Zdravím, cestovatelé.(Snad nezakládám zbytečně nové vlákno, v historii jsem hledal, ale shodný dotaz jsem tu nenašel.)Zajímalo mě prosím, od jak velké změny času letu vzniká nárok na storno letenky a vrácení peněz? Jako mnozí jsme v dubnu koupili levný Karibik z Paříže, a ted měsíc před odletem nám z SA přišla informace, že oba lety jsou o den posunuty. Což je pro nás problém - máme již koupené lety z/do Prahy, ubytování zajištěné (a o ten den nejde šoupnout, již plno). Ale v mailu o stornu letenky a vrácení peněz ani slovo. Přitom tahle varianta nám přijde nejsnazší, protože se dá letět s jinou společností ve stejný den jak původně, a není to ani o tolik dražší..  .

Změna času odletu - nárok na storno + refund?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Co třeba ,,proboha,, za to, že jsem zakoupil letenky na určitý termín a čas, měl určitý plán, a byly mi to toho hozeny vidle? Ale díky a info, zrovna v tomhle se neiorientuji, a nikde jsem se více nedočetl.

0 Citovat

To vám nikdo proplácet nebude. 4 hodiny jsou ještě naprosto v pohodě.

0 Citovat

Příště doporučuji před zakoupením letenek přečíst si podmínky. Sníží to pravděpodobnost vytvoření naivních představ.

2 Citovat

Máúcta vespolek, Air France mi zrušili let na letence VIE - BOG, konkrétně poslední let CDG - VIE a místo toho nabídli let až o dalších 12 hodin později (druhej den). Odlet je až za tři měsíce, takže by se to mělo řešit jako cancellation assistance - mám nárok na ubytování + transport od AF? Mám ještě variantu - bylo by průchodný změnit poslední úsek z CDG-VIE na CDG-PRG? Do Prahy mají let prakticky ve stejnou dobu jako původní  do Vídně. Už se mi  něco podobnýho před pár lety přihodilo s Lufthansou, ale tam mě celkem striktně odbyli, přestože změna vznikla na jejich straně (taky zrušenej let a nutnost letět pozdějším letem), nemám nárok měnit destinaci. 

0 Citovat

3 měsíce před, podle mě není márok na nic, ale zkusit se to může.

1 Citovat

Já právě nikde nedohledal časový omezení pro tento případ. Prostě jednou máš letenku a když ti aerolinky natáhnou let o půl dne, měli by se postarat bez ohledu na dobu do odletu. 

EDIT čas tam nikde fakt není, ale podmínka bude zřejmě odbavení, tak to vypadá bledě

1.1 Cancellation assistance  If your flight is canceled, you may choose between the following:

  • Rerouting to your final destination under comparable transport conditions as soon as possible as indicated by the carrier, or at a later date at your convenience, subject to the availability of seats; and
  • Reimbursement for the part or parts of your journey that were not made, and for the part or parts already made if the flight no longer serves any useful purpose, taking into consideration the original flight plan, and also a return flight to the first point of departure as noted on the ticket (if applicable).

In addition, you will receive free of charge:

  • meals and refreshments in reasonable relation to the waiting time;
  • hotel accommodation in cases where an overnight stay or a stay in addition to that which you originally intended becomes necessary (transport included);
  • one prepaid phone card or the cost of two telephone calls (limited to 5 minutes each), or 2 fax messages or 2 e-mails.
0 Citovat

ne, na nic takoveho narok nemate (zadne ubytováni apod). 

v podstate mate narok jen na refund pripadne z nich vydyndat rerouting. ale to si tam musite zavolat - tady vam nikdo nerekne, jestli ti jde. tyhle veci se lisi nejen aerolinka od aerolinky, ale pripad od pripadu - casto funguje HUCA.

v pripade, ze nemate letenku koupenou primo od aerolinky, ale pres nejaky portal, jste odkazan na portal.

 

nebal bych se toho a zavolal tam - ony tyhle zmeny v pripade nejake  cancellation delaji roboti a obcas z nich vypadnou sileny kraviny. a zrovna s AF/KL mam docela dobre zkusenosti s upravami, pokud se nejaka jina moznost nabizela a z robota vypadla nesmyslnost.

0 Citovat

Stejně bude na CDG zase nějaká stávka, takže odhadovat, co bude za tři měsíce nemá cenu. Tu Prahu asi má cenu zkusit, ale bude záležet, na koho narazíte. 

0 Citovat

Theo2: zmena by musela probehnout mene nez 14 dni pred odletem, aby byl narok na kompenzace

0 Citovat

Tak nakonec mi Air France velmi ochotně změnili poslední úsek letu do Prahy místo do Vídně. Vše jsem vyřídil po telefonu, prakticky okamžitě jsem byl přesměrovanej na česky mluvící operátorku, v tomto případě za mě perfektrní servis. V předchozím obdobným případě mi Lufthansa nevyhověla se změnou návratové destinace.

6 Citovat

Kompenzácia za meškanie a zrušenie letu - https://compensair.tp.st/vEAcGBRH Moc užitečná služba. Stačilo poskytnout základní informace o zpožděném letu a bez námahy (pro mě) mi vyzískala kompenzaci.  

0