Ahoj ve spolek, pravděpodobně nejsem sám, ale podobné téma jsem zde nedohledal. Včera opět proběhla ve Francii stávka ATCs, díky které Ryanair zrušil 166 letů, včetně mého. Původní low-cost trip do Paříže se mi tak prodražil z cca 5 tisíc se vším na +7 tisíc za náhradní dopravu, ztracené přípoje, nezbytné výdaje. Ryan samozřejmě zodpovědnost odmítá, jelikož nabídl let o 2 dny později (pro mě neakceptovatelné z hlediska přípojů i práce). Existuje v takovém případě vůbec nějaká naděje na kompenzaci škody? Díky za vaše tipy / zkušenosti. Tom .

Stávky ATC a zrušené lety - šance na kompenzaci?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

15 reakcí

Ahoj ve spolek,

pravděpodobně nejsem sám, ale podobné téma jsem zde nedohledal.

Včera opět proběhla ve Francii stávka ATCs, díky které Ryanair zrušil 166 letů, včetně mého.

Původní low-cost trip do Paříže se mi tak prodražil z cca 5 tisíc se vším na +7 tisíc za náhradní dopravu, ztracené přípoje, nezbytné výdaje.

Ryan samozřejmě zodpovědnost odmítá, jelikož nabídl let o 2 dny později (pro mě neakceptovatelné z hlediska přípojů i práce).

Existuje v takovém případě vůbec nějaká naděje na kompenzaci škody?

Díky za vaše tipy / zkušenosti.

Tom

0

Neexistuje, stávky není schopna letecká společnost ovlivnit, bohužel. Jediný co můžeš udělat je podepsat tu petici, co má Ryanair na svých stránkách proti stávkám v letecké dopravě smiley
Pokud Ti nevyhovuje přesměrování, tak můžeš odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz za letenku.

0 Citovat

Francouzi jsou v tomto směru bohužel zcela zaostalý národ a stávkují pravidelně 30-krát do měsíce.

0 Citovat

Když už někdo cestuje lowcost na pár dní (což z mého pohledu je vyhazování peněz, ne lowcost, ale na těchto stránkách budiž), tak nechápu, proč si kupuje narychlo několikanásobně dražší náhradní letenky. A když už si je koupí, tak proč si stěžuje. Často lze zrušit rezervaci ubytování bez poplatku a jiné náklady se zrušením cesty by neměly vzniknout. Francouzské stávkování ale rozhodně neomlouvám, sám se letům přes Francii raději vyhýbám.

0 Citovat

podla dobrych mravov a vseobecnej deklaracie turistov chatrovych letov su doby nasledujuce:
Do 100km - povoleny jednodnovy vylet vo vlastnej rezii
100-500km - nutne nocovat v hoteli s minimalne 3*, ubytovanie sa odporuca cez miestnu organizaciu cestovneho ruchu
nad 1000km, ale vramci Europy - minimalne predlzeny vikend, odporucaju sa sluzby akreditovanych cestovnych kancelarii
mimo Europu - minimalne tyzden, povinne vyuzitie sluzieb cestovnych kancelarii a minimalne jeden fakultativny vylet + sluzby all inclusive rezortu

Zakazane je: kupa letenky kde sa uvadza aj cena s palivovym priplatkom, kupa letenky mimo cestovnu kancelariu, kupa ubytovania s moznostou zrusenia, vyuzitie knizneho, alebo elektronickeho sprievodcu, prenajatie auta v destinacii a pod.

0 Citovat

Když zrušili zpáteční let, tak to je něco jiného. Smůla, se kterou se musí počítat, někde více někde méně.
Jinak ať si každý cestuje, jak chce. Co je pro mě vyhazování peněz a také neekologické s ohledem na dobu strávenou na místě, nemusí být pro jiného. Nenazýval bych ale výlet s náklady např. 2500 Kč na den jako lowcost.

0 Citovat

Ještě doplním - výše uvedený výklad se vztahuje pouze na trasu toho úseku Ryanairu, který Ti byl zrušen. Pokud na danou letenku navazovaly další přípoje, které sis pořídil na oddělené letence, tak za ně už Ryanair pochopitelně neručí.

0 Citovat

Dotaz zněl na kompenzaci škody. Je jasné, že společnost se o tebe musí postarat, pokud by jsi díky tomu zůstal viset někde na letišti, což ale zjevně nebyl tento případ.
Jinak s tím úspěchem ve sporu ve věci proplacení letenky u jiné společnosti bych si nebyl vůbec tak jistej, spíše naopak. Můžeš odstoupit od smlouvy a dostaneš zpět cenu letenky, pokud Ti nevyhovuje nabídnuté náhradní řešení, ale těžko budeš vymáhat proplacení letenky u jiné společnosti.

0 Citovat

Zůstal jsem videt v Paříži bez nabídky adekvátní náhrady.
Návazné spojení neřeším, tím, že jsem sám zajistil spojení jinou společností o 2 hodiny dříve (namísto o dva dny později) jsem škodu omezil a přípoje stihl. Jde vyloženě jen o to, že Ryan nenabídl adekvátní alternativu a teď se cuká že jsem letěl prakticky stejnou trasu v prakticky stejný čas s někým jiným.
Původní let BVA - BTS v 9:10
Moje náhrada ORY - VIE v 6:20

0 Citovat

A jak ti to vyšlo finančně - o kolik byla ta nová letenka dražší?

0 Citovat

To je celkem rozdíl. Osobně bych se teda kvůli 80 euro nesoudil a vzal refund od Ryanairu. Navíc si myslím, jak jsem psal, že to není tak jistý, že bys uspěl v případném sporu, ale chápu Tě, že Tě to štve.

0 Citovat

Asi do sporu s Ryané nepůjdu, spíše to štve principiálně. smiley

0 Citovat

Pokud by sis to přečetl pořádně a celý, tak je tam vždy přesměrování do cílového místa určení za srovantelných podmínek a při nejbližší možné příležitosti, což bude ten problém a předpokládám, že opravdu v danou chvíli do BTS z Paříže nic dřív neletělo, takže Ryanair splnil požadavek nařízení - nabídl přesměrování do cílového místa určení při nejbližší příležitosti.
Čl 8/1b)

0 Citovat

Podle sporů co jsem studoval je za alternativu považováno i blízké letiště + tranzit VIE - BTS v tomto případě.

Dva dny navíc v Paříži, oznámené 10 hodin před odletem, v době Eura kde se nedá ubytovat skoro ani pod mostem, opravdu není alternativní rerouting.

0 Citovat

Tady je ale potřeba brát v potaz to, že za tuto situaci nijak nemůže dopravce, ale je způsobena skutečností na něm zcela nezávislých. Proto zase jsou i na něj kladeny jiné nároky než v případě, kdy je to situace zaviněná dopravcem a nemůže mu jít nepřiměřeně k tíži. On v danou chvíli udělal co měl, jasně, o té Vídni máš pravdu, ale myslím, že když by Ti prostě řekli ne, tak to budeš pak těžko vymáhat.

0 Citovat

S tím co píšeš - je to způsobené vyšší mocí, kterou dopravce nemohl ovlivnit - se nikdo nepře.

Obecně jsou 2 situace - A. způsobené dopravcem, B. způsobené vyšší mocí.

EC 261/2004 tvrdí toto:

V situaci A se dopravce musí o cestujícího postarat (přesměrovat za srovnatelných podmínek a vše zaplatit), A NAVÍC ZAPLATIT KOMPENZACI (ve výši 250, nebo 400 nebo 600 EUR podle délky letu)

V situaci B se dopravce musí o cestujícího postarat (přesměrovat za srovnatelných podmínek a vše zaplatit). Pouze neplatí žádnou kompenzaci navíc.

V obou případech ale platí ta první část - o cestujícího se postarat a vícenáklady zaplatit. Můžeš se přít o to, jestli je to pro dopravce spravedlivé nebo ne, ale tak to prostě je, fakt to tam je napsané, tečka. Stačí si tu EC 261/2004 přečíst.

Ryanair to jistě udělal než se rozhodl, že za takových podmínek chce v oboru letectví na území EU podnikat.

0
15 reakcí