Ahoj, cca pred pul rokem jsem nakoupil letenky (Grand Canaria -> Cape Verde) od lastminute.com. Nasledne cca pred mesicem jsem dostal email, ze pry dopravce zrusil let a ze mi nabizeji jiny let (Lisabon -> Cape Verde) nebo vraceni penez. Samozrejmne je pro mne takova zmena odletu nemozna takze jsem zazadal o vraceni penez. Nasledne mi dosel email, ze kontaktovali leteckou spolecnost a ze mne budou dale informovat ohledne vraceni penez. Nicmene od te doby (cca 22 dnu) zadna dalsi zprava. Parkrat jsem jim psal s otazkou jak to teda vypada s tim vracenim penez, ale vzdy mi jen odepisou, ze predali zpravu letecke spolecnosti a ze mam cekat na odpoved. Jake jsou moje prava v tomhle ohledu? Pripadne do jake doby musi letecka spolecnost vratit penize za zruseny let? Mate nekdo zkusenosti s vracenim penez od lastminute.com ? Predem dekuji za jakekoliv rady. Vasek .

Vraceni penez za zruseny Let

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

10 reakcí

Ahoj,

cca pred pul rokem jsem nakoupil letenky (Grand Canaria -> Cape Verde) od lastminute.com.
Nasledne cca pred mesicem jsem dostal email, ze pry dopravce zrusil let a ze mi nabizeji jiny let (Lisabon -> Cape Verde) nebo vraceni penez.
Samozrejmne je pro mne takova zmena odletu nemozna takze jsem zazadal o vraceni penez.

Nasledne mi dosel email, ze kontaktovali leteckou spolecnost a ze mne budou dale informovat ohledne vraceni penez.
Nicmene od te doby (cca 22 dnu) zadna dalsi zprava. Parkrat jsem jim psal s otazkou jak to teda vypada s tim vracenim penez, ale vzdy mi jen odepisou, ze predali zpravu letecke spolecnosti a ze mam cekat na odpoved.

Jake jsou moje prava v tomhle ohledu? Pripadne do jake doby musi letecka spolecnost vratit penize za zruseny let? Mate nekdo zkusenosti s vracenim penez od lastminute.com ?

Predem dekuji za jakekoliv rady.

Vasek

0

o kolko bola letenka na lastminute.com lacnejsia? smiley
s Bravofly group som mal tu cest volat niekolkokrat, vzdy ale som musel urgovat telefonicky, inak by sa asi nic nepohlo
takze asi ja odporucam Skype, prip. ine lacne VOIP a zavolat na +44 800 083 4000

0 Citovat

Nechce se mi zakladat novy topic tak se zeptam mistnich odborniku… lufhansa mi zrusila let do Kanady 6 dni pred odletem. Zustane mi narok na kompenzaci kdyz se s nimi domluvim na jinem letu az na nasledujici den? Predem diky za info

0 Citovat

Jj

0 Citovat

Diky. A jeste jeden dotaz… kdyz by mi nabidli nahradni let… tak tahle podminka musi byt splnena 100% nebo staci kdyz letecka spolecnost splni jen jednu cast? Bud odlet nejpozdeji 1h atd. a nebo prilet o vic jak 2h?

 

Cestujici nesmí od letecké společnosti dostat v posledním týdnu nabídku náhradního letu, který odlétá nejpozději 1 hodinu před plánovaným odletem a přílet do cílové destinace není opožděn o více než 2 hodiny.

Asi mi nenabidnou let, ktery by splnoval oboji.

0 Citovat

Ahoj, jak vidíte šanci na kompenzaci u Ryanairu. Zrušený včerejší let BTS to PMI tři hodiny před odletem, jako důvod Ryanair uvedl airport and ATC slot delay. Nepřiletělo letadlo z Palmy do BTS takže následný let (BTS -PMI(ten náš) byl také zrušen, čili slot delay byl na předchozím letu...

0 Citovat

aga.endy: pokud by za zpoždění či zrušení letu skutečně mohlo ATC (řízení letového provozu), nárok na kompenzaci není.

V tomto případě bych měl ale vážnou pochybnost, že to tak skutečně bylo, Ryanair - zdá se - naprosto nepokrytě lže, aby odradil část cestujících od uplatňování nároku. Skutečným důvodem byla samozřejmě stávka personálu Ryanairu ve Španělsku, a v těchto případech jde zodpovědnost za dopravcem a nárok na kompenzaci zde je.

v příloze výpis z fligh radaru: vaše letadlo prostě nebyli ráno schopni 5 hodin vypravit z Palmy na první let do Eidhovenu, tím nabral takovou sekeru, že prostě nestihl poslední rotaci do BTS. Ve chvíli, kdy letadlo promešká svůj přidělený časový interval pro odlet (slot), ATC ho skutečně může chvíli zdržet (prostě ho zařadí do nejbližšího volného okna a pak se zařadí do fronty letadel na odlet) - to ale letadlo nezpozdí o 5 hodin, primárně bych to viděl na potíže s personálem a pokud je pak ATC zdrželo o pár minut, zkouší to ně hodit, aby se vyhnuli placení kompenzací. 

Imho šance na kompenzaci poměrně vysoká, ale nepočítal bych, že to u FR půjde snadno.

 

 

 

 

 

 

 

 


screenshot-2022-06-26-at-11-49-40-live-flight-tracker-real-time-flight-tracker-map-flightradar24.png

0 Citovat

Super, moc děkuji za podrobné info. Claim už jsme na stránkách Ryanairu podali hned ráno, tak uvidíme.

0 Citovat

Ryanair si vzdycky neco vymysli. Pred par lety mi prisel u zpozdeni jiny duvod (birdstrike), nez jinemu cestujicimu na stejnem letu (air traffic restriction). ocividne je tam automat co to generuje nahodne.

Dale ma nasledovat to, ze kontaktujes rizeni letoveho provozu v zemi odletu, ktere by melo potvrdit skutecny duvod zpozdeni..viz tady odkaz "Obratte se na.." (nejde zkopirovat) https://europa.eu/youreurope/cit...-delayed-2

Prolem byl, ze italska obdoba RLP nidky krome autoreply tehdy neodpovedela

0 Citovat

Tak ještě jedna otázka....Existuje nějaký oficiální zdroj vzdálenosti jednotlivých tras? Když si totiž zadám vzdálenost BTS - PMI, weby mi ukazují vzdálenost 1500km-1503km,což by tedy asi již odpovídalo kompenzaci 400euro:-):-)

0 Citovat

Jaké weby? Prostě platí ortodroma a basta.

0
10 reakcí