Caute, vdaka cestujlevne som sa na zaciatku tohto mesiaca konecne dostal (aj ked iba na 6 dni) do Kyrgyzstanu, kam som sa chcel pozriet uz dlho. Tuto kratku navstevu som spisal do strucneho cestopisu. Ak by to niekoho zaujimalo, tak link je tu: http://www.romanherda.com/category/kyrgyzstan-2016/  .

Kyrgyzstán

Založil ve fóru Cestopisy

Děkuji, koukám že to bude zase pořádný nápor na játra...

0 Citovat

Taková perlička (opraveno)- https://www.seznamzpravy.cz/clan...l-ji-48847

0 Citovat

takový perlička nefunguje Mandarinko ;-)

0 Citovat

Máte někdo tip na autopůjčovnu v Biškeku? Díky

0 Citovat

Sergej a Ruská trojka, výborná zkušenost.

1 Citovat

Super, tak to jsem se trefila hned napoprvé, náhodou jsem napsala zrovna jim, tak snad se domluvíme. Díky moc.

1 Citovat

Ahoj, zkoušel z Vás někdo stopovat? Byli jste úspěšní?

0 Citovat

Ano, v podstatě přes celou zemi, z kazašského Kegenu přes Karakol, Sonkul, Osh až do Batkenu a Uzgoroshe. Cca v půlce případů jsme spali u místních doma, spousta lidí nás zvala na jídlo a skoro každý na panáka. Jen některé cesty (zejména ve středu u Sonkulu) jsou v hrozném stavu a za den jedeš třeba jen 300 km. Někteří chtějí za jízdu platit, cca v ceně maršrutky.

 

Celkem bych dal 8/10, u Sonkulu jsem čekal 5 hodin na první auto :D

1 Citovat

cali napsal(a):

Sergej a Ruská trojka, výborná zkušenost.

Tak jsme se báječně domluvili, poradil, vyšel vstříc a bude i s autem čekat na letišti. Díky.

0 Citovat

Počkat, ta ruská trojka nebyl vtip?;)

2 Citovat

Ne, nebyl. To je fakt půjčovna v Biškeku.

1 Citovat

Rozhoduji se mezi: 
https://avtoprokat.kg/start/index.php/en/ 

https://ironhorsenomads.com/rent...n-rentals/

 

jinak zde par tipů z webu iron horse: 

 

• City speed limit 60 kph unless otherwise marked.
• Between towns 90 kph
• Any time you see a town limit sign, you must slow to 60 kph.
• Special zones are usually marked 40 kph, those signs are good for 300 meters or until the next intersection unless a specific distance is noted.
• Turn your headlights on all the time. Daytime running lights are not enough. This applies at all times including during daylight.
• No right turn on red.
• Watch out for pedestrians in crosswalks. As soon as someone steps off the curb police start to stop cars that proceed across the crosswalk. Once the pedestrian passes you, you can go. This applies for intersections as well. Watch for blue signs indicating crosswalks and for “zebra stripes” on the road. Police like to sit behind crosswalks where pedestrians are obscured by trees and other objects, so be careful.
• Police must have a video clearly showing your car going over the speed limit if they stop you for speeding.
• Typical fines are 500-2000 som.
• Fines can be paid on the spot using Visa (or probably also Mastercard). Police must allow you to pay by card. They cannot fine you otherwise (no matter how much they complain). Call us if you have a problem with police.
• ABSOLUTELY NO ALCOHOL. If you have a beer with your dinner you cannot drive. If police can even slightly smell alcohol (or even sometimes toothpaste) they will assume you are drunk.
• Police will be standing on the side of the road and will waive you over if they want you to stop. You have the right to record what they are doing. You can also get us on the phone. Do not be intimidated by the Police.
• If they ask for your passport, they mean the cars technical passport, give them the car registration documents.
• Do not show police a rental contract, while legal, it means money was involved and then they usually want some. As a rule only give them the exact papers they ask for, never volunteer paperwork.

1 Citovat

Ten absolutní zákaz alkoholu je vtipný, když si v KG dával vodku I řidič maršrutky. :)

1 Citovat

Ahoj, letíme (3 lidi) na konci března do Biškeku, budeme zde 3 celé dny. Neměl by někdo nějaký tip kam se vydat? Chceme si půjčit auto a na 2 - 2,5 dne někam zajet, takže hledáme nějakou rozumnou destinaci s ohledem na počasí a sníh. Zatím jsme koukali především na jezero Issyk-kul. Byli bychom rádi za jakékoliv doporučení kam zajet ať už přímo u zmíněného jezera nebo klidně úplně někam jinam. Je taky možnost zajet do Almaty, ale nevím jestli to za to úplně stojí. Předem díky moc. 

1 Citovat

Už jsem to tu někde popisoval. Tři dny je málo. A to co je zajímavé najdete v každém průvodci, i na netu. 

 

1 Citovat

Jakože máte 3 dny na celý Kyrgyzstán? Kyrgyzstán fakt není stejný jako letět na prodloužený víkend to Říma. Za mě to je plýtvání časem, ale teď k dotazu.

 

Jak už tady bylo řečeno, v Biškeku fakt nic moc není a zbytečně získáte dojem, že Kyrgyzstán je nuda. Když budete mít auto, tak Issyk-kul je asi jediná rozumná volba, abyste nestrávili celý den na silnici. Cestou to můžete vzít přes kaňon Konorček a věž Burana. (U Konorčeku se vloni v květnu opravovala silnice a jezdilo se v docela dlouhym úseku po prašný cestě, takže nic moc, ale třeba už to teď vypadá lip.) To je asi tak všechno, až do Karakolu to nejspíš nestihnete.

3 Citovat

Mnohokrát Vám děkuji Jáchýme :). A určitě souhlasím a máte všichni pravdu, že 3 dny jsou málo, ale jak už tu někdo psal přede mnou, lepší něco než nic. Každopádně ještě jednou díky. 

0 Citovat

Já budu taky jen na 3 dny. Celý čas v Ala Archa, kromě poslední noci před odletem. Nechci trávit ty tři dny v autě. Ale to je každého věc.Osobně bych se bál toho termínu koncem března. Přece jen Kyrgyzstán je hornatá země, takž počasí  může být poněkud nepřející. Ale s tím už asi nehneš :-).

0 Citovat

Ideme podobne ako @niemandos_1 budeme tam len krátky čas, takže plánujeme nejakú troj-dnovu túru v Ala Archa plus možno sa zastavíme v Biskeku, ideme ale až počas júna takže na turistiku by to už mohlo byt v pohode vo vasom pripade bude este asi vela snehu a zima... 

0 Citovat

Dej pak vědět janicku, jaký máte plán. Myslím na tu tůru. Já mám zatím v plánu jen jednodenní výšlapy, ale mohl bych se inspirovat :-). Díky

0 Citovat

Jel někdo poslední dobou autobusem z Biškeku do Almaty? Jak v současnosti fungují ty autobusy - na internetu je jízdní řád snad aktuální, ale nedá se koupit. Fungují jako maršrutka, že po naplnění odjíždí nebo se prodávají lístky jen v den odjezdu či nějak déle dopředu?

Přemýšlím, že bych si protáhl výlet, ale bojím se, abych tam nezůstal zbytečně viset.

S překročením hranice pohraničíci nedělají problémy? Můj itinerář by je asi nepotěšil 😂

0 Citovat

hoj, jel jsem pár dní zpět opačnou trasu z Almaty do Biškeku a myslím si, že to bude stejný. Jízdenku jsme kupovali hodinu před odjezdem a nečekalo se na to, až se autobus naplní. Odjíždělo se přesně na minutu a na hranicích pohoda. 

0 Citovat

Taky jsem jel před pár dny. Jízdní řád je aktuální, fungují jako klasické linkové autobusy, jezdí přesně a pravidelně podle jízdního řádu. Lístek se dá koupit dopředu ale i těsně před odjezdem, autobusy nebývají plné a jsou řekl bych relativně velmi spolehlivé. Hraniční kontrola je absolutně bezproblémová, v mém případě byl největším problémem na kyrgyzské straně správně identifikovat český pas. 

V Biškeku se lístek kupuje na autobusáku u okénka 2 a 3 (okénka jsou otevřeny od 07:00), lístek stojí 700 KGS a platba pouze v hotovosti + nutnost předložit pas. Lístek jsem kupoval necelou hodinu před odjezdem. Cestovalo cca 20 lidí. Autobus vyjížděl se zhruba 15 minutovým zpožděním. 

Při cestě z Biškeku do Almaty se stává, že autobus dojede na hranici, neprojede hranicí a za hranicí čeká nový (kazašský) autobus, nečeká hned u hranice ale za benzínkou napravo na parkovišti (parkoviště má závoru), doporučuji si držet přehled o svých spolucestujících. Pasovka na Kyrgyzské straně trvala cca 5min, na kazašské 30 sekund. Celkem zastávka na hranici od zastavení prvního autobusu po rozjetí druhého autobusu trvá cca 1 hodinu.  Celá cesta cesta trvala téměř 6 hodin. 

V Almaty se lístek kupuje u okénka bílé "buňky" uvnitř autobusáku napravo u vchodu na nástupiště. Lístek stojí 3700 KZT a platit se dá i kartou (pouze VISA) + se zase předkládá pas. Lístek jsem kupoval den předem. Měl by se dát koupit i on-line a měl by být i levnější, ale nezkoušel jsem. Autobus vyjížděl skoro na čas. 

Při cestě z Almaty do Biškeku autobus projíždí hranicí a normálně dojede až do Biškeku (hlavně pokud má KG SPZ). Pasovka zase trvala "mnohem déle" na kyrgyzské straně. Pokud člověk chce ušetřit čas a nečekat až autobus projede hranicí, tak taxi přes YandexGo od hranice na náměstí Ala Too stojí vyjde zhruba na 500 KGS a zabere cca 25 minut. V mém případě autobus neprojel hranicí ani po 30 minutách, tak jsem využil YandexGo. 

Autobusy v obou směrech vždy staví cca na 20 minut u "motorestu", toaleta za 100 KZT. Lokace: 43.3285800N, 75.6556719E

Velkou část cesty Kazachstánem je velmi slabé a nebo žádné pokrytí mobilním operátorem, se štěstím někdy aspoň 3G. Autobus má vždy za oknem ceduli s číslem "701" a lístek je zároveň "místenka", je na něm uvedeno číslo konkrétního sedadla. 

Autobusy jezdí každý den v týdnu a podle jízdních řádů na internetu, tzn: 
Z Bishkeku do Almaty: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00
Z Almaty do Bishkeku: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 18:00

2 Citovat

Se jim ty autobusy musí v Kyrgyzstánu hromadit, když jezdí skrz hranici jen v jednom směru, ne? :-)

4 Citovat

Díky za info 🙂 Aerolinka mi udělala změnu a přemýšlím, zda se mi chce do Almaty doletět v neděli ráno s 12+ hodinovým čekáním v Istanbulu nebo změnit let a přiletět už v sobotu ráno do Biškeku (avšak jen 1h 10m na přestup. Naštěstí tam létají nějaké 3 spoje denně). Další program mám v Almaty a za 4 dny na to odlet s IndiGo. 

Do Kyrgyzstánu bych asi samostatně nejel a hory mě po současném pádu a sádře, s kterou píšu, nechávají chladným 😅

Jel bych o víkendu, kdy ty spoje budou asi plnější, tak hledám informace a přemýšlím, zda mi to za ty případné starosti stojí 🙃

0