Ahoj, máme letenky s Wizzair do Tirany 24.7. - koupil jsem je s tím, že se měla 1.7. zrušit povinnost na covid test/karanténu po návratu. Bohužel se tak nestalo, teď to mohu zrušit nebo změnit pouze s poplatkem Wizzu, který je snad vyšší, než cena testu. Netuší prosím někdo, zda se to ještě bude třeba do té doby nějak aktualizovat a Albánie by přibyla na "nezávadný" seznam?  A pokud ne, tak při příletu musíme tedy postoupit test ideálně rovnou na letišti (tj. cca 1750,-/os, platí i pro 2 leté dítě?), do 72 hodin oznámit negativní výsledek na hyg. stanici a do karantény nepůjdeme? V Albánii test nejde udělat, na letišti čekat nemůžeme, do karantény taky nemůžu kvůli práci...:-( díky moc za rady   .

Let Praha - Tirana (Albánie)

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Nevypadá to, že ta opatření jsou, aby se zabránilo větším ztrátám. Ta nemoc tady je, a my, alespoň tady v Čechách, žijeme v rámci republiky takřka normální život, takže v případě její skutečné závažnosti by ta čísla hospitalizovaných a zemřelých mela být už dávno někde jinde. Zatím se nedají poměřovat ani se sezónní chřipkou. A vzhledem k tomu, že v Albánii či u Vás na Slovensku je to tatáž nemoc, tak vzájemné blikání semaforů fakt nechápu.  

0 Citovat

Zajedte třeba do Španělska a uvidíte jak k tomu přistupují jindy zcela nezodpovědní Španělé nebo se kouknete na zprávy třeba z Brazílie 3 mil. nakažených a 100k mrtvých,možná pak pochopíte,že tam,kde už zažili kolaps zdravotního systému to nikdo nepodceňuje,spíše naopak. My tady mame ten luxus,ze se tady skoro nic nedeje. A jinak na covid zemřelo už asi před týdnem na světě tolik lidí,kolik zemře za celý rok na chřipku i v letech s nejvyssimi počty umrti,takže tolik k tě sezónní chřipce a možnosti nebo nemožnosti to poměřovat.

Taky si přeji cestovat,co nejmíň omezení atd,z covidu strach nemám,ale nechápu to stále kverulovani a stězovani si jen proto že to tady je v cajku a na věci které jsou fakt a nikdo je nezmění.

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

ČR má uaaa- tak strašlivě vysoké počty  nakažených, že už na nás svítí červená i na řeckém semaforu. Za skoro půl roku 390 zemřelých S koronavirem ( což je zhruba počet úmrtí v naší zemi za den) a průměrně stále kolem 100 hospitalizovaných, z toho 15-20 ve vážném stavu. Tak nevím, jestli tady máme nějakou jinou chorobu než ve Španělsku či Austrálii. A cílem je teda co? Dostat se s čísly na nulu? Nebo že by šlo o něco jiného?

A fakt mě neuklidňuje, že represivní režimy jiných zemí jsou ještě horší, a že můžu být vděčná za návštěvu Kypru s testem a rouškou.

A ano, vím, že to nezměním, ale veškerá opatření se přijímají lépe, pokud se s nimi člověk může ztotožnit. Budeme-li všichni jen slepě bez přemýšlení přijímat tuto "new normality", tak potěš koště. 

A než se do mě spustíte, tak...alespoň zanadávat si ještě můžu, ne? 😉

Souhlas 200%

0 Citovat

Můj blízký příbuzný je lékař v pražské nemocnici, která během karantény byla určená coby "covidová" a potvrdil mi, že těch nemnoho pacientů, co u nich zemřelo, by zemřelo tak jako tak vzhledem k jinak závažnému zdravotnímu stavu. On i jeho kolegové si myslí, že téměř není na světě vláda, které by se to nehodilo😉 a štve je zejména to dlouhé odsunutí prevence i akutních zákroků, které si postupně vyberou svou daň. 

0 Citovat

Pracuji jako ambulantní lékař a pokles prevence je alarmující 😰,část lidi je vystrašena médii a politiky až k neuvěření ,druhá část zase ignoruje i základní pravidla která by měla být jasná kdykoliv - mytí rukou, pokud se necítím dobře, nechodím po poliklinice s tím,ze když už jsem tady A dostal jsem antibiotika, tak si zajdu ještě na oční A nakoupit😷

0 Citovat

A jinde to není lepší - pracuji částečně i v Německu ,tady mohu jít na koupaliste i do hospody většinou bez prezenčni listiny .....

0 Citovat

Mandarinka: Já ale nijak nezpochybnuji,že situace u nás je v pořádku. Ale je potřeba se podívat na to,že je to díky tomu,že nedošlo k jednorazovemu přetížení akutní péče v nemocnicích tak,jako v některých zemích kde se to zpočátku podcenilo a kde nyní jsou řekl bych až extrémně vystraseni, protože oni si zažili nedostupnost zdravotní péče v jednu chvíli pro každého. 

0 Citovat

Lidičky, kdo jste se teď začátkem srpna vrátili z Albánie, máte nějaké čerstvé a nejlépe pozitivní zprávy pro nás, kteří se tam teprve chystáme? Chci letět v pondělí 17.8. z Prahy na 2 týdny a pořád doufám, že ten povinný test po návratu co nevidět zruší. 

Dávají pořád v letadle cestou do Albánie vyplňovat dotaznik se jménem, kontaktními údaji a místu pobytu v Albánii? Jedná se pouze o formalitu nebo to nějak kontrolují?

Pořád je po příletu zpátky na letišti taková fronta na testování? Je nutné nebo možné se na testování na letišti předem objednat? A za jak dlouho jste pak dostali výsledek testu? Má tady případně někdo zkušenost s tím, že testování z nějakého důvodu do těch 3 dnů nestihl nebo neobdržel výsledky testu? Kontaktoval ho někdo?

Díky za odpověď. 

0 Citovat

Ahoj,

to že zruší těst bych nepočítal, vzhledem k tomu, že se to spíš všude zpřísňuje. Ale chápu, taky jsem do poslední chvíle doufal :-). Cestou tam jsme jen vyplnili v letadle dotazník, posádka ho posbírala a tím to končí, formalita. Objednání na test na letišti předem jsem se ptal mailem předem a bylo mi řečeno, že nelze. Ono se to asi nevyplatí, protože hodně lidem prdnou nervy z čekání a zaplatí těch 1500 navíc za předběhnutí :-). Pokud nespěcháš do práce nebo kamkoliv po příletu, tak je asi lepší zajít jinam a počkat cca den dýl v karanténě. A nebo mít někoho, kdo bude dřív na letišti a pípne ti číslo v pořadníku předem :-).

0 Citovat

No, tak jsem právě chtěla koupit letenky (17.8. tam a 31.8. zpět)  a vypadá, že zrušili všechny pondělní lety z Tirany do Prahy a na ty zbývající páteční nahodili neskutečné ceny! :-(

0 Citovat

Nevíte někdo jak je to s návratem z Albánie, když bych koupila letenku z Tirany do Budapešti?  Maďaři mají Albánii v červeném seznamu, na stránkách MZV čtu, že cizinci (včetně Čechů)  nebudou do Maďarska vpuštěni, pokud se nejedná o tranzit. Z Budapešti do Prahy ale byla zrušena letecká přeprava. Je možno použít přímé mezinárodní vlakové spoje. Je to tedy tak, že pokud si koupím jízdenku na vlak z Budapešti do ČR navazující na můj letecký spoj, tak mě Maďaři normálně nechají přestoupit a odjet bez testu a karanteny?

Ale jízdenku už musím mít koupenou předem? 

0 Citovat

zipserka napsal(a):

No, tak jsem právě chtěla koupit letenky (17.8. tam a 31.8. zpět)  a vypadá, že zrušili všechny pondělní lety z Tirany do Prahy a na ty zbývající páteční nahodili neskutečné ceny! :-(


Tak to jsem brutálně prokaučoval 😀 mám letenku tam za par korun na páteční termín a zpět jsem se chystal koupit někdy teď (ceny byly porad kolem 9,99 a chtěl jsem počkat, jak se vyvine Covid) a teď to za 230€ nekoupím 😅

0 Citovat

Vojtěch Hájek napsal(a):

Tak to jsem brutálně prokaučoval 😀 mám letenku tam za par korun na páteční termín a zpět jsem se chystal koupit někdy teď (ceny byly porad kolem 9,99 a chtěl jsem počkat, jak se vyvine Covid) a teď to za 230€ nekoupím 😅

Tak jedine zpatky do te Budapesti, ne?

0 Citovat

zipserka napsal(a):

Tak jedine zpatky do te Budapesti, ne?


Musím nastudovat podmínky vstupu do Maďarska po příletu z Albánie. Cena dobra, ale chtěl jsem letět do Prahy a udělat si tam na letišti rovnou test.

0 Citovat

Co to vzít přes Německo zpět?

0