Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

29.10. návrat z Malty. Při příletu důsledná kontrola dokumentů (pas, EU certifikát, příjezdový formulář), v dopravě a vnitřních prostorách nutná rouška. Při odletu z Malty kontrola dokladů tentokrát přímo u Ryanairu na letišti v "okýnku" než Vás vůbec pustí k odbavení, zato v Bratislavě pak už žádné kontroly. Vzhledem k tomu, že jsme 2020 nevycestovali, stálo nám za to absolvovat i tato opatření...Na Maltě 22- 24 stupňů, oblačno, ale teploučko, moře 25 - 26. 

0 Citovat

Dnes návrat z Malorky (Ryanair/Lauda) do Norimberka: na Malorce chtěli jen doklad totožnosti a boarding pass, ani příruční zavazadla moc neřešili, měla jsem kabelku navíc. V Norimberku odchod zcela volný. Peníze za testy pro děti v podstatě vyhozené, ale netroufli bychom si zkoušet bez nich. Roušky se na Malorce dodržují ve vnitřních prostorách celkem důsledně, také jsme potkali třídu cca 9letých dětí venku na vycházce a všichni měli roušky - v tom krásném počasí na čerstvém vzduchu, takže si na to vždycky vzpomenu, až se (jakožto očkovaná učitelka) budu litovat, že ji musím mít ve škole na chodbě (zatím)...

0 Citovat

Dneska  Nice-Víděn (Wizz Air) v Nice bez respirátoru FFP2 nepouštěly do letadla( Víděn povinné) jinak žádná kontrola Víděn pouze slovo tranzit 

0 Citovat

UKRAJINA

Zdravim, je tu nekdo, kdo se ted nedavno vratil z Ukrajiny a podelil by se o aktualni informace, jak to tam momentalne vypada s ohledem na vyvoj koronavirove situace - jak moc je ovlivnen turismus, co je vse zavrene apod. Ukrajinu planuji v nasledujicich 3 tydnech, zatim jsem akorat dohledala, ze ockovanym staci certifikat a sjednane pojisteni pro kryti pripadnych vyloh spojenych s covidem, jinak je cesta mozna. Dik moc za odpoved!

0 Citovat

Pro očkované v podstate vše bez omezení,situace se tam teď zhoršuje,ale i pro červené zóny už nyní platí mnohem volnější pravidla než drive:

From November 1, 2021, the "red" level of epidemic danger will be established in the city of Kyiv.

This decision was made yesterday by the State Commission on Technogenic and Ecological Safety and Emergencies.
 
Restrictions to be implemented in the capital:

• Urban, interregional transport, airports will work without changes. But it is emphasized that in public transport passengers will need to have a negative test or vaccination certificate. In this case, the document will not be checked by the driver, selective inspection will be carried out by law enforcement agencies.

• Cafes and restaurants: in the "red" zone, catering establishments will be allowed to receive visitors if 100% of visitors and employees of the establishment will have a negative PCR / antigen test (valid for 72 hours) or a COVID certificate of full vaccination.

• Hotels: will be allowed to receive guests if 100% of visitors and staff have a negative PCR / antigen test (valid for 72 hours) or a COVID certificate of full vaccination.

• Shopping malls, gyms, fitness centers: will be able to receive visitors only if all visitors and employees have a negative PCR / antigen (valid for 72 hours) or COVID-certificate of full vaccination.

! Minors will be able to visit shopping and entertainment centers only accompanied by adults who have a negative PCR test or COVID certificate.

• All public events are allowed provided that visitors, employees, organizers of the negative PCR / antigen (valid for 72 hours) or COVID-certificate of full vaccination. Sports events without spectators are also allowed.

In addition, it is mandatory to adhere to the mask regime (except for children under 12 years) indoors and on public transport.

Zdroj: visitukraine.today

0 Citovat

Dnes Brindisi - Vídeň na posledním letu s Lauda. Letadlo úplně plné, až se člověk diví jak se lidem vrátila chuť cestovat i z tak bezvýznamného Brindisi, když kousek je Bari. Tentokrát se nevystupovalo chobotem, takže bez možnosti se hned dostat přímo do odletové haly, vojákovi nestačila občanka, měl snahu se ptát jakým způsobem tranzituju ze země, ukázal jsem v mobilu lístek na vlak, ale kdybych ukázal cokoli jiného tak by to prošlo. 

Jinak velká Billa kousek od letiště zavírá bohužel také ve 21h, ačkoli na bilboardech je, že otevřeno až do 22. Takže jsem spěchal zbytečně.

0 Citovat

A co jsi potřeboval v Bille? Přímo na letišti u východu z T3 je otevřený bufet do 22, kde se dá koupit něco k jídlu i pivo za dobrou cenu, když Spar zavře.

0 Citovat

Mirjur, bude to OT, ale alkohol, abych vydržel do rána. Jedno pivko mi k me škodě bohužel nestačí. A abych vydržel za 3 dny zpátky do Vídně a zas na Maltu, kde jsem slíbil rodině, že se zúčastnim týdenní válečky v hotelu s krytým bazénem, mimochodem před týdnem jsem se z Malty vrátil, beze mě jsou tak marní, že by nebyli schopni odjet tak musím letět s nimi.

Spar (po 21 zavřený) má nejlevnější sedmičku/litr vína za 2e, v Bille je za tu cenu dvoulitrový shitovy Mušketýr, co chutná jak moč, ale nestačil by ses divit, pokud ve Vídni sem tam prespavas, kolik českých a slovenských bezdomovců, třeba na invalidních vozikach ho na letišti konzumuje. Já tam běžel jen kvůli té imaginárne delší otvírací době. Naštěstí to vyřešila benzinka naproti Billy, kde italské Soave v přijatelné kvalitě za dobrých 4e za láhev. O jídlo nejde, to koupíš v automatu vždy pod 2e, což je férová cena, to mnohdy ani v Česku nekoupíš sendvic. 

Billa v Praze na tom nebyla lépe, taky o hodinu kratší oteviracka než bylo inzerováno. Jsem spoléhal na německou preciznost 😀

0 Citovat

Navrat s rodinou z Gruzie, 2 dospeli - jeden ockovany, druhy ne (a tedy pcr test pred cestou), 2 deti (11 let - povinnost testu a 9 let). Odlet z Wroclawi, rychla kontrola dokumentu a ockovani/testu, zadne obstrukce. Na priletu v Kutaisi hodne podrobne zkoumani testu, ockovani, trvalo to, jako by tam chteli neco chybneho najit, coz nenasli, takze po peti minutach nas pustili.

V Gruzii se realne rousky temer nenosi, nikdo si s tim hlavu nelame (ani s nicim jinym).

Odlet z Kutaisi do Katowic - pohoda, vubec nekontrolovali ani ockovani, ani testy, ani ty povinne pcr testy, na ktere musi v Gruzii treti den pobytu kazdy neockovany jit, coz jsem se starsi dcerou za 60 GEL na osobu absolvoval (vsude v kazde druhe ulici testovani). A ani jsem nakinec nemusel, protoze nejen, ze to nechteli v Kutaisi, ale ani v Katowicich. Tam nam zkontrolovali pouze OP a volny pruchod ven (ovsem byli jsme v kratke fronte pro obcany EU, kdezto ostatni dlouhe fronty plne Gruzincu kontrolovali detailne se vsim vsudy).

0 Citovat

Budapešť a Vídeň :

ČB - Linec - Vídeň - Budapešť vlakem - samozřejmě volný průjezd - při zpáteční cestě po přejetí maďarsko/rakouské hranice nastoupilo "rouško/gestapo" ve složení  prodejce roušek a dva rakouští vojáci s pistolemi za pasem - fakt neuvěřitelné..... kdo neměl co na hubu byl nucen si jí zakoupit.

Ve Vídni na hotelu tradičně důkladná kontrola covidpassů (roušky nejsou v hotelech potřeba ani ve společných prostorách ,ale někteří převážně německy mluvicí by s nimi nejraději i jedli ..). U snídaně tradiční buzerace - vyplňování čísla stolu ,jména a kontaktů (strýček Fido to tradičně jistil ..).

V Maďarsku návrat tři dny do normálního světa - bohužel i tady od zítřka utahují šrouby i když turistů se zatím dotknou pouze hadry na hubě v hromadné dopravě (a co pamatuji zrovna třeba v Budapešťi se to nijak nehrotilo).

0 Citovat

Návrat z Dubaje.

Paní na check-inu v DXB mi nechtěla věřit, že

I) nepotřebuju do ČR, jako očkovaný občan ČR, žádný PCR test a stačí mi očkování, vyřešil až supervisor, který uměl scrollovat v Timaticu.

II) vakcína pojmenovaná "Comirnaty" v EU Covid Passu je to stejné jako "Pfizer". Vyřešil to až supervisor supervisora po 10 minutách. 

III) letěl jsem přes CDG a na check-inu rovněž chtěli vytištěný podepsaný "sworn declaration" a taky si nenechali vysvětlit, že na transit bez vstupu do Francie ho nepotřebuju. Takže jsem musel jít na ticketing, zaplatit 10 AED za tisk jedné stránky a pro jejich spokojenost ho tam vypsat. Nikde ho samozřejmě nikdo potom vidět nechtěl, ale paní si udělala čárku...

Takové ty covidové radosti...

0 Citovat

Berlín - Lisabon: šílená fronta na checkin, všichni povinně na kontrolu Covid dokladů a příletových formulářů, hodinové zpoždění letu. V letadle rozdávali papírový formulář. V Lisabonu na letišti nikdo nic nechtěl. Roušky v metru, dodržuje se, venku se nenosí. 

Lisabon - Ponta Delgada: zpoždění, čekalo se asi na přípoj. Na místě kordon na test nebo prokázání Covid formulářů + kontrola azorských příletových formulářů. Roušky v obchodech, venku málokdo.

Ponta Delgada - Lisabon: web TAP lživě nutí lidi vyplnit příletový formulář do Portugalska a Německa. Na checkin je ale nikdo nechce.

Lisabon - Berlin: kontrola Covid při boardingu. Hodinové zpoždění, protože se čekalo, než autobus doveze zbytek lidí z haly. V Berlíně na letišti nikdo nic nekontroloval.

Česko, hranice: kulometná hnízda a tanky zatím chybí. Klidný průjezd. Jen otravná sms od MZČR.

0 Citovat

Jeste jednou DXB, tentokrat pres NEU a IST.

v NEU i IST kontrola ockovani a testu, fakt koukali na terminy. V DXB asi smula priletu z IST a vsichni znovu na test. Mlade 10 let nemuselo. Ani test dopredu.

v Dubaji vsichni rousky i venku. Podle mistni ceske pruvodkyne je nikdy jeste nesundali. Ona ockovana 2x cina a 2x Pfizer. Jeden taxikar nam ukazoval, ze ma k tomu jeste 2x Sputnik. Takze celkem 6x.

Na odletu zase kontrola ockovani, v NEU ockovani a rekl jsem,ze jedeme autem hned do CR a nechtel QR kod z jejich prijezdoveho formulare. Jinak bez nej ani ranu. V letadle samozrejme rousky celou dobu, mimo jidla. Je to otrava.

Asi s dalsim cestovanim pockam.

 

0 Citovat

Co jste delali v Nathongu? Nebo to spatne chapu?

0 Citovat

Švýcarsko. Basel s easyJetem z Prahy na víkend v pátek tam a v neděli zpět. Švýcarský PLF s krásným QR kódem s helvétským křížem uprostřed je zbytečnost, nikdo to nikde nechce vidět, ani v Praze při odletu, ani v BSL při příletu, ani při pobytu. V CH je kouzelné slovo švýcarský nebo EU Covid certifikát. Chtějí to vidět důsledně všude (Tečka), kontroluje se s dokladem shoda jména - na odletu v PRG, na příletu v BSL, v hospodě (i v turecké kebabárně), při vstupu do Zoo, na výstavu, do tržnice, na pouť na náměstí (ne, že by mě zajímaly kolotoče, ale byla zima a hledal jsem svařák)... švýcarská důslednost. Jediné místo, kde mávli rukou, že OK, byl hotel. Zpět - na letišti před nástupem velká buzerace, zda mají všichni český příletový formulář, mnoho lidí, a to i Čechů koukalo jak puk :-). Ale zbytečně, v PRG u východu do celnice při výstupu znuděné červené mikiny (nebo trička??) pouze velmi namátková kontrola..

0 Citovat

Ach jo....zase jsem to napsal blbě. NEU myšleno NUE tedy Norimberk. Omluva.

 

0 Citovat

Autem na prodloužný víkend k Baltu do Polska.

Cestou tam ČR - Německo - Polsko zcela volný průjezd, cestou zpět na polsko-německých hranicích stavěli. Byli to polští policajti a odstavený auta jsme viděli jen s polskými SPZ, tak nevím, jestli to byla náhoda, nebo mají nějakou takovou přeshraniční spolupráci. Nás nechali projet.

V Polsku jsem celou dobu nevytáhla roušku a ani jinak nikdo neotravoval.

0 Citovat

Pátek až sobota v Bratislavě, vlakem tam i zpět, bez kontrol, při cestě tam jsme stavěli nečekaně v Kútech, tak jsem čekala nějakou kontrolu, ale nic se nekonalo. V Blavě jde život v podstatě jako u nás, sice mají povinnosti kontrolovat testy/očko, ale fyzicky nikdo nic vidět nikde nechtěl, na hotelu se podepisovalo jen čestný prohlášení, na památkách jen dotaz, zda to máme, takže velice příjemná změna proti Německu, kde chtěli vidět test málem i na veřejných záchodech. Personál na hotelu, na turistických místech opravdu velice ochotnej a příjemnej, byla jsem velmi mile překvapena, proti často kyselím ksichtíkům u nás či právě to Německo. A Blava pěkná, často slyším negativní komentáře, tak já si stěžovat nemůžu, na víkend ideál.


img20211029125307.jpg

0 Citovat

Já se vrátil ze sousední vesnice. Na hranicích bez problémů, jedna nečekaná zastávka na WC, ale vše proběhlo poklidně. Žádné roušky ani jiné blbosti.

PS: Pro ty, co chtěli do Aqaby za pár korun a Wizz jim do toho hodil vidle, teď mají druhou šanci. Dá  se za 19 eček zpátečka.

0 Citovat

PRG - GVA a zpět,  28. 10. - 31.10. 2021, dva očkovaní a tři děti pod 12 let.

V Praze krutopřísná kontrola švýcarského PLF na checkinu a pak znova u gatu. Řada cizinců u gatu formulář neměla, byli usazení a pěkně mastili online na telefonech. V Ženevě precizní kontrola covid pasu čtečkou. Dětí se naštěstí netýkalo. V hotelu nebylo třeba nic krom tučného konta na zaplacení pobytu a roušky na obličeji. Covid pas kontrolován vč totožnosti při vstupu do muzeí. Odlet z Ženevy bez speciálních požadavků. V Praze vágní kontrola PLF nějakou brigádnicí tentokrát až za kuframa.

Jinak roušky v MHD a obchodech nošeny bez vyjímky všemi. Někteří měli nasazeno i na ulici. Určitá tolerance byla vidět u relativně starších dětí. Minimum lidí s nosem venku. Prostě to tam dodržují na maximum. 

0 Citovat

Arménie 27. – 31. 10. 2021 s W6 (VIE-EVN)

Cesta tam – Cesta do Vídně v RJ vlak, na letišti kontrola Covid Pasu, příjezdový formulář zaslaný Wizzem nikdo neřešil. Důkladná kontrola velikosti zavazadel. Po příletu štempl do pasu a pak opět kontrola PCR či vakcíny celkem důkladně (cca půl minuty na osobu – vakcína, kdy, jméno, jestli sedí s pasem, jestli sedí fotka…) Formulář opět nikdo nechtěl.

V Jerevanu parádně, ačkoli moje zkušenosti mi přijdou odlišné od těch, které tu jsou zmiňovány. Venku roušky nikdo, uvnitř tak 50 % lidí, v metru tak 80 %. V taxi (Yandex či GG) jak kdo. Dezinfekce dostupná všude, kontrola Covid Passů či měření teploty nikde. Plně naočkováno je asi 5-10 % lidí. Lidé mi přišli fajn, vcelku spokojení, místy i usměvaví. Ve městě živo. Proti očekávání dost lidí ovládalo angličtinu – v restauracích či bistrech ve městě takřka všichni, v obchodě SAS prodavačka i slečna u pečiva taky (alespoň základy). Překvapivě jsme se dorozuměli i ve Food Courtech ve Vagarshapat nebo ve Vayk (malé městečko 100 km od Jerevanu u hlavní cesty).

Cesta zpět – check-in až na letišti, on-line vystavit BP nelze. Opět vcelku přísná kontrola zavazadel. AT ani CZ formulář nikdo nechce, jen pas a vakcínu či test. Na gatu obrovská scéna o respirátorech – možné pouze FFP2 bez výdechového ventilu…cca 30 % lidí nesplňovalo, lidi si je vzájemně rozdali nebo koupili na letišti. Naše KN95 bez evropského standardu prošly bez problému. Při cestě zpět bez roušky většina letadla, polovina posádky Češi. Ve Vídni pasovka na cca 15 minut, kontrolovali rovnou i Covid Pass a východ přes modrý lísteček. Dostat se do salonku nešlo. Do ČR cesta RJ busem, formulář nikdo nekontroloval.

Celou dobu jsme byli bez auta a výlety podnikali hvězdicovitě z Jerevanu, kde jsme pak vždy měli část odpoledne/večera. Na první den jsme vyjednali soukromého guida s řidičem za 100 EUR (Noravank, Tatev, Čertův most, Areni, Khndzoresk, Shaki), další dny jezdili taxíkama. maršrutkama, sdílenými vozy (Garni, varhany, Geghard, Khor Virap, Zvartnots, Vagarshapat, Amberd, Hovhannavank, Saghmosavank) včetně několika cest po městech za cca 23000 AMD na 2 os. Půjčení auta s full insurance startovalo na cca 5000 CZK za 4 dny bez spotřeby. Místní jezdí na plyn, a tak ceny vyjdou lépe, auta z půjčovny jsou pak snad vždy na benzín.

Zážitky skvělé – ochočování psů, stopování medvěda, granátová jablka, večere u stolu kde seděl princ Charles, rychlokurz ruštiny, padající skála pod kterou jsme seděli, zcela volná legislativa pro drony, pečení lavashe, zdravotní obtíže z hotelové snídaně,…

0 Citovat

Toskánsko úterý až neděle. autem. ostrava vídeň benátky florencie volterra siena salzburg. všechny hranice bez kontrol. itálie všude kontrola covid pasu - památky, restaurace (manželka měla omylem potvrzení po první dávce a vyhazovalo jim to jako neplatné.. nakonec ji sice do restaurace pustili, ale problém to byl..), salzburg - hotel napsal, že bude vyžadovat covid pas, ale nakonec ho chtěli jen v hospodě.. na rozdíl Itálie, kde vše skenovali, tak salzburg jen vizuální kontrola..

0 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Já se vrátil ze sousední vesnice. Na hranicích bez problémů, jedna nečekaná zastávka na WC, ale vše proběhlo poklidně. Žádné roušky ani jiné blbosti.

PS: Pro ty, co chtěli do Aqaby za pár korun a Wizz jim do toho hodil vidle, teď mají druhou šanci. Dá  se za 19 eček zpátečka.

Česky se to píše Akaba. 

 

0 Citovat

V arabštině je tam q a na začátku ještě "ajn", takže správný český, řekněme akademický přepis by vypadal jinak než Akaba :-)

0 Citovat

V úterý jsme letěli z Wroclavy na Island a dnes přílet zpět. Povedený výlet s pěkně zářivou tečkou poslední noc.

Ve Vratislavi museli všichni na check-in, kde chtěli vidět čárový kód islandského příletového formuláře, certifikát o očkování a také negativní test. Test jde kdyžtak udělat na letišti za 160 zlotých i bez objednání, výsledek za 15min a žádné fronty.

Po splnění podmínek dají každému kartičku, se kterou se prochází až na gate. Na Islandu kontrolovali islandský příletový formulář.

Návrat zpět byl jednodušší - až na gate chtěli vidět pouze očkovací certifikát a stejně tak po příletu do Polska.

Vždy všechny qr kódy a čárový kód skenovali.

Na Islandu jsou roušky vzácností. Na veřejných místech ji má řádně nasazenu tak 5 lidí ze 100 a dalších 5 ji má pod nosem. V Reykjavíku jsme ale nebyli, netuším jak to je v městech,.

0