Dobrý den drazí cestovatele. Budu letět úplně poprvé a tak jdu na vás s prosbou, jak a co dělat na letištích, jak chek-in atd. Třeba i vás samotné ze zkušeností něco napadne, co mi říct. Oba lety jsou v Economy class. Letím 10.3.  Vídeň - Helsinky - Chicacho - Tampa                                                                               Let marketingové spravuje British airwaves. Zde uvedu itinerář jak letím. Vídeň  - Helsinky operuje FinnAir BA6016. Odlet terminal 3 11:30, přílet terminal 2 v 15:00. Helsinky - Chicago operuje FinnAir BA6089. Odlet  Terminal 2 16:00, přílet terminal 5 17:25 (místní čas). Chcicago - tampa  operuje American Airlanes BA5342. Odlet terminal 3 20:15, přílet 23:56   Do Vídně přijedu 8:49 vlakem na Wien Hbf, tudíž na letiště přibližně 9:30-10:00, to by snad mělo stačit. AG test na Covid proběhne den před odletem večer. Certifkát budu mít v telefonu, ale raději si ho i vytisknu, stejně tak i potvrzení o očkování. ESTA je zařízená a vytištěná. Jak pak následně probíha chek-in? Vše se bude řešit přes aplikaci BA nebo na každá let se musím zvlášť odbavit přes aplikace daných leteckých společností? Co tak koukám teď do aplikace BA, tak asi jenom tam, ale raději se zeptám vás zkušenějších. Jak je to z občerstvením na letech? Ty krátke hádám,že budou bez, v letu do Chicaga asi v ceně něco bude? Hlavní dotaz asi pak zní, jak to probíhá a co mám dělat na letištích.   Zpět letím 7.4. Tampa - Chicago - Londýn Heatrow - Vídeň.                                                                Let marketingově zpravuje British airwaves Tampa - Chicago operuje AA BA5708.  Odlet 17:39, přílet terminal 3 19:38 Chicago - Londýn LHR operuje BA BA0296. Odlet terminal 5 21:15, přílet terminal 5 11:00 Londýn LHR - Vídeň operuje BA BA0702. Odlet terminal 3 12:35, přílet 15:55   Tady pak ještě dotaz jak Londýn. Je potřeba nějaká registrace někde nebo nic speciálního není potřeba? Popřípdě je potřeba covid test i na zpáteční cestu zpět?    Moc,moc předem děkuji všem zkušeným cestovatelům za postřehy a rady.     .

Letím poprvé, prosba o pomoc jak na letištích

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Dobrý den drazí cestovatele.

Budu letět úplně poprvé a tak jdu na vás s prosbou, jak a co dělat na letištích, jak chek-in atd. Třeba i vás samotné ze zkušeností něco napadne, co mi říct. Oba lety jsou v Economy class.

Letím 10.3.  Vídeň - Helsinky - Chicacho - Tampa                                                                               Let marketingové spravuje British airwaves. Zde uvedu itinerář jak letím.

Vídeň  - Helsinky operuje FinnAir BA6016. Odlet terminal 3 11:30, přílet terminal 2 v 15:00.

Helsinky - Chicago operuje FinnAir BA6089. Odlet  Terminal 2 16:00, přílet terminal 5 17:25 (místní čas).

Chcicago - tampa  operuje American Airlanes BA5342. Odlet terminal 3 20:15, přílet 23:56

 

Do Vídně přijedu 8:49 vlakem na Wien Hbf, tudíž na letiště přibližně 9:30-10:00, to by snad mělo stačit. AG test na Covid proběhne den před odletem večer. Certifkát budu mít v telefonu, ale raději si ho i vytisknu, stejně tak i potvrzení o očkování. ESTA je zařízená a vytištěná. Jak pak následně probíha chek-in? Vše se bude řešit přes aplikaci BA nebo na každá let se musím zvlášť odbavit přes aplikace daných leteckých společností? Co tak koukám teď do aplikace BA, tak asi jenom tam, ale raději se zeptám vás zkušenějších. Jak je to z občerstvením na letech? Ty krátke hádám,že budou bez, v letu do Chicaga asi v ceně něco bude? Hlavní dotaz asi pak zní, jak to probíhá a co mám dělat na letištích.

 

Zpět letím 7.4. Tampa - Chicago - Londýn Heatrow - Vídeň.                                                                Let marketingově zpravuje British airwaves

Tampa - Chicago operuje AA BA5708.  Odlet 17:39, přílet terminal 3 19:38

Chicago - Londýn LHR operuje BA BA0296. Odlet terminal 5 21:15, přílet terminal 5 11:00

Londýn LHR - Vídeň operuje BA BA0702. Odlet terminal 3 12:35, přílet 15:55

 

Tady pak ještě dotaz jak Londýn. Je potřeba nějaká registrace někde nebo nic speciálního není potřeba? Popřípdě je potřeba covid test i na zpáteční cestu zpět? 

 

Moc,moc předem děkuji všem zkušeným cestovatelům za postřehy a rady. 

 

0

Dobrý den,

tak kde začít? No, nejdříve rozhodně klobouk dolů, že letíte poprvé a hned tak náročná cesta s přestupy!

Let tam: Chápu správně, že Vám má přijet vlak do Vídně na hlavní nádraží v 8:49 a Vy máte odlet v 11:30? Pokud ano, tak to je z mého pohledu totální šílenost, nemyslím to zle, ale tak, že se to vůbec nemusí stihnout. Já bych do toho nešla. Už několikrát se mi stalo, že měl vlak hodinu zpoždění. Na letišti máte být nejpozději 2 hodiny před odletem, což se dnes, při covidu, fakt hodí. Spousta leteckých společností a CK uvádí dokonce 3 hodiny předem, což už je dost přehnané, ale musím říct, že někdy se to za ty 2 hodiny tak akorát stihne. Už se mi dvakrát stalo, že lidi přede mnou měli problémy s očkováním a testy a kvůli nim se vše hrozně zdrželo. Takže, buď jeďte dřívějším vlakem, nebo tam dojeďte den dopředu večer, přespěte u nádraží, já spím obvykle v hotelu Azimut kousek od nádraží, a ráno jeďte vlakem na letiště. Já bych určitě volila přespání ve Vídni, když si vzpomenu jak poslední týdny fouká a nejely vlaky.

Check in: Pokud je to koupeno jako jedna letenka, tak se vše udělá najednou online ve správě letenky.

Jídlo: Na krátkých letech nic nebo max sušenka, na dlouhém je jídlo i pití.

Letiště: Budete mít hotový check in, vytištěné palubenky, nebo stačí v mobilu a půjdete na letišti (budete se řídit dle cedulí s nápisy podle místa kam letíte a čísla letu, kde budou uvedeny číla přepážek, kam máte jít) k odbavení (což jsou vlastně přepážky check in, které ale vy už budete mít), protože musíte odevzdat zavazadla, možná Vám dají vytištěné palubenky (někdy je dostanu i když mám vše předem v mobilu) a pak už půjdete směr Gate, kterou máte na palubence nebo zase na cedulích. Projdete bezpečnostní kontrolou a pasovkou. Nebojte, vždy Vás někdo nasměruje a poradí. Na dalších letištích už kufry neřešíte, ty si vyzvednete až v Tampě. Budete vždy jen přestupovat a řídit se cedulemi Transit a procházet kontrolami.

Let zpět: Úplně to samé, jen naopak. Myslím, že testy ani nic jiného Londýn nechce, ale pořád se to mění, tak snad to platí.

Snad jsem trochu pomohla.

4 Citovat

Fíha, dobrý, hodí se i pro mně, tudíž děkuji. Rada ohledně příjezdu do Vídně je fakt na místě. Člověk neznalý to může podcenit. Mám v paměti přejezd z CDG na ORY. Dvouhodinový čas k přejezdu jsme úplně prošvihly z neznalosti i přes teoretickou přípravu. Chytaly jsme poslední spoj.

Že na letištích poradí, to je pravda ovšem bez znalosti jazyků je to - ehh.

 

Jestli ještě někdo připíše, budu ráda.

0 Citovat

Ještě bych připomněl, že v Chicagu se musí přes pasovku, vyzvednout odbaveny zavazadlo a dát ho na pás, kde ho pošlou dál do Tampy. Zpátky je to jednodušší, zavazadlo z Tampy pošlou přímo do Vídně. 

3 Citovat

Jen obecně, do odbaveného zavazadla žádné cennosti či nebezpečné (hořlavé ap) věci, v příručním (co si berete s sebou na palubu) pozor na tekutiny, je nutno je dát zvlášť do průhledného zip-locku v balení nepřesahujícím 100 ml. Elektroniku též dávám zvlášť do zip-locku, snadněji se to u bezpečnostní kontroly vyndává z příručáku. A pozor na ostré věci, ty do odbaveného zavazadla.

Rozhodně bych se také přimlouvala za mnohem větší časovou rezervu ve Vídni.

0 Citovat

Viden je vetsi letiste, velke vzdalenosti, delsi presuny. Takze to chvili trva, nez se dostanete ke gatu.

0 Citovat

Naopak si myslim, ze ve Vidni neni potreba az tolik casu na samotnem letisti, i kdyz je to velke letiste, tak obvykle je to bez problemu. Na druhou stranu bych se urcite bal toho vlaku, ze muze mit zpozdeni, staci treba pul hodiny a bude to na hrane. A je skoda nechat si ujit tak dlouhou cestu kvuli prvnimu odletu.

0 Citovat

Tomáš Cibulka napsal(a):

Naopak si myslim, ze ve Vidni neni potreba az tolik casu na samotnem letisti, i kdyz je to velke letiste, tak obvykle je to bez problemu. Na druhou stranu bych se urcite bal toho vlaku, ze muze mit zpozdeni, staci treba pul hodiny a bude to na hrane. A je skoda nechat si ujit tak dlouhou cestu kvuli prvnimu odletu.

No uz jsem zazila beh ve Vidni za asistence personalu😂.

0 Citovat

puketapu napsal(a):

Ještě bych připomněl, že v Chicagu se musí přes pasovku, vyzvednout odbaveny zavazadlo a dát ho na pás, kde ho pošlou dál do Tampy. Zpátky je to jednodušší, zavazadlo z Tampy pošlou přímo do Vídně. 

Díky za opravu mé rady, vůbec mi to nedošlo, že tam má vlastně přelet v rámci USA. Nějak jsem se na to zaměřila obecně (celosvětově), takže jsem nenapsala o imigračním v Chicagu a pak je třeba to zavazadlo vlastnoručně přeložit na pás do Tampy. Zpátky už to bude v pohodě.

0 Citovat

Ešte pripomeniem, že v Chicagu sa pripravte na imigračný pohovor pri prvom vstupe na novú Estu, pri ďalších vstupoch do USA na tú istú Estu už môžete isť cez samoobslužné kiosky

0 Citovat

Nedavno jsem jel do Vidne  Vindbonou a i kdyz bylo zpozdeni  jen 10 minut a vlak na letiste jezdi co pul hodiny z Hbf tak jeden z neznamych duvodu byl zruseny takze cekani hodinu....Na  Hbf  jsem mel do odletu 4 hodiny takze mi to cekani nevadilo ale jet treba o vlak pozdeji  kde bych mel uz jen 2 hodiny tak  by to bylo spatne a to byl let po Evrope  bez zavazadla takze  na let do USA bych chtel mit na letisti 3 hodiny 

0 Citovat

Přesně tak.

Já se přiznám, že už mám z těch vlaků celkem strach (myslím tu nespolehlivost a nedochvylnost), takže na odlet vlakem nejezdím. Leda den dopředu a spím ve Vídni. Po příletu už je to v pohodě, to člověk nikam nespěchá.

Kromě těch všech výpadků kvůli počasí, kterých bylo poslední dobou hodně, se mojí kamarádce za poslední 4 roky dvakrát stalo, že někdo skočil pod vlak a měli cca 6 hodin zpoždění. Ona má na to tedy extra štěstí, ale současně měla štěstí, že nejela k odletu.

0 Citovat

Bylo by fajn skončit s testy 48 hodin před, protože s takovými rezervami při přesunech "co kdyby" je docela opruz se vejít. Sice to není úplně k tématu ale počítat se s tím asi musí.

0 Citovat

Mně vlak RegioJet v r. 2020 dokonce 2x vůbec nejel, aniž by kdokoliv cokoliv oznámil. V obou případech to byla Vídeň, jednou na odlet a jednou po příletu... Ale třeba s Vindobonou jsem nikdy problém neměl, s autobusy myslím taky ne. 

0 Citovat

Vindbona je nejlepsi moznost a verim ze ten vypadek toho 15 minutoveho spojeni na letiste byla vyjimka ale stejne....

0 Citovat

Možná se to nehodí úplně sem, ale když se nedá vyhledat zpětně v diskuzi -zkusím.

Prosim znalce, jaký typ letadla vzít nad 10 hodin letu? Nelítám často ale jak tady čtu asi má smysl si to ohlídat. A vůbec může se typ změnit oproti vyhledanému ?

Zn. Nejsem žádný kolohnát.

díky 

0 Citovat

Také se může stát, že nedorazí odbavene zavazadlo, tak nutné věci mám v příručaku anebo mám pouze příruční zavazadlo, zvláště když měním místa pobytu

0 Citovat

Piratice napsal(a):

Prosim znalce, jaký typ letadla vzít nad 10 hodin letu? Nelítám často ale jak tady čtu asi má smysl si to ohlídat. A vůbec může se typ změnit oproti vyhledanému ?

Pokud je to možné,  tak nebrat Boeing 777-300ER, který má typicky konfiguraci 3-4-3 sedačky napříč, což je docela utrpení zejména pro ty s širšími rameny. Výjimkou jsou snad jen Korean Air a Singapore Airlines, ktere mají u tohoto typu civilizovanou konfiguraci 3-3-3. Zároveň je ale tento typ jeden z nejrozšířenějších na dlouhé tratě, takže výběr reálně stejně moc nemáte.  

Zásadní pro pocit jakéhosi pohodlí v ekonomické třídě je prostor mezi sedačkami (seat pitch). Pro porovnání je ideální web www.seatguru.com

0 Citovat

Piratice napsal(a): Bylo by fajn skončit s testy 48 hodin před, protože s takovými rezervami při přesunech "co kdyby" je docela opruz se vejít. Sice to není úplně k tématu ale počítat se s tím asi musí.

Do USA je zatím nutný test jeden den před odletem, stačí antigen.

1 Citovat

Děkuji všem ta postřehy. Byl jsem skupinou obviněn ze zbytečného stresování. Tak jsem řekl, že raději budu stresovat teď než po ceste tam, když už nic nepůjde vymyslet. 

Nahlodal jsem je, tak se začali ptát a tadá? 

Jedeme dřív :) Cca 7:00 budeme na letišti, tak to by měla být pohoda :) 

2 Citovat

Tak pokud budete v sedm ráno už na letišti, tak to bude úplně v pohodě. Držím palce ať vše klapne. Užijte si dovolenou!

0 Citovat

Ahoj cestovatelé. Jdu na vás s prosbou. Cesta do USA proběhla v naprostém pořádku. No a 7.4. letíme zpět. 

Chtěl jsem udělat chek-in, vybrat si místa no bohužel se mi to nedaří. Když tam vybrat sedadlo z Chicaga do Londýna, tak mě to hodí na checkin, to je ok, jenže mě to přesměruje na stránky AA a tam není možno vybrat sedadlo z Chicaga do Londýna a ani s Londýna do Vídne. Tady je let až v 11 hodin Londýnského času, což bych i pochopil že kvuli tomu to ještě nejde, ale proč nejde vybrat z Chicaga do Londýna? 

0 Citovat

Tak ten systém tam něco píše. Pokud jde check-in tak jdou i sedadla. Někdy je to placené extra. Pokud nejde, nic se neděje, sedadla přidělí až na letišti.

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

[citace="Piratice"]

Prosim znalce, jaký typ letadla vzít nad 10 hodin letu? Nelítám často ale jak tady čtu asi má smysl si to ohlídat. A vůbec může se typ změnit oproti vyhledanému ?

Pokud je to možné,  tak nebrat Boeing 777-300ER, který má typicky konfiguraci 3-4-3 sedačky napříč, což je docela utrpení zejména pro ty s širšími rameny. Výjimkou jsou snad jen Korean Air a Singapore Airlines, ktere mají u tohoto typu civilizovanou konfiguraci 3-3-3. Zároveň je ale tento typ jeden z nejrozšířenějších na dlouhé tratě, takže výběr reálně stejně moc nemáte.  

Zásadní pro pocit jakéhosi pohodlí v ekonomické třídě je prostor mezi sedačkami (seat pitch). Pro porovnání je ideální web http://www.seatguru.com

[/citace]

Za mě je taky důležitý si vybírat spíš lety, na kterých se dá doufat v prázdnější letadlo - tedy například raději ze zámoří do Evropy odlétat v neděli večer než v sobotu. Přiletíte sice až v pondělí a tím pádem je to o den dovolené navíc, ale třikrát z posledních pěti letů jsem cestu z neděle na pondělí strávil nataženej v leže na kompletně volné čtyřsedačce poloprázdného letadla. Odlety v sobotu naopak do posledního místa plné. On je pak i v té 777-300ER rozdíl, jestli v té řadě s deseti sedačkama sedí šest lidí nebo deset. Když míň, je i 777 docela příjemný letadlo :-)

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Tak ten systém tam něco píše. Pokud jde check-in tak jdou i sedadla. Někdy je to placené extra. Pokud nejde, nic se neděje, sedadla přidělí až na letišti.

Píše. Vyberte se sedadla pro chekinu. Kliknu a zase jdeme na AA. Tam si můžu vybrat místa jenom pro let do Chicaga, a na další to píše že mám jit na stránky BA. No a tam opět nastavá začátek začarovaného kruhu

0