Ahoj, možná se budu ptát hloupě, ale nikde jsem nedohledal adekvátní info. Na konci února se budeme vracet ze Zanzibaru do Prahy. Na cestu tam a na pobyt na Zanzibaru žádné testy potřeba nejsou, ale pro návrat do ČR se vyžaduje PCR test, ale jelikož se vrátíme v neděli skoro o půlnoci, tak nestihneme otestování přímo na letišti. Co jsem se dočetl, je potřeba vyplnit Příjezdový formulář a DO PĚTI DNÍ PROVÉST PCR TEST. To znamená, že během těch pěti dní mohu normálně fungovat a nebo dokud nedojdu na test a nedostanu výsledek, tak musím být zavřený doma v karanténě a nemůžu do práce apod.? Díky za info, pokud někdo víte.  .

PCR test po návratu ze Zanzibaru

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Co já vím, tak BP se kontrolovaly, bylo to z důvodu, že letadlo pokračuje buď do Daru nebo v mém případě na Kilimandžáro, tak aby někdo nevystoupil blbě, to hlásí i palubní rozhlas aby si lidi brali BP s sebou s nenechávali je v letadle. 

Klinika v Nungwi testy přestala dělat, to je všude na fórech napsané.

0 Citovat

Ja jsem si neuvedomil, ze otocily znz/dar , v prosinci sem 2x.letel doh-dar-znz, a ted to letelo doh-znz-dar.

Dnes jsem se ptal managera hotela a rikala, ze v Kendwa delaji pcr testy,a vysledek, tj datum testu prispusobi na pozadovany let, teda by meli byt stale "user Friendly" , v pondeli rano uvidim, odbery delaji jenom 9-10h rano

0 Citovat

Ano, je to friendly, a datum se opravdu takto pozměňuje. 

Stejnou rotaci dělalo i Turkish, zpět ze Zanzibaru mezipřistání v Kilimandzaru. A ten pocit pro toho, kdo horu neviděl z Moshi nebo z té odporné žumpy Arusha tak jako zlatý hřeb pilot dvakrát obletel Kilimandžáro. Turci jsou asi zatím ze hry.

0 Citovat

To tu musim dat  to je tez o Zanzibaru 

Jarek Nohavica   me snad jebne 2 

https://www.youtube.com/watch?v=7vkjCwkFsAc

0 Citovat

Nemám se jak podívat, setrim data, mám jen ubohých 10GB na měsíc za 150Kc

0 Citovat

miro776 napsal(a):

[citace="Bsxb"]

Ahoj, muze nekdo napsat, jak to vypada na letisti v Prahe? Vracim se z Zanzibaru v pondeli v poledne..jak striktne jsou te opatreni? Overujou u vsech formular? Co test - musi se udelat na letisti? Na Zanzibaru nebudu shanet zadne testy..diky

to som zvedavy ako Ti to bude v pondelok prebiehat na odletu z ZNZ. Dnes.rano som doletel na Znz.a.jedna procedura ma prekvapila.  Pri vystupovani z Qatar letu QR1352 kazdeho pri vystupe pozemmy personal zastavil a.kontroloval BP  a porovnavali s nejakym ich zoznamom. Inak pasovka velmi rychla, ak ma clovek urobeme eViza. Udajne testy priamo v Nungwi, pcr za.150usd. 

[/citace]

 

Ahoj Miro,

Nasla jsem, ze v Stone Town je nemocnice Tasakhtaa Global hospital a tam by meli delat te cpr testy...Qatar Airways nemaji v podminkach vstupu do Ceska tu vyjimku do 14.02 tak nevim, co bude..co to je BP? 

0 Citovat

BP, = boarding pass

Ak nemas PCR test, resp to nestihas udelat, tak ja bych si v den odletu ze Zanzi udelal na letisti antigen test,a mas jistotu, ze te qataru pusti na palubu,aspon do 14.2. By to melo stacit... jestli ne, tak me nekdo opravte.

0 Citovat

miro776 napsal(a):

BP, = boarding pass

Ak nemas PCR test, resp to nestihas udelat, tak ja bych si v den odletu ze Zanzi udelal na letisti antigen test,a mas jistotu, ze te qataru pusti na palubu,aspon do 14.2. By to melo stacit... jestli ne, tak me nekdo opravte.

 

Asi tak to udelam, jestli je moznost antigenniho testu na letisti..uvidim, co mi reknou. Dik

0 Citovat

Pro všechny kdo vydrží, dnes v neděli v 9 jsem absolvoval PCR ve státním levném zařízení Migombani. Proceduru podrobně popisu, ale protože to je na dlouhé psaní tak až večer kolem sedmé českého času. 

0 Citovat

Platba jen VISA a výjimečně protože dnes já banka zavřená tak i cash 80$. Pro toho kdo přišel kolem 9 tak kdybych to rozdělil na kroky v kolika frontách se musí stát tak hotový jsem byl ve 12; takže 3 hodiny.


img-20210207-090123.jpg
img-20210207-091219.jpg

0 Citovat

Ohledne Migombani test.mista... jak posilaji vysledky? Je to papir ,nutno osobne vyzvednout, nebo posilaji pdf na email? ( email asi neposilaji, ze jo?) Zitra rano tam mam odvoz z Nungwi...

0 Citovat

Slibovaný souhrn jak to dnes probíhalo v Migombani. Pro ty, co nechtějí číst do konce nebo jim proces přijde složitý, případně pokud se domluví víc lidí, složí se všichni na van, nebo třeba rodiny ve více lidech... Zaridte si testy přes hotel, za 100$ vas tam řidič zaveze, počká celou dobu a procesem vás provede a hotel je schopen pro výsledky dojet, většina lidí se tam stavuje cestou na letiště těsně před odletem, testy vydávají do 16.30. 

Jediná změna oproti všedním dnům je ta, že v neděli, kdy je banka (lidi píšou, že hned za rohem) zavřená, výjimečně přijímají cash, jinak u vchodu je přímo uvedeno číslo účtu. V bance prý taky vědí. Ve všední dny je třeba jít do banky, takže krok navíc.

Takže postup jak to probíhalo v mém případě následující, uvádím nejlevnější variantu.

7 ráno odjezd dalou z Nungwi do Stone Town, tam v 8.40 (dala 26 korun), z Darajani motorkou za 30, všichni vědí, kde to je, příjezd Migombani 9.00. Fronta asi padesát lidí, to je první fronta. Většinou Češi letící s Katarci nebo Ethiopian. Třeba mít s sebou kopii pasu, da se udělat v hotelu nebo na místě na boku té budovy je bistro, kde má baba kopírku a studené 2x tak drahé nápoje i jídlo, cena za jeden papír 10 korun. 

S papírem do té fronty kde stojím od deviti, která čeká na okynko s nápisem VISA, viz na fotkách výše. Na řadu jsem přišel v 10.40. Ještě připomenu, celou dobu v rouskach, můžou být i doma site. Pozor! Platba jen VISA, MC neberou a druhý pozor, potvrzuji a na fórech se to objevuje často, neberou tu modrou VISU od Sporky, i Čechům přede mnou transakce zamítnuta tak pan zaplatil jinou VISA a druhá rodina cash. Cena je 80$, dostanete doklad s razítkem. 

S tímto jdete do druhé fronty, těch front tam může stát více, do bílého dvoustanu vpravo, kde jsou stolečky a 2 nebo 3 úředníci, až přijdete na řadu, ale tady už lidem tečou nervy a cizinci sprostě předbíhají, nebo úředník odejde a končí a je třeba se zařadit na konec jiné fronty. Nebo je chuťovka když jedna osoba vyřizuje třeba šest papíru pro početnou rodinu, to zdržuje. Až přijdete na řadu, ukážete doklad o zaplacení, odevzdate kopii pasu, na kterou úředník napíše národnost a dále datum příjezdu, datum odjezdu, jméno hotelu, profese a poslední údaj je veka ještě telefon na vás. Doklad o zaplacení vám zůstane, přidají vám malý papírek s pořadovým číslem testu. 

Teď odejdete do takového zátiší pod stromy, kde je dost plastových židliček, a zde cekate, už ne dlouho, než přijde chlap a anglicky vyvolává čísla. Já měl #132, skupinka lidí čítá tak 10 až 15 kusů a konečně jděte dovnitř budovy, kde je malá konečně klimatizovaná čekárna s asi dvaceti židlemi.

Teď už to jde rychle, po třech lidech berou dovnitř do místnosti, kde jsou zelené plenty a tři odběrová místa, dvě muslimky a jeden muslim, příjemní. Jen tady pozor, malem se stalo, že mě prohodili s polakem, takže dvakrát kontrolujte jména, stačí křestní. Po odběru vám zůstane potvrzení o zaplacení i ten lístek s pořadovým číslem, a s tím se před odletem osobně dostavite a přijdete si pro výsledek testu před odletem. Ten vzor tam visi, s hlavičkou tanzanské revoluční vlády a dole je kulaté modré originál razítko.

Takže konec ve 12 hodin a zpět na rezort. Pokud kdokoli něco neví, poptate se na místě Čechů, já jich za ty tři hodiny potkal asi 30, většinou rodiny s dětmi, všichni milí a ochotní pomoct.

K načasování - přijít tam v těch 9 je to nejhorší, co můžete udělat. Buď ráno na otvíracku, nebo úplně ideálně tak kolem té 11 12 hodiny, to v té frontě na placení ani v další nebyl skoro nikdo takže do hodinky venku. Dnes dopol naštěstí pod mrakem, ale kdybyste tam v té první frontě měli stát dvě hodiny na slunci, tam stín není, tak se poserete. Lidí tam i dnes měli deštníky. Dobrá zpráva je, že v této frontě nemusíte stát čeká rodina, ale jen třeba otec, který zaplatí všem a můžete jít do stínu. Stín je ještě pod dalším zeleným stanem, také vpravo od fronty.

A perlička na závěr, podotýkám, že všem byl dělán PCR a ne antigen, nevím podle jakého klíče to vybírají, výtěr se dělá jen jeden a to buď z nosu (odhadem 80 procent) nebo jen z úst - horní patro. Na mě vyšla muslimka, já si sednul, gestem jsem ji naznačil, že chci z úst, ona kývla a fakt jsem měl pohodlny výtěr z úst. 

Doufám, že to někomu pomůže, samotného by mě zajímalo, podle jakého klíče ty lidi vybírají, když i menším dělali z nosu až tam jeden bečel.

Jsem na posledních pár dnů ve slušném rezortu Miramont se dvěma bazény, jeden na 30 stupňů a druhý naštěstí jen 25, připadám si tu zase jako v české vesničce. Odlet bohužel už  11.2. 

Asi budu blázen, ale kdyby ten celounijni marasmus měl pokračovat, klidně budu další únor za blázna a pojedu tu po čtvrté, kdyby nikam nešlo, i za cenu dvou testu, to při delších cestách se ten náklad na ně rozpustí a stačí párkrát nejít na večeři a je to zpět. 

 

0 Citovat

Ale pokud se reálne bojíte, že tu breberu můžete chytit i tady, tak dalou, a to je jedna z luxusních ne jako ty otevřené dobytcaky kam se poskládá i 25 lidí a bohužel jen ty jezdí třeba do Pwani Mchangani nebo Matemwe, nejezděte.

Nebo se zajedte podívat na  "romantické" předměstí Stonu zvané Bububu, stojí tam všechny daly do Nungwi i Pwani. 

 


img-20210131-123909.jpg

0 Citovat

Žádné PDF, žádné maily, to je z říše snů, na tom papírku s pořadovým číslem, co ti zustane po odchodu je i mail, kde se snad můžeš informovat, i tel. číslo  pochybuju vsak, že při tolika testech odhaduju přes 300 denně by stíhali odpovídat třeba přes WhatsApp. 

Ale kdyby to pomohlo tak mail je zpheoc01@gmail.com a fon +255772502513 

Nechávas tam číslo tvého mobilu a kontakt kde si aktuálně ubytovaný, tak kdyby hořelo, snad se ozvou. 

Prý pár lidí bylo pozitivních, jedna paní povídala, že to byli dani, ale kdo ví a co děje pak už vůbec netuším. 

 

 

0 Citovat

Pěkný shrnutí, díky za něj 👍

0 Citovat

Taky děkuji Miguelasovi za super reportáž z odběru! Ještě prosím o další zkušenosti těch, co už absolvují cestu zpět. Já tam mám dvě blízké osoby, které se mají vracet právě až 15.02. ráno s Ethiopian do Vídně, takže mají ještě do středy, čtvrtku čas řešit testy apod. Přechodné období má skončit právě 14.02.,.....

0 Citovat

Já ten report z Vídně po přistání a jak to měl RJ do Brna  a zda vlakousci chudáci (v dobrém slova smyslu) na cestě chtěli vidět elektronickou registraci, a testy hned jak dojedu tak poreferuju.

Nechci být za černou ovci, já to tak nedělám, vše bude u mě legální... Ale čistě teoreticky s Ethiopian .. Zanzibar let zpět Ok bez testu, Addis tranzit bobek bez testu, podle Cz ambasadora pana magistra Wien kterému děkuji, všechny výjimky pro tranzit zpět zachovány, na Schwechatu lístek do republiky nebo třeba Freund co čeká s autem venku... sem s sebou vozil i klíčky od auta kdyby potřebovali zacinkat.. A pro zichr antigeny v laboratoři Dr. Mustafy za nekřesťanských 35e a nahlasit že jedete třeba z Řecka nebo nějaké co nejméně červené země.

A kdyby hovna s hackama padala, tak někde přechod přes zasněžená pole Honehau nebo cert ví kde.

Nejde o návod, jen neškodná uvaha... 

Kvůli 10000 nakaženým denně, mrtvých tak 100, z toho plno po havarkach v autech, co je testovali po smrti a pozitivní, nebo zoufalců co skočili pod vlak protože to už nedali, zkrachovalé živnosti, sám jsem to pocítil, odloženy magnet a odložena operace nakonec Ok ale s nejistou prognózou už do budoucna. Kdybych měl teď cestovku nebo hotel tak to dávno položím. Proč si sereme do vlastního hnízda a uverejnujeme nesprávné statistiky, jsme výsměchem pro Němce a podobne. 

Často hodně důchodců o přílišnou ochranu nestojí, ve dvou si žijí dobře, hůře jsou na tom třeba rozvedené vdovy. Často když s nima mluvím tak vykládají o tom, že o ochranu ani babisovne se neprosili. Že naopak hodně z nich nemá smysl života zvlášť z těch co nemůžou ven a nevidí smysl a křížovky to nezachrání. Hezky byl článek toho záchranáře co jezdil Prahu 8,9 a psal tam jak stovky starých lidí třeba v Kobylisích zahnivaji na stáří v panelácích. 

To by byla nekonečná debata, to je jako kdyby republikán ve státech vysvětloval demokratovi, že to je špatně.

Jako slušný občan jsem nemohl legálně vyjádřit odpor jinak než kdysi podepsáním Smuclerovy petice stejně zbytečne a jakmile Polsko otevře tak okamžitě zas Wisla s teplými bazény a Biedronka a zánovní Lidl, na otočku nebo klidně s předpanim na penzionech s luxusní polskou snidani, komu teda nevadí kopr, samozřejmě s dodržováním všech platných zákonů, ty platí pro všechny. 

Možná by meli uzákonit, ze jeden nebo dva PCR testy v Česku budou zdarma, o tolik více by to pojišťovnu nestalo, když se plno koňů může pravidelně testovat antigeny co pár dnů zadara a stát to platí.

Mimochodem k dotazu viz výše, mám za to, že přechodné období platí jen pro Prahu a s Vídni nemá nic společného.

 

0 Citovat

Regulérní mikirův brácha, akorát teda mu bylo více dáno.

MIGUELAS: je super, že dokážeš opravdu poradit, zkus se toho držet, včetně tématu vlákna kam přispíváš a nesypat k těm radám hromadu zcela nesouvisejících věcí, navíc v rozsahu minimálně půl stránky. 

0 Citovat

Nejen že mu bylo více dáno, ale taky na rozdíl od mikira i někam cestuje a podává aktuální informace. Jinak ale pravda stejná krevní skupina. Délka příspěvků je děsivá, balast neskutečný, ale chápu, že je zrovna na Zanzibaru a tam není co dělat prakticky celý den, kromě shánění testů na Covid  :-).

0 Citovat

Je to marné, je to marné, je to marné...

Když sem se skoro před rokem vracel z Baham a předposledním Student Agency z Krakova, už v Berlíně to bylo tehdy nahnute a rodina naléhala na okamžitý návrat, že se něco vážného děje, že v Krakově už letištní bus měl klasickou uzávěru... aby řidič byl chráněn, další spoj SA už končil den na to v Ostravě a pak zasperovane hranice... A už víckrát nejel. Tehdy bych to pochopil, nová záležitost, panika, i vládam bych všechny přešlapy odpustil, at by vládl kdokoliv i opozice... Ale po roce už ne. 

Na co tady máme Schengen, unii, je třeba postupovat transparentně, jednotne, jednou je hůře tam a jindy onam, jednou to vyzerou Španělé, jednou jsme nejhorší my, jednou Portugalci. Chudáci Slováci a Maďaři. Na co bylo nošení rousek léto podzim ESP, PT, sundání až na plazi, druhé a třetí vlny v Izraeli, i když já ho stihl relativně nepromoreny ještě v lednu. 

Řešením je ockovani, funguje, cestovatelské pasy případně aplikace na mobil a nazdar. 

Když po té spere pan prezident Zeman prohlásil, že je třeba zavřít hranice na rok nebo dva, tak reálne jsem si myslel že bude pokoj a vše se vyřeší tak za dva mesice. A pak ten kiks s de facto zákazem vycestovat s emigrovat. Pokud to fakt i teď nějaký maneluk uzakonil v Irsku este s pokutou, tak i Mikira byt se neznáme ani nepoznáme za život asi, lituju.

S odstupem času se ukazuje, že měl pan Zeman pravdu. Bohužel.

0 Citovat

Taky děkuji Miguelasovi za super reportáž z odběru! Ještě prosím o další zkušenosti těch, co už absolvují cestu zpět. Já tam mám dvě blízké osoby, které se mají vracet právě až 15.02. ráno s Ethiopian do Vídně, takže mají ještě do středy, čtvrtku čas řešit testy apod. Přechodné období má skončit právě 14.02.,.....

0 Citovat

eremi napsal(a):

Regulérní mikirův brácha, akorát teda mu bylo více dáno.

3 dny, 35 příspěvků, a navrch politická úvaha o Zemanovi. Kdepak, to bude mikirův táta.

K té perličce na závěr: PCR test a Antigen test se liší způsobem hodnocení, nikoliv způsobem výtěru. I v ČR se pro PCR test běžně používá výtěr z krku nebo ústní dutiny.

0 Citovat

Tedka jsem vystal frontu na platbu visa kartou a horsi frontu na registraci, od.9.30 do 11h, tedka cekam ve stanu na odber, je prede mnou cca 40lidi.  Platba visa,modra karta ceska sporitelna byla ok

0 Citovat

Jeste doplnim, ze fronta na registraci je jeden velky bordel a predbihani, stale se mi,ze urednik z niceho nic odesel, prisel dalsi, sednul si o stul vedle,a oznamil, ze tedka prijima jenom potrvzeni vydane od nich, tj platba viza kartou.   Lidi,co platili za rohem v bance, tj potvrzeni z banky,tak se maji stoupnout do jine fronty, nastesti jsem stal v tom okamihu na spravnem miste

0 Citovat

Tak už to máš skoro za sebou. Aspoň je ale dneska oblačno a doufám, že tam nepršelo. Užij si zbytek dovci.

0