Ahoj, moc prosím o radu .. v létání nejsem úplný zelenáč, ale do zkušené cestovatelky mám ještě daleko a každá nová, byť negativní zkušenost je pro mě poučením pro příště ..V neděli jsem zmeškala let z Amsterdamu do Prahy s ČSA .. protože jsem ale nutně musela nastoupit v pondělí do práce, byla jsem nucena koupit nejbližší volný let .. ten byl s KLM .. bohužel jediná varianta letenky, kterou mi agent byl schopen na letišti prodat byla zpáteční, tedy Amsterdam - Praha - Amsterdam / za nehorázný peníze .. holt ale za blbost se platí :-) / .. teď můj dotaz .. jelikož vím, že let Praha - Amsterdam nevyužiju , je nějáká šance alespoň na vrácení poplatků ?? .. psala jsem do KLM, ti mi potvrdili, že typ mé letenky nelze prodat/přepsat na jinou osobu , že snad mohu zažádat o vrácení tax ...Máte s tím někdo zkušenosti ? A ještě dotaz k neproletěné letence s ČSA z Amstru .. tam už je asi vše definitivně ztraceno, žádat o poplatky je zřejmě marné .. Díky za rady a tipy co případně dělat v těchto situacích :-) .. díky díky všem .

Neproletěný let - vrácení poplatků

Založila ve fóru Obecně o cestování letadlem

5 reakcí

Ahoj, moc prosím o radu .. v létání nejsem úplný zelenáč, ale do zkušené cestovatelky mám ještě daleko a každá nová, byť negativní zkušenost je pro mě poučením pro příště ..

V neděli jsem zmeškala let z Amsterdamu do Prahy s ČSA .. protože jsem ale nutně musela nastoupit v pondělí do práce, byla jsem nucena koupit nejbližší volný let .. ten byl s KLM .. bohužel jediná varianta letenky, kterou mi agent byl schopen na letišti prodat byla zpáteční, tedy Amsterdam - Praha - Amsterdam / za nehorázný peníze .. holt ale za blbost se platí :-) / .. teď můj dotaz .. jelikož vím, že let Praha - Amsterdam nevyužiju , je nějáká šance alespoň na vrácení poplatků ?? .. psala jsem do KLM, ti mi potvrdili, že typ mé letenky nelze prodat/přepsat na jinou osobu , že snad mohu zažádat o vrácení tax ...

Máte s tím někdo zkušenosti ? A ještě dotaz k neproletěné letence s ČSA z Amstru .. tam už je asi vše definitivně ztraceno, žádat o poplatky je zřejmě marné ..

Díky za rady a tipy co případně dělat v těchto situacích :-) .. díky díky všem

0

Pokud Ti poradili zažádat o vrácení tax, tak zkus zažádat o vrácení tax :-). Jedná se ale pouze o letištní taxy (nevyužité poplatky za bezpečnostní prohlídku na letišti apod.), je to relativně málo peněz. Palivový příplatek (ač je formálně vedený mezi taxami) Ti určitě nevrátí.

Nicméně to, že Ti agent prodal zpáteční letenku pravděpodobně znamená, že jednosměrná letenka byla dražší, než ta zpáteční (může se to zdát absurdní, ale tak to často bývá). Letecká společnost při nevyužití zpátečního letu může trvat na přecenění původní letenky z té zpáteční na dražší jednosměrnou a říct Ti, že ty nevyužité taxy nepokryjí ten rozdíl a tudíž Ti nakonec nic nevrátí. (Za druhé si letecká společnost může říct o nějaký fixní poplatek za zprocesování toho vrácení.)

Za pokus ale nic nedáš.

Co se týče nevyužité původní letenky ČSA, postup je asi stejný (To, že let již proběhl je pro nevyužité letištní taxy celkem irelevantní). Šance na pozitivní výsledek je podobná.

0 Citovat

Myslím, že večer ještě létá EasyJet a pak přímo z letiště jezdí přes noc Flixbus, ale to už je teď jedno, tady nula od nuly pojde - zkusit to můžeš, ale zisk bych od toho neočekával a pokud ti přece jen pár eur pošlou, tak ti banka může strhnout poplatek za příchozí europlatbu a ve výsledku můžeš být i v mínusu.

0 Citovat

Navážu - na koho se v případě žádosti o vrácení tax mám obrátit - na prodejce nebo aerolinku? Díky 

0 Citovat

Tam, kde jsi to koupil.

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Tam, kde jsi to koupil.

Díky. To jsem jaksi tušil, ale nedařilo se mi to najít. Tak na to peču. Koupeno u MyTripu s menší chybkou v jejich neprospěch :-D A druhou půlku jsem nechal propadnout.
0
5 reakcí