Ahoj, možná se budu ptát hloupě, ale nikde jsem nedohledal adekvátní info. Na konci února se budeme vracet ze Zanzibaru do Prahy. Na cestu tam a na pobyt na Zanzibaru žádné testy potřeba nejsou, ale pro návrat do ČR se vyžaduje PCR test, ale jelikož se vrátíme v neděli skoro o půlnoci, tak nestihneme otestování přímo na letišti. Co jsem se dočetl, je potřeba vyplnit Příjezdový formulář a DO PĚTI DNÍ PROVÉST PCR TEST. To znamená, že během těch pěti dní mohu normálně fungovat a nebo dokud nedojdu na test a nedostanu výsledek, tak musím být zavřený doma v karanténě a nemůžu do práce apod.? Díky za info, pokud někdo víte.  .

PCR test po návratu ze Zanzibaru

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Jak to je prosím z návratem ze Zanzibaru, případně pevninské Tanzánie? Omlouvám se dlouho jsem tady nebyl. Od dob co mi Koronafašouni podělali Indonésii asi před rokem, tak jsem to vše vzdal. Vidím, že lepší časy stále nepřichází, takže se ptám. Podle listiny lidských práv a svobod má každý čech právo vstoupit do své vlasti, za jakýchkoli podmínek a podle ústavy ČR to jest bez vyjímky... Rozumím tomu tak, že mě v Tanzánii bez glejtu na cov19 nepustí do letadla a nebo mě nenechají vystoupit v česku?? Z této již rok trvající koronapsychozy se mi chce již hodně zvracet, ale jedině do tlam našich vládnoucích činitelů...Mutace zaznělo tady již několikrát... Pokud to vypustí VHO nebo český politik, je to jako bych posbíral informace ve 4 cenové v roce 84 a po zavíračce. Kolik stovek, tisíců různých mutací nemocí bylo, je a bude, ale na jiné mnohem smrtelnější nemoci a stejně se stále plnila letadla baťužkářemi dychtích po dobrodružství, i v těch nejzapadlejších koutech světa. Minulost a svobodu cestování tu jsem, bohužel již prošvihl, nejenom já. Teď bych si přál cestovat aspoň někde, kde jsou normální lidé a normální vláda...Což byla třeba Tanzánie.

0 Citovat

Pro návrat z Tanzánie nyní platí:
- před vstupem na území České republiky oznámit tuto skutečnost, a to vyplněním elektronického Příjezdového formuláře, krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu
- před vstupem na území České republiky disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu, který byl proveden nejvýše 72 hodin před započetím cesty
- předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře při hraniční nebo pobytové kontrole
- nejdříve 5 dnů od vstupu na území České republiky se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 a výsledek neprodleně předložit elektronicky krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém 
formuláři

Jinak zjednodušeně řečeno ad ta Listina/Ustava je výklad sporný, může se omezit z důvodu ochrany zdraví, potažmo povinnost testu není přímé bránění vstupu 🤷🏻‍♂️

0 Citovat

Kdo má odlet z Vídně, tak tam šance odleťet ještě bude. Z Prahy už asi ne ani z Qatar a Emirates (teda jedině na rozdělené letenky). Jsem zvědav jak to vyřeši Smartwings, protože pro ně to bude znamenat poslat prázdné letadlo pro lidi co tam jsou.

0 Citovat

Emirates normalne leti 27.2. z Prahy na Zanzi. Nikomu pry nebudou zakatovat odletet. To je divne. Od 26.2. je zakaz vycestovat. My meli letet prave toho 27.2.

0 Citovat

Ty pokuty za poruseni zakazu budou asi divoke co? Emirates mi rekli, ze je to na nas. Letadlo je naplnene a leti. Tecka 🤦‍♀️ 

0 Citovat

Tak zákaz neplatí pro leteckou společnost nemyslíš. Ten zákaz platí pro tebe a ty budeš nést následky. 

0 Citovat

No to je fakt :) 

0 Citovat

zustal nekdo v karantene na Zanzi? Jak to probiha?

0 Citovat

@Katerina Pokud si bez odbavených zavazadel a uděláš si sama check in tak předpokládám nikdo nemá jak zjistit, že neletis "jen" do Dubaje. Možná se poučis a příště poletis levněji např. z Vídně. 

0 Citovat

MIGUELAS napsal(a):

@Katerina Pokud si bez odbavených zavazadel a uděláš si sama check in tak předpokládám nikdo nemá jak zjistit, že neletis "jen" do Dubaje. Možná se poučis a příště poletis levněji např. z Vídně. 

To nejde, mame 2 deti. Jen me zmatlo, ze mi Emirates rekli, ze leti a je to na nas.

a kdyby cokoliv, tak nas tady rozcupujou.. to za to nestoji :( tak jdu zase vybalit a o slunci jen snit..

Jsem uz ze vseho totalne znechucena.

0 Citovat

@Katerina Já na tvém místě bych to nevzdal a letěl za každou cenu. Přece nepřijdeš o peníze. A vláda pochybuju, že by ti něco kompenzovala, i když to způsobila a takovou nevymahatelnou blbost schválila.

0 Citovat

Hmm, to je poměrně zajímavá skutečnost. Snad dá někdo vědět zkusenosti. Si úplně nemyslím, že  cestující z Prahy do Zanzibar EK bez problémů odbavi, notabene když teď společnosti tak úzkostlivě na vše dbají. A nechat se jen do Dubaje, to taky nejde, neb to zas odporuje tarifu a podmínkám letenky.
Spíš si myslím, že se společností budou bát, aby si na ně nedošlapl nějaký úřad za porušování nařízení, to by se jim nevyplatilo.
Hodně lidí léta i s balíčkem cestovek, taky pochybuji, že by se jim takové "ilegální" služby chtělo poskytovat.
Také asi zaměstnavatel by nebyl asi rád se to dozvědět o svých zaměstnancích kam letěli. 
Bál bych se i celkem, aby přes překonání všeho pak nedělali problém při příletu a neotočili člověka zpět. 
Zřejmě to ono cestování částečně omezí. Kupovat si nějaké extra letenky a navštívit kvůli tomu jiný stát ještě na cestě, to už by byl velký fanoušek Zanzibaru.

@MIGUELAS online checkin cestující se kontrolují co a jak v odletovem východu před nástupem do letadla. 

0 Citovat

A muzou na checkinu v Praze udelat takovu vec, ze od zitra podle narizeni vlady zakazou odbavit se lidem do Tanzanie ? 
Proste reknou,ze Vam nemuzou vystavit BordingPassy kvuli zakazu vycestovat do Tanzanie protoze bla bla bla.. ?
Jenom se ptam. 

0 Citovat

@danny Tak ukáže jen tu první do Dubaje. Přece ze dne na den nepřijde ne vlastní vinou o 50000 za letenky a nedej bože pokud tam v Africe má už další služby zamluvené, co nejdou zrušit.

0 Citovat

Mezi nezbytné důvody patří cesta do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti, cesta zpět do místa svého bydliště, nezbytná cesta za rodinou nebo osobami blízkými, zajištění péče o děti nebo zvířata, nezbytné cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, účast na pohřbu, účast na vzdělávání včetně praxí a zkoušek.

Podle tohoto bych se řídil. Takový ozdravný pohyb pro děti s lupénkou, masáže, návštěva šamana, jazykový kurz...

0 Citovat

@richard.pastorek no to právě nevíme a spekulujeme ;-)

@MIGUELAS asi tak, uvidí se po prvním letu. Snad by to nebylo tak horký a letenky by posunuli a nebo změnili na jinou destinaci. Ono teď cestování není legrace, se ztrátami se musí počítat... mě vždy dovede naštvat jak cestovky, dopravci, prodejci lákají lidi že je vše fpoho a vytvoří v nich falešný pocit a pak od toho dají ruce pryč, že to byl risk a musel s tím zákazník počítat (v horším případě minulého roku ti něco zruší a prachy nevrátí, protože to víte no, covid).

0 Citovat

nehcem byt teraz ODPORCOM CESTOVANIA ako ma tu uz niekto nazval, no rad by som vedel ake by mali byt konsekvencie pre niekoho, kto by fakt priniesol juhoafrickeho mutanta zo Zanzibaru aj napriek zakazu cestovania. Tam to uz moze byt na paragraf nie?

0 Citovat

Na to je u nás paragraf o šíření nakažlivé lidské nemoci. Pokuta až 3 miliony (něco přes 100k euro). Avšak pokud splní podmínku o nezbytné cestě, žádná sankce nehrozí.

Plus je ještě otázka, podle jakého paragrafu to je vyhlášené (ten zákaz cestování do Afriky). Jestli podle současného nouzového stavu, tak bych se nebál vůbec. Časové rozpětí tomu neodpovídá, tak bych si tipnul na jiný zákon.

0 Citovat

Za ty nervy, čemu bych musel po návratu čelit doma, už by mi ta cesta na Zanzibar nestála - zase tak pěkně tam mezi těma stovkama dalších Čechů, Rusů apod. není :-( Mě by třeba zajímalo, jak se na ten seznam dostaly ty některé ostatní africké země, třeba Keňa. Proti Tanzanii se tam covid nepopírá, relativně se tam nosí roušky a dezinfikuje. Falešné testy Čechům na libovolné datum se tam taky nevystavovaly.. Rozhodnutí státu po relevantní kritické úvaze na základě skutečných výskytů JAR mutací v jednotlivých těch zemích, pro které platí nově zákaz, nebo klasické rozhodnutí od stolu - problém je Zanzibar, tak k tomu přihodíme ještě dalších 15 států??

0 Citovat

no ja myslim taky pripad. ze budes mat smolu a nakazis sa na Zanzibare (co ako som videl tie zabery z letiska, asi to ani nie je tazke). Priletis do Ceska na tajnasa (ved nebudes sa priznavat) a zrazu priznaky tak PCR a pozitivny. Zoberu si vzorku nahodne na presetrenie a hla, Mandela mutant. A teraz zacnu trasovat a zistia ze si aj napriek zakazu (akokolvek ustavnom/protiustavnom) si sa vybral do Afriky, kedze once you go black, you never go back. To by mohol byt zaujimavy precedens. 

0 Citovat

Tohle je fakt těžké. Všechny ty nařízení, atd, jsou vyhlášena tak nejasně a napadnutelně, že opravdu něco nedodržet určitě neznamená, že to skončí vymahatelnou pokutou či dokonce trestný činem. Nechápu, že se o něco ještě snaží, když kafe v kelímku zakazovali natřikrát. Na druhou stranu hysterický výkřik cestujlevne na facebooku je taky k smíchu.

0 Citovat

Britska mutace je rozlezla vsude po CR,vcera 15tis,ted 13tis novych pozitiv. pripadu. Covid Tsunami se od Chebu sune do vnitrozemi ,ale jinak pohoda,zadny lockdown,fabriky jedou naplno.

 

Btw,nevite jestli budou verejne upalovat ti 3lidi,co se vratili ze zajezdu ze Zanzibaru s JAR-mutaci? (ironie)

0 Citovat

s0ny napsal(a):

Kdo má odlet z Vídně, tak tam šance odleťet ještě bude. Z Prahy už asi ne ani z Qatar a Emirates (teda jedině na rozdělené letenky). Jsem zvědav jak to vyřeši Smartwings, protože pro ně to bude znamenat poslat prázdné letadlo pro lidi co tam jsou.

Proč by tam měl Smartwings posílat prázdné letadlo??

0 Citovat

Smrtakum je to jedno. Predpokladam, že se bavime o tech cestujicich, co jsou zde s cestovkou. Tudiz je to cestovka, kdo si pronajima letadlo. 

0 Citovat

[/citace]

Proč by tam měl Smartwings posílat prázdné letadlo??

[/citace]

Protože tam další turnus nesmí, ale předchozí je třeba přepravit domů.

0