Opet jsem koupil pres cestujlevne letenky na Novy Zeland, tentokrát to bohuzel asi neklapne.  .

Zrušení celé letenky přepravcem z důvodu změny času jednoho letu a tím málo času na přestup

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

16 reakcí

Opet jsem koupil pres cestujlevne letenky na Novy Zeland, tentokrát to bohuzel asi neklapne. 


0

Však si myslím, že to tam napsali jasně - ví, že se jedná o chybu a nejsou ochotni přistoupit k žádné změně itineráře. 

Pokud ta cena nebyla extra nápadná (a neznalý by si mohl myslet, že to žádná chyba nebyla), můžeš se pokusit "vyhrožovat" evropským právem na ochranu spotřebitele (ty jsi nemohl předpokládat že to je chyba, protože se podobné letenky v akci občas objevují, smlouva na přepravu byla uzavřena a nenastal zásadní důvod k jejímu vypovězení).

Nejsem si úplně jist jestli musíš zrušení akceptovat nebo můžeš hrát mrtvého brouka - ať to zruší "na sílu". Pokud informovali jen mailem a ty jsi na něj nijak nereagoval a se SA nekomunikoval, tak se můžeš méně než 14 dní před odletem tvářit překvapeně a zkusit z nich vyrazit kompenzaci (to jsi to ale neměl info o případu vč. všech podrobností i čísla rezervace a svého skutečného příjmení takhle pitomě zveřejňovat ve foru). 

0 Citovat

mj. co takováhle masochistická letenka stála?

0 Citovat

rsaf napsal(a):

 Pokud informovali jen mailem a ty jsi na něj nijak nereagoval a se SA nekomunikoval, tak se můžeš méně než 14 dní před odletem tvářit překvapeně a zkusit z nich vyrazit kompenzaci 

Tak to je opravdu naivní představa...

0 Citovat

Ahoj, diky za reakci. Nechci vyrazet kompenzaci, ale posunout posledni spoj nebo se jej pokusit chytnout a vzit dalsi mozny let v pripade, ze to nevyjde. Letenka byla myslim za 7 k,.. letam rad a videt cestou san francisco a Sydney mi nevadi :-)

0 Citovat

Myslím si že refundace je asi jediná možnost. Není páky která by je přinutila ti alternativní let najít pokud nebudou chtít.  Pro aerolinku je to samozřejmě vítaný způsob jak se elegantně zbavit nechtěného cestujiciho.

Ale to je součást tohoto sportu.

0 Citovat

Tohle asi nevyjde, prostě s Tebou vyjebali stejně jako jsi to Ty udělal s nimi tím errorem. U těchto letenek je nejistota vždy.

0 Citovat

Krok 1 - podívat se sám, jestli náhodou nenajdeš alternativní pozdější let. Krok 2 - Čekat. Do půlky října máš času dost a klidně může být další změna, která tvůj itinerář umožní. Krok 3 - na hrubý pytel hrubá záplata. Pár emaily a telefonáty na infolinku v duchu evropské právo asi nic nezkazíš. Ale vyhlídky jsou mizerné, a pokud máš lepší náplň na trávení svého volného času / vyděláš během půl dne na letenku do Austrálie, nemá cenu se tím zabývat. 

0 Citovat

Stává se to i u letenek, které nejsou chybové. Loni na podzim jsem přes SA kupoval letenky na letošní květen z Prahy na JFK. Jednalo se o zpáteční přímé lety s Deltou a za jednoho to vycházelo asi na 10.400,-. Tři týdny před odletem mi přišla informace o změně itineráře s tím, že tam letíme s KLM a Deltou přes Amsterdam a zpátky přes Paříž s AF. Měl jsem možnost to buď akceptovat, nebo stornovat, ale za tu cenu bych nesehnal už ani letenky s přestupem, takže volba byla jasná. Na webu Delty byly ty původní přímé lety stále k dispozici, ale už za cca 25 tisíc na hlavu. Trochu fuckup, ale co se dá dělat.

Alespoň jsem měl možnost si projít tím pověstným prescreeningem v Amsterdamu a musím říct, že až tak hrozné to nebylo, ale fakt je to o tom, na jakého úředníka narazíte. Ten náš byl v pohodě, ale ta dvoumetráková saň u vedlejší přepážky byla na cestující fakt nepříjemná.
0 Citovat

Podle výše uvedeného se zdá, že Student chodí aerolinkám přímo na ruku... 

0 Citovat

Pokud nenabízí možnost změny, pak nechápu, proč vyžadují tvůj souhlas se stornem a nestornují sami. Ale do října času dost, takže osobně bych nereagoval, popř. jim odepsal, že se stornem nesouhlasím, protože do odletu se ten čas může opět změnit tak, že bude na přestup dostatečný a celá rezervace půjde proletět.

0 Citovat

petr.hruza: Podle EU nařízení má aerolinka bez kompenzace (pokud je to více než 14 dní před odletem) možnost zrušit celý let, ale ne zrušit letenku konkrétnímu cestujícímu na letu, který se uskuteční. Pokud to tedy proběhlo tak jak říkáš, nebylo to v pořádku a byla možnost trvat na původním itineráři, případně vymoci kompenzaci. Nicméně zpětně se takový případ bude těžko prosazovat, SA bude tvrdit, že cestující změnu dobrovolně akceptoval.

0 Citovat

Ahoj vsem a dekuji za Vas cas! Zatim jsem s nicim nesouhlasil, protoze cekam, jestli to jeste nezmeni. (Tohle je druha  zmena). Predesla odpoved od Pavlap je presne duvod proc jsem sem napsal, taky myslim, ze by nemeli mit moznost takhle vyjebat, kdyz vsechny lety jsou na jedne letence. Uvidime jak to bude probihat dal, kamoska z Australie zkusi potrapit air new zealand, tak podam info. Potreboval bych koupit pripoj, zajistit auto, atd. Preci jen neni to cesta na vikend do Polska. 

0 Citovat

Vyjebat? V kontextu chybového tarifu je to poměrně odvážná volba slov.

0 Citovat

Moje odpověď se týkala odlišné situace petra hrůzy. Ve Tvojí situaci, pokud došlo k posunu letu v letovém řádu (pro všechny cestující), nikoliv zneplatnění letenky konkrétně pro Tebe, a do odletu je více než 14 dní, tak formálně je opravdu aerolinka v právu a většího nároku než refund toho, co jsi zaplatil, se nedomůžeš.

0 Citovat

To je mi líto, že ti tohle udělali. Řešením bude prostě čekat do poslední chvíle, nic jiného s tím neuděláš. V rámci tohohle erroru letíme asi 14 dní po tobě... Jak je to v případě, že by zrušili celý let, ne jej pouze o pár desítek minut upravili? Pak také mohou zrušit celou letenku, nebo musejí zajistit náhradní spoj? Jde mi o to, že jsem si nechal na každé přestup minimálně čtyři hodiny, tedy změna letu o desítky minut mi nevadí, problém by byl právě se zrušením letu...

0 Citovat

Jaká byla původně délka přestupu? Já mám na zpateční ceste přestup v SYD 1:45, ale zatím žádné info o změnách, odlet 10.9.

0
16 reakcí