Že by nová koupácká destinace?  .

Ryanair začne létat do Ejlatu

Založil ve fóru Letecké společnosti

5 reakcí

Že by nová koupácká destinace? smiley



EDIT: letiště Ovda

0

Pozor, jedná se ale o letiště Ovda uprostřed Negevské pouště - nikoliv o letiště přímo v Ejlátu smiley Ale snad tam nějaké transfery jezdí smiley

0 Citovat

No Sinai nevim covece, specielne ten sever u Eilatu je (nebo aspon byl v kvetnu kdyz sem byl diky CL v Sharmu) na seznamu nebezpecnych mist, ktere MZV CR nedporucovalo k navsteve..

0 Citovat

Pro zájemce na vycestování do Jordánska, kteří využijí lety s Ryanair na jih Izraele, byla situace v květnu 2015 na hraničním přechodu z Izraele do Jordánska Ejlat – Aqaba následující:
1. Výstup z Ejlatu je za 100 šekelů, tedy něco přes 650 Kč dle kurzu - tady není žádné omezení, každého bez řečí pustí, platit se dá hotově i kartou, problém je pouze dostat se z města na hranici a to buď taxíkem (přes 30 šekelů/cca 200 Kč) nebo pěšky, což je chůzí min. hodina, s větším zavazadlem i nadýl, a v místních teplotách rasovina. Pozor dává se izraelské razítko do pasu, narozdíl od celních kontrol na letišti.
2. Po 100 m území nikoho následuje vstup do Jordánska, celníci a úředníci všichni moc milí, nic se neplatí, jen dají vstupní razítko, všechno pouze pěšky, takže dohromady cca 500 m, kdo má kufry, mákne si.
3. Hned za hranicí čekají taxikáři s odvozem do Aqaby, další možnost je jít pěšky, ale to by bylo na několik hodin a údajně cesta vede přes vojenský prostor a vojáci by prý průchod nedovolili, ale po cestě sem si této skutečnosti nevšimnul. Taxikáři chtějí 15 – 18 JED (kurz byl 37 Kč/1 JED), usmlouvat se dá na 10 – 12 JED (cca 400 Kč), ale je to na krev, navíc téměř všechny trumfy drží v tomto případě oni.
4. Při výstupu z Jordánska je taxík z Aqaby na hranice už levnější, dá se usmlouvat na 7 -9 JED, údajně i na míň… Na hranici se platí výstupní poplatek 10 JED (cca 370 Kč) a to jen hotově, opět razítko do pasu a bez jakékoliv kontroly zavazadel zpět ke vstupu do Izraele.
5. Zde už čekají ne tak příjemně naladění celníci a bezpečnostní zaměstnanci, neplatí se už žádné poplatky, ale čeká se ve frontě na skener zavazadel, po ní následuje většinou rozbalení zavazadla, vytažení všech tekutin a potravin a kompletní přehrabání obsahu, o některých položkách (např. anýzová pálenka) se celníci dokonce radili, jestli je v pořádku to dovážet, tabáky do vodní dýmky je nezajímaly. Pak padne několik klasických bezpečnostních otázek při pohovoru, ale nic hrozného, jen odpovídat jasně a stručně. Samozřejmostí je na hranici moc nefotit, tedy ne před izraelci, těm se nelíbí ani focení jordánské části hraniční linie.
6. Odvoz do Ejlatu je zase možný jen taxíky, cena opět od 30 šekelů (cca 200 Kč) dle místa vysazení, při méně jak 4 lidech se dá samozřejmě taxi sdílet.

0 Citovat

pustia ma do Izraela s peciatkou z UAE( resp. Omanu)?

0 Citovat

ja myslim ze tam jo, ale keby si chcel s izraelskou do UAE tak to uz zrejme nepojde smiley

0
5 reakcí