Zdravím,za 20 dní odlétáme s přítelkyní do Milána s Ryanair. Znám všechny jejich podmínky z minulosti, takže jsem si udělal online check-in, mám priority boarding a krásně změřené zavazadla.Bohužel jsme přeci jen lidi a přítelkyně ztratila svůj občanský průkaz na který jsem ji dával palubenku.Nevíte jak je to u Ryanair? Vím, že je poplatek za změnu jména... a to celkem solidní. Platí se i u změny čísla dokladu? Popřípadě nevadí, že by došla s dokladem jiného čísla na stejné jméno? Na jejich stránkách jsem nic o takovém poplatku nenašel totiž.Díky,VT .

Ztráta občanky - Ryanair

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

voughne napsal(a):


Staci fotka obcianskeho  v mobile

A co na to Pavel?
0 Citovat

Jasně. A místo víza stačí pohlednice od strýčka a místo letenky stačí slevový poukaz do Tesca :)

0 Citovat

Netřeba se hádat, občanský průkaz není cestovní doklad (tj. vsechny druhy pasu, cestovni prukazy, jine cestovni doklady) . Pouze v rámci EU nebo na základě mezinárodní smlouvy lze zastoupit  jeho funkci občanským prukazem(ČR), resp. ho uznat jako cestovní doklad, ale nepatří do skupiny cestovních dokladů. 

0 Citovat

Sa mi páči ako to tu eskalovalo :))

0 Citovat

Libore to se Pavlovi taky nebude líbit.... :)

0 Citovat

Sudiac podlo toho, ze foto pasu v mobile policajt oznacil ako nedostatocne preukazanie sa (musel som ukazat foto obcianskeho), tak predpokladam ,ze s fotkami si mozes v zahranici vytriet ... (to by tam bola polka Afriky na photoshop dokladoch :D). Preslo mi to ( a nie prvy krat), ale len preto, ze doma si ta vyhladaju v databaze priamo v aute.  Vseobecne po EU jedine s pasom, ci obcianskym, ostatne dokumenty budu podla mna irelevantne. Sved si moze so svojou bankovou identifikacnou kartou v zahranici leda tak robit lajny koksu. Podla mna ako doklad mu to neuznaju rovnako, ako ked sa preukazes v Rakusku vodicakom skupiny B sediac na skutri 125ke. U nas legalne, v Rakusku je to na pokutu a vodicak.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Libore to se Pavlovi taky nebude líbit.... :)

No joo no, ale tak to proste je :) nejlepsi je, ze puvodniho tazatele to uz vubec nezajima a jako vzdy si to zije vlastnim zivotem :)

0 Citovat

No tak původní přispěvatel byl poučen. Účel mého vstupu do diskuse bylo omezit pravděpodobnost, že někdo nezkušený na základě toho nesmyslu přijde o letenku/dovolenou.


Za mne tedy malé shrnutí Eremiho názorového vývoje:


Fáze 1: Stačí libovolným způsobem prokázat totožnost

Fáze 2: Stačí mít některý z dokladů totožnosti

Fáze 3: Je nutné mít cestovní doklad a doklad totožnosti, nicméně v ČR jsou pouze 2 doklady totožnosti - pas a občanka, takže to znamená to samé.

Fáze 4: Došly argumenty, nastupují osobní urážky a další argumentační fauly a editace původních příspěvků tak aby ty největší nesmysly upravil.


V tuto chvíli i Eremi uznává, že je nutné mít pas nebo občanku. Zanesl to i do těch původních příspěvků. Vést další diskusi jestli něco je cestovní doklad, pouze se tak nazývá, pouze cestovní doklad nahrazuje, apod. je již zbytečné slovíčkaření na úrovni "vypadá to jako kachna, kváká to jako kachna...", které se míjí s jádrem celého sporu.


Já si tu honit ego nepotřebuji, za mne bylo cíle diskuse formulovaného na začátku příspěvku dosaženo. Eremi své příspěvky zpětně zeditoval a teď už nenapáchají takovou škodu.


Mimochodem za dobu své zmíněné dlouholeté osobní zkušenosti s cestováním jsem zažil i případ, kdy se někdo chystal cestovat letadlem po Schengenu na "žlutý papírek osvědčující podání žádosti o nový občanský průkaz", takže asi tak...

0 Citovat

Tvůj vstup do diskuze bylo to, že jsi naprosto nesmyslně od začátku začal tvrdit, že potřebuješ cestovní doklad - tedy pas nebo občanku - což není a nikdy nebude cestovní doklad :) Já pouze psal, že potřebuješ akceptovatelným způsobem prokázat totožnost - zde zdůrazňuji to akceptovatelným! i v zemi kam cestuješ. Vždycky jsem říkal, že je nutné mít buď pas nebo občanku - tedy některý z dokladů totožnosti, to Ty jsi mi od začátku podsouval to, že "Eremimu stačí k cestě řidičák nebo rodný list". Dál ve chvíli, kdy zjistíš, že už tady i další diskutující konstatují, že cestovní doklad je pouze pas, tak sem hodíš půlstránkový příspěvek, kterým si údajně nechceš honit své ego a nezapomeneš dodat opět noticku o svých osobních dlouholetých zkušenostech s cestováním. Jo a neodpověděl jsi mi, jestli provozuješ ty výše uvedené stránky, fakt by mě to zajímalo...

0 Citovat


Obecně mohu odpovědět, že v hodnocení mé osobnosti (ani ty věcné části, ani urážky) ses nestrefil vůbec v ničem. Neprovozuji. Můj zájem vstoupit do diskuse jsem vysvětlil v předchozí odpovědi a skutečně žádný jiný nad rámec uvedeného neexistuje.

Bude to pro tebe patrně šok, ale většina populace chápe význam slov "cestovní" a "totožnost" správně. Nemalá část se to naučí už na základní škole. Zcela určitě nejsem jediný, kdo chápe co to je doklad totožnosti a proč to není pouze pas nebo občanka a vysvětlil jsem i specifickou situaci, kdy jiné doklady totožnosti (jako např. řidičák) jsou uznávány v zemích EU pro jiné účely než cestování.

Proto znovu opakuji, nejde mi o to vést s Tebou terminologickou válku, je mi ukradené, jestli Tě "dovzdělám" a přesvědčím, ale jde mi o to zmírnit dopad škody, které tímto napácháš.

0 Citovat

Když se tady na dvě stránky hádáš o tom, co je doklad totožnosti a co cestovní doklad (zcela chybně) a pak budeš vykládat, jak větší část populace chápe význam slov působí dost směšně v kontextu mentorování jak údajně reaguji, když mně dojdou argument, spíš to vypadá, že došly Tobě. A v čem chceš stále dovzdělávat mě, měl by jsi zapracovat na sobě, pořád nerozumím v čem máš problém s tím, co jsem psal já a v čem je ta zásadní chyba??? A čím bych měl napáchat ty škody??? Tvrdím, že pro cesty po Schengenu potřebuješ akceptovatelným zpsůobem prokázat totožnost (navíc jsem tam dodal, že novou občankou nebo pasem), Ty to, že potřebuješ cestovní doklad, pořád nejsi schopen pochopit ten rozdíl a to, že Tvoje tvrzení není pravdivé? Navíc v kontextu toho, že mě začneš školit, jakej nesmysl jsem údajně napsal? :))) Vůbec nikde se neřešilo nic jiného než cestování a jiné doklady totožnosti - třeba řidičák atd., proto jsou demonstrace toho, že víš, že jsou i jiné doklady, kterými se ve specifických případech může prokazovat totožnost naprosto bezpředmětné.


0 Citovat

Vida, dostali jsme se do fáze 5: Eremi uznává, že existují jiné doklady totožnosti, které nelze použít pro cestování!

Jasně, nebavíme se o cestovních dokladech, ale o "dokladech totožnosti v kontextu cestování" :)). Cestovní doklad je synonymum dokladu totožnosti, který lze použít pro cestování (přes hranice).

Jsem rád, že jsme se nakonec shodli.

Jinak je fajn, že jsi své původní příspěvky dodatečně zeditoval tak, aby většina těch nesmyslů na které jsem poukazoval, byly uvedeny na pravou míru, uznávám, že současný stav je podstatné zlepšení a beru to jako Tvoje uznání chyby :-). Trochu mě teda mrzí, že tvrdíš, že pořád nerozumíš té zásadní chybě a přesto tou zásadní editací potvrzuješ, že jsi tomu porozuměl.

Další odkazy pro dovzdělání:

https://whois.eurid.eu/cs/search...ni-rady.eu

https://bara.ujc.cas.cz/ssjc/sea...hsubstr=no

https://bara.ujc.cas.cz/ssjc/sea...hsubstr=no

https://www.mvcr.cz/clanek/osobn...dW09MTA%3d

(zejména pak fráze "Občanský průkaz lze použít jako cestovní doklad")


0 Citovat

Pavle smiř se s tím, že svět zná pouze jeden cestovní doklad a to je cestovní pas (a jeho variace jako diplomatický atd.) Hned prvním příspěvkem (který není o ničem jiném než honěním Tvého ega) mě tady obviňuješ z nesmyslů a sám říkáš to, že cestovním dokladem je pas a OP, což není pravda. V některých případech mohou jiné doklady totožnosti - typicky OP být považovány za cestovní doklad - ale cestovním dokladem nejsou. A momentálně se už při vědomí toho snažíš překrucovat význam sousloví cestovní doklad atd.

Možná by Ti mohla pomoci ta věta, kterou sám cituješ - OP lze použít jako cestovní doklad. Přeložím Ti to - OP jako doklad totožnosti může být za určité situace (Schengen) považován rovněž za cestovní doklad, ale cestovní doklad to není.

Dál už diskuzi s Tebou považuju za naprostou ztrátu času a nebudu v ní pokračovat, doporučuju příště, dřív než budeš někoho obviňovat z nesmyslů, být si jistý, že sám nevykládáš nesmysly opsané z různých, často pokoutných, zdrojů a pak se nesnažit různým kroucením faktů přesvědčit o tom, že máš vlastně pravdu. Možná si ještě jednou přečti ten svůj první příspěvek....

0 Citovat

Mezi "je" a "lze použít jako" v daném kontextu je opravdu pouze "filozofická" odlišnost. Faktický význam je stejný.

Ještě explicitněji je to uvedeno v rubrice cestování po EU:

https://www.mvcr.cz/clanek/osobn...09Ng%3d%3d

K cestám do států Evropské unie lze použít tyto cestovní doklady:

cestovní pas

všechny typy občanských průkazů

A teď babo raď jak z toho ven :-)

0 Citovat

Eremi prosím pokračuj :) Začíná to být napínavé a ke konci má příběh gradovat. Je polední siesta, tak si otviram popcorn. A abych trochu přilil olej do ohně, tak cestovní doklad neni synonymum ke slovu doklad totoznosti, resp. neplati to obousměrně.


Ne hoši teď vážně, už to skončete :)

0 Citovat

pavelp napsal(a):

K cestám do států Evropské unie lze použít tyto cestovní doklady:

cestovní pas

všechny typy občanských průkazů

A teď babo raď jak z toho ven :-)

Sice je to slovickareni, ale toto tvrzení není pravdivé. Jak už po milionté píše eremi, obcansky prukaz NENI cestovni doklad. Rubriku ani nemusim otevirat.

0 Citovat

Tak to abys rychle napsal na ministerstvo, aby to opravili :-))

0 Citovat

pavelp napsal(a):

Tak to abys rychle napsal na ministerstvo, aby to opravili :-))

Spíš je to smutný, ze samo ministerstvo to ma špatně :)

0 Citovat

baca12 napsal(a):


Takze ked ma zastavi policajt a miesto obcanky mu dam isic kartu vsetko bude ok?


v ČR nemusíš ani to, máš se nějak prokázat... druhá věc je že když ti neuvěří, můžou tě odvézt na identifikaci...

0 Citovat

Nejak nechapu, proc bych mel policistovi na vyzvu prokazovat totoznost, pokud nepacham trestnou cinnost, nenachazim se na miste, kde je trestna cinnost pachana nebo se nepodobam hledane osobe. V ostatnich pripadech at mi polibi (treba snubni prsten).

0 Citovat

Taky to nechápu ale je to prý jakási lustrace ( alias buzerace ) 

0 Citovat

No, nečekal jsem, že se můj dotaz zvrhne v diskuzi na dvě stránky. :D

0 Citovat

No treba byť kreatívny.. alebo cestujte dementne



screenshot-2019-02-03-10-30-55-189-com-facebook-katana.png

0 Citovat

tonic napsal(a):

No treba byť kreatívny.. alebo cestujte dementne


Nemůžu z toho...🤣
0 Citovat

tonic napsal(a):

No treba byť kreatívny.. alebo cestujte dementne



At už je to mnohdy výhoda, tak problém dnešní doby je to, že spousta lidí chce všechno virtuálně. Převod bezkontaktní, letenky v mobilu, tak se nedivím, že se holt někdo zeptal. Za chvilku to tu bude i se sexem jako v Demolition men. 

0