Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

PRG - RIX - PRG (Ryanair)

Odlet z Prahy - kromě občanky nikdo nic vidět nechtěl (ani certifikáty o testech/očkování, ani vstupní formuláře do Lotyšska). Přílet do Rigy - nikdo nekontroloval zhola nic (asi za hodinu pouze pípla sms z lotyšského ministerstva vnitra o povinnosti mít vyplněný příjezdový formulář).

Včerejší návrat do Prahy - V Lotyšsku pouze kontrola občanky před nástupem do letadla. V Praze pak to samé, i když na znuděných policajtech bylo vidět, že kdybych ukázal tramvajenku, prošlo by mi to také :-)

V Lotyšsku jsou roušky povinné pouze v uzavřených prostorech/MHD. Ve výloze každého obchodu je pak údaj o maximálním počtu možných nakupujících, což místní opravdu dodržují a někdy byly vidět venku fronty.

Jinak Riga velmi milé překvapení. Centrum krásné, čisté, upravené. Doporučuji :-)

0 Citovat

neli cemuk rikas v cajku ? Ockovani , rousce a  kontrole v restauraci ?  Dekuji nechci za takovy cajk....

0 Citovat

mikir: Hele, nekomentuju nastavení systému a možnosti cestování, já prostě cestovat chci a nech to na každém, co je ochotný podstoupit. Takže na tohle ti reagovat nebudu.

Cajk ve smyslu toho, že při splnění podmínek žádné jiné komplikace nebyly. A myslím, že tyhle názory a myšlenky si komunikuj jinde, minimálně v jiném vlákně. Děkuji. 

0 Citovat

Mikire, ber to tak, že Neli a nejen ona si zvykla. Lidi by si zvykli i kdybys jim každý den přidal ránu bičem, tak za 10 dnů to budou brát jako samozřejmé a jedenáctý den ti jich pár v dobré náladě ještě za tu ránu poděkuje. 

0 Citovat

M+M: jděte už do prdele, kdo je pořád zvědavý na vaše stále stejné (a zcestné) žvásty

0 Citovat

Toto je diskuzní fórum ,takže budeš muset zkousnout i jiné názory !!

Podle mě to v cajku také není (roušky,testy a podobné dementnosti!) ,ale spíše smutná realita a pokud to někdo už bere jako samozřejmost a bezmezně vše dodržuje ,tak to je dosti smutné!!

Jinak víkend vlakem v Karlových Varech (samozřejmě bez hadru na hubě) s odskokem do německého příhraničí (Oberwiesenthal a Fichtelberg) - hranice tady samozřejmě bez kontrol restaurace na Fichtelbergu roušky uvnitř personál ,ale hosté tak půl napůl.

Karlovy Vary jsou zatím nejnormálnější město ,která jsem u nás letos navštívil ve 4 hv. hotelu v centru jsem za dva dny nepotkal nikoho v respirátoru či roušce jak personál tak hosté.....při ubytování nějakej certifikát nikoho samozřejmě taky nezajímal . I v obchodech ty hadry na hubě volnější než jinde.

0 Citovat

tbu napsal(a):

M+M: jděte už do prdele, kdo je pořád zvědavý na vaše stále stejné (a zcestné) žvásty

Vidíš to tbu. Ima se naštval, že jsi na něho zapomněl 😉.

0 Citovat

Úplně seriózně člověk musí chápat, že opatření hodně lidem vadí. Obzvlášť v kontextu toho, že takové Švédsko, Maďarsko, Estonsko nebo Británie žijí už zcela normálně, bez roušek i pasů, kromě nějakých výjimek v mhd nebo na akcích s tisíci účastníky. Očkování akceptuji, nikdo si nemůže být jistý, co by ho v případě nákazy potkalo, ale s rouškou několik let fakt žít nebudu. Největší beznaděj je, že u nás není šance na změnu a nezbyde než jezdit do normálního světa na výlety, případně se tam zdržet déle.

0 Citovat

Nevyjadril jsem nic jineho ,nez to, ze to v cajku proste neni a tezko to muzu davat do jineho vlakna ,kdyz to je reakce ani ne tak na  neli . to je opravdu jeji vec ,ale v podstate na Mallorcu a Nemecko i treba konkretni restauraci,  asi stejne jako se vyjadrila majitelka v Trnave ,ze bude kontrolovat a  pusti jen naockovane ,taky jeji vec a otevrene ji preju at zkrachuje ,kdyz podporuje diskriminaci a chce kontrolovat neco na co nema ani pravo 

Jsou staty a mista i jednotlivci, kteri se chovaji normalne a jsou jini kteri jsou hystericti  tak to nazyvam pravym jmenem .rozbor by patril do covid obecne takze vic uz to nekomentuju 

0 Citovat

Však tady naprosto seriozně opatření vadí všem (ano, všem). Ale tohle vlákno není určené k tomu, aby M&M žvatlali, že jsme ovce, lma o (ne)opatřeních v KV (ale uznávám, vzdáleně to k tématu je) nebo, abych já tady žvatlal o tom, že si myslím, že je ok nosit respirátor ve vnitřních prostorech i když jsem naočkovanej. Od toho jsou jiná vlákna.

Tohle je skutečných zkušenostech, a ne naší ideologický válce, tak by bylo fajn, aby to tak zůstalo :)

0 Citovat

Stavanger: roušky zde neexistují ani v MHD, ani v obchodech, hotelech, nikde. Při příletu si jen oskenovali QR kód z očkování, za 5 minut jsem byl před letištěm.

0 Citovat

Včera jsem přijel z pozemního výletu Mnichov-Tyrolsko a domů, na cestování letadlem teď nemám moc nervy.

Jízda do Mnichova bez zádrhelu, na hranicích nikdo nebyl. Jel jsem na jednu noc se ubytovat u letiště a filmovat letadla. V hotelu chtěli certifikáty, bez nich je člověk občan druhé kategorie, tak jsem jim něco ukázal. Obsazenost byla tak 5%, na parkovišti asi 5 auta. Ráno na snídani byli mimo nás dvě rodiny.   Na konci mi to v recepci vyčetli, že nenosím roušky, tak jsem jim vysvětlil, že je to podle mě k ničemu. A oni, že to je nařízení a přes to v Německu nejede vlak.. I když jsme všichni prověření a ten QR kód by nás měl chránit :)

Ráno do Rakouska, v Tyrolsku naprosto narváno. Ubytování jsem hledal opravdu dlouho, musel jsem rezignovat nejdřív na oblíbené město, pak na oblast a pak i na kvalitu. Asi Němci/Rakušáci/Holanďani vzali Alpy útokem. Jinak v některých hospodách člověk nedostane pivo pokud nesplňuje podmínky něčeho z jejich 3G(asi očkování, test nebo nemoc) Někde musí člověk vyplnit papír aby ho mohli trasovat. Lanovky jsou cajk, Rakušáci k tomu přistupují jako my. Jen v Kitzbühelu byl na dolní stanici nějaký fašoun, který všechny nutil do náhubku. Samozřejmě si to každý v kabině sundal, prostě komedie k ničemu.

Cesta domů v sobotu šílenost, podcenil jsem asi výměnu turnusů plus prý v Bavorsku byl konec prázdnin. Od najetí na dálnici až k Holledau jsme za dvě hodiny dali krásných 120km. A k dálnici jsme dojeli těch 50km za hodinu a čtvrt. Sobotu k cestování nedoporučuju.

0 Citovat

A ještě jsme zapomněl na Irsko, letěli jsme konec července přímým FR z PRG, do Dublinu, letadlo hodně plné, hodně Čechů,. Je vidět, že Irsko bylo dlouho zavřené. Na odletu klasická kontrola nesmyslných covid papírů v gejtu, na příletů nás poslali na automat na čtení pasů, jinak nic. Ale den před tím skenovali covid pasy, tak jsem se trochu potil...

 

V Isrku jsou přísní v hospodách, nepustí dovnitř bez testů, asi se bojí pokut. jinak mi číšnice řekla, že jí to sere. Chtěl jsem po ní ať sundá roušku, že chci vidět jestli je stejně hezká jako příjemná :) Večer ji sundala...

Jinak všude mraky turistů narvaný vše, u hospod tak půlhodinové fronty na to se vůbec posadit. Chytli jsme nějaký prodloužený víkend kdy měli volný i pondělí. Odlet domů v klidu s KLM přes AMS. Jen nás hnali na čekin na kontrolu covid nesmyslů. V AMS docela prázdno v terminálu. V PRG na příletu kontrola pasů ale s takovým dost nezájmem.

0 Citovat

Vloni jsem toto vlákno zakládal na zážitky z cest v této divné době. Jestli někdo nosí hadr na hubě, kýbl nebo alobal na papuli, je mi jedno. Každý dle svého vědomí a svědomí.

Držte se prosím tedy tématu vlákna, své přesvědčení a názory si pište jinam nebo do vlákna, které si na to založíte.

K tématu - přišlo mi pár zpráv s dotazy na jídlo. Na Mallorce v pohodě, nikdo v restauracích nic vidět nechtěl, ale roušky na puse striktně, jinak nepouštěli ani do obchodu (párkrát jsem videl nějaké situace s polskými turisty). V Berlíně v restauracích a fast foodech chtěli vidět potvrzení - ať test nebo očkování. Na hlavním nádraží docela striktně.

0 Citovat

By jste teď někdo na Islandu? Letím za 14 dnů a zajímá mě hlavně jaké jsou vstupní formality ( jsem 2x očkovaná) a jaké potraviny si můžu dovézt z Česka. Předem díky,  EJ

0 Citovat

mig 22 ,uz jsem tu psal ,ze 2.8. byl srpnovy bankholiday ,volnych pondelku je behem roku 7 .taze bylo asi vic lidi ,ale to je letos klasika Irske rodiny maji vetsinou 3 i vice deti a kdyz ma takova rodina zaplatit testy tak radeji zustane doma  Jinak od 19.7. plati Evropsky certifikat  a velmi se asi kontrola omezila  Vraceli jsme se 3.8. vecer z Recka a ty novodobe blbosti chteli videt jen v Recku v Dublinu uz nic jen cestovni doklad  a i kdyz je Recko podle CR cervene,  tak zadna karantena ,zadny dalsi test ,, proste 3 podminky bud ockovani , nebo prodelani covidu, nebo PCR test  a vpohode  Uvidim jak to budou dal kontrolovat 

S hospodami to je jak kde, jine to bude v Dublinu a jine na vesnicich  a v mistech kde neni tolik turistiky ,v takovych mistech  se covid neresi ,rousky jsou v obchodech typu lidlu  a vetsich jinych,  jinak uz moc ne  Bary jsou ale porad zavrene  a velka cast restauraci si vybudovala i  v nepriznivem pocasi  posezeni venku  kde se nic neresi Lidi si taky delaji domaci party  V me oblasti  na jihu Irska zadny problem s covid nesmysly neni   a kdyz clovek vi kam ma jet,  tak  uplne v pohode,  pridavam jednu z mych oblibenych plazi bez lidi ted v patek  Vikend bohuzel v podstate proprsel 

 


20210813-123044-800.jpg

0 Citovat

Zkušenosti z 3týdenní cesty po Turecku:

- Let Praha-Istanbul (Pegasus): Před gatem kontrola očkování/testu a HES kódu. Všechny s českým pasem si zavolali předem, zkontrolovali očkování/test a vytiskli papírový boarding pass. Letadlo překvapivě docela plné. V Istanbulu (Sabina Gokcen) asi hodinová fronta na pásové kontrole, ale chtěl vidět jen pas, očkování ani HES kód ho nezajímal.

 

- Opatření v Turecko : Prakticky vše funguje bez omezení. Četl jsem třeba o zákazu vodních dýmek v restauracích, ale evidentně už neplatí nebo se ignoruje. Roušky se nosí poctivě v Istanbulu a Ankaře (v MHD a obchodech jsem neviděl nikoho bez roušky). V ostatních navštívených městech (byl jsem hlavně na jihovýchodě u syrských hranic) se nosí méně. Stejně tak v dálkových busech se to tolik neřeší. Turistů jsem potkal víc jen v Istanbulu, jinak docela prázdno. Ideální využít toho v Kapadokii, není problém sehnat let balónem za 60 €.

 

- HES kód : Tohle mi připadalo jako větší opruz než rouška ve 40 °C. HES kód se nepoužívá jen pro vstup do Turecka, ale hlavně během pobytu. Musí ho mít i místní. Třeba Istanbul Card je nutné po zakoupení spárovat s HES kódem. HES kód musíte ukázat i při nákupu jízdenky na dálkový bus, případně zadat při online nákupu. Vtipný je, že při nákupu vnitrostátních letenenek to po mě HES kód jako po cizinci nechtělo. Občas HES kód kontrolují při vstupu do obchodního centra, muzea nebo check-inu v ubytování, ale to jsou spíš výjimky.

 

- Let Istanbul-Praha (Pegasus):  Pasová kontrola tentokrát docela rychlá, bezpečnostní kontrola jako vždy skoro nulová (nemusíte vyndavat tekutiny ani notebook). U gatu kontrola očkování/testu. Nechtělo se mi hledat papír v batohu, ale stačilo ukázat potvrzení v aplikaci Tečka. Letadlo opět skoro plné. V Praze opět kontrola očkování/testu, opět stačila aplikace.

 

Pokud by někoho zajímaly podrobnosti o cestě (navštíven Istnabul, Ankara, Kapadokie a jihovýchod země jako Gaziantep, Diyarbakir nebo Mardin), dejte vědět.

0 Citovat

Ahoj, při cestě Vídeň-Tirana a zpět je zapotřebí nějaký test?

Očkování nemám.

Díky za odpověď.

 

0 Citovat

Praha-Linz a zpět

Tradičně ve vlaku žádné kontroly očkování/testu nebo formulářů. Bohužel od hranic do Linze náhradní autobusová doprava.

V Linzi se venku roušky nenosí, ale uvnitř celkem ano. Neplatí to ale o zastávkách MHD, a to ani těch v podzemí. Tam to skoro nikdo nemá. V zoo do pavilónu bez roušek, stejně tak v botanické do skleníku. Co se týče covidpasu, chtěli ho po mně akorát v zoo.

Jinak turistů velmi málo a centrum vylidněné. Možná to bylo těmi 32°C, co bylo venku. V neděli tradičně obchody zavřeny, ale na Hbf funguje Spar s normálními cenami. Jen je přepažený (a tím pádem zmenšený a díky tomu asi může být otevřený). Vůči Německu se před ním netvoří fronty. Nezdá se, že by v Rakousku ještě vyžadovali omezení počtu lidí na prodejní plochu.

Vlak ČD na cestě zpátky. Až do Budějovic půlka personálu žádné roušky. Lidé ve vlaku tak půl na půl. V ČB dorazila nová zásadovější posádka.

0 Citovat

Vojtěch Horský napsal(a):

Ahoj, při cestě Vídeň-Tirana a zpět je zapotřebí nějaký test?

Očkování nemám.

Díky za odpověď.

Odpovědi máš tady: https://www.cestujlevne.com/akcn...#komentare

0 Citovat

Díky! 

0 Citovat

Vylet do Prahy😉, nikde nikdo testy ani ockovani nechtel, ani v hotelu. Jinak doporucuju akci “V Praze jako doma”, kde jsou za ubytovani v hotelu vstupy zdarma….napr. Prazsky hrad, vez na katedrale sv.Vita, ZOO, Botanicka, Petrinska rozhledna, bludiste, planetarium, hvezdarna, muzea, veze ve stare Praze, historicka tramvaj atd. …. V podstate to preplati cenu hotelu. Takze v tomto pripade opravdu cestuj levne, meli jsme 4* Don Giovanni hotel se snidani pro 4 za 1200Kc/noc a nemuzu si to vynachvalit.

0 Citovat

Aleš napsal(a):

PRG - RIX - PRG (Ryanair)

Odlet z Prahy - kromě občanky nikdo nic vidět nechtěl (ani certifikáty o testech/očkování, ani vstupní formuláře do Lotyšska). Přílet do Rigy - nikdo nekontroloval zhola nic (asi za hodinu pouze pípla sms z lotyšského ministerstva vnitra o povinnosti mít vyplněný příjezdový formulář).

Včerejší návrat do Prahy - V Lotyšsku pouze kontrola občanky před nástupem do letadla. V Praze pak to samé, i když na znuděných policajtech bylo vidět, že kdybych ukázal tramvajenku, prošlo by mi to také :-)

V Lotyšsku jsou roušky povinné pouze v uzavřených prostorech/MHD. Ve výloze každého obchodu je pak údaj o maximálním počtu možných nakupujících, což místní opravdu dodržují a někdy byly vidět venku fronty.

Jinak Riga velmi milé překvapení. Centrum krásné, čisté, upravené. Doporučuji :-)

 

Pridavam se k doporuceni, Riga je moc pekna. Ja se vratil dnes :-) A i zkusenosti mame uplne stejne. V Rize i na vesnici.

Jen bych doplnil, ze vnitrni prostory restauraci jsou zavrene. Az na nejake vyjimky. Vcera jsme sli do baru, kde si (velice sympaticka) servirka fotila nase ockovaci certifikaty.

0 Citovat

K restauracím v Rize: vrátili jsme se před 10 dny a nesouhlasím s tím, že mají vnitřní prostory uzavřené. Krom KFC a McDonalds byly otevřené všechny (možná by se našlo několik dalších fastfoodů), a že jsme jich viděli opravdu dost. Ale do vnitřních prostor chtěli vždy vidět covid-pas, někde i ID - osobně vyzkoušeno několikrát. Nestudoval jsem podmínky provozování restaurací v Rize, ale vyhodnotil jsem si to tak, že pokud restaurace nemá personál, který by kontroloval covid-pasy, nebo to nechce řešit, musí zavřít vnitřní prostory. Byli jsme svědky konfliktu, kdy se hosté (rusky mluvící) dožadovali vstupu do vnitřních prostor bez covid-pasu a skončilo to za účasti policie.

0 Citovat

Vcera letela  zena  z Dublinu do Prahy v Dublinu nechteli videt vubec nic , v Praze  vsechno  ,tedy  test ( antigen ) PLF i objednavku na  PCR  nejdrive po 5 dnech nejpozdeji 14 den  To skutecne nelze nazvat jinak nez idiioti  Letadlo pomerne plne ,tak maij asi  ti zbohatlici  zne  Antigen na letisti v Dublinu  za 45 euro  vysledek byl za  50 minut od testovani   Ja letim pristi tyden, tak ocekavam stejnou buzeraci  Jako bonus  minimalne 5 dnu  samoizolace . na kterou jim s zenou sereme   Od zari  uz budu muset  zkusit  vymyslet nejake rozumne prestupy  i kdyz v podtste  dokud bude nutny  PCR pri navrtu do Irska , tak je to asi jendo  .leda bych zkusil  nejaky  falzifikat  kdzyz v Dublinu  nebyla kontrola ani po navratu z Recka  ani  ted pri odletu  nic 

0