Ahoj všichni,obracím se na Vás zkušené cestovatele s prosbou o radu.Minulý týden se nám při cestě ze Stanstedu s Ryanairem stala věc, která bych nevěřila, že je možná,  kdyby se nám to nestalo.Měli jsme letět v 17:15, v 16:45 stále nebyl znám gate a vypadalo to, že budeme mít zpoždění, ale žádné na tabuli hlášené nebylo. Najednou asi až v 16:50 se  objevilo číslo gatu a my k němu vyrazili. Klasicky tam byla nekonečná fronta, jelikož mi nebylo dobře, nezařadili jsme se do ní, ale posadili se za automat na vodu. Fronta se krátila a asi v 17:02 jsme slyšeli hlášení (podotýkám, že jedno jediné a taky poslední) že, cestující našeho letu se mají dostavit ke gatu 47. Zpanikařili jsme, protože my jsme stáli u 45 (všude kolem byly lety Raynairu, takže jsme se ještě smáli, jestli jsme nekoukali na špatnou frontu) rychle jsme běželi to ověřit, u 47 samozřejmě nikdo a utíkali zpátky, ale u 45 nám už pracovníci řekli, že gate je zavřený a že máme prostě smůlu. Samozřejmě jsme se s nimi dohodovali, že řekli špatný gate, nebyl žádný last call, oni ten gate zavřeli asi tak 30 sec než jsme přišli, letadlo tam stálo, lidi byly pořád v tunelu, v letadle byla asi třetina cestujících. Přes veškeré naše námitky nás ale prostě poslali do háje a museli jsme si další den koupit jiné letenky. Samozřejmě nám vzniklo spoustu dalších nákladů a já chci na Ryanair podat stížnost, protože si prostě stojím zatím, že tohle není možný postup a budu žádat o finanční náhradu.Zkusili byste mi prosím poradit, jak postupovat a jestli si myslíte, žě vůbec máme šanci? Samozřejmě napíšu na Ryanair, ale existuje ještě nějaká organizace, která by nám mohla pomoc?Za každou radu moc děkuji:-) .

Stížnost Ryanair - zavřený gate

Založila ve fóru Obecně o cestování letadlem

13 reakcí

Ahoj všichni,

obracím se na Vás zkušené cestovatele s prosbou o radu.

Minulý týden se nám při cestě ze Stanstedu s Ryanairem stala věc, která bych nevěřila, že je možná,  kdyby se nám to nestalo.

Měli jsme letět v 17:15, v 16:45 stále nebyl znám gate a vypadalo to, že budeme mít zpoždění, ale žádné na tabuli hlášené nebylo. Najednou asi až v 16:50 se  objevilo číslo gatu a my k němu vyrazili. Klasicky tam byla nekonečná fronta, jelikož mi nebylo dobře, nezařadili jsme se do ní, ale posadili se za automat na vodu. Fronta se krátila a asi v 17:02 jsme slyšeli hlášení (podotýkám, že jedno jediné a taky poslední) že, cestující našeho letu se mají dostavit ke gatu 47. Zpanikařili jsme, protože my jsme stáli u 45 (všude kolem byly lety Raynairu, takže jsme se ještě smáli, jestli jsme nekoukali na špatnou frontu) rychle jsme běželi to ověřit, u 47 samozřejmě nikdo a utíkali zpátky, ale u 45 nám už pracovníci řekli, že gate je zavřený a že máme prostě smůlu. Samozřejmě jsme se s nimi dohodovali, že řekli špatný gate, nebyl žádný last call, oni ten gate zavřeli asi tak 30 sec než jsme přišli, letadlo tam stálo, lidi byly pořád v tunelu, v letadle byla asi třetina cestujících. Přes veškeré naše námitky nás ale prostě poslali do háje a museli jsme si další den koupit jiné letenky. Samozřejmě nám vzniklo spoustu dalších nákladů a já chci na Ryanair podat stížnost, protože si prostě stojím zatím, že tohle není možný postup a budu žádat o finanční náhradu.


Zkusili byste mi prosím poradit, jak postupovat a jestli si myslíte, žě vůbec máme šanci? Samozřejmě napíšu na Ryanair, ale existuje ještě nějaká organizace, která by nám mohla pomoc?


Za každou radu moc děkuji:-)

0

Z mého pohledu jako TCO. Chyba se může stát, ale pokud jste seděli v GATE45 a bylo tam do Prague na tabuli a běželi do 47 a na 45 na tabuli svítilo Prague. Tak jste se měli jít zeptat gate staff. 

K tomu tunelu a letadlo na stojánce. To, že to tam je, neznamená, že jsme povinni Vás tam pustit. Neboť my máme nějakou povinnost vůči pilotům jim říci v určitý čas informace, podle kterých si oni nastaví svoje věci. Navíc, každá společnost může zrušit nějaký čas dopředu lidi ( FR to má -15min do STD)  To, že se někdo pustí, je už záležitost mezi TCO a kapitánem a ovlivňuje to několik faktorů k tomu. 


Na FR nemá smysl psát stížnost, protože oni Vám s tím nepomůžou. Musíte si napsat na handling společnost, která FR ve STN odbavuje. Ale počítejte s tím, že určitě Vám nepotvrdí to, že byl špatně zahlášený gate. Jestliže nemáte nějaký důkaz, tak to šance jsou mizivé.


PS: Nesvítilo Vám náhodou v těch 16:45 na obrazovce, gate info at 16:50 ? Tím je STN dost pověstný, že na poslední chvíli dává informace o gate. A chvíli to trvá, než to problikne. 

0 Citovat

Gate se zavírá 20 minut před odletem. Handling jakmile ukončí odbavení tak vytiskne seznam cestujících (ten na jehličkové tiskárně) a tak se dá chápat situace, která nastala. Fronta žádná, čas odbavení u konce, uzavřeli gate systémově, realizovali tisk a tak už nebylo možné/bylo by náročné vás pustit dál. Dále je třeba u cestujících, kteří nenastoupili, vyložit zavazadla (jsou-li), proto je zde taková rezerva. 


Stěžovat si můžeš, ale co ti na to řeknou? Přišli jste pozdě, odbavení zajišťuje "Blue handling" a ne my, v boarding passu máte nástup 30 minut před odletem a uvádíte, že jste byli na gate odmítnuti 13 minut předem... Zdravotní indispozice se dají pochopit, ale upřímně - každý by se na ně vymluvil. 

0 Citovat

Já bych zkusil nárokovat EU náhradu jako u denied boarding. 

Ovšem moc šancí tomu nedávám - Gate byl oznámen kolem 16:50, 17:02 do toho letadla nastupovali lidé a vy jste se vydali někam po letišti. Proč? To na obrazovce nad gate nebyla Praha a vaše číslo letu? Umíte tak dobře anglicky, že víte 100%ně že hlásili Prahu a vaše číslo letu z gate 47? Já tedy často těm hlášením příliš nerozumím. 

Že vás už nepostili se dá pochopit - třeba už tak tak pustili ty co jste je viděli v tunelu. A oni to někdy zavřít musí, jinak by se takhle v půlminutových intervalech mohli pasažéři courat ještě hodinu po plánovaném odletu. 

Časem se tomu zasmějete - je spousta lidí, co čekají na lastcall v duty free a občas to někomu nevyjde...

0 Citovat

Čistě filozoficky je problém, že u nizkonakladovek se obvykle začíná boarding až v čase, kdy by se měla zavírat brána. Aspoň podle palubní vstupenky. Poté by paní toto vůbec nemusela řešit. 

0 Citovat

To je spíš podle letiště. Někde boarding time znamená, že gate se teprve otevře. Jinde je to téměř konec boardingu. 

Nechci aby to vyznělo hrubě, ale bylo to vážně tak, jak píšeš? Jak píše rsaf, vaše chování moc nedává smysl. Ale stát se to asi může. 

Asi to naštve, ale bez důkazu anebo pokud vás nebylo víc, tak tomu moc šancí nedávám. A neplýtval bych na to víc času než na 2 maily. 

0 Citovat

Tohle absolutně nemá šanci na úspěch. Ryanair od toho oprávněně dá ruce pryč a z hlediska handlingu letadlo mělo letět z 45 a ze 45 také odletělo. Nikdo vás nebude oškodňovat za vaše zmatkování.

"Zpanikařili jsme, protože my jsme stáli u 45 (všude kolem byly lety Raynairu, takže jsme se ještě smáli, jestli jsme nekoukali na špatnou frontu) rychle jsme běželi to ověřit, u 47 samozřejmě nikdo a utíkali zpátky, ale u 45 nám už pracovníci řekli, že gate je zavřený a že máme prostě smůlu. "

Než jste si sedli někam mimo, tak jste si nezkontrolovali, že na monitoru u gate 45 je napsáno číslo vašeho letu a destinace? Čistě prakticky... pokud hlásili to, co si myslíte že hlásili... nejdu se nejdříve podívat ke 45 jestli opravdu sedím blbě, než se budu hnát někam jinam???

0 Citovat

Jen čistě praktická poznámka, gate 47 je hned vedle gate 45, odhadem to může být maximálně pár desítek metrů, takže celý proces přesunu od jednoho gate ke druhému a zpět je, pokud jste jak říkáte běželi, otázka desítek sekund. Jinak vše ostatní tu už taky zaznělo, jde to čistě za Vámi a určitě těžko budete prokazovat, že hlásili gate 47, i kdyby se tak čirou náhodou (byť pravděpodobnost se rovná téměř nule a navíc jste byli zjevně jediní, co tento problém měli) stalo a sekli se.

0 Citovat

Sížnost klidně podej, šance na úspěch je ale mizivá. Do soudního sporu bych nešel ani omylem. Pár takových klientů (pozdní příchod ke gate nebo na check-in) jsem zastupoval a soudci dají spíš na záznamy leteckých společností, ač předkládáš důkazy, které je vyvracejí nebo minimálně zpochybňují. Vyhrál jsem tuším za poslední rok jen jeden skutkově obdobný případ.

0 Citovat

Trosku  bych se jich zastal , Stansted je  silene letiste ,jak jen to jde  tak se mu vyhnu , bohuzel  porad  mi to z nej vetsinou vyjde do CR z  Corku  nejlevneji a mivaji tam dobre ceny i jinam a nejen Ryanair  , v kazdem pripade ten za to nemuze , je to otazka letiste a  toho konkretniho cloveka na gate .jestli bude strikne  ctit predpisy,  nebo  si prida praci navic , videl jsem rodinku s dvema detmi , chlapecek spustil  plac  a scenu  a nakonec  rodinku pustli i kdyz asi uz nemuseli ,ovsem z popisu to vypada  na chybu cestujicich a zazmatkovani ,ne na evidente opozdeny prichod na gate ,kdyz byli hned vedle 

Uz se mi to tam ale taky stalo , kdy byl zmatek s gate  blizko sebe  a lidi  pobihali mezi temi gate sem a tam a sledovali cedule jak  v koridoru tak nad gate , pokud tvrdi ze let byl na 47 a mel letet puvodne z 45, odkud taky pak odletel   tak to meli ofotit tu tabuli s  47   , ale vypada  to tak  ze let byl porad psany na 45 a hlaseni bud bylo spatne nebo se preslechli 

Stiznost v kazdem pripade jedine na  letiste , pripadne personal na gate ,Ryanair s tim nema nic spolecneho 

0 Citovat


Gate 45 je skutečně kousek od 47, jasně mohli jsme se jít první podívat k té 45, ale to už nemá cenu řešit. S námi se běžel ke 47 podívat ještě jeden pár, který musel projít chvilinku před námi, ale je ještě pustili.  I oni se za nás přimlouvali, že jsme šli pár kroků za nimi. Na jednoho z nich mám kontakt, takže mi můžou dosvědčit, že to také slyšeli.


0 Citovat

Spíš mě překvapuje, že v podstatě byl jen jeden jediný call na let. To opravdu není povinnost zahlásit "Last Call"?

0 Citovat

myslim ze nie, ved su tzv. silent airports, kde je vsetko len na tabuliach

https://www.vanemag.com/travel-h...-airports/

0 Citovat

Jediné co musíš, je zahlasit last call. To, ze to das už na rozhlas je tvá věc. To, ze to pustis jen jednou je taky jedno. Navíc mas omezeny počet, kolikrát to můžeš opakovat na rozhlase. Hlavní je to mít na gate, kde se to propise po celém letišti na všechny tabule. 

0
13 reakcí