Ahój, v rámci témat "Vstup do Španělska" "Vstup do Řecka" a "Vstup do Itálie" zakládám i toto nové téma, jakožto jedné z mála posledních možností turistiky bez testů/větších omezení. Ryanair se pomalu z Vídně rozlétává do Lisabonu, Fara i Porta a vzhedem k tomu, že mám u nich zrušené lety, jsem podlehl a přebookoval na Lisabon/Faro 25-28.10. Chci se tedy zeptat a rozjet diskuzi na Portugalsko v době covidí. Byl někdo v posledních týdnech/měsících a jak to probíhalo a chystá se ještě někdo v blízké budoucnosti ?  .

Vstup do Portugalska pro turisty

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Nechal se někdo testovat už na pevninském Portugalsku před odletem na Madeiru? Madeira má seznam zařízení, které to zdarma dělají. Přeci jen mi přijde zbytečný sedět x hodin na Madeiře v hotelu. Test z ČR by mi už asi neplatil, protože bych měl v Portu chvilku pauzu. Dík za případné postřehy.

0 Citovat

Vstup penvinské Portugalsko (Porto) i během mimořádného stavu bez kontrol a omezení (v letadle rozdávány formuláře, ale jen kdo si řekl a pak posádkou sebrány, taky jen kdo dal). Na ulicích podstatně méně lidí než dříve, ale policie nijak nekontroluje kdo a proč je venku. Kavárny, vinárny a restaurace částečně otevřené, pár místních se tam vždy sejde. 

0 Citovat

Diky Danny za info. Kdokoliv dalsi by letel behem prosince do Portugalska, budu rad, kdyz napise svoje zkusenosti s aktualni situaci, kontrolami atd. Koncem prosince me ceka Faro. Verim, ze to bude celkove v pohode bez komplikaci.

0 Citovat

Jak je to tam s rouškami, nosí se to i venku?

0 Citovat

Na to, že jsou povinné jen uvnitř, překvapivě venku nosí naprostá většina

 

 

0 Citovat

Oni se k tomu na jihu opravdu hodně upnuli, viz Španělsko nebo Itálie, dokonalý kontrast se severem Evropy. Ale tak jestli nejsou povinné, tak perfektní, děkuju.

0 Citovat

danny napsal(a):

Na to, že jsou povinné jen uvnitř, překvapivě venku nosí naprostá většina

 

 

Asi záleží i kde, na přelomu října a listopadu jsem byl ve Faru a venku je měla tak polovina, i jinak se mi zdálo, že COVID neberou nějak vážně. Ale možná to bylo i tím, že zasažen byl tehdy hlavně sever a Lisabon, a Algarve jenom málo. 

0 Citovat

Regionální rozdíly určitě budou, Porto a okolí na tom bylo opravdu velmi špatně, některé regiony měly v listopadu incidenci až 2000 případů na 100 000 obyvatel za 14 dnů, což nezvládly v nejhorší době ani nejzasaženější okresy v ČR. Ale jih je v pohodě, osobně moc doufám, že zůstanou nějaké lety do Fara, chtěl bych tam vyrazit na "zimní dovolenou", určitě lepší volba než tady zkoušet lyžování v nějakých nesmyslných podmínkách.

0 Citovat

Porto mám nakoupeno několikrát s 1eurovym flexem, lety Porto Faro se drží do 20eur, navíc Porto je dobrý výchozí místo na Madeiru, tak doufám, že něco klapne.

0 Citovat

Hm, po zruseni letu Viden - Faro zrusil pred chvili Ryanair i lety Krakow - Faro. Doufam, ze Berlin - Faro ted na prelomu roku vydrzi... A take doufam, ze pevninske Portugalsko nezavede povinne testy, hodne statu ted na Vanoce zprisnuje podminky vstupu...

0 Citovat

Nekdo nejake aktualni info, osobni zkusenost z poslednich dni? Pevninske Portugalsko uz je jednou z poslednich zemi, kam Cesi nemuseji mit test. Dokonce ho uz musime mit i do Chorvatska, kam jsme mohli bez testu cele leto a temer cely podzim. Tak kez by vydrzel do Portugalska volny vstup, za dva tydny 26. 12. mame letet z Berlina do Fara...

0 Citovat

@ suomi.finland,  nemas nahodou odkaz na seznam zemi odkud nemusi byt do Portugalska test ?  Pri priletu z CR sice na MZV pisou ,ze nemusi  byt ,ale zaroven muzou naridit komukoliv aby ho absolvoval 

Predpokladam,ze z Irska bychom meli situaci ulehcenou vlastne kamkoliv 

0 Citovat

To nemam, take by me zajimalo znat semafory jednotlivych zemi, ale to nevim. Ovsem kdyz nemusi mit (zatim) test obcane CR, kde je situace relativne spatna, tak podle mne nebude muset mit test nikdo z zadne zeme v EU. Zacinam mit trochu obavy, jak to bude s Nemeckem - letime z Berlina a Nemecko v poslednich dnech velmi vyrazne ve vsem pritvrzuje, vcetne kontrol na hranicich. Snad to pujde ukecat ta cesta na berlinske letiste jako tranzit...

0 Citovat

Od stredy pritvrdia este viac

0 Citovat

Ta cesta na BER by mě taky zajímala. Ale největší hysterii propadlo Sasko, tam bych v případě kontroly asi řekl, že jen tranzituju přes Německo autem do Švédska, o letišti bych radši nemluvil. Že by byla nějaká kontrola ještě v Braniborsku je hodně nepravděpodobné. Možná by ale stejně stálo za to se podívat na jejich mimořádná opatření, každá spolková země to má jinak...

0 Citovat

Nemáte někdo tip na levné parkování u nového letiště v Berlíně? Na týden.

0 Citovat

V současné situaci bych vzal normálně oficiální parking, teď jsou ceny dost nízko a divil bych se, kdyby fungovalo něco jiného.

https://ber.berlin-airport.de/de...arken.html

0 Citovat

potvrzuju vstup do Portugalska naprosto bez problémů, na vstupu vůbec žádné kontroly, po příletu jsem byl za 10 minut venku.

V Lisabonu celkem normální život, akorát všichni nosí roušky, hodně lidí i venku, kde to není povinné.

0 Citovat

To bude asi jistota (29 € / týden). No kdyby jste objevili ještě něco zajímavého, tak budu rad za odkaz. Předem díky.

0 Citovat

@goro: jak je to s tím zákazem vycházení a uzavíráním provozoven o víkendu po 13 hod v Lisabonu?

0 Citovat

[citace="goro"]

potvrzuju vstup do Portugalska naprosto bez problémů...

Super zpravy!

0 Citovat

Přeposílám info, které mám k aktuální situaci z velvyslanectví v Portugalsku:

 

Po sobotním zasedání vláda představila opatření, která budou v platnosti během dvou předvánočních víkendů a následně na Vánoce a v období přelomu roku. 
Premiér Costa v sobotu večer oznámil, že vláda má v úmyslu prodloužit stávající omezení a veškerá opatření až do Nového roku s tím, že ve dnech 24. a 25. 12. 2020 a 1. 1. 2021 přestože jde o volné dny, nebude platit omezení vycházení po 13h. Premiér vysvětlil, že je nezbytné zachovat úsilí o "dosažení cíle dosažení Vánoc s nejmenším dosažitelným počtem infikovaných", protože "čím méně nakažených, tím nižší je riziko přenosu".
O následujících víkendech 12. a 13. 12. a 19. a 20. 12. 2020 tak bude v okresech s velmi vysokým a extrémním rizikem přenosu nadále platit omezení pohybu a také povinnost uzavření komerčních provozoven (restaurace, obchody i supermarkety) mezi 13:00 hod. a 05:00 hod. následujícího dne.  Jedná se aktuálně o 119 okresů včetně metropolitních zón Porta a velké části metropolitní zóny Lisabonu. O víkendech také platí zákaz přesunů mezi těmito okresy. 
Mezi 23. 12. a 26. 12. 2020 a poté na Nový rok tato omezení nebudou v platnosti, přislíbil premiér, nicméně se upraví. 24. a 25. 12. bude možné zůstat mimo domov do 02:00 hod. následujících dne, dne 26. 12. do 23:00. Bude umožněno cestovat mimo okresy a setkání v rodinných kruzích za dodržení nejvyšší povolené kapacity 5, resp. 10 osob z různých domácností. 
Na Silvestra a Nový rok bude oproti tomu platit zákaz přesunu mezi okresy, ale omezení vycházení bude prodlouženo až do 02:00 hod. 
Premiér zatím také avizoval, že po Novém roce se PT pravděpodobně vrátí do stejného režimu jako v posledních víkendech v předvánočním čase. Vyhodnocení účinnosti přijatých opatření bude provedeno k datu 18. 12. 2020.

0 Citovat

Zaplaťpánbu, díky Katko. :-)

0 Citovat

Tak Portugalsko  by treba na Silvestra mohlo byt fajn  i kdyz jsem silhal po Lanzarote z Dublinu za 19 euro OW ,ale zpatecka me nenadchla 

0 Citovat

Jenze po Novem roce jsou vsechny lety z Portugalska zpet velmi drahe. Naopak lety do 31. 12. jsou extremne levne, vcera byl silvestrovsky vecerni let Lisabon - Viden za 5 euro, totez Faro - Berlin 29. 12. Ovsem pocinaje prvnim lednem jsou ty lety bezne okolo 100 euro, nejake i 200 euro. Takze konec roku v Portugalsku ano (my se mame vratit 29. 12.), ale Silvestr uz ne, neni pak prijatelna varianta navratu...

0