Zhruba každá třetí žena zažila při cestě veřejnou dopravou sexuální obtěžování. Stejnou zkušenost má i každý desátý muž. Čtvrtina cestujících pak byla svědkem obtěžujícího chování. Ukázal to průzkum o sexuálním obtěžování ve veřejné dopravě, který pro úřad vlády provedla agentura Focus. Výsledky dnes na tiskové konferenci představil šéf vládního odboru Radan Šafařík. Uvedl, že se připravují opatření. Na posílení bezpečnosti by se měly využít i evropské dotace či peníze z norských fondů. Do reprezentativního průzkumu se v dubnu a květnu zapojilo 1009 lidí nad 15 let z celé republiky. Celkem 35 procent žen a deset procent mužů se stalo obětí sexuálního obtěžování. Ve svém okolí pak čtvrtina dotázaných znala někoho, kdo obtěžování zažil. Stejný podíl byl při cestování svědkem obtěžujícího jednání. Respondenti zmiňovali zírání a lascivní pohledy, bezdůvodné vstupování do intimní zóny, pokřikování, nevhodné poznámky a návrhy, sexuální gesta a pohyby, bránění v pohybu a zastoupení cesty, vynucování si schůzky, ale i exhibicionismus, nechtěné dotyky a líbání či vynucování sexu a pokusy o něj. „Z jiných studií napříč EU vidíme, že obecně v ČR dochází k sexuálnímu obtěžování relativně často, jsme lehce nad průměrem. Mezeru s ostatními státy východní Evropy máme v tom, že stále si velká část veřejnosti neuvědomuje závažnost problému, bagatelizuje ho. Části veřejnosti přijdou přijatelné zejména lehčí formy sexuálního obtěžování,“  uvedl Šafařík. Obtěžování víc vnímaly ženy. Téměř tři pětiny žen zmínily zírání a bezdůvodné vstupování do intimní zóny, před čtvrtinou se někdo v dopravě ukájel, sedm procent zažilo pokus o znásilnění. „ Když to převedeme na celou populaci, představuje to relativně velký problém,“  podotkl Šafařík. Výsledky ukázaly, že třetina svědků nijak nezasáhla. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové spolucestující nevědí, jak mají reagovat. Válková a Šafařík uvedli, že je nutné posílit osvětu a prevenci, a to i ve školách. Podle dotázaných by v dopravních prostředcích pomohla tlačítka k přivolání pomoci, častější kontroly policistů ve spojích či školení řidiček, řidičů a průvodčích, aby uměli obtěžování rozpoznat a dokázali zasáhnout. Na projekty k posílení bezpečnosti při cestování se v příštích letech využije zhruba 20 milionů korun z norských fondů a s podporou se počítá i z nového operačního programu Doprava s dotacemi z EU, upřesnil šéf vládního odboru. ČTK Stává se vám to také?  .

Sexuální obtěžování v dopravě zažila třetina žen a desetina mužů

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Zhruba každá třetí žena zažila při cestě veřejnou dopravou sexuální obtěžování. Stejnou zkušenost má i každý desátý muž. Čtvrtina cestujících pak byla svědkem obtěžujícího chování. Ukázal to průzkum o sexuálním obtěžování ve veřejné dopravě, který pro úřad vlády provedla agentura Focus. Výsledky dnes na tiskové konferenci představil šéf vládního odboru Radan Šafařík. Uvedl, že se připravují opatření. Na posílení bezpečnosti by se měly využít i evropské dotace či peníze z norských fondů.

Do reprezentativního průzkumu se v dubnu a květnu zapojilo 1009 lidí nad 15 let z celé republiky. Celkem 35 procent žen a deset procent mužů se stalo obětí sexuálního obtěžování. Ve svém okolí pak čtvrtina dotázaných znala někoho, kdo obtěžování zažil. Stejný podíl byl při cestování svědkem obtěžujícího jednání. Respondenti zmiňovali zírání a lascivní pohledy, bezdůvodné vstupování do intimní zóny, pokřikování, nevhodné poznámky a návrhy, sexuální gesta a pohyby, bránění v pohybu a zastoupení cesty, vynucování si schůzky, ale i exhibicionismus, nechtěné dotyky a líbání či vynucování sexu a pokusy o něj.

„Z jiných studií napříč EU vidíme, že obecně v ČR dochází k sexuálnímu obtěžování relativně často, jsme lehce nad průměrem. Mezeru s ostatními státy východní Evropy máme v tom, že stále si velká část veřejnosti neuvědomuje závažnost problému, bagatelizuje ho. Části veřejnosti přijdou přijatelné zejména lehčí formy sexuálního obtěžování,“  uvedl Šafařík.

Obtěžování víc vnímaly ženy. Téměř tři pětiny žen zmínily zírání a bezdůvodné vstupování do intimní zóny, před čtvrtinou se někdo v dopravě ukájel, sedm procent zažilo pokus o znásilnění. „ Když to převedeme na celou populaci, představuje to relativně velký problém,“  podotkl Šafařík.

Výsledky ukázaly, že třetina svědků nijak nezasáhla. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové spolucestující nevědí, jak mají reagovat. Válková a Šafařík uvedli, že je nutné posílit osvětu a prevenci, a to i ve školách.

Podle dotázaných by v dopravních prostředcích pomohla tlačítka k přivolání pomoci, častější kontroly policistů ve spojích či školení řidiček, řidičů a průvodčích, aby uměli obtěžování rozpoznat a dokázali zasáhnout. Na projekty k posílení bezpečnosti při cestování se v příštích letech využije zhruba 20 milionů korun z norských fondů a s podporou se počítá i z nového operačního programu Doprava s dotacemi z EU, upřesnil šéf vládního odboru.

ČTK

Stává se vám to také?

0

Jako že bych na nějaký zhovadilý projekt dostal dotaci z EU? 

0 Citovat

Jeden čas jsem docela často jezdil vlakem a jo, byl jsem svědkem něčeho podobného (resp. jsme i lehce zasahovali). A manželka se taky setkala s nějakým ošmakávačem v tramvaji, ještě během studií.
Za sebe se mi tohle upřímně nezdá jako zhovadilý projekt, pořád jsme země, kde je v docela slušné části společnosti normální plácnout cizí ženu po zadku.

0 Citovat

Jo dostaneš za peníze z EU tlačítko, dáš si to na krk a až přijde nějaký přiteplený stevard a bude ti dělat návrhy, tak to zmáčkneš, spustí poplach a upozorníš na problém.

0 Citovat

cali napsal(a):

Jako že bych na nějaký zhovadilý projekt dostal dotaci z EU? 

Možná až si přečteš výsledky a trošku se zamyslíš, tak ti to nebude připadat tak zhovadilý...

0 Citovat

Hele, ale ted bezesrandy. Samozrejme ze jsem videla si x typku honit ve vlaku nebo na zastavce. A samozrejme, ze se na me nekolikrat v tramvaji schvalne nalepil uchylak s erekci. Nemam jedinou kamaradku, ktere by se to nestalo. Tohle je smutnej fakt, ne zadna blbustka hodna legrace…

0 Citovat

Já tohle nedělám, fakt ne, po mně chtějí naopak děvčata zasílat fotografie penisu s erekcí. A mě to vždy obtěžuje, až šokuje...

0 Citovat

je treba si uvedomit, ze ty ptaky nam neukazuji zadni Zacove Efronove, ale plesate, stare, nechutne, uslintane a smradlave trosky..

0 Citovat

Padrino11, máš dceru?

0 Citovat

ne 

0 Citovat

AlejandraS napsal(a):

je treba si uvedomit, ze ty ptaky nam neukazuji zadni Zacove Efronove, ale plesate, stare, nechutne, uslintane a smradlave trosky..

Jak to z toho ptáka poznáš? Kromě obřízky u Zaca...

0 Citovat

@cali: No většinou je ten pták napojený k nějakému člověku víš co.

0 Citovat

Taky ti to chodí?

0 Citovat

V zadnem pripade nechci branit nejake uchyly natoz pedofily ,ale on je prevazne hlavni problem v prilisnem feminizmu ,kdy se s tim  pak ohani kde kdo a dost zen tenhle trend zneuziva 

0 Citovat

Už jsem se bál, že do toho nikdo nepřitáhne feminismus. Takže prasáci si ho honí na veřejnosti, protože feminismus. Tenhle argument přeci nemůže dávat smysl ani Tobě. 

0 Citovat

Z prvni me vety je jasne ,ze nemam na mysli skutecne uchyly ,ale kdejake podivani se na zenskou co pak ona hned jeci ze ji chlap znasilnil a toho je dnes plno Navic spousta holek jsou provokaterky a pak se divi kdyyz chlap zajde dal nez ona myslela  To nema nic spolecneho s honenim na verejnosti 

0 Citovat

Tady se řeší sexuální obtěžování v dopravě, tam nemáš zacházet nikam.
Kolik takových provokatérek jsi potkal? Že z mé zkušenosti o nich většinou mluví chlapi buď: 1) nad 60 let nebo 2) nad 160 kilo, které by nikdo neprovokoval ani klackem.
A i když někdo "provokuje" tak ne prostě znamená ne - a to obzvlášť v situaci, kdy toho druhého dokonale neznáš.
A ano, za mě i "kdejake podivani se na zenskou", alias očumování s otevřenou hubou, minimálně hraničí s úchylností. Ale samozřejmě, možná jako otec dvou dcer to mám možná vyhrocenější, než někdo jiný.

0 Citovat

doctorex: Nedávno jsem čekal na mojí 16ti letou dcerku na parkovišti a když jsem viděl, jak se za ní otáčel chlap v mém věku, tak jsem si říkal, jestli mám být pyšnej nabo spíš nasranej :-).

0 Citovat

Normální žárlivost, když vám vadí, že se někdo koukne na vaši dceru... chudák holka.

0 Citovat

doctorex tak  ja mam taky dve dcery i jednu neprjemost kdyz starsi kdyz ji bylo asi 8 a hrala si na dvorku ,tak ji tam nejak jeden uchyl premluvil at s nim jde do sklepa a tam ho vytahl a chtel at mu na nej saha ,utekla , okamzite jsem volal policajty a kdyz bych toho uchyla chytil tak mu dam takovou nakladacku ze by ho takove choutky presly 

Jinak 60+ jsem ale nevazim 160 kg ale jen 80 a v 50 mela zajem i 29 leta a neco pres 40 by si dala rict i dnes  Na nikoho s otevrenou hubou necumim ani na nuda plazi,,ale ona zenska mentalita a smysleni je jine nez muzske a ver ,ze ne nemusi vzdycky znamenat ne , samozrejme nemuze byt zadne nasili ani natlak ale to musi chlap poznat sam kdy zenske ne znamena ano  

edit :  A jeste me napadla jedna vec , dnesni mladez a pubertaci jsou v 13,14 zkusenejsi nez ja byl v 18 ,zastavam nazor nejen kvuli tomuhle tematu ,ze trestni odpovednst by se mela snizit  13-14 holka nebo kluk musi byt za sve jednani zodpovedni  a pokud je takova holka vyspela a vypada na 18 muze privest do prusvihu ne uchyla ale normalniho mladeho muze 

0 Citovat

@padrino11

Kdybys dceru měl, třeba bys to viděl jinak. Neříkám to, aby to vyznělo nějak útočně, ale kvůli tomu, že člověk většinou moc nevnímá věci, které se ho netýkají.

 

Moje první zkušenost s onanistou, jela jsem sama vlakem od babičky, bylo mi patnáct, chlápek přišel už v pozoru, sedl si vedle přes uličku, vytáhl ho a jal se ukájet. Nebyl to první a poslední úchyl, kterého jsem potkala, v Praze je MHD osahávačů a frotérů ráj, když jsem byla starší, začala jsem je fackovat.

Nejlepší jsou pak ty kecy.... může si za to sama, neměla jet sama vlakem, neměla mít sukni, neměla být namalovaná, neměla na něho koukat (ad absurdum: měla mít burku nebo být zavřená doma) .... že, mikire? Říká ti něco sekundární viktimizace??

0 Citovat

Azul nasel jsem si tohle tem a ejhle

https://www.blesk.cz/clanek/zpra...y-nic.html

Takze co reknes na takovou ?

A jen tak mezi nama zmalovana  15 leta holka v hodne prehnane kratke minisukni s pubertackymi sklony  ? Divis se ze nejaky uchyl a priznivec takovych slecen na ni vystartuje ,, 

 

0 Citovat

Že nevidím souvislost s tím, na co jsem se tě ptala.

Ad druhá část tvého příspěvku: Takže když budu mít drahé auto zaparkované před domem a někdo mi ho ukradne, tak se nemám divit? Protože to auto provokovalo?

0 Citovat

Možná to byl ten uchyl Feri.

I mezi ženami jsou sexuální predátorky. 

0 Citovat

Azul napsal(a):

Že nevidím souvislost s tím, na co jsem se tě ptala.

Ad druhá část tvého příspěvku: Takže když budu mít drahé auto zaparkované před domem a někdo mi ho ukradne, tak se nemám divit? Protože to auto provokovalo?

Že vůbec na toho budulínka reaguješ. On pak vytáhne článek z blesku! nějaké ženské oproti každé třetí ženě, která jela veřejnou dopravou (samotný článek říká, že 1/10 chlapů to zažilo také a on vytáhne senzační zprávu, že si ji nějaká ženská honila v metru).

Sám osobně mám ženy moc rád, ale to že má ženská sukni a jsem z toho neklidný je můj problém, ne její.

0