Cesta kolem světa 2026

Založil před 3 lety Barney Flyer ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahoj, díky za inspirativní post, ještě jsem nestihla pročíst vše, ale něco podobného se chystám spáchat s přítelem příští rok, cca na 4 měsíce, chceme každé místo pořádně nasát. Měla bych pár dotazů (omlouvám se, jestli již zazněli):

1. Jak řešíte balení na tak extrémní rozdíly v počasí? Z Male a Bangkoku, kde je vedro, najednou skok za polární kruh a do Reykjavíku, kde bude ještě docela zima. Dáváte to do jednoho příručního zavazadla, nebo už počítáte s odbavenou bagáží (a tím pádem s vyššími poplatky u nízkonákladovek)?
  2. Co pojištění na cestu kolem světa – berete si nějaké speciální celoroční/RTW pojištění, nebo klasické cestovko na celou dobu? Zajímá mě hlavně krytí pro USA a třeba storno, když u Wizzu hrozí rušení letů. Máme oba sjednané celoroční u https://www.axa-assistance.cz/ce...i-vyjezdy/ , ale tam je limit 3 měsíců.. je dobré se pak někde na ten měsíc dopojistit nebo udělat pojištění jinde?
  3. Jak to máte s vízy a vstupy na téhle trase? Předpokládám australské ETA a americké ESTA, ale je tam ještě někde něco, na co se snadno zapomene (Cookovy ostrovy, Francouzská Polynésie přes Papeete)?
  4. Očkování...nechala jsem se zatím od doktorky vyděsit. Co reálně doporučujete u kombinace Maledivy / Bangkok / Malajsie, když tam nebudeme dlouho? Mám pocit, že polovina seznamu je zbytečná :O
  5. Rozpočet ve dvou – dá se zhruba říct, kolik vám padne na den mimo letenky (jídlo, ubytování, MHD)? Hlavně Sydney, San Francisco a New York mi přijdou jako pořádný žrout peněz, ale vynechat je nechceme.
  6. Řešili jste ubytování dopředu, nebo to necháváte na poslední chvíli? U takhle naskládaných krátkých pobytů se bojím, že improvizace na místě bude spíš stres než dobrodružství.
  7. A spíš ze zvědavosti, jak jste na tom s jet lagem při tolika přeletech časových pásem za sebou? Nějaký tip, ať z toho první dny někde nejsme úplně mimo?

Omlouvám se za přehlcení dotazy, ale jsou důležité :) Předem díky za jakékoli zkušenosti.

0 Citovat

Za mne zloutenku zcela urcite

0 Citovat

Mělo by stačit zdravotní pojištění na kreditce. 😉

0 Citovat

klaraminska napsal(a):

1. Máme oba sjednané celoroční u https://www.axa-assistance.cz/ce...i-vyjezdy/ , ale tam je limit 3 měsíců.. je dobré se pak někde na ten měsíc dopojistit nebo udělat pojištění jinde?

Tohle pojištění je úplně na pendrek (mám ho taky). Axa vás klidně nechá ve štychu,  když to opravdu potřebujete. 

1.  
2 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Mělo by stačit zdravotní pojištění na kreditce. 😉

Řekl bych, že tam bývá podmínka časového omezení jedné cesty např. 90 dní.

0 Citovat

U ČSOB EXTRA/EXTRA FAMILY je to 120 dnů. Srovnání cest. pojištění ke kartám několika bank jsem před časem dával na https://www.cestujlevne.com/disk...i/strana-7

0 Citovat

Cesta kolem světa je dnes už statusové klišé.

Představa, že něco ušetříš na letenkách, protože následuje vždy jen jednoduchý, tedy levný přelet, je dnes už mimo realitu. 

Spíše dává smysl podniknout několik samostatných cest a vychytat akce. A pokud máš více přeletů nejen s lowcosty, určitě se vyplatí omezit zavazadlo jen na malé příruční.

4 Citovat

klaraminska napsal(a):

Ahoj, díky za inspirativní post, ještě jsem nestihla pročíst vše, ale něco podobného se chystám spáchat s přítelem příští rok, cca na 4 měsíce, chceme každé místo pořádně nasát. Měla bych pár dotazů (omlouvám se, jestli již zazněli):

1. Jak řešíte balení na tak extrémní rozdíly v počasí? Z Male a Bangkoku, kde je vedro, najednou skok za polární kruh a do Reykjavíku, kde bude ještě docela zima. Dáváte to do jednoho příručního zavazadla, nebo už počítáte s odbavenou bagáží (a tím pádem s vyššími poplatky u nízkonákladovek)?
  2. Co pojištění na cestu kolem světa – berete si nějaké speciální celoroční/RTW pojištění, nebo klasické cestovko na celou dobu? Zajímá mě hlavně krytí pro USA a třeba storno, když u Wizzu hrozí rušení letů. Máme oba sjednané celoroční u https://www.axa-assistance.cz/ce...i-vyjezdy/ , ale tam je limit 3 měsíců.. je dobré se pak někde na ten měsíc dopojistit nebo udělat pojištění jinde?
  3. Jak to máte s vízy a vstupy na téhle trase? Předpokládám australské ETA a americké ESTA, ale je tam ještě někde něco, na co se snadno zapomene (Cookovy ostrovy, Francouzská Polynésie přes Papeete)?
  4. Očkování...nechala jsem se zatím od doktorky vyděsit. Co reálně doporučujete u kombinace Maledivy / Bangkok / Malajsie, když tam nebudeme dlouho? Mám pocit, že polovina seznamu je zbytečná :O
  5. Rozpočet ve dvou – dá se zhruba říct, kolik vám padne na den mimo letenky (jídlo, ubytování, MHD)? Hlavně Sydney, San Francisco a New York mi přijdou jako pořádný žrout peněz, ale vynechat je nechceme.
  6. Řešili jste ubytování dopředu, nebo to necháváte na poslední chvíli? U takhle naskládaných krátkých pobytů se bojím, že improvizace na místě bude spíš stres než dobrodružství.
  7. A spíš ze zvědavosti, jak jste na tom s jet lagem při tolika přeletech časových pásem za sebou? Nějaký tip, ať z toho první dny někde nejsme úplně mimo?

Omlouvám se za přehlcení dotazy, ale jsou důležité :) Předem díky za jakékoli zkušenosti.

Ahoj.

Reaguješ na 2 roky starou cestu . Aktuálně jsem necelé 2 měsíce před odletem (Praha- Frankfurt- Tokio- Fiji- Auckland- Santiago Chile- Cuzco- Bogota- Boston- Praha). Nejnovějšá cesta je omezena časově a snažím se vytřískat za co nejmín peněz maximum pohodlí a zážitků (za pomocí zkušeností, mílového programu, benefitů v práci atd.)

Spoustu odpovědí máš v mém profilu a to v cestopise, který jsem napsal.

Odpovědi zde:

1) Neřeším, snažím se plánovat cestu nejlépe na stabilní počasí napříč zeměkoulí (nejlépe jaro/podzim) a nejteplejší veci (mikina, bunda, jeany) si beru přímo na sebe do letadla a pak je případně nechávám na hotelu. Jezdím max s 4-5kg a 20L.

2)  používám celoroční AXA Excelent s 55% slevou s rozšířením o alkohol a leteckou dopravu (dává to desítku za zrušený let). Vyzkoušeno jak na lety (několikrát), tak na úraz viz. cestopis.

3)  Estu do USA si pravidelně prodlužuji a ano, mám aktuálně ETU na Nový Zeland, Británii, Australii a Kanadu. Na drtivou většinu zemí není třeba, ale je nutné si ověřit možnost vstupu a počítat s vícenáklady jako je vstup na Nový Zeland (i v případě zastávky na 24hod.). V mnoha případech lze vstupní formuláře vyplnit dopředu a zkrátí to čekačku na security.

4) Očkování nad rámec české klasiky a kovidu žádné nemám. Hlídám si tetanus. Rychlé cesty kolem světa moc nedovolují se dostat mimo civilizaci a do rizikových oblastí (alespoň z mého pohledu, ale to si musí každý zvážit).

5) nedá se spočítat průměr na den ( Dá se být za 300,- na maledivách, ale hodně špatně se dá být pod litra na Havaji) . 3 týdny se dají udělat bez letenek za 50-200tis. Ano, je to šilený rozptyl. Na aktuální cestě se bez letenek blížím 100tis. Mluvím o 1x osoba.

6) Jakmile mám letenku, tak řeším ubytování, klidně rok dopředu, nebo jakmile jsou vypsanné termíny. Pokud oželíte cenu, tak i přes to Vám vždy velmi rychle zmizí ta nejlepší ubytování v poměru cena/výkon. Vyjimkou mohou být destinace, kde je je obrovský převis nabídky nad poptávkou jako Kuala Lumpur. Tam se vyplatí klidně v den příjezdu a slevy jsou i 80% oproti průměru.

7) Popravdě blbě. Je to jen o hodně dobrém plánování časů odletů, volby sedačky v letadle, navolit delší zastávky (viz Maledivy a Havaj) na vhodné části cesty pro rekonvalestenci a odpočinek. Dělat co nejlépe drobné skoky v čase (předešlá cesta měla v průměru 2-3 hodiny posunu na segment).

0 Citovat

Shrnutí:

Nelze jednoduše poradit s RTW. Každý má jiné nároky, možnosti, čas, peníze a důvod proč to dělá. Já to dělám kvůli zážitkům, letadlům a touze objevovat nepoznané (kdo zná Čočíka, tak mám dost okoukáno od něj a máme to podobně nastavené... teda já musím být dost šikovnější, jelikož mám na stejné ptákoviny o dost menší budget).

Co mohu poradit:

1) dobře si zvolit termín, 2) stanovit si max 2-3 místa, která chcete navštívit, zbytek random doplnit 3) kupovat letenky hned, jakmile akceptujete cenu, (ale i tak se neobejdete bez znalosti opakujících se levných tras v ramci světa) 4) nastudovat si vstupní podmínky 5) vystačit si s příručním zavazadlem 6) sakra dobře si nastavit časy odletů, 7) mít dobré pojištění 8) vyhýbat se problémovým destinacím a aerolinkám 9) cestovat co nejvíce "z leva do prava, nebo naopak" (ne od jihu na sever a naopak) 10) vybírat si hodně dobře místo v letadle (pomůže aerlopa, nebo seatmaps) . 11)  Jo a chtěl jsem napsat: nakupovat přímo u aerolinii. Což u tradičních aerolinii dost prodražuje cestu (přeprodejce umí prodat jednosměrku za polovinu zpáteční), takže bych to upravil na "nakupovat u spolehlivých přeprodejců". I přes rozdílné požadavky každého jednotlivce bych mohl radit do nekonečna: zařídit si vstupy do salónků (samostanté obsáhlé téma), využívat mílové programy, mít víc možností jak platit včetně kreditek, mít víc dokladů totožnosti, jak se oblékat, kdy kupovat letenky, atd. atd. ....

0