Odkaz na můj cestopis z Jordánska. Týdenní cesta proběhla loni na přelomu listopadu a prosince. https://www.cibulka-na-cestach.c...nsko-2021/  .

Jordánsko 2021

Založil ve fóru Cestopisy

7 reakcí

Odkaz na můj cestopis z Jordánska. Týdenní cesta proběhla loni na přelomu listopadu a prosince.
https://www.cibulka-na-cestach.c...nsko-2021/

0

super, tiez som tam mal ist v tom obdobi, len delta prekazila :)

ale aspon vidim, ze fakt tam treba ist uz na ten tyzden aj ked najma tie letenky do Aqaby velmi ulahcuju aj rychlu navstevu Wadi Rum a Petry

0 Citovat

No mně plány upravil samotný Wizz, když mi to zrušil týden před odletem. Využiji tohoto vlákna a zeptám, zda už někdo zkoušel dostat z nich prachy a jak dopadl? Díky. Cestopis si určitě přečtu až budu mít chvilku. :-)

0 Citovat

Ja mel behem pandemie letet s Wizzem 2x, v obou pripadech zruseno, v obou pripadech vraceno zpet na kartu. Pak uz jsem fakt Wizzair ignoroval.

0 Citovat

@niemandos_1: neuplatňoval jsem sice kompenzaci za let zrušený v době kratší než 14 dní, ale zkoušel jsem včera "jen obyčejný refund" za let zrušený měsíc před odletem. Vypadá to na dlouhé přetahování nebo chargeback. Víc v https://www.cestujlevne.com/disk...vek-157021.

0 Citovat

Pěkný cestopis. Měl jsem to s podobnými zážitky loni od 30.10. na 11 dní s ranním odletem z Prahy a večerním návratem do Vídně. Bez levných letenek a pojištění mě to vyšlo na 19500 Kč, tj. v přepočtu na den levněji, i když jsem nesdílel s nikým náklady na auto (3 noci v hostelu byla trochu úspora, ale ve dvou bych někde za ubytování zase ušetřil). Napíšu sem, co jsem měl podobné a co jsem vnímal trochu jinak (vlastní cestopis se mi psát nechce a fotky nemám vytříděné, tak aspoň takto). Discover Cars jsem využil až při další cestě do Maroka a můžu doporučit, protože mi to snížilo dost cenu a nebyly žádné problémy. Na Jordánsko jsem rezervoval u stejné půjčovny jako autor cestopisu Auto Nation, ale napřímo. Bylo to nejlevnější při rezervaci týden dopředu, za 224 USD na 8 dní a cestou jsem si to ještě o den prodloužil za stejnou cenu (doplatek 20 JOD při vrácení v Ammánu, vrácení jinde oproti půjčení u letiště s odvozem bylo bez příplatku a zrovna jel zaměstnanec do centra, tak mě vzal zdarma ze 7th Circle, kde má půjčovna hlavní sídlo). Vrácení auta bylo rychlé a bez komplikací (zaměstnanec říkal, že si pamatuje všechny škrábance a já žádný nepřidal). Platba lze i hotově v USD (tak byla cena potvrzená) nebo jiné měně. Upgradovali mně zdarma z Kia Picanto automat na Kia Cerato 1,6 l automat. Mám roční WWI, takže to bylo jen se základním pojištěním.

U Mrtvého moře doporučuju zastavit se na parkovišti 1,5 km jižně od Wádí Mujib, kde je krásné pobřeží z tvrdé soli a s možností koupání. Pobřeží je od parkoviště asi 100 metrů a dá se tam po té soli chodit stovky metrů. Pán tam vybírá dobrovolný příspěvek za úklid pobřeží 1 JOD a zároveň i trochu hlídá parkoviště. Byl jsem tam během cesty 2x a bylo to pro mě jedno z nejhezčích míst Jordánska. Podruhé jsem tam jel kvůli projití Siq trailu ve Wádí Mujib, který byl 31.10. při mé první návštěvě tj. poslední den sezóny zavřený po předpovědi deště (pár kapek skutečně přišlo i na pobřeží moře a pak v noci v Daně byla silná bouřka s deštěm, která vyřadila elektřinu na celou noc pro celou vesnici). Pak ho ještě na nějaké dny začátkem listopadu otevřeli, což se zjistil od jiných lidí a ověřil si telefonicky, ale na webu to nepsali. Je to canyoning, který lze i bez průvodce. Zvládne to skoro každý, kdo umí plavat, zvlášť s průvodcem (když tak není nutné jít až na konec, protože závěrečné kaskády jsou trochu náročnější). Pro méně dobrodružné a zdatné by asi nebylo dobré být tam při vyšším stavu vody. Dvě přírodní kamenné skluzavky cestou zpět jsou lehký adrenalin, zvlášť ta vyšší a napoprvé. Na závěr trasy, kde se otáčí, je super projít bokem pod převislý vodopád a vyjít ven středem mezi hlavními proudy. Vstup stojí 21 JOD a lze půjčit boty za poplatek do vody (ale sandály stačí). Klíče od auta lze nechat na recepci. Zavíračka je v 15 h. a trvá to asi 2 h. s dostatkem času na užití si to tam. Video (ne mé) je např. tady: https://www.youtube.com/watch?v=lAX1tD4s-V0

V návštěvnickém centru před Wadi Rum Village mi dali razítko na Jordan Pass a myslím, že by auto, které nazajelo na parkoviště zastavili. V cestopise se píše, že 4 h. by na výlet stačilo. Je to individuální, ale pro mě bylo Wádí Rum to nejlepší z Jordánska a jsem rád, že jsem měl celodenní výlet terénním pickupem se sezením na korbě pod stříškou (standard) až do západu slunce na pěkné vyhlídce (i když původně jsem chtěl jen chodit). Dostal jsem dobrou cenu, protože jim výlet dostatečně zaplatil předem jeden bohatý Polák (majitel lékárny), a mě k němu šoupli. Byl jsem tam 48 h., přičemž první odpoledne jsem si užil ve Wadi Rum Magic Nature Camp s výhledem na západ slunce chráněném před větrem z většiny stran, kde jsem kývnul na možnost spát pod převisem asi 50 metrů od stanů (za stejnou cenu). Okraj několikakilometrového a asi 100 metrů vysokého kusu skály na východním okraji hlavního vádí je tam jakoby vykousnutý (tvoří takový amfiteátr s kolmými stěnami). Říkají tomu jeskyně (cave), ale nad postelí je asi až 8 metrů z poloviny skalní převis a z druhé poloviny hvězdná obloha (při probuzení v noci jsem otevřel oči a viděl i bez brýlí Orion). Jde se tam po šikmé skále do asi 10metrové výšky nad okolním terénem a ten je výš než stany díky nafoukanému písku. Skála byla nahřátá a teplota nešla pod 20°C, ale v zimě by tam byla zima. Jsou tam 2 staré postele s matracemi a rohožky. Cena je teď na bookingu před slevou 10 JOD pro jednoho nebo 26 JOD pro dva včetně snídaně, večeře a odvozu z a na parkoviště a se slevou ještě o dost míň (ukazuje mi to 7 a 17 JOD, nevím, proč je to výhodnější na osobu pro jednoho, ale je to za vlastní celkem velký stan s postelemi, ne pouze lůžko). Lepší je vybrat si zahrnutou večeři než ty nejlevnější nabídky, kde se večeře prodraží. Poslední den jsem šel sám podle mapy v mobilu polookruhem k autu a na posledních pár km jsem si stopnul auto. Měl jsem nabídku svezení v zánovním luxusním teréňáku už dřív, aniž bych stopoval, od mladého Rakušana a jeho řidiče, ale chtěl jsem si to užít sám v poklidu a bylo to příjemná túra.

Nesouhlasím s doporučením jet do Petry taxíkem k zadnímu vchodu. Kdo to udělá, přijde o první úžasný pohled na Pokladnici v závěru soutěsky, kdy se postupně objevuje škvírou. Navíc se připraví o nasvícení Pokladnice sluncem, což je jen ráno, ale ne moc brzo. Od nejbližších hotelů (i já tam byl v levném hostelu) to je až na konec trasy asi 6 km, takže moc nechápu, kde autor ušel i po zkrácení těch 20 km a zkrácení je to jen o 2 km. Na tu vyhlídku na Pokladnici shora jsem šel taky a to přidá tak 3 km i s cestou zpět (já si to tam prodloužil ještě víc). Času na dlouhé pauzy na vyhlídkách jsem měl dost. Je tam možnost i jiné odbočky, ale tam asi nešli.

White Dome Trail v Daně je výborný. Pokud by se šlo až na konec, je třeba průvodce, ale do nejhezčí části a zpět lze bez něj. Žluté kytky podobné krokusům nebo ocúnům tam zrovna v jedné části, než se cesta stočila k západu, vyrážely ze suché země začátkem listopadu v celkem velkých počtech. Kafe jsem si v Daně já dal ve stánku u parkoviště na konci silnice u Dana Tower Hotel (výborné jídlo, asi 10 možností v bufetové večeři, zkusil jsem vše).

V Cairwan hotelu v Keraku jsem taky spal. Zima ještě nebyla. Restaurace ve městě kus nad hotelem byla fakt velmi levná s dobrým jídlem a víc jich tam asi není. Parkovat u hradu před restaurací zdarma se nevyplatí, pokud si člověk pak objedná víc chodů (za jeden nebo dva lehce předražené by to byla cena OK, když se zohlední, že se mohlo snadno a zdarma zaparkovat kousek od vchodu). O dětech házejících kameny jsem četl, ale sám jsem se tam s nevhodně se chovajícími dětmi nesetkal.

Kromě míst zmíněných cestopise jsem navštívil první odpoledne cestou do Keraku Umm ar-Rasas (tam jsem byl ze začátku úplně sám) a v závěru jednoho z posledních dnů cestou z Petry do Madaby přes Malou Petru (s výletem i kousek dál) a hrad Shobak i Wadi Bin Hammad na SZ od Keraku, kam jede málokdo (vstupné 5 JOD není zahrnuté v JP). Šel jsem tam v termálním potoce (s průvodcem, který se mi nabídl zdarma, chtěl se asi projít a už by nikoho jiného neměl, potřeba by byl pro pozdější přechod vodopádu po žebříku) v krásném kaňonu s palmami, i když pro blížící se tmu jen část - asi 0,5 km a zpět: https://www.youtube.com/watch?v=gqXDZiNa-lk
Snad ještě větší zážitek byla cesta 1000 výškových metrů dolů (a pak zpět) po úzké silnici místy bez asfaltu a na závěr i s brodem, která je lépe vidět v úvodu tohoto videa: https://www.youtube.com/watch?v=E7zAqsSARPM
Jednou mi trochu prokluzovala kola i bez přidávání plynu na asfaltu (asi s nějakými kamínky nebo štěrkem), jak to bylo strmé, že jsem už myslel, že auto zastaví a budu muset couvnout pravoúhlou zatáčku na úzké silnici nad srázem a vyjet znovu (a navíc se stmívalo).

Z Madaby jsem jel k Mrtvému moři podruhé přes horu Nebo, což byla krásná jízda a krajina, ale až při sjezdu z hory (jet jen z východu tam a zpět by asi při nedostatku času ani za to nestálo). Jerash jsem měl na závěr před vrácením auta v Ammánu, kde jsem už strávil jen asi 24 h.

Nesetkal jsem se s žádnými problémy, jen mi na první čerpací stanici na dálnici jižně od půjčovny kluk po nějakým nedorozuměních, kdy jsem chtěl víc litrů, schválně načerpal míň benzínu a chtěl i vrátit míň (o ošizení při vracení peněz na asi této benzince jsem četl i jinde).

1 Citovat

Doplním jen info k těm 20 km v Petře, je to údaj z hodinek, které byly zapnuté a ano, občas ve skalnatém terénu dochází k nepřesnostem, protože hodinky "nevidí na satelity", na druhou stranu zase zachytí všechny ty pochůzky, které si samozřejmě do plánovače na Mapy.cz nedám. Nějaké 2-3 km jsou tam navíc, tak to bude kombinace asi obou zmíněných možností. Jinak nešlo nám o zkrácení, ale spíš o to, nejít stejnou trasu 2x a mimochodem ten úsek nahoře byl taky pěkný, sice úplně jiný, ale příjemná procházka s dobrými výhledy. A ano, pohled ze soutěsky na Pokladnici je krásný, i když se trochu obávám, že v sezóně (a myslím tím dobré sezóně, bez covidu) to může být docela přeplněné místo.

0 Citovat

U Pokladnice bylo dost lidí i loni v listopadu, když se nešlo velmi brzo, ale cestou tam jen sem tam skupinka. Část té trasy jste 2x jít museli a tou soutěskou bych šel klidně i víckrát, jak byla pěkná, ale zpět už byla téměř tma, protože jsem se zdržel nad Pokladnicí na západ slunce, takže nejít tam ráno, ani bych ji pořádně neviděl.

Když už jít Petrou jednosměrně, doporučil bych lidem, kteří rádi chodí v krásné přírodě, dojet taxíkem do Malé Petry a tam se napojit na trek z Dany, případně jít s průvodcem.

0
7 reakcí