Ak sa niekto chysta do Grecka, od 1.7. musi min. 48 hodin pred vstupom vyplnit dotaznik, pridelia mu QR kod a na letisku mu povedia, ci ho pustaju normalne alebo mu robia test a ide do domacej karanteny na max. 36 hodin. Viac info tu: https://travel.gov.gr/ https://news.gtp.gr/2020/06/27/p...ator-form/ https://www.handelsblatt.com/pol...56892.html Ak sa to naozaj zavedie, vsetky nedavne lacne vikendovky na Santorini, Kefaloniu atd. su na zvazenie.  .

Vstup do Grecka pre turistov od 1.7., QR kod

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

speedy7cz napsal(a):

"Petříček věří, že povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus v Řecku bude platná po velmi krátkou dobu. Jednají epidemiologové obou zemí."

idnes

Jak jako po velmi krátkou dobu? Tak buďto jsme velice riziková země s vysokými  počty nakažených a je potřeba se před námi chránit a nebo je to snad jen politická hra? Už vážně nevím 😉😎

0 Citovat

Vsechno, co se deje je z velke casti politicka hra. Vzdy to tak bylo a vzdy to tak bude.

0 Citovat

Je mi to jasné, to měla být ironie 😉

0 Citovat

Ondrab:  přesně tak! 😀 

0 Citovat

doctorex napsal(a):

Ale ne, vůbec v tom sami řekové nemají bordel :-D


"Dobrý den,

v příloze zasíláme aktualizovanou informaci o podmínkách cestování do Řecka od 17. srpna. Jak z této informace vyplývá, povinnost negativního testu se bohužel vztahuje též na cesty z tranzitní země, např. z Vídně.

Za předešlou informaci se omlouváme.

S pozdravem,

Velvyslanectví Řecka

Praha"


A tady oficiální info: https://www.mzv.cz/athens/cz/viz...r91frcerG4

0 Citovat

Pokud správně chápu nejnovější informace, je nyní třeba si udělat test na Covid (dnes v Praze mnoho míst totálně vyblokovaných), v některých místech (Bulovka) připlatit 250,-/osoba za anglickou verzi výsledku testu. Nyní naše kompetentně nejvyšší hygienička uvedla v televizi, že potvrzení o bezinfekčnosti v angličtině (nabízeno za 550,-/osoba), které celé odpoledne (jak avizovala naše garnitura) požaduje kromě potvrzení řecká strana, si popletla s potvrzením o covid-19 (že musí být) v angličtině.... 

0 Citovat

Další info byla, že Řecko nás uznalo za problém z důvodu nekomunikace mezi ambasádami (špatné vysvětlování lokálních ohnisek). Testování se prý stane problémem kvůli množství klientů cestovních kanceláří, počítají také nás, co jedeme po vlastní ose? Na testování bude povolána armáda. Co to je?????

0 Citovat

Vzhledem k tomu, že v pondělí mám odlétat na Kefalonii tak celkem intenzivně zjišťuji informace o tom za jakých podmínek bude možné  vycestovat.

Bohužel ty podmínky jsou pořád nejasné a vidím jako hlavní problém komunikaci mezi ČR a Řeckem.  Bohužel do toho vnáší chaos i naše vláda a úředníci kteří podávají neověřené informace. To co za kravinu řekla hlavní hygienička ani nemluvě (povinnost mezinárodního potvrzení o bezinfekčnosti od praktického lékaře) i když se později za tento výrok omluvila tak to převzali všechny zpravodajské servery.


Dle informací od ministerstva zdravotnictví Řecká strana teprve vydá přesné podmínky ale patrně až o víkendu (info přímo z MZ). Bohužel pro někoho kdo odlétá v pondělí je to dost pozdě.


Dle zatím dostupných informací to vypadá, že bude potřeba negativní test a potvrzení od lékaře v aj o negativním testu (připlácí se cca 500 kč k testu) a stále platí povinnost vyplnit formulář ke vstupu na webu.


Podle neoficiálních informací od CK by nemuseli mít test děti do 10 let. Nicméně to je zatím opravdu jen spekulace a dle MZ se o tom bude teprve jednat.


Doufejme, že přesné informace budou k dispozici co nejdříve

0 Citovat

Tak hlásím dnešní nástup Rhodos z Prahy Ryan air, QR kontrola velmi zběžně,  děti nekontrolovali vůbec. 

0 Citovat

Keellim napsal(a):

Tak hlásím dnešní nástup Rhodos z Prahy Ryan air, QR kontrola velmi zběžně,  děti nekontrolovali vůbec. 


Zdravím , také sedíme v letadle na Rhodosu. Kontrola velmi rychlá.,QR kód před nástupem. Zavazadla vůbec nekontrolovali rozmery nebo počet (mame s sebou 2 podsedaky). Tak šťastný let!

0 Citovat

Vcera vecer jsme prileteli po vlastni ose z KTW na Ostrov Kos. Pro vstup do letistni budovy musite ukazat boarding pass, odbaveni trvalo asi 2 minuty. Obchody, restaurace vse otevrene, vetsina sedela v restauraci bez rousek. Parkoviste oproti cervenci, kde bylo pusto na P1 i P2 skoro plna. Hlavne P2. Rozsadili nas i kdyz nechapu proc, letadlo obsazenost 60 % max. Tipuji, ze jsme byli jedini cesi. Co jsem videl podle fronty , ze vsichni polaci prochazeli normalne a jeste se me jeden polak ptal, jake mam cislo na zacatku po testu. Meli jsme QR kod zacinajici 7, poslali nas na testy. Vyfoti si QR kod a kod s odberovou ampulkou. Posadite se, posmydli Vas po jazyku, a jdete do taxiku. Zdrzeni desitky sekund.  

0 Citovat

A2294/20 NOTAMN

Q) LGGG/QOEXX/IV/NBO/ E/000/999/

A) LGGG B) 2008162101 C) 2008312059 

E) COVID-19: PASSENGER RESTRICTIONS.

BY ORDER OF THE GOVERNMENT OF THE HELLENIC REPUBLIC,ALL INDIVIDUALS 

ENTERING THE COUNTRY FROM SWEDEN, CZECH REPUBLIC, BELGIUM, SPAIN, 

NETHERLANDS, ALBANIA AND NORTH MACEDONIA,ARE OBLIGED TO DISPLAY 

NEGATIVE MOLECULAR TEST (PCR) FOR COVID-19, PERFORMED BY TAKING AN 

OROPHARYNGEAL OR NASOPHARYNGEAL SMEAR,CONDUCTED UP TO 72 HOURS 

BEFORE ARRIVAL IN GREECE. 

THE TESTS MUST ORIGINATE FROM REFERENCE LABORATORIES OF THE COUNTRY 

OF ORIGIN OR TRANSIT, PUBLIC OR PRIVATE LABORATORIES OF THAT 

COUNTRY, PROVIDED THAT THESE PRIVATE LABORATORIES HAVE BEEN 

CERTIFIED BY THE COMPETENT NATIONAL CERTIFICATION AUTHORITY OF THE 

COUNTRY.

PASSENGERS MUST HAVE A CERTIFICATE OF THE ABOVE DIAGNOSIS, IN 

ENGLISH, WHICH INCLUDES THE NAME AND THE PASSPORT OR IDENTITY NUMBER 

OF THE PERSON AND WHICH THEY DISPLAY AT THE OFFICERS OF THE GENERAL 

SECRETARIAT FOR CIVIL PROTECTION AND OF THE NATIONAL PUBLIC HEALTH 

ORGANIZATION WHO ARE IN CHARGE OF PERFORMING MEDICAL EXAMINATIONS. 

AIRLINES ARE REQUIRED TO VERIFY THIS CERTIFICATE BEFORE BOARDING AND 

IN THE ABSENCE OF THIS CERTIFICATE ARE RESPONSIBLE TO PROHIBIT 

PASSENGER BOARDING. IN CASE OF VIOLATION OF THIS OBLIGATION, 

PASSENGERS WILL BE REPATRIATED AT THE AIRLINER'S RESPONSIBILITY AND 

EXPENSES.

 A COMPLETED PASSENGER LOCATOR FORM (PLF) IS ALSO COMPULSORY.

0 Citovat

Přesně... ovšem samo je masírka nabídek superlevných a výhodných letenek užij si... jen to nezohledňuje situaci, nevím no, jestli tlačit to masám do hlavy, abych měl provize je uplně fer. 

0 Citovat

danny napsal(a):

Přesně... ovšem samo je masírka nabídek superlevných a výhodných letenek užij si... jen to nezohledňuje situaci, nevím no, jestli tlačit to masám do hlavy, abych měl provize je uplně fer. 

Fér to je.  Každý se rozhoduje za sebe a né podle toho, co mu někdo řekne.

0 Citovat

Chytrej ano, ale kolik takových je... lep na mouchy užij si, zaleť levně, neodolatelné ceny... to zblbne dost lidí (a pak se pár dní před odletem diví opatření či zrušení)

0 Citovat

Můj postup. Dívám se na čísla nakažených, protože na to jsou všichni citlivý. Letenku kupuji, když jsou v odletové i příletové destinaci nízká čísla nakažených. Doba od objednání do odletu je max 14 dnů. Letos o prázdninách jsem  byl v Řecku a v Chorvatsku. 

0 Citovat

Live from Rhodos: Tak hotovo, 7 jdou na test ( dospělí a děti). Starší dcera začala plakat moc tak na test nesla...už čekáme na auto. Řekla bych že polovina letadla šla na test, možná víc..ale zdržení pár minut a milý Řekové. Test hodně rychle, nic společného s PCR skrz nosu. 

0 Citovat

Xris napsal(a):


Zdravím , také sedíme v letadle na Rhodosu. Kontrola velmi rychlá.,QR kód před nástupem. Zavazadla vůbec nekontrolovali rozmery nebo počet (mame s sebou 2 podsedaky). Tak šťastný let!

Jee to jste asi stáli před nami ve frontě na auto RODOS CARS.

0 Citovat

Keellim napsal(a):

Jee to jste asi stáli před nami ve frontě na auto RODOS CARS.


:) Přejeme hezkou dovolenou! 

0 Citovat

Včera CZ ambasáda v Řecku mi napsala toto na otázku "zda potřebuji test i jako Čech letící ze země kde řeckými úřady není vyžadován test":

"Tato povinnost se vztahuje rovněž na cestující z České republiky, kteří cestují s přestupem nebo z letiště ve třetí zemi (např. ve Vídni)."

Dnes poslali mi další upřesňující email: 

"Test doporučujeme mít i v případě, pokud plánujete cestovat do Řecka z letiště mimo ČR. Ačkoli opatření vydané řeckými orgány situaci odletu z letiště mimo území ČR výslovně neupravuje, může vám být bez testu odepřen vstup na palubu letadla. "

EDIT: informace je na stránkách ambasády https://www.mzv.cz/athens/cz/viz...i_pcr.html

0 Citovat

To je fakt bordel. Alibisticka odpověď nic neříkající. Co třeba aplikace zásady co není zakázáno, je dovoleno... tedy letět z VIE/BTS bez testu. Přitom existují jen dvě možnosti - letím jako Čech z ČR či z jiného státu. Buď to možné je, nebo není, tady existují pouze dvě varianty a MZV by toto mělo s Řeky vyjednat, aby existovala právní jistota. Tohle fakt nemá úroveň, chtěl jsem letět v září do Řecka, ale za těchto (nejasnych) podmínek ani náhodou.

0 Citovat

Zaměstnancům letiště v Bratislavě nebo Vídni, potažmo Řekům bude naše LZPS úplně jedno ve chvíli, když tě nepustí do letadla nebo do země.

0 Citovat

Teď jsem dovolal s paní z MZV na infolince a řekla mi, že se povinnost testů vztahuje na všechny občany ČR bez ohledu na místo odletu. Tak jsem ji poprosil, ať to změní rovnou i na stránkách MZV a jiných, že to akorát lidi mate...

0 Citovat

To je fakt divný. Například já cizinka žijící v Čechách (mám trvalý pobyt) mohu teda letět do Řecka z Prahy a určitě z Vidne? Jestli to je kvůli národnost tak to je diskriminace teda. 

Logicky Čech žijící v Čechách (země který asi přeskočí nějaké limity pro Řecku ohledně covid priprady) tak kdyz odlita z Vídně tak nemůže (protože žije v ČR , adresa je na občanku). Ten ale který má trvalý pobyt v Rakousku určitě může odletět bez testu z Vídně (ale ne z Prahy). To je zmatek a nic nezaručí že brzo může být Rakousku také na blacklist...


Teď jsme na Rhodosu, je tu klid ale Řekové jsou v střehu. Nosí roušky, jsou stále milé a s cizinci dodržují odstupy..A nejsme vůbec v turistickém.miste..

0 Citovat

Z mailu z ambasády z Athén:

"Dodržením doporučeného postupu předejdete možným komplikacím při Vaší cestě. Pokud však můžete doložit povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu v cizině a máte v cizině trvalou adresu, kterou uvedete do elektronického formuláře PLF, neměl by být po Vás test na Covid-19 při vstupu do Řecka vyžadován."


0