Emirates a Qatar už pozastavily všechny lety do / z Dubaje / Doha. Zítra jsem se měl vracet s Etihadem přes AUH do Prahy. 😟  .

Blízký východ uzavřený vzdušný prostor

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Pridam jeden realny data point do tohto mudrovania tunajsich keyboard warriors:

Povodny let naspat: Qatar Airways, 16.03. Kuala Lumpur - Doha - Vieden. 15.03. som prisiel do kancelarie Qatar na letisku v KL, v momente ma prebookovali na trasu KL - Tokio - Istanbul  - Vieden. Odlet v ten isty den s Turkish Airlines (chcel som letiet o par dni neskor a predlzit si dovolenku, ale nechceli o tom ani pocut). 

Takze Qatar prebookuje na inych dopravcov dokonca aj mimo svojej aliancie. Momentalne sedim v lietadle Turkish v Tokiu a cakam na odlet do IST. V lietadle z KL sme boli minimalne 7 ludi, ktorych Qatar poslal cez Tokio. Niektori idu dalej cez IST, inych posiela cez Brusel a Zurich.

11 Citovat

Potvrzuji rychle vyrizeni nikoliv pres prodejce letenky (v mem pripade Pelikan, ktery nam pouze postupne oznamoval ruseni dalsich letu), ale primo pres Qatar. Sice jsme na letisti DPS cekali v rade 5 hodin, ale pote nam byly nabidnuty letenky s trasou DPS-NRT, NRT-IST a IST-VIE. Sice az 4 dny po puvodnim odletu, ale jinak vse briskne. Operuje Garuda a Turkish, odletame zitra (doufam 🙂).

4 Citovat

Turkish Airlines nabizeli kompenzaci v cashi 600 euro na osobu a hotely, transfery zdarma a ten samy let o 24 hodin pozdeji. My jsme to nevzali kvuli prace a jinym zalezitostem. U check-inu rikala, ze maji uz 7 dobrovolniku, ale ocividne vsechny nenasli, u Gate bylo par lidi bokem a meli na papirkach u scanu asi 8 sedacek vypsanych... takze nekdo chytil urcite denied boarding.... jinak si myslim, ze Turkish Airlines na tom vsem vydela tezke miliardy..

1 Citovat

Turkish Airlines se těch cen opravdu nebojí a dojí to naplno. Navíc koridor přes Istanbul je v tuto chvíli asi jedinou bezpečnou cestou, jak se dostat do Evropy. A ta jistota má samozřejmě i svoji cenovku. 

0 Citovat

Koridor přes Istanbul je podle mě dost nejistý - stojí a padá na šířce Ázerbájdžánu, respektive možnosti přeletět severní Kavkaz, pokud můžu přeletět i Rusko, což Turci můžou, ale většinou to nedělají. K tomu sem tam raketka/dron směr Kypr nebo JV Turecko.

Jistější je trasa severní přes severní pól, jižní přes Etiopii nebo naopak přes Pacifik.

1 Citovat

Pacifik je samozřejmě jasná volba, severní pól je doména pouze pár společností.

0 Citovat

Pokud nedojde k další eskalaci konfliktu, Air Arabia obnoví od 1. 4. lety Sharjah - Praha, sdělilo mi jejich zdejší zastoupení . 

3 Citovat

Mno letim 1.4. s Air Arabia..tak to bych mel celkem kliku:)

0 Citovat

Na Air Arabia jsem zvědavý, mám s nimi letět až v půlce května. Vzhledem ke skutečnosti, že linka z Prahy je ve své podstatě jen napaječ, relativně krátce v provozu a v JV Asii se blíží konec hlavní sezóny jsem byl k obnovení provozu celkem skeptický.

Pokud to nerozlítají přes Irák a Irán, tak to s plným letadlem bez zastávky nedají. Těch A321LR mají jen pár a nevím, jestli je budou čerpat zrovna na Prahu, z tohoto pohledu mají v Evropě atraktivnější destinace. I z Mnichova se létalo se zastávkou v Káhiře.

Druhá věc je, že asi nebudou stíhat otočku pro lety dál na východ. I když nasadí ty LR, tak čas na přestup sežere ten o hodinu delší let na cestě tam i zpět.

A pak započítat nějaký přirozený pokles prodejů v důsledku současné situace...

Chtěl bych letět, ale plánovat začnu, až se lety obnoví.

1 Citovat

Doba letu po nové trase z Abu Dhabi do Mnichova skoro 8 hodin. Před konfliktem to bylo o hodinu a půl kratší. Takže A321 bude mít co dělat.

1 Citovat

floodland napsal(a):

Tady toho moc nevymyslí, protože Qatar jen tak lítat nezačne a pochybuji, že budou sami od sebe nabízet routing přes partnera. Obávám se, že si bude muset koupit novou letenku.

QR normál rebookuje na všechny partnery OneWorld + vydali speciální rebooking options - desítky airlines na rebooking +- 10dnů a pokud je odlet do 48hodin tak na všechny jejich interline partners. Mají to na webu. Sám jsem předevčírem rebookoval a dostal jsem dost pěknej routing se super aerolinkama. Vše zdarma.

3 Citovat

Jorgus napsal(a):

Mno letim 1.4. s Air Arabia..tak to bych mel celkem kliku:)

My máme letět 2.4., ale když to člověk sleduje, tak to, že plánují obnovit ty lety je celkem k ničemu informace, když stačí jedna rakata / jeden dron a bude se to rušit

0 Citovat

Mno není to k ničemu, ted vím ze aspon z jejich strany se to rušit nebude..to je za me posun;)a útoku dle statistik na SAE day to day ubyva, tak snad ten trend bude pokracovat;)

0 Citovat

Vlk.7 napsal(a):

Pokud nedojde k další eskalaci konfliktu, Air Arabia obnoví od 1. 4. lety Sharjah - Praha, sdělilo mi jejich zdejší zastoupení . 

Jak stará je ta informace, prosím? Teď v systému vidím lety až od poloviny dubna...

Před hodinou tam ještě byly... Ty dubnové.

screenshot-2026-03-16-19-35-18-815-com-winit-airarabia.jpg

0 Citovat

Potvrzuji. Už mam 1.4. cancelled:(

1 Citovat

Jorgus napsal(a):

a útoku dle statistik na SAE day to day ubyva, tak snad ten trend bude pokracovat;)

Možná podle statistik ubývá, ale já si takový adrenalin radši nechám ujít:

emirates.jpg

2 Citovat

PS752, J28243, nebo MH17. Myslím, že na blízkém východě je to otázka času a to co předvádí Emirates mi nepřijde moc bezpečné. 

4 Citovat

[/citace]

Jak stará je ta informace, prosím? Teď v systému vidím lety až od poloviny dubna...

Před hodinou tam ještě byly... Ty dubnové.

[/citace]

Volal jsem na jejich pražské číslo dnes odpoledne. Údajně mají tuhle informaci od jejich centrály. Ptal jsem se i na možnost rebookingu, Vídeň prý není problém.

0 Citovat

Taky to už vidím jako Cancelled na toho 2.4., ale na 25.4. na cestu zpátky to vidím jako Confirmed (zatím)

0 Citovat

Sice je to stará událost, ale taky mě BA vydalo letenku s KLM a byla na ni velice nízká cena (řádově 100 euro z AMS do LIM). Takže aerolinky spolupracují i mimo aliance a za nákladové ceny.

0 Citovat

je to celkem bezne, ackoliv si spousta lidi mysli, ze aliance jsou “zlata klec” a zatimco v alianci jsou vsichni kamaradi az za hrob (nejsou), tak mimo aliance je to rez a valka.

mimojine, zazil jsem lufthansu prebookovanou na klm, klm prebookovany na austrian, klm prebookovany na lot

1 Citovat

Hlásím přeboolování z British Airways na Swiss. Kvůli počasí.

0 Citovat

floodland napsal(a):

Doba letu po nové trase z Abu Dhabi do Mnichova skoro 8 hodin. Před konfliktem to bylo o hodinu a půl kratší. Takže A321 bude mít co dělat.

SHJ - VIE letělo A321 a doba letu byla 6.25 - 11.10 (+3 hodiny), tedy 7.45 minut. Letěli jsme přes Saudskou Arábii, Egypt, Krétu, bylo to dlouhý... Ale jsme doma.

2 Citovat

Jedna věc je, co tvrdí na pražské pobočce, druhá, že o pár hodin později máme let 10.4. také zrušený:)

0 Citovat

Už poslali i mail, ale nabízejí jen přebookování nebo kredit. Ale už ne vrácení peněz na kartu.... To zase bude anabáze

0