Jaké zkušenosti máte s Rynairem? Letím s nima poprové a nejradši bych to zrušil... Lze zrušit nějak rozumně letenku od nich, když od nákupu neuplynulo ani 24h? Jak je to s "příručníma" zavazadlama? Nikde to tam nemůžu najít. Jelikož jedu na Sardinii, tak budu mít sebou krémy apod. Nevyházejí mi to? Díky .

Ryanair - obecně

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Já jsem teda Ryanair vždy hájil, protože jsem se díky nim pořádně rozcestoval, a navíc doteď ty příplatky byly ospravedlnitelné (váha navíc, omezené místo v binu, větší legroom má jen pár sedadel). Ale to automatické rozsazování lidí na jedné rezervaci je podle mě opravdu přes čáru a neexistuje logické odůvodnění, proč to dělat, kromě chamtivosti.

0 Citovat

Nerozumím tomu fňukání. Typičtí Češi, všechno by chtěli skoro zadarmo.  Tak létejte Lufthansou, jak to plánuje voughne. Od Ryanairu letenky za pár šupů, kolikrát levnější jak autobusová doprava po ČR a vám je líto připlatit pár euro za přednostní nástup se 2 zavazadly na palubu a výběr sedadla. Však se pak za ty ušetřené peníze nemáte v cizině šanci ani ožrat, na jeden let to na západ od nás nedělá kolikrát ani 2 piva. :-)

0 Citovat

@davimalik , trosku nerozumim jak presne je  to poprehazovano v jmenech datech  narozeni  a tak , ale neni spis problem v tom  , ze dospely cestujici s ditetem  musi mit povinne zakoupene sedadlo a  dite pak dostava  sedadlo zdarma , pkud neni zakoupeno tak asi nejde odbavit

0 Citovat

@voughne  ja nevim , ale za to prece  nemuze  Ryanair,  potazmo  O Leary  , ale  personal letiste v Berline  a mezi nama to byl takovy obrovsky problem ,kdyz se slo k  letadlu  tu nalepku strhnout ,nebo skryt proste v ruce  a nastoupit se zavazadlem , parkrat  jsem to uz drive dokud  jsem si  nezacal  kupovat  priority  taky tak udelal , nez abych se tam s nekym dohadoval , stejne si nosis to zavazadlo k letadlu sam  a tem u voziku  je to suma fuk  kolik jim tam pristane zavazadel .. nektery prersonal  je  prilis aktivni  a tak je treba se  zaridit po svem , no a  za poskozeni zavazadla  opet muze  personal  letiste ,,,, a s tim mobilem ? uz jsem tady vicekrat  prezentoval nazor ,ze  je lepsi mit papirovou letenku , navic kdyz si vic lidi  da  do jednoho mobilu kod  a pak sedi kazdy jinde a pokud vim , tak se prece kontroluje u vsrtupu do letadla  tak kdyz vedi ze maji jeden sedalo vpredu druhy  vzadu ,tak si to bud vytisknu, nebo  jdu spolecne  i za cenu toho ze musim pak jit pres  cele letalo

Mam pocit ze kdyz zacali rozhazovat lidi , tak  lidi zacali zdrzovat pri nastupu naschval ... a kdyz letim treba za  250 Kc,  to je fakt takovy  problem si koupit sedadlo za  90 kc ? a kdyz uz nechci zvedat takto  cenu letenky, tak si proste na ty 2 hodiny sednu  sam,  to je fakt takovy problem ?

0 Citovat

Ano, je. Navíc to není 90, ale 180 Kč.

0 Citovat

@Mikir mne je rosadzanie uplne ukradnute, kludne si sadnem sam aj na 10 h let, ale co sa deje realne je to, ze system mi vygeneruje 14. rad, avsak cinanka sa trepe z 29. ku 3.  , aby podala mobil muzovi a nasledne naspet ... staci niekolko takych parov a o chaos v ulicke je postarane.  Zamyslam sa aky je realny prinos (okrem penazi) tohto ich systemu usadzovania, ale akosi nanic nemozem prist :)


Ono nalepku som nedaval dole lebo v pravidlach mas, ze ak odmietnes prepravu oznacenej batoziny do podpalubia, tak ti mozu zakazat nastup do lietadla  ... tych pracovnikov letiska tam pobehovalo dost, viem ja ci niekto z nich nestriehne prave na to strhavanie pasok?


Ale inac papierova letenka je z mojho pohladu prezitok, som si vsimol ,ze drviva vecsina mala listok v mobile a na brane to bolo svizne. Ja si ho aj tak tlacim, staci nejaky problem s mobilom a cesta sa moze navysit aj o 500%, ale keby nerozhadzovali ludi kade-tade, nejake podavanie mobilov cez cele lietadlo by sme tu vobec neriesili.


Inac som zvedavy s cim este pridu, po problemoch s pilotmi a vyssou cenou paliva budu musiet dohnat zisk, predsalen dojde na platbu za toalety? :D
0 Citovat

voughne napsal(a):



Inac som zvedavy s cim este pridu, po problemoch s pilotmi a vyssou cenou paliva budu musiet dohnat zisk, predsalen dojde na platbu za toalety? :D


prodej losů, dek, hrnců atd......


třeba časem Forbes, ruleta na palubě, benzín je dražší a je třeba být v černých číslech :D



0 Citovat

Tak losy už prodávají dávno a deky snad i taky. Ještě by mohli prodávat pojištění, půjčení auta, ubytování. Prostě to co mají na webu. Divím se, že tam ještě nechodí letuška s tabletem a nedělá to, internet na palubě už není problém v dnešní době. 

0 Citovat

Ahoj, včera, když jsem u Ryanairu kupoval jednosměrky z Prahy, tj. cena v CZK, tak se mi stala takováto věc. Cena byla až do opravdu posledního závěrečného kliku na odeslání platby v CZK, ale ve výsledku jsem zaplatil více, než byla uvedená cena. Potvrzení došlé na mail i itinerář na webu je v CZK. Je pravda, že jsem platil Revolutkou, tak je možné, že to poznalo zahraniční kartu a nauctovalo to v eurech (což je ostatně i vidět v revolutu) s jejich extra "výhodným" kurzem. Je to možné? Nejde mi ani tak o těch "pár" korun, ale o princip, že všude jsou vidět CZK, ale platba je nakonec v tichosti změněna na jinou měnu.

Ps: Nejsem chronickej stezovac na vsechno od ryanu, jsem rad za jejich ceny, ale tohle uz je i na me fakt moc 

0 Citovat

Mne tak v maji v poslednom kroku zmenilo na $ (nevsimla som si to) a strhlo o 10% viac na kurzoch :)

0 Citovat

Sice nechápu, proč by si měl někdo předávat nebo nosit mobil z jednoho konce letadla na druhý, ani jsem si toho nikdy nevšiml, ale nevadí, nemusím vědět všechno... :-)

0 Citovat

Katka napsal(a):

Mne tak v maji v poslednom kroku zmenilo na $ (nevsimla som si to) a strhlo o 10% viac na kurzoch :)


presne to sa stalo aj mne, cena stale v eur, platba v usd. ja som to nevedela pred platbou zmenit. 

0 Citovat

@mirjur: My jsme to tak dělali, když tahle rozesazovačka loni začala. Vůbec jsme při tom nespěchali s vidinou, že třeba přispějeme ke změně. No, bylo to úplně k ničemu a tak jsme letos rezignovali. Udělám standartně check-in v appce a printscreen pošlu mladé, když zrovna nastupuje jinými dveřmi.

0 Citovat

aha, nastupování jinými dveřmi, tak to jo, taky se nám to vlastně stalo, ale měli jsme vytištěné BP... je zajímavé, že tyhle rozesazovačky výrazně hůře snášejí manželky, nezdá se vám to taky? :-)

0 Citovat

Tak naštěstí na ni nevidím když nás rozesadí :D

Ne teď vážně. První dva, tři, lety mudrovala proč Irovi nedám těch pár drobných ale myslím, že si časem zvykla. Asi mě má plné zuby po tolika společných dnech :) Navíc oba v letadle nahodíme scluchátka a nějakou hru na telefonu, případně spíme, takže vlastně nehraje roli kdo kde sedí.

0 Citovat

Keby to rozhadzovanie po lietadle bolo aspon trocha logicke, ze sice sedime kazdy inde, ale nastup rovnakymi dvermi ... neviem ci nahoda, ale vychytali sme 29 a 5, potom 31 a 12 ... lietadlom kolovalo paru mobilov sem a tam, takze podobnu kombinaciu mali zjavne viaceri. Po usadeni zacala migracia, aby nasledne naletel stevard a posielal vsetkych na povodne miesto :)


Inac k tym typickym Cechom ... co sa presuvalo z mojho okolia boli nemci a spanieli, takze tonyho poznamka mi pride usmevna :D
0 Citovat

Tak třeba Němci a Španělé taky nepřiplácí, ale tipl bych si, že pak tolik nefňukají na netu. Mně zase přijde úsměvné, že tady plno lidí brečí kvůli pár korunám navíc, z celkové ceny výletu se to stejně jedná o takřka bezpředmětnou částku. Nadáváte na Ryanair, ale bez něho by někteří měli sotva polovinu cest.  I zkušení cestovatelé se tady na fóru posmívají těm, co letos plánují Mallorku a co se snaží vydělat si pár kaček na odkazech z bookingu a pak tady kvůli pár kačkám za příplatky obviňují tuhle leteckou společnost s chamtivosti a těch pár drobáků z karty nepustí. Ryanair chce vydělat co nejvíc, vy zase chcete utratit absolutní minimum. Máte svobodnou volbu, čeká vás přece plno dražších aerolinek, tak proč stejně jdete objednávat letenky od Ryanairu a pak tady plivete na něj sliny? 

0 Citovat

Ty jsi další fanboy Ryanair, který má pro každý jejich ojeb omluvu...? 

0 Citovat

Fanboy, když jsem s nimi ještě nikdy neletěl? :-) Ale mám koupené letenky na léto, připlatil jsem si. Je to jejich cenová politika a pokud se ti to nelíbí v kombinaci s jejich kolikrát směšně nízkými cenami, tak cestuj s jinými. U mne je ojeb prodávat letenky za několikanásobně vyšší ceny u konkurence, u tebe zase pár euro navíc za výběr. Každý to vidí jinak. Vsadím se, že i přes ty nadávky do jejich letadla sedneš ještě mnohokrát. ;-) Jen se to tady hemží lidmi, co by létali nejraději jen za 5 euro a zároveň se modlí za zpoždění, aby mohli vysoudit kompenzaci.

0 Citovat

Tony68 napsal(a): Jen se to tady hemží lidmi, co by létali nejraději jen za 5 euro a zároveň se modlí za zpoždění, aby mohli vysoudit kompenzaci.

Tady, pokud vim, je jen jeden takový.  Stejně nekritický obdivovatel FR jako ty.


S Ryanairem jsem letěl naposledy někdy v roce 2006 nebo 2007 a nemám v plánu to v dohledné době opakovat. Těsně vedle.

0 Citovat

Tony, ty nechápeš, že jde o princip, ne o částku.

Já bych byl zcela spokojený, kdyby letenky plošně o 7 EUR zdražily, ale nerozsazovalo se. Ale cílené rozsazení za účelem dalšího profitu je mi prostě protivné a není to ospravedlnitelné ničím, než hamižností.

0 Citovat

Rozsazování se mi sice taky nelíbí, ale naprosto Ryanair chápu. Samozřejmě chápu i nás všechny cestující, protože jsme byli zvyklí sedět spolu a najednou se za to musí platit. Kdyby to tak měl Ryan od začátku, tak by nikdo nic neřekl. Díky jeho pozici si to může dovolit. Pokud to začnou ostatní kopírovat (viz Volotea seating), tak má vyhráno. Osobně si myslím, že s tím přijde víc a víc nízkonákladovek. Stejně tak zavazadla do podpalubí. Ryanair má v tomhle odvahu udělat něco jinak a vydojit víc peněz, což se mi na jednu stranu líbí, protože se nebojí a zkouší, ale na druhou stranu je to pro mě jako zákazníka vždy k horšímu. Jediná šance je přestat s nima hromadně lítat a to se jen tak nestane. Každej bude nadávat, ale těžko se mu bude většina lidí vyhýbat. Já s nima lítat zatím nepřestanu, ale ani si nebudu kupovat priority. Kompenzují to nízkou cenou letenek. Stejně jako každej z nás chce co nejvíc ušetřit, tak chce Ryanair co nejvíc vydělat. To je účel podnikání a my máme na výběr, jestli je podpoříme nebo ne. Nic víc a nic míň.

0 Citovat

Vidím té stejně jako Lukáš. To už není o "no frills", ale o otevřeným úmyslným znepříjemňování a ojebávání. Zatím vždycky mě to od cestování s nimi odradilo. Při těch částkách za letenky pro ně asi žádná škoda, ale naučilo mě to na Easyjet. Z našeho "domovského" letiště lítají do plus mínus stejných destinací EZY je levnější (kupuju-li v předstihu a nevyhlásí-li akci), mívá rozumný časy a je přímočarý, nekličkuje s cenama tolik, jako FR. Ne, že by to u letů po Evropě nízkonákladovkama nebylo skoro jedno, ale mám-li na výběr, vyberu si pro mě to příjemnější

0 Citovat

Petr76:    Pleteš dohromady koše s baňama. :-)  Nejsem žádný obdivovatel Ryanairu, jen jsem tady vyjádřil údiv nad tím, že děláte plno povyku kvůli pár euro navíc za příplatky. 

Lukáš:    A o jakém principu to tady meleš? Znáš jejich pravidla, oni ti nabízejí výběr více variant a buď to přijmeš nebo kupuj jinde. Nebo si u Ryanairu domluv schůzku a vysvětli jim, jak se to má správně dělat. :-)

0 Citovat

V zasade  se  me  to rozesazovani taky nelibi ,ale proc to nazyvat  hned ojebem , nazyvat je smejdy atd  Petr76  kritizuje a zaroven priznava  ze s nimi neletel 10 let , muze posoudit  lety  opravdu  nejak kvalitne ? podle me nemuze , s Ryanem budu mit za  posledni 2 roky urcite 100 letu  . ne v kazdem jsem by spkojeny , sleduju treba  personal  ,obsluhu , vnimam to  ktery pilot  pristane  jak do perin a ktery s nama praskne jak s hnojem , vnimam jak se chovaji na ruznych letistich  i kdyz to neni uplne v silach Ryanairu zamezit, aby si nektera nebo nektery   s obsluhy na gate  nedokazoval svou nadrazenost 

Sleduju presnost letu , opet za mnoha zpozdni nemuze Ryanair, ale treba letiste , jako naprikl;ad debilni Stansted . Francouzskym letistim se vyhybam , protoze clovek nikdy nevi kdy budou stavkovat 

Souhlasim s rozumnym nazorem , ktery tady pise  Ridder , rozhodl se , ze si nebude  kupovat priority  a tak proste prezije zavazadlo dolu , nebo to riskne a nalepku si strhne , pokud si nekoupi sedadlo  a poleti ve dvou , tak bude pocitat z rozesazenim , mimochodem domnivam se, ze tomu  vetsimu rozesazeni  lze mozna  malicko zabranit tim , ze udelam check in az skutecne na poledni chvili , da se predpokladat ze zustanou  uz jen ty nejdrazsi sedadla , pokud je  letadlo plne a pokud je poloprazdne tak  nemyslim , ze by  kazda posadka byla tak striktni a posilala  lidi zpatky na sve mista  a kdyz uz ano tak  ty dva presuny v ulicce preziju , Ja jsem se rozhodl investovat  do kazdeho letu  o 9 euro vic ,  ( 3 za sedadlo , 6 za priority ) . kazdy ma svou volbu 

A ano, kdyz uz vyuziju jine spolecnosti , tak je to  EasyJet ,ktery ma  podobne mista  a nema omezene kg v v prirucnim zavazadle , vadi mi, ze je povoleno jen jedno , ale je to jejich  predpis  , tak ho bud akceptuji  , nebo bych si musel priplatit  , nebo proste s nima nepoletim  s Wizzerem jsem prestal litat hlavne kvuli jejich zavazadlove politice  i kdyz ji tusim uz dnes zmenili, ale spolecnost se orientuje hlavne na vychod a tam v podstate  nelitam , navic za nima musim do UK protoze se z Irska stahli

A princip jak pise Lukas  ? Splecnost to vysvetlila  tim , ze pak nejsou schopni pri plnych letadlech zajistit mista vedle sebe pro ty, co by si chteli sedadla vedle sebe koupit  , muzu to povazovat za diskutabilni , muzu to brat jako hloupou vymluvu  , protoze  pocitacova technika je dnes snad na takove urovni, ze by to zvladnout mohla , ale  urcity  dil pravdy na tom maji   druha vec je ta ,ze by to skutecne nemuseli rozhazovat po celem letadle  vpredu vzadu , ale nechat to alespon  v jedne polovine  kvuli nastupovani

Co povazuju  za nekorektni  je  ta platba v tom jejich kurzu ,, 6 euro za priority  neni 180 kc  a 3 eura za sedadlo  neni  90kc , ale kdyz clovek  chce vymenit eura na prazskem letisti   jaky kurz dosane  ? a ty mnohe lichvarske smenarny ktere  podporuje stat  to je vporadku ? , ani to prehazovani  na jinou menu kdyz platim nejakou kartou se me nelibi, ale je to par korun nebo nejake to euro ... tam by se ale dalo polemizovat o principu 

Porad ale ty vyhody tehle spolecnosti prevazuii nad nevyyhodami   a kdyz mi neco budou v letadle nabizet,  urcite se nad tim nebudu pohorsovat  , je to rozhodne lepsi , nez kdyz  by letusky  nekde staly  a tvarily se jako  prodavacky za  sociku    s vyrazem  co si to dovoluju  je otravovat  

Nakonec O Leary neni zrovna stedry  a prodejem si  letusky prilepsi  k  te sve nevelke mzde 

Kritizovat se da, ale  ta kritika musi byt objektivni  a to v mnohych pripadech tady neni
0