Zdravím vospolok. Pred cca 2 rokmi sa po takmer polstoročí otvorilo opustené mesto/letovisko duchov Varosha na severnej strane Cypru aj pre turistov. Pod palcom to tam má slovenská misia OSN a ak budete nielen v tureckej časti, ale aj takej Larnake alebo Ayia Nape, dá sa tam dostať aj MHD (minimálne po hranicu). Tu som spísal nejaké moje zážitky a pridal fotky z rodinného predĺženého víkendu na Cypre.  https://tonicove.sk/jar-na-cypre...-fotoblog/ Náklady: 4x Wizz VIE-LCA-VIE + 32kg kufor - 180e Ubytovanie apartman Sun Hall Beach - 4 noci 205e  Nocny bus Larnaca - 3,5e/os Larnaca - Deryneia - 1,5e Ayia Napa - Larnaca expres - 4e Adana kebab Famagusta + ayran - 5e Taxi Larnaca centrum - letisko nocna sadzba - 20 e  .

Jar na Cypre – Larnaka, mys Greko a mesto duchov Varosha

Založil ve fóru Cestopisy

14 reakcí

Zdravím vospolok. Pred cca 2 rokmi sa po takmer polstoročí otvorilo opustené mesto/letovisko duchov Varosha na severnej strane Cypru aj pre turistov. Pod palcom to tam má slovenská misia OSN a ak budete nielen v tureckej časti, ale aj takej Larnake alebo Ayia Nape, dá sa tam dostať aj MHD (minimálne po hranicu). Tu som spísal nejaké moje zážitky a pridal fotky z rodinného predĺženého víkendu na Cypre. 

https://tonicove.sk/jar-na-cypre...-fotoblog/

Náklady: 4x Wizz VIE-LCA-VIE + 32kg kufor - 180e

Ubytovanie apartman Sun Hall Beach - 4 noci 205e 

Nocny bus Larnaca - 3,5e/os

Larnaca - Deryneia - 1,5e

Ayia Napa - Larnaca expres - 4e

Adana kebab Famagusta + ayran - 5e

Taxi Larnaca centrum - letisko nocna sadzba - 20 e

3

Lidl!

(Jo, přečetl jsem to celé :-D)

0 Citovat

Super :) O 2 tyzdne ma caka cosi podobne, ale dame to cez Nicosiu. Na Larnacu som nemal ziaden program, ale plameniaky a okolie vyzeraju byt fajn na pol dna.

0 Citovat

jasne, cez Nikoziu asi pohodlnejsie na Sever, no kedze som mal v plane len Varoshu tak som skusil tymito dedinskymi busmi

0 Citovat

Najvýchodnejší v EU by mal byť Réunion, ak sa nemýlim.

0 Citovat

Pravdu máš, Greko je najvhodnejšie EU v Európe 🥲

0 Citovat

Ale Cyprus nie je Európa...

0 Citovat

Modrykonik ole

0 Citovat

No, mame to za sebou. Varosa je lunapark, pobrezie Ayia Napa tak isto. Vsade po pobrezi vystavali parkoviska, pojazdne obcerstvenie, drbli kamerove systemy a je z toho uz nie priroda, ale lunapark. Z tureckej strany ziaden bus na hranicu Deryneia nechodi, na taxi stanovisti od nas chceli 15 €, ale v jednej restauracii, kde sme boli na obed nam vybavili za 10.

Prechadzka okolo solneho jazera v Larnace a plaz Mackenzie bol dobry tip :) Plameniaky sme uz v den prechadzky nevideli, ale tie ruzove "potvory" sa nakoniec podarilo zazriet aspon na malu chvilu z busu z cesty na letisko - a boli prekrasne. Zvycajne tam zvyknu kempovat od konca Novembra do polovice Marca, takze sme mali fakt stastie.

1 Citovat

@voughne - Varosha je lunapark? Já ti nevím, když jsme v ghost city sešli z hlavní ulice a prolezli do zapadlejsich ulic a domů,  hodiny jsme tam nepotkali živáčka a stovky metrů kolem jsme na pláži byli sami...

0 Citovat

Je to lunapark. Zaberu "grecke" mesto, pozicaju ti hrdzavy bicykel, aby si si to mohol pozriet, lenivsich prevezu na golfovych elektrovozikoch, a este si tam mozes dat kavicku a rozjimat. My sme boli na Velku noc, a uz to tam bolo ako na Vaclavaku. Neviem kolko turistov si realne uvedomi, kde sa nachadzaju.

Mimochodom, bavil som sa o tom s majitelom hotela v Larnace. Grekom sa to absolutne nepaci, ved tam maju svoje domy, z ktorych ich vyhnali, a teraz im ponuka "turecka" vlada odskodne (odkupia tvoj povodny byt) v hodnote " desiatok centov" ... a oni tam este z toho idu robit atrakciu s tureckymi vlajkami.

 

1 Citovat

@voughne - pár týdnů rozdíl a tak odlišný zážitek. Pravda, že jsme byli v částech, které s velkou pravděpodobností nejsou oficiálně přístupné. Každopádné lunapark si představujeme každý trochu jinak;)

Zajímám se o historii, proto jsme tam jeli, ten současný problém ale není v tom, že jim nelegitimní severoturecká vláda nabízí odškodné v hodnotě "desítek centů", to si jen hoteliér přibarvil nějakou svoji story. Řecká strana odmítá nabídku "turecké" strany, že se Řekové do svých domů můžou vrátit (samozřejmě za politického statu quo), protože by tímto krokem tuto vládu legitimizovali. Co se výše odškodnění za domy týká, to údajně podléhá schvalování Evropského soudu pro lidská práva.

Byla to také řecká strana, která v referendu odmítla plán OSN na znovusjednocení ostrova (nedivím se jim, stejně jako se nedivím tureckým Kypřanům, že oni hlasovali pro;))

Rada bezpečnosti OSN mimochodem loni Turky varovala, ať s otvíráním dalších částí Varoshy a plížívým znovuosídlováním okamžitě skončí a vše uvede do stavu před rokem 2020. Takže se to tam nakonec asi všechno rozpadne...

0 Citovat

S lunaparkom som to nemyslel doslovne, ale miestami mi to tak pripadalo (tusim sa dalo aj lehatko na plaz zaplatit).

Ked sme zhanali odvoz na "hranicu" z tureckej casti, tak mi povedali ,ze ziaden bus, iba taxi. Neviem preco zo mna rovno vyhrklo "Chapem, vy ich nemate radi ..." :D A turek mi na to odpovedal v style, ze to tak nie je, ze je to aktualne ako-tak okey. Podobnu reakciu mal aj ten hotelier na greckej strane, takze asi su obe "polovice" spokojne s terajsim stavom.

PS: Je pravda, ze majitel hotelu bol taky vselijaky (aj polorusky orientovany, aj protizidovsky, a vlastne aj mna okrical pri check-ine :D )

 

0 Citovat

@voughne - ono na řecké straně ostrova je lepší se o úmyslech cestovat na okupovanou část vůbec nezmiňovat. Jejich reakce byly celkem uražené, naštvané. Když jsme se vraceli z Famagusty autem (riskli jsme to, i když nám tam pojistka neplatila. Já se pak potil na parkovišti před tamní školou u Varoshy, kam se zrovna sjely stovky maminek pro své ratolesti a zavládl tam pěkný chaos, troubení, brždění;)), škaredá řecká celnice si nás pěkně dala: vyndat vše z batohů, dotazy na cigarety, oblečení, ven musela i rezerva z auta, zdržování...to jsem zažil naposledy jako dítě kdysi při návratu ze západního Německa...

0 Citovat

My sme z taxika vystupili s takym nakupom (vlastne uplne moj primarny ciel na Cypre bola severocyperska kava a turecke caje), ze sa ledva vosiel do auta :) A na oboch stranach len pozreli pasy a inac nic. V autobuse som s taskami zabral 4 sedacku. Ale ani v minulosti nas tam nikdy nerozoberali, tak ste asi mali smolu :)

 

0
14 reakcí