Dobrý den, v cestování jsem naprostý začátečník a při koupi své první letenky jsem zjevně naletěl podvodníkům. Při snaze pořídit co nejlevnější letenku jsem využil "porovnávač" letenek Opodo. Vše fungovalo bezvadně až do doby, než jsem po zakoupení obdržel informační e-mail od Opodo, kde celková zaplacená částka byla o € 36.72 vyšší než letenka. Zjistil jsem, že si Opodo za své služby účtuje takové velké poplatky. Tento poplatek ale před nákupem nebyl nikde zobrazen, nebo velice pečlivě skryt. Navíc jsem se dozvěděl, že Opodo nezobrazuje ceny letenek zcela přesně (viz. https://forums.moneysavingexpert...t=5262645, čtvrtý příspěvek od uživatele Inferton) Nebyl jsem jediný cestovatel-zelenáč, který se nachytal. Na cizojazyčných internetových diskuzích podobných nešťastníků jsem si udělal obrázek o tom, jak bych měl postupovat: 1. Kontaktovat mou banku (tj. KB), vysvětlit jim situaci a požadovat navrácení peněz 2. Kontaktovat Visa a uplatnit stejný postup jako v prvním případě 3. "Vymáhat" navrácení peněz od Opodo manažerů (např. přes Linked-in) 4. Kontaktovat ombudsmana nebo jinou autoritu (spíše teoretická možnost než praktická). Co byste mi doporučovali vy? Je šance získat peníze zpět (nejlépe pouze ten skrytý poplatek, aby se mi nezrušil let od Ryanair)? Děkuji moc za odpověď. .

Jak získat peníze zpět při platbě přes Opodo?

Založil(a) ve fóru Vyhledávače letenek

Dobrý den,

v cestování jsem naprostý začátečník a při koupi své první letenky jsem zjevně naletěl podvodníkům. Při snaze pořídit co nejlevnější letenku jsem využil "porovnávač" letenek Opodo. Vše fungovalo bezvadně až do doby, než jsem po zakoupení obdržel informační e-mail od Opodo, kde celková zaplacená částka byla o € 36.72 vyšší než letenka. Zjistil jsem, že si Opodo za své služby účtuje takové velké poplatky. Tento poplatek ale před nákupem nebyl nikde zobrazen, nebo velice pečlivě skryt. Navíc jsem se dozvěděl, že Opodo nezobrazuje ceny letenek zcela přesně (viz. https://forums.moneysavingexpert...t=5262645, čtvrtý příspěvek od uživatele Inferton)

Nebyl jsem jediný cestovatel-zelenáč, který se nachytal. Na cizojazyčných internetových diskuzích podobných nešťastníků jsem si udělal obrázek o tom, jak bych měl postupovat:

1. Kontaktovat mou banku (tj. KB), vysvětlit jim situaci a požadovat navrácení peněz

2. Kontaktovat Visa a uplatnit stejný postup jako v prvním případě

3. "Vymáhat" navrácení peněz od Opodo manažerů (např. přes Linked-in)

4. Kontaktovat ombudsmana nebo jinou autoritu (spíše teoretická možnost než praktická).

Co byste mi doporučovali vy? Je šance získat peníze zpět (nejlépe pouze ten skrytý poplatek, aby se mi nezrušil let od Ryanair)?

Děkuji moc za odpověď.

0

pokud má opodo sídlo v EU, tak přes tohle: https://evropskyspotrebitel.cz/ řešil jsem takhle obdobnej problém s jinejma dobrákama...asi do dvou měsíců byly peníze zpět

0 Citovat

Ja bych sel pres banku..

0 Citovat

Pri nakupech pres ruzne prodejce doporucuji vzdy udelat printscreen pred platbou at je cim argumentovat. Zrovna vcera podobny problem s Destinia...rozdil byl sice jen cca 1 euro, ale i tak...ihned vraceno. Ale o nich jsem vedel predem, ze jim ten system nejak blbne. Pokud nemas doklad pred platbou a cena se zatim nezmenila tak zadej letenku znova a dojdi az do faze pred platbou a udelej si kopii...nikdo z toho nepozna ze kdy to je a mas alespon cim argumentovat.

Reklamovat nejdrive u prodejce a pak u banky.
0 Citovat

Předpokládám jsi šel po ceně a proto jsi kupoval u Opodo. Ti mají jednu ojebávku a sice, že ti dají slevu, když si zaplatíš jejich Prime členství. Pak dostaneš slevu na let, ale zaplatíš roční členství a podle té částky by to mohlo odpovídat. Pokud to tak je, pak si myslím, že s pravděpodobností hraničící s jistotou z nich nic nedostaneš, protože oni budou argumentovat tím, že jsi to takto koupil. Podívej se tedy dobře do e-mailu, co ti poslali. Každý se může spálit, důležité je, nespálit se 2x... ( o stejná kamna).

0 Citovat

Obávám se, že žádná reklamace zde úspěšná nebude. Aby to vrátila banka/karetní společnost, tak je nutno prokázat, že šlo o neoprávněnou platbu. U Opodo obdobně. Cvičně jsem si u Opodo vyhledal letenku, proklikal jsem se několika obrazovkami až k platbě, nic dalšího jsem neobjednával - naopak jsem nějaká pojištění musel "odkliknout", ale ve výsledku na konci jsem měl k platbě stejnou částku, jakou mi vyhledali na začátku. V rámci platby opět je ta částka vidět, těžko si představit, že by z karty strhli něco jiného.

0 Citovat

Pokud jde o let Ryanairu tak bych zaslal stiznost i  spolecnosti  Ryanair , ze Opodo kseftuje z jejich letenkama,  na kiwi.com uz Ryanair podal zalobu 

0 Citovat

Mikire, on uzavřel smlouvu s Opodo a pokud ti využili jeho začátečnické nepozornosti a přilepili si k ceně nějakou zbytečnou službu navíc, tak FR s tím nic nenadělá.

Číst recenze ex post obvykle příliš užitečné není.

0 Citovat

mikire to určitě bude pro FR nová informace, že opodo prodává jejich letenky, doteď to určitě nevěděli a hned poběží podat žalobu. A predevsim to tazateli nijak nevyresi jeho problem. Tvoje totálně prosté vidění světa ti ale upřímně závidím, tvůj život musí být nádherně jednoduchý :) 

0 Citovat

Petr76  ,eremi, nerikam ze primo  jemu nejak  FR pomuze,ani   ze FR nevi, ze si Opodo pridava  k jejich produktu sve ,vice ci mene skryte sluzby,  na jejichz zaklade se pak zmeni cena leketenky   na zdanlive vyhodnejsi ,ale poslechl jsem si rozhovor s Oliverem a tam se treba o zalobe  FR na Kiwi  mluvilo , tak proc by nemohl zaslat  svuj pripad  FR ?

Jinak myslim , ze v jednoduchosti je efekt nejvetsi , cim vic slozitosti  ,tim vic ruznych moznosti  zrovna jsem si poslechl Unucku  co rika  k Ostrave  ,taky to zbytecne kombinuje 

0 Citovat

Koukám,že to hážeš na všemožná fóra....prostě tvoje minus smiř se s tím ..

Samozřejmě není to příjemné,ale ty kolem toho děláš jak kdyby to nebylo 36 ale 360 eur ..

0 Citovat

Přesně tak, trošku hysterie kvůli poměrně levně zaplacené zkušenosti....

0 Citovat

hele nepranýřujte ho za to, že se ptá na různých místech. Proč by nemohl? A proč je potřeba na to tady extra upozorňovat, že se ptá i nikde?


k věci:

Už jsem jsem u Edreams/Opodo (jedna firma) koupil hromadu letenek, řádově stovky, na různých jazykových mutacích, ale ještě nikdy se mi nestalo, že by strhli jinou částku, než kterou ukázali před potvrzením platby.

Jinak se jich tu nebudu nijak zastávat, jejich servis se mizerný, hodí se to opravdu jen pro zkušené uživatele, kteří si vše potřebné zvládnou domluvit s operujícím dopravcem, vědí jak, nebo tam kde to musí jít přes OTA, tak velmi komplikovaně  a asertivně s nimi. Taky během procesu rezervace úmyslně pracují s různými volitelnými příplatky a mění cenu podle karty, kterou zadáte, tedy těsně před potvrzením.

Celkem snadno se může stát, že člověk při nákupu něco přehlídne, zvlášt pokud to dělá v jazyku, který neovládá, nebo prostě jen záludnosti Opoda/Edreams nezná.

Není to ostuda, spíš zkušenost s prodejcem, který se pohybuje na hraně spotřebitelského práva, občas i za hranou.. a spoléhá, že mu to projde.

K možnostem  řešení:

1) chargeback u banky: ano, lze využít, pokud doložíte, že vám byla účtována jiná/vyšší částka, než jste si domluvili, případně pokud neobdržíte objednaný produkt/službu. Tedy v tomto případě by bylo potřeba doložit, že před nákupem jste potvrdil jinou částku, než jakou vám pak strhli a jaká je i v jejich potvrzení.

Zde je velmi pravděpodobně zakopaný pes, protože jste patrně tuto vyšší částku schválil. Neúmyslně, ale asi ano.

Dobrá rada od Kajmana, zkus si proces rezervace stejné letenky znovu, včetně stejného způsobu, jak ses na stránky opodo dostal, udělej si printscreeny, obzvlášť pozor na stránce s platbou, cena se změní až po zadání údajů karty.

Pokud se to opravdu bude lišit, zkuste chargeback u vaší banky.

Je to jakobyste kupovali v eshopu něco za 1000,-kč a naúčtovali vám na kartu 2k. To se samozřejmě nesmí, banka má právo to řešit a přes karetní asociaci vyžádat vrácení rozdílu. Ale vy to musíte doložit.

Ještě předtím vás vyzvou, abyste se pokusil tuto věc řešit s prodejcem, minimálně jednou jej vyzvat k vrácení rozdílu ceny, než o to požádáte banku.

2) kontaktovat karetní asociaci přímo nemůžete, resp. můžete, ale visa sama nemůže zahájit příslušnou proceduru a řešit vrácení jakékoliv částky. To musí zahájit vaše banka.

3) Ryanair neřešit. Nemají s tím nic společného, vy jste si u Ryanairu nic neobjednal. Smlouvu máte uzavřenou s Opodo.

Ano, Ryanair sice vytrvale protestuje proti tomu, aby kdokoliv jiný prodával jeho letenky, mají to dokonce ve svých podmínkách, mají tam dokonce i upozornění, že takto vystavené letenky můžou stornovat, ale v praxi k tomu nepřistupují, a pro toto omezení nemá Ryanair v EU moc dobrou právní oporu. Je to spíše na úrovni jednostarnného prohlášení, ale nemá to žádnou právní sílu. Proto to taky nic neruší, ani za to nikdy nic nevysoudili. V praxi používají screenscraping, tedy zjednodušeně automatický internetový script, který virtuálně otevře web Ryanairu, vyplní vaše údaje (zadané na web Opodo) a zaplatí, zpravidla vlastní virtuální kartou plnou cenu, vám pak účtují na vaši kartu dohodnutou cenu, Ryanair nemá jak zjistit, že objednávku udělalo Opodo, všechny vyplněné kontakty jsou vaše, karta je taky vaše. Byť samozřejmě v Ryanairu moc dobře vědí, kdo všechno jejich letenky přeprodává.

Samozřejmě můžete u své banky platbu rozporovat, protože jste skutečně objedávku u Ryanairu nezadal vy, v tom případě vás banka vyzve ať se s daným subjektem (Ryanairem) pokusíte dohodnout na vrácení částky, což Ryanair nebude ochoten, protože u něj vše sedí a rezervace jsou nevratné (v tomto případě toto jejich prohlášení v podmínkách má oporu v zákoně), takže tady by bylo důkazní břemeno na vás, abyste dokázal, že jste objednávku neprovedl vy a platbu jste neautorizoval. Šance na úspěch je malá a v takovém případě, kdyby byl Ryanair donucen orgány ochrany spotřebitele nebo bankou platbu stornovat, zkušil by vám i danou rezervaci.

4) Pokud se domníváte, že šlo o spotřebitelský podvod, že jste skutečně nakoupil za jinou cenu, než vám pak naúčtovali, můžete zkusit Evroposké spotřebitelské centrum. https://evropskyspotrebitel.cz/c...taktujete/


Hodně štestí při řešení. Budu rád, pokud napíšete, jak to dopadlo.


0 Citovat

Protože odpověď je jednoduchá, s pravděpodobností hraničící s jistotou odklikl nějaké navýšení ceny (ať již za členství, platbu jinou kartou atd.), žádný důkaz o tom ,že by to tomu bylo jinak nemá. A když tady dostane odpověď, že má smůlu, která se mu nelíbí, začne obepisovat další fóra, kde se dozví to samý? To mi moc smysl nedává. Jinak jsem si cvičně zkusil udělat rezervaci u opoda až k platbě a celou dobu inzerovaná cena je při platbě viabuy prepayed mastercard, u všech ostatních způsobů plateb to u té mé rezervace navýšilo cenu o cca 52 euro, která se objeví až po zadání čísla karty a které si nemusíš všimnout. Takže myslím si, že situace je nad slunce jasnější, prostě neplatil tím jediným způsobem plateb, který dává inzerovanou cenu a nevšiml si toho. Každopádně výsledek je takový, jak již zaznělo výše, prostě dotyčný má smůlu a nebylo nutné sem psát takový traktát...


0 Citovat

U šmelinářům platím vždy kartou, na které mám tak akorát peněz na danou letenku. Když chtějí víc, neprojde to.

0 Citovat

Naopak , me se takto podrobne vysvetleni libi a treba me zaujalo to, proc by FR nemel dobrou pravni oporu v tom , aby nemohli ruzni  chytraci kseftovat  z jeho  cenama , je to prece podobne , jako kdyz  cestovni agentury  prodavaji  cestovnim kancelarim ( tedy tem co  zajezd  organizuji ) jejich produkty . Taky si nemohou urcit  svou cenu ,ale musi to byt za cenu  ,co to prodava  ta cestovka   Dokonce  plati ,ze agentura ,musi rict organizatora ,coz se snazi nekteri tajit .

Samozrejme  LC  nema zadny smysl kupovat  u nekoho jineho ,nez u letecke spolecnosti ,ale to treba nekdo , kdo leti  jednou za rok nevi  a kdyz  narazi na takove chytraky ,tak muze naletet 

System jak to pise Michal se hodi treba i pro pujcovnu aut 

0 Citovat

Furt dokola jak u chujov na pudze...

Mikire, já jsem, stejně jako stovky dalších, nalétal desítky letů i s Ryanem za směšné ceny v raných dobách rumbování. I teď jsem koupil na červenec 4 letenky VIE-KBP s úsporou ca. 80 EUR oproti ofiko webu. Tedy kupovat LC jinde než u letecké společnosti se může vyplatit. Jde o to, že samozřejmě musím vědět do čeho jdu, trochu to znát a počítat s případnými negativními důsledky. To, že cílovka těchto pochybných prodejců jsou hejlové, které chytnou na nejnižší cenu ve vyhledávačích, ale pak je osolí přidanými službami nebo platbou jinou, než "zvýhodněnou" kartou je léta známý fakt,ale své oběti stále nacházejí.

A pro Michala, právě, že rumbování bylo i o kreditních kartách, svého času byly rapidní úspory s Diners a Amex občas i MC/Visa credit. Tedy nějaké omezené prostředky na kartě k ničemu nebyly.

0 Citovat

Cali. za urcitych  okolnosti to asi muze tak byt ,ale ne kazdy ma nekolik  bankovnich karet pro tyto ucely , ne kazdy lita ve 4 aby se to nasobilo , ne kazdy  kupuje  najednou i zpatecni letenku  a pokud  se snazim hledat letenky v tom rozpeti  10-20 euro  nebo mam rovnou  letenky za  5 euro  ( drive  1-2 eura v tech zacatcich   ), tak mi muze byt cele rumbovani ukradene 

Je to podobne, jako, kdyz se vyplacel prestup  i treba  dva  a kazda letenka byla za 5 euro na tech jednot;livych usecich , dneska vaham nad jednim,..

Je to uz pak subjektivni , jako kdyz bylo sedadlo za 2 eura  a priority za 6  tak jsem si ho proste  koupil; , dnes je obcas sedadlo za  6 nebo 7 euro  a za 10 priority  a za to ma  1 leteku navic 

Rumbovani jsem jeste nikdy nepouzil ,stejne jako jsem nikdy nekoupil zadnou  error fare  , pokud tedy nepocitam letenky v akci 

Chapu to co pises  ,ale myslim , ze nakupem u nekoho  jineho, nez  je  ten co to leti  ( u LC  )  ty rizika a negativni  zalezitosti  prevazuji nad pozitivy  i kdyz v dane chvili par euro usetrim 

0 Citovat

U hejlů (jak říká cali) jako Ty nebo autor (u kterého to ale jde omluvit nezkušeností, o které sám píše) jednoznačně platí Tvá poslední věta.

0 Citovat

Smelinari by uz davno skoncili, ak by mali az taketo nekale praktiky - tj. uctovana ina suma, ako je zobrazena v poslednom kroku pred kliknutim na "zaplatit". Z toho mi vychadza nasledovne, cestovatel-"zelenac" nakupoval na jazykovej mutacii kde nerozumel ani slovo, popripade translator zjavne nepomohol. Ak nahodou teda rozumel, tak potom uz ostava len

1\ nechal odkliknutu "sluzbu" o ktoru sice nemal zaujem, ale navysenie ceny sa v prehlade okamzite premietne

2\ pouzil kartu, na ktoru sa "zlava" nevztahovala ( aj toto smelinari ukazuju, pre ktory typ karty je cena platna) ... vo finalnom kroku po zadani cisla vasej karty, ste si nevsimli, ze to nie je ta "prava" ... opat, navysenie ceny sa zobrazilo, ale asi ste si to nevsimli.

3\ mozno nejaky super prepocet mien typu Ryanair (tipujem, ze smelinar o prepocte niekde informoval)


Co sa s tym da robit? Mozte to reklamovat v banke a dufat, ze na nich opodo nebude reagovat, ale to musite mat najprv nejaky dokaz, idealne printscreen obrazovky, kde v poslednom kroku mate zadane cislo karty a finalna suma je taka, aka bola inzerovana. Taktiez musite dolozit, ze ste predajcu ohladom toho kontaktovali a pokusali sa to riesit.


Konkretne na opodo som este nekupoval, ale ostatni predajcovia daleko od jeho praktik neutekaju, takze viem, ake jednoduche je sa ukliknut ku sume ktora ma od inzerovanej na desiatky eur daleko. Zatial som ani s jednym predajcom problem nemal, ale pri nich treba 5x citat a raz platit.
0 Citovat

Pokiaľ to nezažijete, neuveríte. "Zrumboval" som toho dosť, a predsa ma prednedávnom presne takto isto napálil edreams. Všetko bolo v poriadku, pokiaľ som neodklikol platbu. Po odkliknutí platby sa cena zvýšila priblične o 30 €. Odvtedy pri každom nákupe, nielen u šmejdov, robím priebežne printscreeny.


voughne napsal(a):

Smelinari by uz davno skoncili, ak by mali az taketo nekale praktiky - tj. uctovana ina suma, ako je zobrazena v poslednom kroku pred kliknutim na "zaplatit".


Neskončili, lebo vždy môžu povedať, že ste niečo "odklikli" alebo naopak "neodklikli".



0 Citovat

Vsetko co klikas\neklikas ma vplyv na vyslednu cenu, ja som napisal, ze v poslednom kroku (po zadani cisla karty) vidis finalnu sumu ktoru mas zaplatit (ci s clenstvom, batozinou, hocico ine) a ziadne prekvapenia v podobe 36 € navyse by sa uz nemali vyskytovat (to by im taky biznis model dlho nevydrzal). Ja tiez rumbujem a nikdy som neplatil viac ako som mal a hlavne preto, lebo si predtym nastavim limit na karte. Ak to zvysili bezdovodne, tak reklamovat, ale bez screenov to bude tazke.

0 Citovat

Už jsem to psal výše, problém byl prkaticky jistě ve volbě platební metody při zadávání čísla karty, není potřeba dál spekulovat, stačí si vyzkoušet udělat rezervaci u opodo a dojít do posledního kroku a je jasný, jak k tomu došlo.

0 Citovat

eremi, ešte raz. Na edreams (opodo je presne to isté) po zadaní čísla karty a po skontrolovaní ceny, som odklikol tlačidlo zaplatiť. Až po odkliknutí tlačidla zaplatiť, sa v krajnom páse s údajmi o rezervácii zmenila cena. Ale to už prišla SMS o stiahnutej platbe.

Je tam finta, že počas rezervácie môžeš potvrdiť platené členstvo. Ak ho nepotvrdíš, cena zostáva nezmenená. A toto je ten podvod, že po nepotvrdení členstva je cena stále nezmenená, logicky nadobudneš dojem, že členská cena bude ešte nižšia ako zobrazovaná, ale s cenou bez členstva si spokojný, a tak pokračuješ ďalej so stále pôvodnou cenou. Cena sa zvýši až po kliknutí na tlačidlo zaplatiť. A dokáž pri reklamácii, že sa cena zvýšila až po kliknutí na tlačidlo zaplatiť. Myslím, že ani printscreen nemusí pomôcť.

Na rumbo sa pri zadaní čísla nezľavňujúcej karty okamžite zmení cena ešte pred potvrdením platby.

0 Citovat

Tak ještě jednou, nevyjadřuju se k tvému případu, ale k problému, který sem hodil původní tazatel. Cena se v posledním kroku zvýšila poté, co tam bylo malým písmem uvedeno, že cena platí při platbě viabuy prepayed mastercard, tzn až systém podle prvních čísel identifikuje o jaký konkrétní typ karty jde, toť vše. Moc nevěřím na zvýšení ceny bez dalšího po potvrzení platby....

0