Ahoj všichni, dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem). Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl. Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší. Zajímalo by mě: Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku? Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna? Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila? Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!    .

Nakupujete letenky s větším předstihem kvůli inflaci a cenám ropy?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

68 reakcí

koukám teda na PRG-KUL

Z BER jsem nic výhodnýho nenašla. Ale beru i BKK nebo CMB, ale nejradši bych tu Malajsii

0 Citovat

Ja nevim, ale posledni dobou nachazim az na vyjimky lepsi ceny z Prahy nez z Berlina (na konkretni destinace ne random)🤦‍♀️….coz teda nebyvalo. Takze to tak stridame BER/PRG….

0 Citovat

že jo? Já měla dlouho jako domovské letiště Berlín (tuším, že bydlíme někde ve stejném kraji), ale poslední dobou je to bída. Letní dovolenkové destinace s Easyjetem jsou teda furt lepší z Berlína. V červenci máme koupenou Prevezu a na ty Vánoce měli za slušný ceny FUE a TFS, ale asi jsem tuto myšlenku opustila

0 Citovat

Ja mam na prelom 6/7 koupenou Kretu. S Easyjetem😁.  LEJ a DRS tam vubec nic neni, a tak nejak se podprahove branim jet do WRO nebo NUE…..Loni jsme byli v lete na Azorech a taky z PRG levnejsi jak BER celorocne….. no ted bych rada spis nez ty vanoce brezen 2027 nekam dal, uvidime, jestli neco naskoci. Chtela jsem puvodne Oman, ale tam se obavam, ze to je nejiste jeste vic, nez JV Asie.

0 Citovat

Nekupuju nic ani na léto. Teorie jak to může za týden dva skončit jsou hezký, ale to u Covidu taky tvrdil kde kdo a byla z toho pakáreň na léta. Navíc zrovna Turecko může být do konfliktu zavlečené relativně snadno (a na východ to bohužel přes Turky vychází nejčastěji. 

2 Citovat

To Turecko mě taky štve, protože v létě potřebuju do Tbilisi. Ještě jsem našla krkolomnou variantu přes Atény, ale i cenově ti Turci vycházejí nejlíp

0 Citovat

Na východ jsou v tuto chvíli dva koridory. Přes Turecko a přes Omán. Middle east v tuto chvíli neberu, protože tam to může být všelijak. 

0 Citovat

Deny napsal(a):

To Turecko mě taky štve, protože v létě potřebuju do Tbilisi. Ještě jsem našla krkolomnou variantu přes Atény, ale i cenově ti Turci vycházejí nejlíp

Já do Střední Asie. Jinak než přes Istanbul to jde blbě. Asi to koupím až pár týdnů předem.

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Ja mam na prelom 6/7 koupenou Kretu. S Easyjetem😁.  LEJ a DRS tam vubec nic neni, a tak nejak se podprahove branim jet do WRO nebo NUE…..Loni jsme byli v lete na Azorech a taky z PRG levnejsi jak BER celorocne….. no ted bych rada spis nez ty vanoce brezen 2027 nekam dal, uvidime, jestli neco naskoci. Chtela jsem puvodne Oman, ale tam se obavam, ze to je nejiste jeste vic, nez JV Asie.

Ty Azory si vzpomínám byly se Swissem na Terceira, že? Na kolik to tehdy na osobu vyšlo? Už to taky začínám hlídat na léto. 

0 Citovat

Já to vloni koupila za 200 eur / osoba.

1 Citovat

toMas _2 napsal(a):

[citace="Mandre"]

Ty Azory si vzpomínám byly se Swissem na Terceira, že? Na kolik to tehdy na osobu vyšlo? Už to taky začínám hlídat na léto. 

[/citace]

Jj, bylo to za 4.800/os.

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

[citace="Deny "]

Já do Střední Asie. Jinak než přes Istanbul to jde blbě. Asi to koupím až pár týdnů předem.

[/citace]

Za 3 dny letim s Turkama do Uzbekistánu, tak se začínám trochu modlit k Aláhovi. Arménie za měsíc.

1 Citovat

Ala - my tiez letime do Uzbekistanu (koncom aprila), ale s LOT-om cez Varsavu. Modlit som sa uz zacala :-)))

0 Citovat

Letěl jsem 5.-11.3 Vídeň- Istanbul-Šymkent RT a úplně v pohodě. 

POkud nedjde k větší eskalaci tak jste v pohodě.

0 Citovat

"POkud nedjde k větší eskalaci tak jste v pohodě."

Ano, toto je ta uklidňující věta.

Doník a ajatoláhové jsou vzorem deeskalace.

6 Citovat

V neděli začíná v Kataru opět škola a zmrzlinář otevírá cukrárnu, tedy gatě natáhnout;-)

1 Citovat

Ala napsal(a):

.....  Arménie za měsíc.

Mě čeká Arménie z PRG s WIZZem začátkem dubna. Jak řešíte ten noční přílet? Dospání někde u letiště, nebo hned v noci do Jerevanu? Začínám dělat itinerář, a tohle je můj největší otazník.

0 Citovat

cali napsal(a):

V neděli začíná v Kataru opět škola a zmrzlinář otevírá cukrárnu, tedy gatě natáhnout;-)

A už vytáhli ta letadla z depozitu?

0 Citovat

kedar napsal(a):

[citace="Ala"]

.....  Arménie za měsíc.

Mě čeká Arménie z PRG s WIZZem začátkem dubna. Jak řešíte ten noční přílet? Dospání někde u letiště, nebo hned v noci do Jerevanu? Začínám dělat itinerář, a tohle je můj největší otazník.

[/citace]

ubytování u letiště, kde majitel nabízí v ceně odvoz z letiště v jakoukoli noční dobu, dospání a pak teprve půjčíme auto a vyrazíme (ale my jedeme mimo Jerevan, kdybych chtěla do Jerevanu, tak bych se asi v noci dopravila rovnou do města na dospání)

0 Citovat

Z letiště rovnou do baru někde ve městě na arménskou brandy a po zavíračce na chačapuri na snídani....

6 Citovat

Brandy a bar zavrhuju, jak se znám, tak to bych se na další den vyřadil :) Chci dát ten druhý den Jerevan a pak taky pryč. 

0 Citovat

kedar napsal(a):

[citace="Ala"]

.....  Arménie za měsíc.

[/citace]

Doporučuji nic nevymýšlet a jet rovnou do Jerevanu. Po příletu prostě vyjděte ven z terminálu a objednejte si auto přes aplikaci GG (místní obdoba Uberu).

Pár postřehů z praxe:

Cena: Taxík do města vyjde na cca 120 Kč, což je za pusu.

Platba: Naprosto bez problémů kartou přímo v aplikaci.

Ubytování: Ceny v Jerevanu jsou nízké, takže se vyplatí dospat už v normální posteli na ubytování.

Nenechte se zmást: Místní taxikáři u haly budou tvrdit, že GG na letiště nejezdí, nebo že nefunguje. Lžou a chtějí vás jen natáhnout na předražený odvoz.

Ignorujte je, objednejte v appce a v klidu odjeďte. Není co řešit!

2 Citovat

Yandex je určitě lepší než GG, mnohem větší sít vozidel...

0 Citovat

je fajn podpořit lokální firmu místo globálního ruského giganta. Yandex taxi po roce 2022 nepoužívám a proto nemám představu o jejich sítí vozidel. S GG nikdy problém nebyl.

3 Citovat

v menších městěch GG není Yandex ano. Navíc je levnější i kratší dobu čekáš na odvoz

To že si GG můžeš objednat i v Rusku ti nevadí?

0
68 reakcí