Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Zajímavé, že to zprisnili. Před měsícem šel tranzit úplně v pohodě a nikdo nechtěl nic vidět. Jinak vlak možná čekal, protože měsíc zpátky jel ještě v 1:19. 

0 Citovat

Ta Vídeň mě taky lehce udivila, podám report ze třech návratu, a sice pozítří Dortmund Vídeň, 30.10. Brindisi Vídeň a 8.11. Malta Vídeň.

0 Citovat

Tu Videň můžu potvrdit středa 20.10 žádná přepážka tranzit!

Fronta na více jak půl hodiny a důkladná kontrola občanek/pasů a vyžadován covidpass.

0 Citovat

super... :-(

0 Citovat

Včera návrat z Jerevanu do Vídně jako za starých časů. Kontrola pouze na pasovce, kde stačil pas a zmínit tranzit autem a obdržený modrý lísteček stačilo záhy odevzdat vojákům a odchod volný. Možná je tu rozdíl kvůli non-schengenu. Doplňuji, že to bylo kolem 23. hodiny.

0 Citovat

Nevím, podle čeho to berou. Při návratu z Tirany 8 hodin ráno minulé pondělí, taky všichni na pasovku a poctivá kontrola kovid pasů a ID, žádný tranzit ani na okolní terminály nebyl umožněn (měl jsem další letenku do Burgasu). Albáncům dokonce kovid pasy kontrolovali čtečkou v mobilu, nám ne. Za pasovkou bylo další stanoviště, kde člověk odevzdal lísteček a pak sluvko tranzit fungovalo. Na další "let" jsem musel ale znovu přes security.

0 Citovat

Martin, tam pod pojmom trazit sa myslelo specialne okienko na pasovke, kam mali prioritne ist cestujuci, ktori dalej pokracovali do SK, HU a CZ.

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

 Albáncům dokonce kovid pasy kontrolovali čtečkou v mobilu, nám ne. 

EU ma pristup ku covidpassom tretich krajin a opacne? 

0 Citovat

Včera návrat z Mallorky a nečekali jsme nikde. Voják volal bokem ty, kteří jdou jen tranzit a hotovo.

0 Citovat

voughne napsal(a):

[citace="Martin Vícha"]

 Albáncům dokonce kovid pasy kontrolovali čtečkou v mobilu, nám ne. 

EU ma pristup ku covidpassom tretich krajin a opacne? 

[/citace] V případě Albánie, Makedonie, Turecká, Ukrajiny ano. (a asi i dalších) Tady to máš o Albánii https://balkaninsight.com/2021/0...tificates/

0 Citovat

Dneska Viden-Nice letadlo plné z 90% žádná kontrola nikde akorát nascenovam 2x BP

0 Citovat

Ahojte, byl nekdo posledni dobou v  v Recku v Atenach? Planujem vikend po pamatkach tak jestli jsou tam nejake specialni covid restrikce ted ?  

0 Citovat

Budapešt: Vstup do Maďarska pozemní cestou zcela bez kontrol. V Budapešti nenosí roušky prakticky nikdo ani v MHD nebo v obchodech, jen na letišti se najdou lidé s rouškou.

 

Budapešt-Dubai: Na check-in desku Wizzairu dlouhá fronta – přepážky nejsou vyhrazený pro jednotlivý lety, ale jak se začne blížit čas odletu, tak začnou brát přednostně konkrétní destinace. Není tedy nutný žádný velký předstih. Proběhla jen kontrola PCR testu (bez problémů stačí test z ČR). Nenechte se zmást e-maily Wizzairu, žádný formuláře nejsou pro turisty nutný, dokonce se obejdete i bez dubajských/emirátských covid aplikací. Cabin crew důsledně kontrolovala roušky během celýho letu.

 

Dubaj: V Dubaji na příletu vše dobře zorganizované – nejdřív pasovka, pak kontrola PCR z výchozí země a nakonec ještě jeden PCR test (platí pro odlety z Maďarska, protože ČR není na rizikovém seznamu). Dohromady to nezabralo víc než 20 minut. Výsledek testu pak přijde SMSkou druhý den. Mezitím byste měli zůstat na hotelu, ale nikdo to asi nekontroluje.

V Dubaji se nosí roušky všude. V MHD a vnitřních prostorách prakticky 100 % lidí. 95 % lidí nosí roušku i venku (těch 5 % jsou hlavně turisté). Vzhledem k teplotám to není úplně příjemný. Na druhou stranu funguje prakticky vše bez omezení.

 

Expo 2020: Při vstupu na expo se zběžně kontroluje očkování (stačí Tečka). Roušky opět vyžadovány i venku. Lidí překvapivě dost, takže se připravte na frontu do větších pavilonů. Počasí není úplně ideální a ani po západu slunce se příliš neochladí. Navíc pavilony zavírají už ve 22h, takže většinu času strávíte v největším horku.

 

Návrat do Maďarska bez problémů, zběžná kontrola očkování v Tečce až maďarským celníkem. Vstup do ČR bez kontroly.

 

Pokud by někoho zajímalo něco konkrétního, pokusím se zodpovědět.

 

0 Citovat

Jáchym: Stačí v Dubaji vytištěný BP nebo mě s ním stejně pošlou trapčit na přepážku?

Jinak myslím, že roušky venku mají nařízeny pod rizikem značně velké pokuty.

Edit: odpovím si sám - ne, všechny stejně naženou na check-in.

0 Citovat

Jáchym napsal(a):

Budapešt: Vstup do Maďarska pozemní cestou zcela bez kontrol. V Budapešti nenosí roušky prakticky nikdo ani v MHD nebo v obchodech, jen na letišti se najdou lidé s rouškou....

dobrý report, vdaka 

0 Citovat

Dnes EVN - KBP: V EVN chtěli pás a očkování, v KBP pas, očkování a pojištění. V Jerevanu se roušky nenosí skoro nikde, ale s přibývajícími případy se to bude zhoršovat. Zatím se nosí prakticky jenom v obchodech. Vše otevřené, až na univerzity, které zavřely včera. V Kyjevě roušky v metru a obchodech, měl jsem jen pár hodin, ale většina věcí se zdála otevřených 

Později večer KBP - VIE. V KBP pas a očkování, ve VIE spesl okénko pro tranzit, ale i tam po mě chtěli očkování. Mám ho, tak jsem neměl potřebu to řešit. Ve Vídni do Geparda a za chvíli jsem v Brně. 

0 Citovat

Dnes Dortmund - Vídeň s Laudou. Výstup přímo do odletové haly úplně posledním gatem F37. Tam jsem sice mohl zůstat, protože ráno letím dál, ale potřeboval jsem do Billy tak klasicky ven a chtěl vidět jen občanku.

0 Citovat

Nemá někdo zkušenost z poslední doby s Mexikem? Konkrétně letiště Cancún? Slyšela jsem že někdy nechtějí pustit turisty do země, ač jsou oficiálně otevření... 

0 Citovat

susan napsal(a):

Nemá někdo zkušenost z poslední doby s Mexikem? Konkrétně letiště Cancún? Slyšela jsem že někdy nechtějí pustit turisty do země, ač jsou oficiálně otevření... 

6.10.2021 bez problemu. 

0 Citovat

susan napsal(a):

Nemá někdo zkušenost z poslední doby s Mexikem? Konkrétně letiště Cancún? Slyšela jsem že někdy nechtějí pustit turisty do země, ač jsou oficiálně otevření... 

Slyšela kde? Jedna paní povídala? :D

0 Citovat

tiez by som rad videl ten zdroj :)

0 Citovat

Asi už to jsou staré informace, ale na webu MZV to stále mají:

Upozorňujeme cestovatele, že  i přes oficiální otevřenost mexických hranic se zejména na mezinárodním letišti v Mexico City množí případy nevpuštění do země,  a to i pro cestovatele, kteří prokáží místo svého pobytu a prostředky na něj.

https://www.mzv.cz/mexico/cz/viz...minky.html

0 Citovat

To tam už je přes rok.

0 Citovat

22.10. Katowice - Paphos

28.10. Paphos - Budapešť

Oba Ryanair

Autem do Polska, kontrola na hranicích žádná, na letišti v Katowicích chtěli CFP, boarding pas a ID/cestovní pas. V Paphosu při příletu ID/cestovní pas a CFP. Testování naštěstí nebylo, jsem sice očkovaný, ale z izolace v případě pozitivity mám hrůzu. 

Zpátky v Paphosu na letišti boarding pas, ID/cestovní pas a covid pas, v Budapešti ID/cestovní pas a covid pas.

V Paphosu příjemné letní počasí, roušky venku skoro nikdo, vevnitř celkem ano, u vstupu do supermarketu kontrola CFP nebo covid pasu. Jinak živo, jako by covid nebyl.

V Budapešti většina lidí bez roušek i uvnitř, neměl ji ve vlaku ani průvodčí. Kontrola ve vlaku přes Slovensko do ČR kromě jízdenek žádná. 

 

0 Citovat

V Mexiko City ani v Cancunu nechtěli 24.10 žádný test pouze v salónku ve Vídni. Salonek IST o půlnoci bida ale sprcha zdarma. Nosi tady všichni  všude roušky, obchody a restaurace dezinfekce rukou

0