Ahoj všem. S drahou polovičkou pojedeme koncem roku přes Paříž do Austrálie, kde si chceme koupit notebook, se kterým pojedeme zpět do ČR. Samozřejmě bychom chtěli notebook, jak je českým sportem, přenést bez proclení :-). DPH (21%) a clo (8%) by se měla platit až v ČR, nebo bych se měl bát kontroly už v mezipřistání v Paříži, při vstupu do EU, kde bude let do Prahy navazovat druhou letenkou, tedy asi nutnost vyzvednout kufry, odbavení apod...? Dále je v Austrálii možnost požádat si o vrácení jejich DPH (10% zpět) - když to udělám, myslíte že je nějaká možnost, že by jejich úřad byl propojen nějakým způsobem s naším a kontrola na letišti se na nás zaměřila, nebo je to říkám kravinu? .

Nákup notebooku v zahraničí a platba DPH/CLA

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Si prvy pripad o ktorom pocujem ,ze mu "vytiahli" notebook a isli ho preclievat. Podla mna to nebola smola, ani nahoda ... striehnu na jablka ... keby si kupil carbonove Lenovo za 2000 €, ani by si ho podla mna nevsimli. A teraz kebyze letim s Cebupacific cez Manilu a Dubai ... to mam akoze vsade preclievat ci ako? :D

0 Citovat

Tak bolo to uz asi 7 rokov dozadu, pretdtym ani potom ma nikdy nekontrolovali Mal som narvaty kufor aj prirucnu (osobnymi vecami) + HK je znamy ako shoppingovy raj, a ked zbadali macbook tak im hned zasvietili oci :) Hovorim, ze ta sanca je asi 1:10000, kludne by som do toho isiel znova, proste som len chcel povedat, ze treba ratat s eventualitou, ze ich chytia, byt na to pripraveny a nebat sa toho:)

0 Citovat

richard.pastorek napsal(a):

Co je prosim na mcbooku tak super, ze to lidi nakupuji na druhem konci planety. Letenka do HKG to je tak aspon 350eur,mozna méně, ale asi se budu muset zeptat na inem foru? Proste nerozumim proc mcbook a ne obycejny Windows... 

V HK se dají některé druhy elektroniky, typicky mobily nebo notebooky koupit až o 40-50% levněji, zároveň je tam ještě 0% DPH, takže nemusíš řešit vrácení DPH jako v jiných státech, rovnou ho totiž neplatíš. Třeba u nejdražšího MacBook Pro je rozdíl v ceně  tam a v ČR více než 1000 eur což už cenu letenky hravě pokryje.
0 Citovat

richard.pastorek napsal(a):

Proste nerozumim proc mcbook a ne obycejny Windows... 

Ze stejného důvodu jako si lidí kupují domácí spotřebiče Miele. Racionální opodstatnění to nemá, ale někdo si potrpí na dojem.

0 Citovat

Apple je hlavně pro imperialisty, aby si zvyšovali to svoje HDP a pozitivní exportní bilanci a kupují to hlavně pozéři.

V Rusku se nesoustředí na zvyšování HDP, ale soustředí se na zvyšování životní úrovně všech obyvatel. Nepotřebují zbytečné krámy které končí na skládkách. Postačí počítadl0 které se dědí po generace, případně kvalitní čínský počítač.

0