V pátek 29.4. jsme cestovali s Austrian Airlines Praha - Vídeň - Shanghai, už na letišti v Praze nám na přepážce řekli, že nás nepotěší, že let má 7 hodin zpoždění. Důvod zpoždění že neví. Ve Vídni nám na přepážce také tento dotaz nezodpověděli, nabídli občerstvení a dali příručku, jaké máme nároky na odškodnění. U zpoždění není uveden nárok na finanční odškodnění, pouze občerstvení, hotel, případně cena letenky, pokud je zpoždění větší než 5 hodin a cestující se rozhodne let neabsolvovat. Do Šanghaje jsme přiletěli se skoro 7 hodinovým zpožděním. Předpokládám, že nárok na odškodnění máme. Máme však i komerční pojištění, které zahrnuje zpoždění letu. Je možné nárokovat obě plnění? Prosím o zkušeností a děkuji za odpovědi. .

Zpoždění letu Austria airlines Praha - Shanghai

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

17 reakcí

V pátek 29.4. jsme cestovali s Austrian Airlines Praha - Vídeň - Shanghai, už na letišti v Praze nám na přepážce řekli, že nás nepotěší, že let má 7 hodin zpoždění. Důvod zpoždění že neví. Ve Vídni nám na přepážce také tento dotaz nezodpověděli, nabídli občerstvení a dali příručku, jaké máme nároky na odškodnění. U zpoždění není uveden nárok na finanční odškodnění, pouze občerstvení, hotel, případně cena letenky, pokud je zpoždění větší než 5 hodin a cestující se rozhodne let neabsolvovat.
Do Šanghaje jsme přiletěli se skoro 7 hodinovým zpožděním.
Předpokládám, že nárok na odškodnění máme.
Máme však i komerční pojištění, které zahrnuje zpoždění letu. Je možné nárokovat obě plnění?
Prosím o zkušeností a děkuji za odpovědi.

0

Austrian ma problemy s longhaul flotilou od konca aprila, kedy prisli o jednu 777 po hard landing. Treba postupovat v zmysle 261/2004.

0 Citovat

Nárok na odškodnění podle Nařízení ES č. 261/2004 máte v případě, že zpoždění nebylo způsobeno mimořádnými okolnostmi (nejčastěji počasí). Rozsah pojistného krytí u cestovního pojištění je uvedený v pojistných podmínkách a podle mně bude obsahovat jiné nároky, než nárok na kompenzaci dle Nařízení, takže pak můžete požadovat obojí (pouze pokud by krylo např. náklady na hotel, na jehož proplacení byste měli nárok i dle Nařízení, pak jeho proplacení můžete požadovat jen jednou).

0 Citovat

Plus nezapomeň vybrat i pojišťovnu, budeš tam mít nějakou spoluúčast (já mám např. 6 hodin) a za každou další hodinu navíc dostaneš třeba 800 Kč.

0 Citovat

Závěr: odškodnění jsme dostali v plné výši tj. 3 x 600 EUR

0 Citovat

To ti nestačí jedno odškodnění?


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

A proc by melo? Pokud si radne zaplatila i cestovni pojisteni a ma narok cerpat,tak nevidim duvod,proc by to neudelala. Pojistovna prece neni charita.

0 Citovat

no nema narok, teda moze skusit, ale napr. ja v podmienkach ku cestovnemu poisteniu Diners mam tuto klauzulu:
Pri meškaní letu viac ako 6 hodín následkom zrušenia/zdržania letu, neskorým príletom predchádzajúceho letu alebo
meškaním verejného prepravcu máte nárok na náhradu odôvodnených a nevyhnutných výdavkov, vrátane výdavkov
na občerstvenie, ak tieto výdavky neboli hradené osobou zodpovednou za meškanie.

0 Citovat

OK, tie podmienky vylucuju uhradu nakladov z poistky v pripade, ze sa o teba postara letecka spolocnost. Ale je tam niekde aj zmienka o tom, ze sa vylucuju dve poistenia? Povedzme, ze osoba zodpovedna za meskanie ziadne vydavky neuhradi. Tym padom mam narok na uhradu z poistenia ku karte. Ak mam takych kariet viac (rozne spolocnosti), tak mozem pozadovat kompenzaciu od kazdej? Kedze kazdej platim poplatok za kartu, v ktorom je zahrnuta aj poistka, tak by mi v pripade poistnej udalosti mali poskytnut plnenie vsetci. Ma s tym niekto prakticku skusenost?

0 Citovat

misso - Mluvím o situaci v ČR, ale podobné to bude v dalších státech EU, samozřejmě, že tak jak to uvažuješ, je to nesmysl. Stačí použít selský rozum. Pojištění se u nás řídí 2 základními předpisy, Občanským zákoníkem a Zákonem o pojistné smlouvě. V něm stačí projít příslušné pasáže - vícenásobné pojištění. Dle OZ máš dokonce povinnost oznámit bez zbytečného odkladu vznik vícenásobného pojištění příslušným pojistitelům. Jediný případ, který mě napadá, je plnění z 2 pojistek, pokud limit na jedné nestačí k úhradě vzniklé pojistné události, nejvýše však do její výše.

Ad Tonic - V tomto konkrétním případě bych to viděl jinak, pokud dostali od Austrian jen kompenzaci, pak by bylo možné klidně claimovat z pojištění karty Diners pojistné plnění za zrušení/zpoždění letu ve výši prokazatelně vynaložených výdajů. Tedy občerstvení, komunikace s domovem, případně nocleh a doprava k němu atd.

Ale nemusíte mně věřit smiley

0 Citovat

Cali: ten dovětek "Ale nemusíte mně věřit", sedí, protože zákon o pojistné smlouvě byl zrušen právě novým občanským zákoníkem.
Jinak nárok na kompenzaci se řídí Nařízením ES a nárok na pojistné plnění pojistnými podmínkami. Jedná se tedy o samostatné nároky. To pojištění může být koncipováno jako škodové nebo obnosové (nebo můžou být obě složky obsaženy v jedné smlouvě). Zjednodušeně řečeno při škodovém máš nárok jen na jedno plnění (typicky občerstvení ti proplatí jen do výše vynaložených nákladů a ne že ho dostaneš proplaceno vícekrát. Pokud ti ho proplatil odpovědný subjekt, nevznikne nárok na plnění z pojistné smlouvy), při obnosovém máš nárok na plnění od každého pojistitele (typicky pevná částka při zpoždění větším než X hodin, tu částku pak hradí každý pojistitel v plné výši v rozsahu sjednaném v pojistné smlouvě a pojistných podmínkách).

0 Citovat

Zdravím, týká se odškodnění všech leteckých společností? V Malajsii na přepážkách tyto info přímo mají vystavené.
Nám se stalo před 3 týdny, že na lince BUD - DOH -KUL letadlo z DOH do KUL mělo 5,5hodiny zpoždění, kvůli technické závadě. Dali jídlo, ale nic víc. Napsal jsem email na Qatar, ale jejich reakce není žádná. Máte s nimi někdo zkušenosti??

0 Citovat

Týká se všech dopravců odlétajících z EU.
Nárok na kompenzaci máš (sice záleží na typu závady, ale obvykle to není mimořádná okolnost umožňující liberaci), místně příslušný soud je ale v Budapešti, takže v nejhorším to doporučuji řešit prostřednictvím evropského řízení o drobných nárocích (vyplníš formulář a pošleš na soud). Osobní zkušenost s přístupem Qataru ale nemám.

0 Citovat

eremi, nemůžu s tebou souhlasit. Četl jsi ten článek, na který odkazuješ? Čl. 17 odst. 3 jasně říká, že tento oddíl (t.j. oddíl upravující příslušnost soudů ve věcech spotřebitelských smluv) se nevztahuje na přepravní smlouvy, kromě případu, kdy smlouva poskytuje kombinaci dopravy a ubytování zahrnutou v ceně.

0 Citovat

Tak jsem byl úspěšný u Qatar airways. Po zaslání EU formuláře z linku, který tu někdo vystavil, mi přišel omluvný dopis a žádost o zaslání čísla účtu. POsílají 600EUR za osobu za zpoždění víc jak 5 hodin na trase delší jak 3500km, dle nařízení EU. Teď jen aby ty peníze došly:-)) smiley

0 Citovat

Mohu potvrdit hladký průběh reklamace a požadavek finanční náhrady za dva zrušené lety:
OS 075 VIE - PVG ze dne 25.6.2016
OS 709 VIE - PRG z 9.7.2016

11.7. odeslán požadavek (emailem i přes online formulář Austrian)
11.7. obdržen omluvný email s asi 5ti omluvami
15.7. obdržen email s uznáním reklamace a garancí výplaty 2 x 600 Eur + 2 x 250 Eur v termínu od 4 do 6 týdnů
15.8. peníze přišly na účet

Po zrušení letu OS 075 (závada na počítači letadla) proběhlo přebůkování letu, všechny nabídky byly však až na následující den, požádali jsme o náhradní let z Vídně přímo do Pekingu OS 063 a bylo nám vyhověno (jako bonus pro nás to znamenalo úspory 1.300 Kč za osobu na noční přesun vlakem z Šanghaje do Pekingu).
Následně nás Austrian převezl autobusem do Hiltonu v centru Vídně včetně večeře a snídaně, na spaní poskytnul amenity kit + oděv.
Druhý den nás v námi zvolený čas vyzvedlo taxi - minibus jen pro nás až na letiště. Na letišti jsme tak 2x využili volný vstup do salonku MC na City world.

Za zrušený let OS 709 (oznámeno 4 dny před odletem) nabídly hned následující let OS 711, s příletem do PRG o 2:50 hod později, při čekání opět využit vstup do salonku MC.

Následně mi pojišťovna KB z cestovního pojištění k platební kartě ještě na základě výdajů za občerstvení z důvodu zpoždění a zrušení letů proplatila 3 x vstup do salonku MC na kartu Priority pass na letišti Vídeň. Díky těmto kompenzacím mě vyšel 14 denní okruh po Číně pro dva téměř zadarmo, a to vše za cenu ztráty pouhého necelého jednoho dne pobytu, navíc letenky byly koupeny v chybovém tarifu přes čínský Ctrip za polovinu běžné ceny.

0 Citovat

Týká se odškodnění i letů mimo oblast EU směřujících do EU?Letěl jsem s Aviancou z Limy do Bogoty a následně do Londýna. Vzhledem k poruše letadla nabral let z Limy do Bogoty zpoždění a nestihl jsem navazující let do Londýna (v rámci jedné letenky). V Bogotě jsem strávil více než 24 hodin (Avianca poskytla hotel a stravu) a do Londýna jsem se dostal asi 28 hodin po plánovaném příletu. Navíc jsem přišel o navazující let s KLM do Prahy a musel jsem si koupit novou letenku u Br.Airways. Toto jsem již u Avianci reklamoval, zatím bez odpovědi. Je tedy možné požadovat náhradu za zpožděný let z Bogoty do Londýna, který byl zakoupený v rámci zpáteční letenky Londýn - La Paz, Lima - Londýn? Díky za odpověď

0 Citovat

http://www.evropskyspotrebitel.cz/prava ... rava-27469

0
17 reakcí