Ahoj. Najdu tu podobný hypochondry-cestovatele, kteří musí řešit prevenci krevních sraženin a případných embolií při cestě letadlem? Zajímá mě, jestli a jak postupujete při prevenci, kromě toho, že se nalijete v salónku :)) Díky rodinné anamnéze jsem to nikdy nebral na lehkou váhu. Teď při posledním long-haulu jsem dva tři dny před odletem nepil alkohol, během letu taky ne. Při příjezdu na letiště jsem si píchl fraxiparine 0,6 ml a za cca 24 hodin další – 0,6 se pro mě ukazuje na 85 kg málo, ale větší jsem nedostal, protože dle doktorů u nás ho nepotřebuju, protože dle genetických testů nemám predispozice a jsem „čistej“. Vody jsem pil jak velbloud celý dny před, během i po letu. Od odjezdu z domu jsem měl kompresní podkolenky. V letadle jsem chodil, protahoval se a na cestě zpět jsem měl dvě sedačky pro sebe, takže jsem celou cestu nesděl s nohama dolů… …přesto se včera v nemocnici ukázalo, že jsem si dovezl kromě zážitků taky plicní embolii. I přesto, že nekouřím, nemám ani 5 kg nadváhu, do třicítky daleko, sportuju. Tahle mě nedostane, ucpala jen zanedbatelnej kousek plíce, ale byl bych nerad, kdyby se to povedlo nějaké příští… takže dobrý rady sem! Dík .

Poruchy srážlivosti krve a cestování letadlem

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

3 reakce

Ahoj. Najdu tu podobný hypochondry-cestovatele, kteří musí řešit prevenci krevních sraženin a případných embolií při cestě letadlem?

Zajímá mě, jestli a jak postupujete při prevenci, kromě toho, že se nalijete v salónku :))

Díky rodinné anamnéze jsem to nikdy nebral na lehkou váhu. Teď při posledním long-haulu jsem dva tři dny před odletem nepil alkohol, během letu taky ne. Při příjezdu na letiště jsem si píchl fraxiparine 0,6 ml a za cca 24 hodin další – 0,6 se pro mě ukazuje na 85 kg málo, ale větší jsem nedostal, protože dle doktorů u nás ho nepotřebuju, protože dle genetických testů nemám predispozice a jsem „čistej“. Vody jsem pil jak velbloud celý dny před, během i po letu. Od odjezdu z domu jsem měl kompresní podkolenky. V letadle jsem chodil, protahoval se a na cestě zpět jsem měl dvě sedačky pro sebe, takže jsem celou cestu nesděl s nohama dolů…

…přesto se včera v nemocnici ukázalo, že jsem si dovezl kromě zážitků taky plicní embolii. I přesto, že nekouřím, nemám ani 5 kg nadváhu, do třicítky daleko, sportuju. Tahle mě nedostane, ucpala jen zanedbatelnej kousek plíce, ale byl bych nerad, kdyby se to povedlo nějaké příští… takže dobrý rady sem! Dík


0

Nebudu mluvit za sebe, ale za manželku, která má leidenskou mutaci. Má za sebou cca 300 letů během 25 let, nosí pouze kompresní punčochy a musím zaklepat, z letadla zatím nic. Minulý podzim si zlomila nohu a během 14 dní i přes pravidelné injekce Clexane měla pěkně rozjetou vážnou trombózu od lýtka až po třísla. Poté dostala na předpis Eliquis a hned začala být lepší. Na jaře nás čekala cesta na Havaj, při dotazu v cévní poradně i dle doporučení jinde ve světě, není cesta letadlem při antikoagulační léčbě riziko. Cesta proběhla v pohodě, pravda, byla v business;-)


Takže při takové rodinné anamnéze bych opravdu raději uvažoval o profylaxi apixabanem(Eliquis), nízkomolekulární hepariny(Fraxiparin, Clexane) evidentě ve tvém případě nefungují úplně dobře.
0 Citovat

Připojuji se k Nuny. Manžel Leidenská mutace - z poslední cesty trombóza DKK a  na CT oboustranná plicní embolie... Nyní na Eliquis a před další cestou punčošky, Fraxi, v letadle chůze....a dobrá pojistka :D

Dost ale legrace - nepodceňovat! Každá cesta je pro tyto lidi riziko! Doporučuji před cestou návštěvu specialisty - hematolog, internista. 

0 Citovat

to nasere, kor kdyz delas vse spravne. pokud mas ted prokazanou PE, tak ti tvuj doktor(pripadne na doporuceni hematologa) predepise nizkomolekularni heparin (fraxiparine, clexane atd.) pred dalsim letem. mozna uz ted nejakou dobu budes na "redicich" tabletkach (rivaroxaban, apixaban, dabigatran, drive warfarin, anopyrin atd.) S Leidenskou mutaci bych si pred letem pichnul Clexane, pocita se dle vahy a rizika trombozy - vte risk calculator by mel jit nekde najit.

0
3 reakce