Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

barbora.banas napsal(a):

Ahojte, chcela som sa opytat skusal tu niekto chargeback s Kiwi? Mam este stale jednu nevybavenu reklamaciu z leta, kde lety airolinka zrusila, tak som poziadala Kiwi o refund. Dnes z nich vyliezlo, ze mi mozu dat len voucher lebo CSA nic ine neposkytuje. Myslite, ze by sa oplatilo skusat chargeback, kedze ta sluzba legitimne nebola dodana (let CSA zrusil)? 

P.S.: Viem, ze kupovat cez Kiwi bola blbost, uz druhykrat ju fakt nezopakujem :D

Osobně jsem od ČSA letos žádnou letenku neměl, ale co vím, tak opravdu odmítají vracet peníze, jenom voucher. Každopádně chargeback vůči Kiwi můžeš zkusit, splňuješ podmínku, že ti nebyla dodaná služba, za kterou jsi kartou zaplatila. 

0 Citovat

Zdravím, tento vzkaz je pro pracovníky z podpory http://www.kiwi.com - letenky.

Nepřijetí voucheru - Vrácení peněz za letenky - ČÍSLO REZERVACE 96 957 586 

Dobrý den, pracovníci podpory KIWI. Již před 14 dny s vámi mluvil můj syn ohledně nepřijetí voucheru. Paní Tereza s vaší podpory mi poslala email, kde mi poslala voucher za letenku Praha-Paříž. Na email jsem nemohla odpovědět, protože příjem váš systém neumožňuje. Prosím vraťte nám všechny peníze za letenky děkujeme Erika Krtková, Petr Krtek. E-mail: erika.krtkova@gmail.com, ak867698@gmail.com .

ČÍSLO REZERVACE 96 957 Jen chci dovysvětlit, že když jsem s paní Terezou (příjmení neznám, nenapsala mi to do mailu) mluvila, tak mě neupozornila na všechna omezení s voucherem spojená. Například to, že mohu využít je lety ČSA. Byla jsem rozrušená, že letenky jsme zaplatili skoro před rokem. Od začátku července se nám nikdo neozval, po třech měsících jsem se na vrácení letenek zeptala a najednou jsem zjistila, že tam máme připravené nějaké vouchery, které jsem vůbec nechtěla. Je mi již 65 let a nechci nikam jen tak cestovat. Let do Toronta, byla plánovaná návštěva mého syna. Prosím, vraťte nám všechny peníze za letenky. Jsou to již 4 měsíce, co jsme nemohli nikam letět. Děkuji, Erika K. Poslali jste asi před minutou Omlouvám se, že píši zde, ale není možné vám odpovědět mailem. Protože ten neumožňuje odpověď na váš příchozí mail. Erika K..

0 Citovat

Doporučuji podat reklamaci (chargeback) u vaši banky ať to řeší za vás. Nic jiného na tyhle šmejdy neplatí.

0 Citovat

Má někdo zkušenost s vracením peněz u ČSA? Potřebuju letět na konci listopadu z Londýna do Prahy, ale BA se z Prahy úplně stahují minimálně do půlky prosince. ČSA od 30. listopadu lety zase prodávají, tak bych jim chtěl dát šanci, třeba to nakonec trochu naplní, když nebudou konkurovat BA. Ale zase bych nerad, aby mi strčili jen voucher, jestli to taky zruší...

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Doporučuji podat reklamaci (chargeback) u vaši banky ať to řeší za vás. Nic jiného na tyhle šmejdy neplatí.

Ja mam tiez v plane na nich dat chargeback, ale obavam sa, ze to bohuzial nepomoze. Citala som skusenosti na zahranicnych forach, ze sa kiwi vyhovara na to, ze oni sluzbu dodali, pretoze podla nich je ich sluzba to, ze vam vystavia letenku. :facepalm:

0 Citovat

matous.pudil napsal(a):

Má někdo zkušenost s vracením peněz u ČSA?

ČSA peníze nevrací.

0 Citovat

ČSA do Londýna na konci listopadu rozhodně nepoletí! Jen tahají z lidí peníze a 14 dní před odletem let zruší. Peníze momentálně nevrací.

0 Citovat

Tak ona se trochu změnila situace, na přelomu listopadu a prosince aktuálně zůstává mezi Prahou a Londýnem už jen Ryanair se třema lety týdně... A povedlo se někdy někomu, že ho ČSA přehodily na let s přestupem s nějakým aliančním partnerem?

0 Citovat

matous.pudil napsal(a):

A povedlo se někdy někomu, že ho ČSA přehodily na let s přestupem s nějakým aliančním partnerem?

Nikoli za koronačasů, ale dříve to bylo bez problémů, stačilo trochu zatlačit na lince:

* PRG–AAR OK > OK+SAS,
* BCN–PRG OK >KLM+KLM, …

0 Citovat

Ahoj, máte někdo zkušenost s chargebackem po delší době? V květnu nám TAP Portugal zrušil let. Rovnou jsem jim napsala, že žádám o vrácení peněz ne voucher. V červenci odpověděli, že berou na vědomí moji žádost o vrácení a zadávají to do systému. Od té doby ticho po pěšině. Nereagují na urgence. V srpnu na pobočce mojí banky mi bylo sděleno, že není žádný termín pro chargeback. Tak jsem si řekla, že dám Tapu ještě šanci. Nyní v říjnu podána žádost o chargeback a zamítnuta bankou, že jsme měli žádat hned v květnu a ne po několika měsících. Že v podmínkách je bez zbytečného odkladu. Díky Lucka

0 Citovat

Toto řeší zák. č. 370/2017 Sb., o platebním styku. Promlčecí lhůta je 13 měsíců od data provedení platby, ale musíš to bance oznámit bez zbytečného odkladu. Ty to máš ještě hratelné, protože můžeš uvést, že jsi požádala bez zbytečného odkladu poté, co sis uvědomila, že peníze ti přes příslib TAPu vráceny nebudou. Horší by byla situace, kdyby ti TAP napsal, že peníze nevrátí a poskytuje pouze vouchery a ty bys o chargeback požádala až s odstupem několika měsíců po obdržení této informace. Rozdíl u tebe je v tom, že TAP vrácení slíbil, ty chápeš složitou situaci a přetížení refundačních oddělení, dáváš jim čas, urguješ bez reakce (opět toho mají moc, což chápeš), až pohár trpělivosti přeteče, uvědomíš si, že tě tahají za nos a bez zbytečného odkladu po svém procitnutí žádáš o chargeback... V tomto smyslu bych podal odvolání proti zamítnutí nároku a žádal o přehodnocení stanoviska.

0 Citovat

Moc děkuji. Zažádám o nové projednání reklamace. Pokud to nepomůže, tak to pošlu na finančního arbitra. Měla jsem zažádat hned a na nic nečekat.

0 Citovat

LukasAK napsal(a):
Toto řeší zák. č. 370/2017 Sb., o platebním styku. 

Neříkám, že neřeší. Ale v první řadě jsou podmínky stanovené kartovou asociací, které klient převzetím karty (podepsáním smlouvy) akceptoval. U VISA je lhůta na podání žádosti o chargeback do 120 dnů od zakoupení / (ne)dodání služby služby, v našem případě tedy do 120 dnů od data letu. Netvrdím, že to později nejde, nemám tu zkušenost, ale každopádně si to těžko klient vyargumentuje, když jeho žádost banka zamítne s poukázáním na překročení lhůty.  

0 Citovat

Jinak dneska mi přišly od IBERIA peníze za zrušený let z konce března. Celou dobu vnucovali jenom voucher, až minulý týden jsem jim zkusil znovu zavolat a najednou to šlo, refund schválený a peníze za pár dní na účtu. 

0 Citovat

U mě jde o Mastercard, tak uvidíme každopádně, hned poté co TAP zadal, že vrátí peníze, jsem se šla informovat do banky na pobočku (ještě to nebylo ani těch 120 dní), do kdy musím zažádat chargeback. Na pobočce nevěděli a volali o radu na centrálu. Poté na moji otázku, zda tam je nějaká lhůta bylo odpovězeno, že ne, že zpravidla je to do toho roku od transakce. Tak jsem si řekla, že mám ještě čas, tak to nebudu řešit hned tak radikálně, třeba jsou peníze na cestě a hned bych to zase musela rušit tu reklamaci. No moje blbost, ale je to 35 tis.takže to budu řešit dál.

0 Citovat

@Breathe: podle mne se pletes. Ty podminky karetni asociace se aplikuji na vztah asociace - banka, ne na klienta banky. Klient souhlasi s VOP banky, ne karetni asociace. Takze klient ma ve vztahu l bance lhutu bez zbytecneho odkladu, max 13 mesicu. Banka ve vztahu k asociaci ale jen 120 dnu a pak muze asociace namitat opozdene podani. Proto to zrejme Lucii banka zamitla. Ta lhuta 120 dnu v zakone o platebnim styku uvedena neni a VOPkama nemuzes 13 mesicu zkratit na 120 dnu.

0 Citovat

Mně naopak v Unicredit řekli, že vzhledem k situaci je mám ještě počkat a sama zkoušet urgovat a pak teprve dát na charge back. Že často mají jen prodlení v komunikaci. Šlo o lety z května a reklamovala jsem je v srpnu. Když jsem jim přeposlala kominikace, že jsem celou dobu nedělal nic jiného, než je urgovala, tak teprve otevřeli reklamaci a vyřízeno bylo za měsíc od podání.

0 Citovat

@LukasAK: ještě jednou díky, tak jsem znovu napsala bance o přehodnocení stanoviska. Že jsem dostala příslib od TAPu a dále urgovala, že jsem se domnívala, že platbu vrátí a dávala jim čas. A zabralo to. Podají reklamaci. Tak uvidíme.

0 Citovat

Ahoj všem cestovatelům. Před časem jsem zde popisovala svou zkušenost s odmítnutím voucheru od TAP a čekáním na refund. Letenky zakoupeny před rokem přes Gotogate. Komunikovala jsem s Goto i s Tapem. Tap mne odkazoval na Goto, že se mnou nic sami vyřizovat nebudou. Přestože mi v jednom emailu Gotogate sdělil, že Tap souhlasí s refundem na kartu, v závěru mi letenky nezrušili a nekomunikovali se mnou už ani z Gotogate. 14 dní po datu původního letu, měli jsme letět  v termínu 11.9. - 18.9. ,jsem vzala emailovou komunikaci a objednávku a podala reklamaci v Komerčce. Mohla jsem požádat maxim. do 13 měsíců od transakce. Paní v bance vůbec nevěděla co po ní žádám a že prý nemám po roce na nic nárok. Vše se mnou sepsala s komentářem, že není šance na vrácení. Nedala jsem se odbýt a dnes mám celou částku zpět na účtu. Nemá smysl ztrácet čas čekáním na reakce letecké společnosti a prodejce. Po neuskutečněném letu se co nejdříve obraťte na banku. Děkuji všem na těchto stránkách za rady. Sama jsem také nevěděla, že  mám možnost žádat o chargeback. Na dovolené jsme byli nakonec s cestovkou na Madeiře a byla to super dovča v bezpečné destinaci a v dnešní době za rozumnou cenu. Přeji všem úspěšné refundy.

0 Citovat

@Lucie91: rádo se stalo. Šance umírá poslední;-) Držím pěsti!

0 Citovat

Tak po 1,5 měsíci konečně i ČSOB uznala, že TAP je nekomunikující scammer a vrátili mi komplet všechny prachy. Vtipné na tom je, že 2 dny před tím, než mi banka peníze vrátila, mi TAP odepsal nic neříkající template odpovědí na zprávu kterou jsem jim posílal 1.8. ohledně toho ať navalí prachy. No dobře jim tak. Komu tedy TAP dluží prachy a máte ČSOB, tak to rovnou reklamujte a za 35 pracovních máte automaticky peníze na účtu.

0 Citovat

Poprvé v životě jsme koupili letenky přes kiwi - vyřešeno přes chargeback, sice až na odvolání, ale vyřešeno.

0 Citovat

Jsem si minulej týden vzpomněl, že mám u KLM voucher z března, tak jsem požádal o refund na kreditní kartu a teď jsem si všiml, že platba byla připsána následující den po podání žádosti... Příjemný překvapení :-)

0 Citovat

Čekal bych, že napíšete poprvé a naposledy...

0 Citovat

Eva napsal(a):

Poprvé v životě jsme koupili letenky přes kiwi - vyřešeno přes chargeback, sice až na odvolání, ale vyřešeno.

 

Já stále nedokážu pochopit,  proč někdo kupuje letenky přes kiwi.

0