Blízký východ uzavřený vzdušný prostor
Jo jasně, dík za opravu. Nejde o Katar ani název screenu nesedí. Ale stejně, když lítaj drony a rakety do Bahrajnu a Kuvajtu, jak bezpečný je si teď koupit letenku na nejbližší období kdekoliv skrz Blízký Východ, byť ve slevě ?
NeZha napsal(a):Kuwait International Airport, údajně terminal 1 dneska ráno:
good luck, kdo jste si koupili letenky přes Doha
Odkdy je Doha v Kuvajtu?
Inu, lety přes Blízký východ jsou nyní v duchu "Nechci slevu zadarmo".
Zejména platí pro Kuvajt, Bahrajn, SAE a Katar. V omezené míře i pro Omán a Saúdskou Arábii, byť Jeddah je fakt daleko.
No ale kdy to skončí? Stabilní génius je schopnej rozesrat cokoli a na dlouho. Mám koupeno přes Katar na příští jarňáky a začínám se bát, že to do té doby neskončí.
No právě, mě by ty ceny taky lákaly, ale takhle .. hrozná nejistota co tam bude. Už se zdálo že je klid.
Ala: jaro už snad bude doufám v klidu, ekonomiky v oblasti by to tak dlouho nevydržely.
To ale USA, Izraeli, Rusku i Íránu je fuk, jestli ekonomiky v Zálivu vydrží tak dlouho. Naopak u Íránu je rozhodně plus, pokud ostatní v Zálivu zkrachují. U Izraele i Ruska možná taky.
@Ala: Nechci tady dál psát o politice, ani nechci hájit Trumpa, který si hloupě naběhl, ale ten hlavní roze*rávač je někdo jiný (i když chápu, že tam žádné dobré řešení není) a zrovna čeští vládní minulí i současní politici mu lezou někam snad nejvíc ze všech politiků na světě kromě amerických, ale i ten Trump už ztratil trpělivost: https://www.novinky.cz/clanek/za...u-40581022
V prvních týdnech války tomu asi většina Čechů tleskala viz i zdejší diskuze, kdy Alena Svobodová dostala hodně lajků za příspěvek mj.: "...směju se bezmozkům, co útok na teokratický, autokratický, misogynní, nenávistný režim, co v lednu zabil snad desetitisíce vlastních civilistů, odsuzují 🤣 Ale jestli tam ten režim padne (což teď už asi ano), tak to rozhodně není na měsíce ale dny, možná týdny."
A ještě pak dodala: "Cokoliv oslabí Írán je pro západ dobře. Ať se teď jejich režim vzteká, jak chce. Izrael dělá špinavou práci za západ. I kdyby byl výsledek nakonec "jenom" zničení jejich jaderného programu a výroben dronů, tak je to za mě ok. Jejich strategii nasírání bohatých Emirátů a Kataru fakt nechápu. Rusko je fakt jistit nebude."
Mıchal napsal(a):Inu, lety přes Blízký východ jsou nyní v duchu "Nechci slevu zadarmo".
Zejména platí pro Kuvajt, Bahrajn, SAE a Katar. V omezené míře i pro Omán a Saúdskou Arábii, byť Jeddah je fakt daleko.
A což teprve Džidda! 👹
Iran sa postara o Dohu s Emiratmi a Trump zbombarduje Muscat
https://www.politico.com/news/20...n-00938713
Ahoj, na zacatek cervence mam letenky od Pegasus z Vidne do Kuvajtu (via Istanbul) a Bahrajnu (prelet s Kuwait airways). Kupoval jsem je uz v prosinci loni.
Chci se, prosim, zeptat, jestli mam cekat, az lety zrusi samotny Pegasus, protoze predpokladam, ze za tohoto stavu se nikam nepoleti. A to asi udela az par dni pred odletem. A nabizi Pegasus vraceni penez nebo formou kreditu?
Nechci totiz cekat az na posledni chvili a rad bych si koupil aspon chvili dopredu nejakou nahradni destinaci za Kuvajt...
Diky za odpovedi.
Buďte rád, jestli je zruší.
Kuvajt je jedno z nejteplejších míst na světě. V červenci tam mají průměrnou denní teplotu 45°C. Předpověď na následující dny ukazuje až 48°C.
Pegasus by je neměl zrušit méně než 14 dnů před odletem, aby se nevystavoval riziku, že by po něm někdo mohl chtít kompenzaci. Jinak bohužel pro vás, se tam aktuálně létá.
Asi budu muset souhlasit... Byl jsem s Pegasus v Bahrainu poslední týden v lednu 2025 a v tu dobu tam bylo parádní počasí, přes den 27 C. Je těžké si představit být tam v letním období, to nedává smysl... Najděte si nějakou rozumnou alternativu, klidně opět s Pegasus. Ale tomuto regionu bych se vyhnul. Co třeba střední Asie?
V Kuvajtu teď fungují jen domácí aerolinky (Kuwait, Jazeera). Pegasus má lety do Kuvajtu pozastavený zatím do 15/06, ale momentálně je neprodává na celé léto. Bude záležet, jakou sviňárnu zase provede šílený zločinec Bibi. Počkal bych do toho 15/06 a pokud Pegasus lety neobnoví, kontaktoval bych je a zjistil, jaké možnosti nabízí.
Jinak cestovat v létě do Zálivu je docela crazy nápad. Když jsem tam žil, tak na léto se rodiny posílaly domů. V ćervenci to občas vyleze i přes 50°C. Ale aspoň je to suché horko. V srpnu/září se pak přidá i vlhkost z moře a to už se pak fakt nedá vydržet.
Mıchal napsal(a):
Pegasus by je neměl zrušit méně než 14 dnů před odletem, aby se nevystavoval riziku, že by po něm někdo mohl chtít kompenzaci. Jinak bohužel pro vás, se tam aktuálně létá.
jaka kompenzace? vyssi moc neni duvodem ke kompenzacim
Mıchal napsal(a):Buďte rád, jestli je zruší.
Kuvajt je jedno z nejteplejších míst na světě. V červenci tam mají průměrnou denní teplotu 45°C. Předpověď na následující dny ukazuje až 48°C.
Třeba je saunař a v létě je hodně veřejných saun zavřených, tak to má jako alternativu.
Lord Pitzbudka napsal(a):Méně než 14 dnů, může být nárok na kompenzaci. Tady to zcela jistě Pegasus bude chtít navléknout na bezpečnostní situaci, avšak pokud tam létají jíní a dělali by to jen kvůli prázdnému letadlu... Aby se tím nemuseli zabývat, tak to nejspíš stejně zruší více jak 14 dnů před odletem.
Mıchal napsal(a):
jaka kompenzace? vyssi moc neni duvodem ke kompenzacim
No upřímně se divím, že to letiště v Kuwait City ještě pořád funguje, když co vím, tak minimálně dvakrát už dostalo přímý zásah a mělo nebo ještě pořád má v nějakém terminálu díru skrz strop. Inu bezpečnost typu inshallah.
Libor_S napsal(a): Jejich strategii nasírání bohatých Emirátů a Kataru fakt nechápu. Rusko je fakt jistit nebude."
Co je špatného na nasírání Kataru?
@Petr76: Já jsem citoval, co napsala Alena Svobodová v tomto vláknu po začátku války v Íránu pro ilustraci tehdejší podpory válce od většiny Čechů. Přijde mi divné ptát se, co je špatného na tom, co dělá Írán vůči Kataru (a zemím Perského zálivu). Ale pochopitelné to z pohledu Íránu samozřejmě je.