Ahoj, někdo kdo má zkušenost s vycestováním z ČR na pas jiný než český? Pokud ano, měli jste na kontrole problémy? Mam dva pasy ruznych zemi získané legálním způsobem. díky .

Cestování na dva pasy?

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

7 reakcí

Ahoj, někdo kdo má zkušenost s vycestováním z ČR na pas jiný než český? Pokud ano, měli jste na kontrole problémy? Mam dva pasy ruznych zemi získané legálním způsobem. díky

0

A jakou výhodou to má mít (pokud po tobě nejde kriminálka)???

0 Citovat

Cizý ? Tak to jo...

0 Citovat

Patrne mas namysli situaci kdy krom ceskeho pasu jsi vlastnikem i jineho pasu napr. americkeho... osobni zkusenost nemam, ale ceska legislativa nezakazuje dvoji obcanstvi... jak je tomu na slovensku netusim... tudiz nemel by s tim byt zadny problem.-)

0 Citovat

A proč by tě odtud proboha na jiný pas nepustili? Co je to za otázku? Denně z ČR vycestovávají tisíce turistů, myslíš, že je bez českého pasu nepustí ven? smiley Samozřejmě, že tě pustí. Pokud má někdo pasy dvou států, samozřejmě používá oba, resp. ten, který je v dané chvíli výhodnější. Nebudu žádat o vízum do UK s argentinským pasem, když mám kromě toho i německý, který mi zajišťuje volný pohyb. Kde přesně je to nejasné? Oba jsou platné doklady.

0 Citovat

No tak čistě teoreticky problém s vycestováním na jiný pas než český můžou mít pasy států, které tu nemají právo bezvízového styku, asi by to na pasovce mohlo vyvolat určité otázky smiley. Zároveň turista který odjíždí na jiný než český pas má v systému záznam taktéž o příjezdu, takže i v případě bez potřebného víza se můžou zeptat, jak se sem dostal.

Já sám jiný než český pas nemám ale mám několik českých pasů. Pokud jedu do ciziny a potřebuju s sebou více než jeden pas (dvě víza do dvou zemí, každé v jiném pase), dodržuji jednoduché pravidlo. Do každé konkrétní země vstupuji a vystupuji na tentýž pas. Pasy prohodím mezi kontrolami (tj. např. v letadle, ale také mezi pozemními kontrolami na pěším přechodu). Z pohledu každé konkrétní země se tedy neděje nic zvláštního, platí, že vidí pouze jeden pas.
Výjimečně jsem zažil otázky na letišti na check-inu (kvůli vízům jsem musel ukazovat více pasů a v cizině často neví, že existují země, kde je možné mít více než 1 pas), ale problémy žádné.

Pokud chceš eliminovat jakékoliv zbytečné otázky na hraničních kontrolách, totéž bych doporučoval v tomto případě. Vem si s sebou oba pasy, z ČR vycestuj na český pas a do cílové země vstupuj (a později vystupuj) na ten druhý pas. Návrat do ČR opět na český pas.

0 Citovat

Tak dobrý, už je to vyřešený smiley

0 Citovat

Doplnění:
Mé české pasy mají pochopitelně každý jiné číslo.
Pasovka v NZ pravděpodobně nemá seznamy pasažérů.
Na checkinu v Praze můžeš ukázat chilský pas a pasovkou pak projít na český

0
7 reakcí