ch, co je asi 3km slapania ale snazili sa stopovat.

Zatial prvy dojem z republiky srbskej ok, zadne ruska, uvidime co bude dalej.

0 Citovat

Len pre info. Pri prechode s Juzneho Cypru na Severny treba vytlaceny test. Iba SMS co sme dostali po testovani po prilete nestacila, a nepustili nas v Nikozii cez ciaru. Podobny problem malo viac turistov.

0 Citovat

@veronika-hanusova: když už jsi založila k rouškám na Azorech extra vlákno, není trochu zbytečné opakovat stejný dotaz i tady??

0 Citovat

Ateny - Vieden. Ateny na kontrole klasicka salama, presiel mi aj tabak do vodnej fajky co mi iranec "ukrojil" z vecsieho balenia (uz na pohlad to vyzera fakt podozrivo). Na gate okrem boarding passu nechceli nic, ziaden green pass a neriesili sa ani tranzit a batozina ... Akurat sem tam slecna okrikla erdoganovcov, ze iba jedna taska (oni mali casto aj 3x small). Vo Viedni stacilo povedat tranzit, a vojak len znudene mavol rukou, ze mam ist dalej. A potom este SK hranica, mame vsetci ehranicu? Dobre tak pokracujte v ceste, pekny vecer. V GR vsetko fajn az na tie teploty ... 44 C da zabrat aj milovnikom tepla ako som ja :) Nehovoriac o telefone co kazdych 10s vypisoval, ze zariadenie je prehriate a odmietal navigovat a fotit. Ateny su take multi kulti, ze to by uz aj Merkelova ocami prevracala ... kazda Khabul restaurant je aj distribucne centrum opiatov a inych narkotik. Drogy sa podavaju priamo na ulici za bieleho dna, ale inac ako mesto fajn :)

0 Citovat

Tak taky navrat z Recka z Rhodosu vcera  Behem naseho pobytu se menily podminky a misto antigenu  ktery stacil pri letu tam, bylo treba PCR pri letu zpet a jeste 5 dnu karanteny, ktera by mi zkomplikovala odlet do Irska   Tak jsem udelal rychle zmenu a misto do Prahy jsme leteli primo do Dublinu, jen jsme s tydne pobytu udelali 14 dnu ,cehoz jsme nelitovali  Test sice musel byt taky PCR, ale nakonec jsem nasel testovaci stredisko v hlavnim meste ,kam jsme se na 1 noc presunuli ,kdo by potreboval, dam kontakt sice PCR za 60 euro na osobu oproti 20 za AG ale jeste ten den jsme meli vysledky a odber z kraje nosu a nic vic  Muzu dat i kontat na  testy v Archangelos kdo by chtel 

Jinak v Rhodosu na letisti kontrola testu i lokatoru, v Dublinu vubec nic !   V letadle nas letelo jen 15  ! Na Rhodosu super i kdyz posledni noc hodinu od nas zuril pozar a skoro celou noc nesla elektrina   Teploty byly v druhe polovine pobytu pres 40 more 28  

Karantena neni tady v Irsku po navratu z Recka,  ani zadny dalsi test  Jinak jsme byli ve Stegne rousky nikdo nenosil ,personal v tavernach ano  vse funguje , v hlavnim meste bylo rousky videt ,pri cestovani jsem tomu celil osvedcenym zpusobem , nakonec pri 15 lidech v letadle nikdo neotravoval a v buse z Dublinu do Corku uz byla tma -)

0 Citovat

Praha-Treviso-Praha.

Cesta tam: V Praze chtěli jen letenku a pas. Je vidět, že Menzies měl asi sakra velký průser. Po přistání jen průchod kolem termokamery.

Cesta zpět: V Trevisu funguje light verze Hlavy 22. Na check-in přepážce nedají papírovou letenku, protože máte mobilní BP. Při vstupu na security děržurná drštkuje, že máte jít na check-in. Naštěstí stačí trocha italské gestikulace. Načítání letenky u turniketu je však adrenalinová zábava. Dva lidi vystačí na pět minut, protože to ty kódy načítat nějak nechce.

U brány už kontrolují jen letenky a zda souhlasí jméno na ID. Po příletu v Praze veškerá kontrola nula nula nic. Prochází se kolem budek se znuděnými policajty, co nic nekontrolují. Ani se jim neukazuje QR kód z českého formuláře ani nikdo Italům neříká, že mají mít respirátory a ne roušky.

0 Citovat

Praha - Rhodos Ryanair

Let skoro plný na 90%. Velká skupina mladé Češi dělali víc bordelu v letadle než 1 plačící mimino. Nenosili rousky, pili, řvali...

Jediný kontrol by v Praze před boarding. Kontrola jestli máme BP, PLF do Řecka. Děti mladší 12 let nepotřebují testy. 

Po příletu, kontrola PLF asi 1s, žádný skan jako loni. Neviděla jsem nikoho kdo je výzván na test.

Je tu horko, ale u moře to se dá v pohodě. Meloun, ovoce, gyros to zajistí. Prostě pohoda! Jsou víc lidí než loni Řekové říkají že sezóna je dobrá ale i tak na pláže jsme skoro samé . Ale jsme mimo hlavní letoviska.

Dovolená začíná. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Citovat

Neletel ted nekdo s TAP Portugal z Vidne do Lisabonu ? Nejak z tech jejich instrukci nedokazu vycist zda mi staci ockovaci certifikat nebo i tak vyzaduji i test.

0 Citovat

Praha-Kyjev-Praha plus nějaké cesty po Ukrajině. Cestu na Ukrajinu cca 2 týdny nazad nemá smysl řešit, od 5.8. platí nová, výrazně přísnější pravidla pro příjezd. Cesta zpět z Boryspilu do Prahy zmatek nad zmatek, UIA odbavovaly všechny své lety na asi 15 přepážkách, aniž by bylo určeno, která je pro kterou destinaci, což v kombinaci s odlety několika letů do plážových destnací znamenalo, že všude byla kvanta koupáků s obrovskými zavazadly a šílené fronty. Díky online odbavení a objevení fungující drop-off přepážky jsme se tomu naštěstí vyhli. Univerzální odbavení kohokoliv kamkoliv mělo ještě jeden dopad - kontroly testů/očkování a příletového formuláře probíhaly až na gate před nástupem do letadla, což znamenalo, že několik lidí nedoletělo, protože neměli test a po security kontrole už neměli šanci se jakkoliv dotestovat, což by při upozornění před odbavením možná ještě stihli.

Místní přelety a přejezdy po Ukrajině bez jakékoliv kontroly čehokoliv, roušky, ač jsou všude cedule o tom, že se mají nosit, jsem viděl jen v Kyjevě v metru a v obchodech a to ještě většinou "na půl žerdi", mimo Kyjev (Oděsa, Žytomyr, Čudniv) jsem je prakticky neviděl.

0