Ahoj všem. S drahou polovičkou pojedeme koncem roku přes Paříž do Austrálie, kde si chceme koupit notebook, se kterým pojedeme zpět do ČR. Samozřejmě bychom chtěli notebook, jak je českým sportem, přenést bez proclení :-). DPH (21%) a clo (8%) by se měla platit až v ČR, nebo bych se měl bát kontroly už v mezipřistání v Paříži, při vstupu do EU, kde bude let do Prahy navazovat druhou letenkou, tedy asi nutnost vyzvednout kufry, odbavení apod...? Dále je v Austrálii možnost požádat si o vrácení jejich DPH (10% zpět) - když to udělám, myslíte že je nějaká možnost, že by jejich úřad byl propojen nějakým způsobem s naším a kontrola na letišti se na nás zaměřila, nebo je to říkám kravinu? .

Nákup notebooku v zahraničí a platba DPH/CLA

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahoj všem. S drahou polovičkou pojedeme koncem roku přes Paříž do Austrálie, kde si chceme koupit notebook, se kterým pojedeme zpět do ČR. Samozřejmě bychom chtěli notebook, jak je českým sportem, přenést bez proclení :-). DPH (21%) a clo (8%) by se měla platit až v ČR, nebo bych se měl bát kontroly už v mezipřistání v Paříži, při vstupu do EU, kde bude let do Prahy navazovat druhou letenkou, tedy asi nutnost vyzvednout kufry, odbavení apod...? Dále je v Austrálii možnost požádat si o vrácení jejich DPH (10% zpět) - když to udělám, myslíte že je nějaká možnost, že by jejich úřad byl propojen nějakým způsobem s naším a kontrola na letišti se na nás zaměřila, nebo je to říkám kravinu?

0

No nevim, letet do Australie koupit notebook? :-) to se oplati? Jestli se to dozvi Andrej, a ne že ne, tak se u financaku nedoplatite,plus 5let na tvrdo :-) 

0 Citovat

Taky jsem koukal, ale koupíme macbook. V porovnání s obchodem v ČR a s odpočtem místního DPH je cenový rozdíl cca 20 tisíc (51 vs 72 tisic)

0 Citovat

Jestli chcete mit jistotu, ze v EU, resp CR nebudete muset platit žádné clo, dph atd, tak proste v Australii zahodite originalni baleni - krabice, a do evropy priletite se svojim "notebookem" v prirucnym zavazadlu. 

0 Citovat

Tak tak, jednu elektroniku ti nikdo řešit nebude ;)

0 Citovat

V rámci Schengenu se zavazadla nevyzvedávají v první destinaci, ale až v cílové. Pokud tedy máte lety na jedné letence (anebo na 2 letenkách u společností, které mají dohodu o interliningu a mezipřistání je kratší než 24h), budete tedy vyzvedávat v Praze, kde také probíhá případná celní deklarace/kontrola. Rozlišení odkud zavazadlo přicestovalo se typicky děje podle barvy toho "zavazadlového útržku", co se lepí na rukojeť zavazadla (já moc často zavazadlo neodbavuji, ale co si pamatuju, Schengen měl zelené útržky a mimo Schengen fialové). Oficiální limit na dovoz bez cla a DPH letadlem na jednu osobu je tuším 430EUR, to spolehlivě překročíte. Notebook bych každopádně osobně přepravoval v příručním zavazadle (v odbaveném by do cílové destinace vůbec nemusel dorazit, případně mohl dorazit zničený), rada na zahození originální krabice je asi správná - pokud notebook budete kupovat skutečně pouze jeden.

0 Citovat

Jak už tady zaznělo, kontrola bude probíhat v Praze. Notebook zcela ideálně v Austrálii nastartovat, zadat svoje údaje a vytvořit si účet, aby při případné kontrole nevítal "nového uživatele". Zahodit krabici v Austrálii a notebook si vzít do příručního zavazadla a tvrdit, že je váš a přece jste s ním už odletěl. Pro tip: dovezte si z ČR Evropskou nabíječku a tu Australskou opět v Austrálii zahoďte. V ten moment to máte skoro neprůstřelné.


Ohledně vratky DPH nedokážu zodpovědět. My jsme nakupovali bez DPH v Japonsku a pak jsme na letišti při odletu v Tokyu jen odevzdali nějaký papírek, který nám ale nalepili do pasu. Elektronického tam nebylo nic. Jak to má řešené Austrálie ale nevím, šance, že si toto info předají existuje, ale je asi minimální.

0 Citovat

Ona představa toho, že vás celník v Praze zastaví a bude se vyptávat, odkud je ten notebook je hodně mylná :) berou akorát Korejce a Vietnamce co táhnout krabice. U tebe max zrentgenují velký kufr a oblečením a když nebude nové s visačkami, zase nikdo nic řešit nebude.

Jasně, žijeme v Babišstánu, ale nebuďme paranoidní :)

0 Citovat

Mylná... ;)

0 Citovat

Mate vy problemy :D Predvcerom som tahal z Albanska 3 flasky z dutyfree a madarsky colnici to mali na haku, aj ked oficialne je povolene doviest mimo schengen max 1 l alkoholu.

Zo skatule by som si max tak postrhaval nejake serial numbers popripade ine stitky a zobral to do prirucnej ... este som ani nepocul o pripade, aby niekde niekomu prehladavali po pristati prirucnu.


Pokial to neprestrelite s vecami ako tato pani https://touchit.sk/colnici-v-she...iny/123453

tak by to malo byt vpohode :D



0 Citovat

voughne napsal(a):

este som ani nepocul o pripade, aby niekde niekomu prehladavali po pristati prirucnu. 

V Katowicích po příletu z Gruzie hodili naše bágly pod sken. 

0 Citovat

To je na niektorych letiskach bezne, ale nebudu ti vyberat notebook ci telefon a zistovat, ci nahodou nemas platit dph a clo ... teda za predpokladu, ze to nebudes robit vo velkom ako pani v clanku.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Ona představa toho, že vás celník v Praze zastaví a bude se vyptávat, odkud je ten notebook je hodně milná :) 


Som si myslel aj ja, pokial sa mi presne toto nestalo s macbookom vo Viedni po prilete z Hongkongu. Zaujimave je, ze aj po precleni a zaplateni pokuty to vyslo stale lacnejsie ako kupit tu :)

Este poznamka, ze ta mozu skontrolovat a preclit kedykolvek s notebookom vycestujes a vratis sa do EU colneho priestoru. Ona ta pravdepododnost, ze ti na to pridu je asi 0,001 % ale tak bohorovne tvrdit, ze sa ti nic nestane ako tvrdia diskutujuci nado by som sa neodvazil.

0 Citovat

Tak jestli to bylo porad origos zabalene, tak se nedivim.

Docela by me zajimalo, jak to resi pravy Japonsky turista. Dva mobily, tri fotaky okolo krku a bagl s nahradnimy skly. A ze jich nechodi malo obcas. 

0 Citovat

Však také nikdo netvrdíme, že je celník určitě zkontroluje, ale radíme co dělat, aby se na takovou eventualitu připravili.

0 Citovat

Mozna se pletu, ale na starsi verzi landing cards (Argentina?) - do celni deklarace se muselo vyplnovat seriove cislo MOBILU. Docela bizzar, sorry za off topic 

0 Citovat

 Je to štěstí nebo i smůle Po příletu do PRG kufry i příruční zavadla na rentgen-  zajímal je i notebook-měl českou klávesnici, takže měli smůlu.

0 Citovat

Česká klávesnice se dá do macbooku objednat i v některých zahraničních apple shopech. Ale nevím, jestli i v Austrálii.

0 Citovat

Roiman4: tak samozrejme nie som uplne blby a macbook bol vybaleny a krabica zahodena, folie postrhavane, lenze uplne blby nie su ani colnici, ako zbadali macbook, zaujimal ich doklad o kupe, ktory som samozrejme nemal, ani ho nechceli zapnut.


pavelp: niektori pisali v tom zmysle, ze ich colnik urcite NEzkontroluje, pripadne, ze ti notebook nebudu vyberat z prirucnej, co proste nie je pravda, ta sanca ze ich chytia je mala, ale zase vyssia ako vyhrat jackpot v sportke :)

0 Citovat

nl12345: No, tak pokud jsi nemel doklad, tak jak mohli vedet, ze to tahnes “nove” z Hongkongu? 

Inutihar: Daji se koupit specialni nalepovaci pismenka na klavesnici, vim, ze Azbukou takhle mama polepila ceskou klavesnici. Tak snad i ceska pismenka se daji sehnat a je to snadno odstranitelne. 

0 Citovat

Roiman4: oni chceli doklad o tom, ze som to kupil v EU. Doklad o kupe z HK som mal a podla neho sa nakoniec vyratalo clo (inac by sa ratalo podla ceny co by nasli na webe, co by bola vyssia)

0 Citovat

Super vedet,  poletis do HK a aby jsi sebou tahal Evropske uctenky :-D

0 Citovat

To jako po tobe chteli ucet na letisti anebo potom? A od niceho jineho nechteli ucet? Treba od fotaku? Mobilu? Zlate prupisky? lol.

0 Citovat

Roiman4: prebiehalo to asi takto: ok nemate uctenku, zapiseme si vase udaje a mate 2 tyzdne aby ste nam poslali doklad/dokaz, ze tento notebook bol zakupeny na uzemi EU, ak nepredlozite tak pokuta 50% ceny, ak zaplatite clo teraz tak pokuta 10% z nakupnej ceny - no a to bol moment, ked som prestal vymyslat :)

0 Citovat

Co je prosim na mcbooku tak super, ze to lidi nakupuji na druhem konci planety. Letenka do HKG to je tak aspon 350eur,mozna méně, ale asi se budu muset zeptat na inem foru? Proste nerozumim proc mcbook a ne obycejny Windows... 

0