Příjde mi že se čím dál tím vic zpřísňuji kontroly na letištích. Zatím co dřív jsem neznal stěr z ruk, opasku, klíčenky, dnes je to realita, kdy jsem náhodně vybrán. Jelikož zdejší taky cestujete, tak v souvislosti s lítáním, mě napadla jedna věc.  Telefon, je další nebezpečná věc! Můj dotaz je, museli jste někdy předkládat telefon celníkům pro kontrolu obsahu zařízení? Existuje i software, který najde smazané soubory, ani to Vám nepomůže je před odletem smazat. I bez hesla se dá do tefonu dostat, ne vždy je nutné jim ho dát. Jaký máte na to nazor? Odmítnete a nebo případně byste telefon jim dali? Co to znamená, najdete viz foto.  .

Bezpečnost na letišti, kontroly, předkládaní telefonu, stěry, prohlídka

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Nepride mi, ze su kontroly castejsie a doslednejsie. Mne osobne robili ster raz a to vo Frankfurte, 2015, pretoze im na rtg svietila v batozine marcipanova tycinka, co zrejme vyzerala ako vybusnina :-) Vacsinou cestujeme rodina (manzel, dcerka, moji rodicia) a nie sme dokladnejsie kontrolovani. A ano, stermi sa detekuje vybusnina.

No a na poslednom lete z Catanie pred necelym mesiacom nas nechali prejst s otvorenou a takmer plnou 1,5l flasou vody.

1 Citovat

taky mi přijde, že je to poslední dobou víc v pohodě, aspoň pokud můžu soudit ze svých cest po Evropě.

Ano, stěry na výbušniny dělají docela často, generuje se to zjevně random, možná teda zvýšili tu frekvenci, kolik lidí algoritmus na stěr pošle, zase to je zjevně rychlější (před 10 lety to bylo vzácnější, ale čekalo se déle, dnes je to otázka v podstatě vteřin).

Rozhodně se postupně uvolňují pravidla pro tekutiny, jak postupně letiště zavádí nové scanery, někde vidím, že přimhouří oko a i běžnou flašku s pitím projedou scanerem a nechájí být, což dřív nešlo.

Poslední dobou taky koukám na víc a víc lidí, kterým projdou trekové hole, i s ostrými konci (letos KTW, VIE, LGW, FNC).

Jediný, kde snad zůstávají velmi přísní, aspoň pokud jde o nás batůžkáře se stanem, tak je prý Bratislava. Údajně prý vyhazují i tyčky od stanu, které nejsou ostré (mne prošly zatím úplně všude, na asi 50 letištích), na BTS jsem raději vždy dal do odbaveného..

1 Citovat

mně jednou jeden výjimečně přátelskej pracovník (myslim v USA nebo někde v západní Evropě) říkal, že ty stěry berou drogy i výbušniny. Jestli je to pravda nebo "oficiální zastrašovací verze", neumim odhadnout

jinak jak se tu probíraly repelenty, tak to neni, že by byly zakázaný obecně, ale ty s DEET můžou být vyhodnocený jako riziko do kabiny, bo DEET je toxickej a leptá plasty. Samozřejmě drtivý většině osazenstva security checků je úplně jedno, co v těch lahvičkách je (mně se třeba nestalo, že by mi repelent vzali), ale když se najde aktivista....

Icaridin by měl být cajk.

0 Citovat

goro: ty tyčky myslíš ty kovový do země? Nebo ten plast, kterej drží látku naspnutou?

0 Citovat

brum: ty tyčky myslím jako tyčky :) To do země jsou kolíky :)
PS. mám stan Jurek Atak 2.5, tady jsou tyčky kovové, ale ne ostré, viz příloha.
Zatím prošly naprosto všude, vozím je v příručáku běžně už 12 let, cca 150 letů.

Kolíky do země, to je jiná. Ty standardní jsou kovové a mají ostrý konec a přes security neprojdou. Ale jdou relativně snadno něčím nahradit.
Dražší a lehčí řešení je např. tohle https://www.pod7kilo.cz/p/plasto...rt90-10-ks (dobré, ale drahé), nebo kdo cestuje lowcost, tak v decathlonu po příletu koupit kolíky za 4EUR. Kupoval jsem je jako jednorázovku. Pak jsem zjistil, že ty kolíky z Decathlonu nemají ostrou špičku, tak je zkušebně vozím a přes security mi prochází taky. Akorát jsou hodně těžké, takže je bereme jen pokud nejdeme přechod, ale jezdíme autem. A když mám odbavené zavazadlo, tak beru samozřejmě ty lehké originální..

Ale tyčky prochází v příručáku naprosto všude. Snad možná na BTS nevím, tam jsem to nikdy neriskoval.
Překvapení roku jsou ty trekové hole.


original-1.jpg

1 Citovat

Trekove hole jsem letos zkusila mezi Prahou a Madeirou, slozene v batohu, prosly bez problemu. TAP dokonce je ma vyslovne uvedene jako priklad "personal item", ktery lze vzit na palubu vedle prirucniho zavazadla.

1 Citovat

Ridder napsal(a):

Máme za sebou letos prvních 6 letů v EU jako rodina s malým dítětem a stěry nám dělali minimálně 4x (jednomu nebo druhýmu) a k tomu 2x osobní prohlídka (1x velice důkladně). Prakticky každej let něco aspoň jeden z nás. Naopak pro dítě taháme tuny jídla a pití a to prochází úplně v klidu.

BTW travelhack, vždy si vozíme vlastní autosedačku, která se odbavuje zdarma a nosí se na oversized přepážku, takže k sedačce jde dát všechno, co se nevleze do batohů. 

my uz nekolik let bereme v pytlich podsedaky na palubu (tam se toho taky dost vejde✌️)

0