Zdravím, konečně jsem dokončil další z cestopisů, tentokrát z naší desetidenní cesty po Skotsku. Počasí moc nevyšlo, ale i tak to bylo super. Cestopis se spoustou fotek, povídání a tipů na trasy najdete na http://horama.cz/horama-pesky/skotsko/Přeji příjemné čtení a přidávám pár ilustračních fotek i tady., aby Vás to nalákalo k přečtení cestopisu. Díky za případné sdílení.Adam.  .

Cestopis ze Skotska

Založil(a) ve fóru Cestopisy

12 reakcí

Zdravím,

konečně jsem dokončil další z cestopisů, tentokrát z naší desetidenní cesty po Skotsku. Počasí moc nevyšlo, ale i tak to bylo super.

Cestopis se spoustou fotek, povídání a tipů na trasy najdete na http://horama.cz/horama-pesky/skotsko/

Přeji příjemné čtení a přidávám pár ilustračních fotek i tady., aby Vás to nalákalo k přečtení cestopisu. Díky za případné sdílení.

Adam.



beinn-liath-mhor-skotsko-horama-cz-11.jpg
geal-charn-cairngorms-skotsko-horama-cz-2.jpg
tarmachan-ridge-skotsko-18.jpg
cul-mor-skotsko-horama-cz-3.jpg
durness-sever-skotsko-horama-cz-2.jpg
beinn-eighe-skotsko-horama-cz-6.jpg
beinn-eighe-skotsko-horama-cz-17.jpg
eilean-donan-skotsko-hrad-horama-cz-1.jpg
old-man-of-storr-skye-skotsko-horama-cz-3.jpg

0

Jen tak dál, Tvoje fotky jsou fakt nádhera!

0 Citovat

Na tvoji stránku už jsem narazil dřív, něco jsem i dokonce přečetl :)


My jsme šli West Higland Way na začátku července a taky skoro celou dobu pršelo, ale bylo to skvělý.

Chceme tam jet ještě určitě jednou, ale už víme, že nejméně prší v květnu a ještě nejsou midges.

0 Citovat

Prej v Kvetnu nejmene prsi 😂 to kdo nakecal? 

0 Citovat

my sme boli v druhej polke juna a zo 7 dni bol tusim len jeden jediny den ked vobec neprsalo, ale zase na Ben Nevise aj snezilo, takze si nevyberies :) inak na Skye uplne totozne pocasie ako na chomejsovych fotkach, tam je to podla mna a co som aj pocul od miestnych s tou hmlou velmi casto tak... ale aj vdaka tomu to ma mega atmosferu

0 Citovat

Tak kdy teda nejméně prší? Patrně máš asi lepší data než jsou data o srážkách ve Skotsku :(


0 Citovat

Díky za pochvaly. Mám pocit, že na počasí ve Skotsku musíš mít fakt štěstí. Předpovědím se nedá věřit :-) Tipnul bych, že konec srpna a začátek září by mohl být fajn. Kamarádi byli v červnu a nepršelo jim jeden den, jinak slunko - jeli Fort William a Skye.

0 Citovat

krasne...ma to svoju atmosferu. Skye a Hebridy musim uz niekedy navstivit

0 Citovat

Je to super, Skye jedno z nejlepších míst, co jsem zatím navštívil. 

Na to počasí to fakt chce asi štěstí, člověk si nevybere. Já tam byl v červenci 10 dní, 9 dní svítilo slunce a 20 stupňů, místní pán, u kterého jsme bydleli tvrdil, že to za svých 65 let života ani jednou nezažil, prý když je hezky, tak maximálně 2 dny za sebou :D
0 Citovat

Zari a Rijen je nejlepsi pocasi vseobecne vubec. Predminuly rok i 18-20 stupnu pres den. Ale jak mi rikali mistni, tak za poslednich 20-30 let si nepamatuji takovou zimu, aby bud proprsela nebo napadlo tolik snehu.

Loni byla pulka Kvetna az do pulky Cervence bohate na srazky. Ze v Cervnu dokonce padl rekord za poslednich par let a pak prisla hned po tomto “vedra”. Takze v poslednich mesicich se to rapidne meni a letos ti to nikdo nepredpovi jak bude. Natoz na par dni, kdyz to meni furt. 

0 Citovat

Skotsko je strašně nepředvídatelné na počasí. My jsme ho projížděli loni na začátku září a celých 14 dnů nám propršelo. Nejhorší to bylo na Skye, kde jsme kompletně promokli během pěti minut, a to i skrze nepromokavé bundy, které všechny ostatní dny udržely vodu na povrchu. Bavila jsem se s místními a říkali, že tak špatný začátek září nepamatují, a že rok předtím tam v období od srpna až někdy do října skoro ani nekáplo. Naopak když jsem byla ve Skotsku v květnu 2006, tak jsme měli celých 9 dní sluníčko a s výjimkou jedné cca hodinové bouřky ani nekáplo. Místní tehdy říkali, že tak slunečný květen už dlouho nepamatují. Sestřenka rok předtím ve stejném termínu tak dobré počasí neměla. :)

Musím říct, že mě ty dva týdny neustálého deště dost otrávily, i když jsem ze života v Anglii byla na častý déšť docela zvyklá. Každopádně jak plynou měsíce, tak člověk zapomíná, jaký měl hrozný počasí a vzpomíná jen na to, jaké to tam bylo krásné. Takže Skotsku určitě ještě šanci dám. 
0 Citovat

Cestopis jsem si s chutí přečetla a zavzpomínala na naší loňskou skotskou výpravu. My byli v termínu od 11. - 19. dubna, přes Velikonoce. Všichni se nám divili, proč chceme jet takhle brzo, ale my se řídili heslem, stejně tam prší skoro pořád, tak je jedno kdy.  Ve výsledku nám pršelo jenom první dva dny a to nikdy ne v kuse, takže jsme to brali jako výhru. Na Skye letěly mraky tak rychle, že se počasí střídalo asi v půl hodinových intervalech. Sluníčko,  déšť, sluníčko, déšť a když jsme byli na Quiraingu, tak dokonce chvíli i kroupy.  Četla jsem, že v dubnu je Skotsko nejzelenější, ale minulý rok to nebyla uplně pravda.  Příroda se po zimě teprve začínala probouzet a vše bylo spíše hnědé. Ale bylo tam krásně.


Nad údolím vidíme první skotskou duhu, což, jak jsme se v dalších dnech přesvědčili, není ve zdejších končinách zdaleka neobvyklý úkaz. Od prvního nadšení „jé, duha“ jsme se přesunuli k „hmm, duha“..


Tahle věta z cestopisu mě velice pobavila, neb jsme to měli stejně. Stejné to bylo ještě v Norsku s vodopády...

0 Citovat

Vždyť tam nic není - jen samé skály.

To Když jsem byla na Karlštejně, tak tam měli alespoň stánek kde prodávali párky...

Ale zajímalo by mě, jestli ti skotové chodí opravdu naostro. Myslím tedy, že pod tou sukní opravdu nic nemají.
0
12 reakcí