Ahoj všichni, dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem). Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl. Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší. Zajímalo by mě: Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku? Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna? Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila? Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!    .

Nakupujete letenky s větším předstihem kvůli inflaci a cenám ropy?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

5 reakcí

Ahoj všichni,

dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem).

Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl.

Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší.

Zajímalo by mě:

• Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku?

• Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna?

• Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila?

Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!

0

Letenky kupují pokud možno v akci. Akcí myslím cenu, která je pro mne v daném období zajímavá. V tuto chvíli nicméně žádné větší akce rozhodně nechystám, situace je hodně nestabilní. Jedinou jistotou jsou lety na západ.

1 Citovat

To není víno, že si nakoupíš na roky předem bedny do sklepa.

LM fungují jen u zájezdů CK a tam se nic nezmění, leda že by to panikáři vykoupili a nic na LM nezbylo.

Akce budou také a lowcosty mají jasně dané okno pro nejvýhodnější nákup.

2 Citovat

ano

neznam moc lidi, kteri by si dobrovolne lupovali flexi letenky

zatim ne

ps: letenky se nikdy na lm nekupovaly

vubec, co je to za nesmyslny dotaz? vubec nedava logiku

1 Citovat

Chápu, že letenky fungují jinak než zájezdy v cestovce. Pointa mého dotazu nebyla v terminologii, ale v tom, že dříve se dalo spekulovat na akční tarify 2-3 měsíce před odletem. Dnes se zdá, že kvůli inflaci a nákladům je bezpečnější kupovat v momentě otevření prodejů na rok dopředu. Zajímalo mě, jestli tuhle změnu strategie vnímáte i vy. Právě teď například zvažuji, zda se mi vyplatí koupit rozumný tarif na březen 2027, kdy mají děti jarní prázdniny. Obvykle jsem čekal, co se objeví za akce, ale s ohledem na fixní termín prázdnin a rostoucí náklady v letectví uvažuji, že to „zakliknu“ hned teď. Máte pocit, že u termínů vázaných na prázdniny se dnes ještě vůbec vyplatí na cokoli čekat?

0 Citovat

Mně to teda logiku dává. Nevím, jak mají letecké společnosti nasmlouvané ceny za paliva, ale předpokládám, že ne na moc dopředu -> brzy začnou tankovat dráž -> letenky mohou jít klidně o desítky procent nahoru v následujících měsících. Pokud bych věděl, že v září chci dát "itošku", koukal bych určitě už teď. Ačkoliv koukat neznamená koupit, samozřejmě jen pokud je teď dobrá cena :D  

2
5 reakcí