Nakupujete letenky s větším předstihem kvůli inflaci a cenám ropy?
Ahoj všichni,
dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem).
Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl.
Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší.
Zajímalo by mě:
-
Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku?
-
Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna?
-
Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila?
Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!
Letenky kupují pokud možno v akci. Akcí myslím cenu, která je pro mne v daném období zajímavá. V tuto chvíli nicméně žádné větší akce rozhodně nechystám, situace je hodně nestabilní. Jedinou jistotou jsou lety na západ.
To není víno, že si nakoupíš na roky předem bedny do sklepa.
LM fungují jen u zájezdů CK a tam se nic nezmění, leda že by to panikáři vykoupili a nic na LM nezbylo.
Akce budou také a lowcosty mají jasně dané okno pro nejvýhodnější nákup.
ano
neznam moc lidi, kteri by si dobrovolne lupovali flexi letenky
zatim ne
ps: letenky se nikdy na lm nekupovaly
vubec, co je to za nesmyslny dotaz? vubec nedava logiku
Chápu, že letenky fungují jinak než zájezdy v cestovce. Pointa mého dotazu nebyla v terminologii, ale v tom, že dříve se dalo spekulovat na akční tarify 2-3 měsíce před odletem. Dnes se zdá, že kvůli inflaci a nákladům je bezpečnější kupovat v momentě otevření prodejů na rok dopředu. Zajímalo mě, jestli tuhle změnu strategie vnímáte i vy. Právě teď například zvažuji, zda se mi vyplatí koupit rozumný tarif na březen 2027, kdy mají děti jarní prázdniny. Obvykle jsem čekal, co se objeví za akce, ale s ohledem na fixní termín prázdnin a rostoucí náklady v letectví uvažuji, že to „zakliknu“ hned teď. Máte pocit, že u termínů vázaných na prázdniny se dnes ještě vůbec vyplatí na cokoli čekat?
Mně to teda logiku dává. Nevím, jak mají letecké společnosti nasmlouvané ceny za paliva, ale předpokládám, že ne na moc dopředu -> brzy začnou tankovat dráž -> letenky mohou jít klidně o desítky procent nahoru v následujících měsících. Pokud bych věděl, že v září chci dát "itošku", koukal bych určitě už teď. Ačkoliv koukat neznamená koupit, samozřejmě jen pokud je teď dobrá cena :D