Ahoj, může mi někdo vysvětlit smysl flexibilní letenky? Základní stojí 2000 Kč, flexibilní 10 000 Kč. Proč bych to měl kupovat? Mohu ji nechat třikrát propadnout a koupit novou a furt mě to vyjde levněji. Ale asi to někdo kupuje, když je nabízejí. Nebo je to vějička na hlupáky (něco jako skořápky)? .

Cena flexibilní letenky

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

23 reakcí

Ahoj, může mi někdo vysvětlit smysl flexibilní letenky? Základní stojí 2000 Kč, flexibilní 10 000 Kč. Proč bych to měl kupovat? Mohu ji nechat třikrát propadnout a koupit novou a furt mě to vyjde levněji. Ale asi to někdo kupuje, když je nabízejí. Nebo je to vějička na hlupáky (něco jako skořápky)?

0

Ne všechno lze nahlížet optikou nízkonákladového cestovatele, který cestuje protože chce a ne protože musí.

0 Citovat

Řekl bych, že smysl je v tom, že když potřebuješ na poslední chvíli změnit třeba jen čas letu v danej den, tak standarní letenku rozhodně nekoupíš za cenu, za jakou ji kupuješ 2 měsíce dopředu. Cílovkou můžou být třeba byznys cestující.

0 Citovat

Priatelka riesila jednu dobu letenky pre ich firmu, a tam sa kupovali len flexibilne letenky. Niekedy ich potom menila aj 5 krat dokonca aj par hodin pred odletom ked jej manazer zavolal z Ciny alebo neviem odkial ze nestiha lietadlo a to uz by sa nova letenka pekne predrazila keby mal povodne kupenu tu najlacnejsiu...

0 Citovat

Hm, jednou jsem taky kupoval last minute letenku do AMS za 15 tisíc. Takže je to taková pojistka? V 80% případů na tom proděláš, ve 20% vyděláš.

0 Citovat

Vždy to tady píšem,pokud potřebuješ být časově flexibilní, tak na tom nemůžeš prodělat,protože třeba v daný den jsou už letenky extrémně drahé v naprosté většině případů.

0 Citovat

Kupoval sem ted (14dnu zpatky) flex letenku v C do US za 95k protoze jsem do posledni chvile nevedel jestli to (schuzka v NYC) plati nebo a nevedel sem jestli to nebudeme posouvat, lepsi nez si koupit saver za 60k a kdyz to neklapne tak si koupit dalsi.. smiley

Jinak 100% letenek ktere pouzivam na sluzebky (pokud to neni lowcost ktery by mi vyhovoval vic napr. z pohledu letiste - treba kdyz potrebuju letet do UK na workshop ke klientovi ktery je nekde u STN nebo LTN a nechci jet z LHR pres pul Anglie) jsou vetsinou flexi - je tam kufr a prebookovani zadarmo - v prosinci jsem napr. ve flexi letel zpatecni PRG - LHR za prijemnych 24k czk v economy, protoze uz nic levnejsiho nebylo smiley a dostal sem stejny muffin s citronovou buchtickou jako ty co platili 3k smiley

Flexi (zase zalezi na spolecnosti) muzes vetsinou posouvat az do 2h do odletu bez poplatku (samozrejme s doplacenim rozdilu base fare - pokud koupis flexi za 10k a prebookujes to na datum kde stoji 25k tak SAMOZREJME doplacis tech 15k mimo poplatek za rebooking).. smiley

Na soukrome cesty jsem jeste v zivote flexi letenku nekupoval (premyslel jsem nad tim akorat jednou kdyz mel flexi C tarify spatne naceneny LOT na cestach do NYC). Je to presne jak pises - ja po Evrope litam za 2k, takze letenka za 10k s kufrem s moznosti prebookoavani pro me postrada jakykoliv smysl smiley smiley smiley To to radsi necham propadnout a koupim si za 2k letenku jinam smiley

Jinak jsem rebooking (sluzbne) zatim pouzil akorat 1x v zivote, kdyz si vezmete ze treba tenhle mesic uz jsem nalital 7 segmentu, dneska se vratil z Miami a v pondeli zase letim zpatky do USA, tak to dela celkem hezkou statistiku, jak se to asi vyplati.. Nicmene sem uz 2x v zivote doplatil na to, ze jsem re-booking nemohl udelat diky levnejsimu tarifu a dost draho jsem za to zaplatil - uz jsem to tady postoval parkrat v jinych threadech smiley

0 Citovat

Syn leti v srpnu na rocni vymenny pobyt do Kanady, prilet i odlet na a z letiste Detroit Wayne County Airport (DTW). Musi mit zakoupenou flexibilni/otevrenou letenku. Odletat domu bude v cervenci 2017. Mate nejake tipy na porizeni aspon trochu levnejsi letenky? Vyplati se cekat? Nemame s tim zadnou zkusenost.

0 Citovat

Trochu to oživím. Teď jsem chtěl koupit u BA flexibilní letenku, protože jsem nevěděl, zda vše stihnu vyřešit u klienta. Normální letenka 256 liber, flexibilní letenka 512 liber. Když jsem se ptal na podmínky, bylo mi Letuskou řečeno, že u flexibilní neplatím poplatek za změnu, který u normální letenky činí 2275 Kč. Doplatek rozdílu letenky platím v obou případech. Jako produkt mi to u BA přijde k ničemu.

0 Citovat

Tak rozdíl v cenách se hradí samozřejmě vždycky. Ale vzhledem k tomu, že kupuješ prakticky ten nejdražší, tak dražší už asi nevybereš, proto bys neměl doplácet nic.

0 Citovat

Len pre doplnenie: okrem diskutovanych dvoch extremov (uplne bez moznosti zmeny a s plnou flexibilitou) su tarify aj niekde medzi tym. Napr. zmena terminu za urcity poplatok, pricom cena letenky nie je az o tolko drahsia, ako uplne bez moznosti zmeny. Za taketo letenky davaju aj viac mil do FFP.  Taketo "prostredne" tarify mozu byt vyuzitelne aj pre turisticku cestu ako nejaka forma ochrany pred pripadnou nutnostou posunut cestu z nejakeho dovodu, o ktorom sa dozviem relativne vcas (aby cenovy rozdiel tarifov nebol, alebo bol maly).  Alebo napriklad nejako ziskam viac casu a chcel by som si pobyt predlzit (chcem , ci musim posunut odlet spat)


Otazka mierne mimo: Ako sa pozerate na tarify premium economy? To su prave jedny z tych, co mozu mat volnejsie podmienky pre zmenu. Su samozrejme drahsie, ale davaju o dost viac mil a tiez na dlhych letoch aj viac pohodlia.
0 Citovat

Premium economy asi záleží od aerolinky. U AF je to oproti economy rozdíl skoro ve všem (prostor, polohování sedačky, přípitek před startem, apod.).  

0 Citovat

Premium economy je zhruba na úrovni běžné ekonomické třídy  90. let. Čest výjimkám jako např AF.

Jestli se ale vyplatí dávat třeba za PRG-NYC v Y+ dvojnásobek oproti běžné ekonomické třídě je diskutabilní byť nominálně je cena  Y+ stejná jako v těch devadesátkách. Míle mne nezajímají. Asi jsem kolenovrt, ale za 10k mám 2 nebo 3 noci v hotelu v NY, resp 4 nebo 6 pokud počítáme za dva, takže volba by byla jasná. 

p.s. Mimo Evropu cestuji za svoje a jen když chci (viz výše)

0 Citovat

U nás ve firmě se teď kupovala flexibilní skupinová letenka pro 10 lidí, protože nebylo do poslední chvíle jasné, kdo přesně poletí. Takže předpokládám, že se to dá využít i k tomu. Každopádně 25k za Londýn nebo 100k za USA... to je pravděpodobně hodně špatná práce finančního managementu vaší firmy, i hodně prosperující firma by nemusela takhle vyhazovat peníze z okna :D  

0 Citovat

Afleben napsal(a):


Otazka mierne mimo: Ako sa pozerate na tarify premium economy? To su prave jedny z tych, co mozu mat volnejsie podmienky pre zmenu. Su samozrejme drahsie, ale davaju o dost viac mil a tiez na dlhych letoch aj viac pohodlia.

Přesně jak píšeš. Víc mil a víc pohodlí.  Zaleží na každém, jestli mu to za to stojí. 

0 Citovat

alakazam napsal(a):

Každopádně 25k za Londýn nebo 100k za USA... to je pravděpodobně hodně špatná práce finančního managementu vaší firmy, i hodně prosperující firma by nemusela takhle vyhazovat peníze z okna :D 


Teď ze mne promluví vyhořelý zaměstnanec... Pokud děláš v korporátu, tak bych to vůbec neřešil. Mají nebo mají mít na to svoje lidi nebo to nechat někoho dělat  externě. Každá iniciativa je po zásluze potrestána a asi to není tak, že by ti z případně uspořené částky něco dali jako bonus... nebo se pletu?

0 Citovat

Nebo se to naúčtuje zákazníkovi nebo se to vhodně odepíše při optimalizaci daní. V ročním rozpočtu běžné korporace to jsou stejně pořád drobné. A ještě se to pravděpodobně částečně vrátí v mílích pro corporate ffp.

0 Citovat

U nadnárodních firem to řeší externí firmy. Berou to jako zanedbatelný výdaj. Zpravidla se letenky kupují 2-3 dny před odletem a ještě s přirážkou agentury. Iniciativa zaměstnance je nežádoucí.

0 Citovat

Já jsem se právě na flexibilní letenku vykašlal, protože mi to vůbec nedávalo smysl. Posunul jsem let na poslední a musí to stačit. Stejně to bude stát 17 litrů a musím letět už v neděli. Všechno vyprodáno. A zaplatí ji klient.

0 Citovat

Ja osobne som flexi letenku nekupoval este ani raz. Inak v tomto smere velmi rad vyuzivam na sluzobnych cestach do Azie Qatar ked mnohokrat kupim na nejaky datum letenky v eco promo/eco saver ( podotykam ze za vlastne kedze firmu mame rodinnu ) a este do poslednej chvile sa dane letenky daju zmenit tym ze v manage booking zmenite datum alebo triedu a dorata vam iba rozdiel v cene letenky. Naposledy som to robil na Taiwane ked som si cestu naspat v eco na trase TPE-ICN-DOH-VIE zmenil na o den neskorsi let v biznis TPE-HKG-DOH-VIE a doplatil necelych 500€ ( len neviem aku rolu v tom hra moj gold status u katarcov )

0 Citovat

Souhlasím s váma - taky mám za sebou 2 korporáty a zkušenosti kamarádů a opravdu se to moc neřeší. Letenka do Bruselu za 15k, 5* hotel za 5k za noc na 3 tejdny, školení za desetitisíce, k tomu 45€ diety... a pak se se šéfem hádáte, jestli vám může místo 2 tisíc přidat 4 tisíce hrubýho :D  

Možná by nebyl úplně špatnej nápad založit tu externí agenturu, která - když to půjde - umí pracovat i low budgetově. Průměrnej uživatel CL by dokázal srazit náklady na polovinu :D 

0 Citovat

alakazam napsal(a):

Souhlasím s váma - taky mám za sebou 2 korporáty a zkušenosti kamarádů a opravdu se to moc neřeší. Letenka do Bruselu za 15k, 5* hotel za 5k za noc na 3 tejdny, školení za desetitisíce, k tomu 45€ diety... a pak se se šéfem hádáte, jestli vám může místo 2 tisíc přidat 4 tisíce hrubýho :D  

Možná by nebyl úplně špatnej nápad založit tu externí agenturu, která - když to půjde - umí pracovat i low budgetově. Průměrnej uživatel CL by dokázal srazit náklady na polovinu :D 

Souhlas, Muzeme zalozit spolu :D 

0 Citovat

No nevím co vymyslíte, když vám někdo pošle požadavek na přesný termín třeba za dva dny. Tam se to prostě neřeší a klasicky se jezdí i stovky kilometrů na letiště taxikem. Ostrava-Bratislava úplně běžně, když z Katowic jsou lety na druhý den plné.

0 Citovat

Rozuzlení: samozřejmě to dopadlo tak, že jsem musel zůstat o den déle. Problémem se ukázal online check-in, ale nakonec Letuška dokázala letenku posunout. Stálo to 2500 Kč. Ušetřeno pár tisíc proti variantě, že bych vzal flexibilní letenku. BA.

0
23 reakcí