Island Hopperom cez Pacifik
Ahojte,
este na jesen minuleho roka som s @mirogiggs absolvoval cestu pacifickym Island Hopperom z Havaja cez Marshallove ostrovy a Mikroneziu na Guam.
Po tristvrte roku od navratu som sa konecne s vypätim vsetkych sil dokopal dopisat to a tak vam prinasam tento "anticestopis" plny osobnych reflexii, povzdychov nad teplom a snahy zistit, ci ma este nieco dokaze ohurit.
Upozornujem, ze je to extremne dlhe: https://romanherda.com/cestopisy...ifik-2025/
nejde ten proklik, tak když tak hoď nějaké základní info aspoň textem sem. Cena? Za míle nebo za cash? Výstupy a nějaké přestávky na cestě? atd.... zajímavé.
Pěkné. Přečetl jsem zatím jen o Pohnpei a část sousedních, protože to mě zajímá nejvíc. Dosud jsem neviděl cestopis (nebo video od Čecha či Slováka), že by někdo navštívil Nan Madol kromě hledačů záhad jako třeba autoři seriálu Vetřelci dávnověku. Poznámka, že to byla tvá první návštěva takového biotopu tj. tropické džungle, mi připomněla, že na vrchol Cotopaxi se mnou (a průvodcem) šel mladší Francouz žijící ve Španělsku, který šel poprvé ve sněhu. Tj. do poměrně běžného prostředí pro mnoho lidí jde někdo poprvé na jednom z nejmíň navštěvovaných míst (aspoň z těch míst, která jsou něčím velmi atraktivní).
A ještě trochu rejpavá otázka. Ta opakovaně zmiňovaná zdravá kola je ironie? Nebo fakt myslíš vážně nějakou s umělými sladidly?
my sme si tak nejak zvykli colu zero volat "zdrava" kvoli absencii cukru a tento oxymoron sa mi tak zautomatizoval, ze som si ani neuvedomil, ze by si ziadal aspon uvodzovky
Umělá sladidla jsou často větší svinstvo než cukr. Zkus si změřit hladinu cukru po napití běžné coly a coly nebo jiného nápoje "bez cukru", občas je to překvapení asi i podle zcela konkrétního chemického složení daného nápoje. I pro lidi s cukrovkou je lepší při pohybové aktivitě často si dát klidně něco sladkého a pak to prostě hned "vychodit" než do sebe cpát ještě víc chemie. Zejména na turach není třeba se cukru bát (u cukrovkářů individuálně, tam by většina lidí měla vědět, co si může dovolit a v jaké situaci).
Díky za tento Opus Magnum! I za všechny další cestopisy, jsi totiž nejlepší.
A ať se ti zas chuť cestovat a psát vrátí...
Mně se to líbilo moc a hlavně pasáž v LA vyvolala vzpomínky z roku 1996, kdy jsem poprvé přistál na LAX a vyrazil do města na téměř stejná místa😎
Je to dlouhé, ale pěkné, sem tam sem hodím nějaký dotaz (jsem teprve u 4.dne) a omlouvám se, pokud jsem to někde v textu přehlédl.
Auto v LA - měli jste objednanou nějakou speciální kategorii? (cabrio?) Nebo to byl upgrade zdarma potom, co vám ho chtělu vnutit za peníze? Nebo prostě volný výběr z řady a mohli jste si vzít cokoliv, tak jste zvolili tohle BMW? Trochu mě překvapily u Sixt ty značky (BMW, Ford Mustang.... ).
Mali sme objednane BMW 4er Coupe, ale to zjavne nemali, tak nam chcela nanutit 4er Cabrio za peniaze. Po dvoch odmietnutiach sme ho tak dostali ako upgrade zadarmo.
Ten Sixt je vcelku mini pobocka v porovnani s takym Alamo, tam volny vyber z rady nehrozi a vozovy park bol slusny, nejake basic modely tam velmi neboli.
Sixt se po vzoru německé matky po vstupu na americký trh okolo roku 2010 chtěl odlišit od ostatních US půjčoven a zaměřil se od začátku na německou prémii, teď jedou hlavně v BMW, před 10 lety zase měli většinou Mercedes. Nevýhodou jsou většinou o něco vyšší ceny v porovnání s ostatními major půjčovnami, nemožnost volného výběru z kategorie aut po vzoru Enterprise Holdings nebo Hertz a nakonec, co mám za těch 15 let s nimi cca 20 pronájmů v US, poměrně agresívní agenti, co nutí nesmyslné upgrady a pojištění, což potvrzuje i Mirova zkušenost.
A nevím jak teď, ale dříve také požadovali vysoké zálohy, i když jsem měl u nich plné pojištění, u GLS, Escalade nebo X7 to bylo v Miami 2500 dolarů.
P.S. Tak koukám, že to mají u těch nejdražších kategorií pořad.
-
Sports & luxury vehicles:
-
USD 2,500 or rental amount + USD 200 (whichever is higher) — credit card required
Takže jste na Maui jeli tou nízkou Mazdou to jižní trasou z Hany do Kula a v pohodě? Je tam celou cestu asfalt? Z mapy není úplně jasné, jestli je to zpevněná cesta, dřív asi nebyla, ale pokud jste to projeli v pohodě bez SUV, tak se ten okruh dá tahle lehce projet? dík
A nebyl čas jet k večer nahoru na Haleakala, když už jste jeli vlastně okolo té odbočky?
hej, cele to je asfalt, maximalne na vychodnom pobrezi je miestami ten povrch taky smutnejsi, ale ziadna tragedia.
casu bolo malo a energie este menej :D
Nejhorší mi přišel úsek někde kolem Waimoku falls, kam jezdí hodně turistů. Dá se to čeknout na google maps, kde je vidět celá trasa. Dalo se to i s Mustangem :-) (teda s nim jdou daleko horší cesty :-) )