Ahoj, chtěli by jsme letos v květnu na Bali a z něj cestovat dále, ale stále je celkem velké riziko, že budou zrušeny lety kvůli popelu ze sopky. Chtěl bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že mám zakoupenou zpáteční letenku a došlo by k uzavření letiště před mým odletem z Bali. Letenka mi úplně propadne a musím kupovat novou nebo bude let nahrazen a letenku mohu využít? Děkuji .

Zrušení letu kvůli sopky

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

5 reakcí

Ahoj, chtěli by jsme letos v květnu na Bali a z něj cestovat dále, ale stále je celkem velké riziko, že budou zrušeny lety kvůli popelu ze sopky. Chtěl bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že mám zakoupenou zpáteční letenku a došlo by k uzavření letiště před mým odletem z Bali. Letenka mi úplně propadne a musím kupovat novou nebo bude let nahrazen a letenku mohu využít?

Děkuji

0

preco by prepadla :) bud dostanes full refund, alebo moznost prebookovania, alebo zmenu destinacie

0 Citovat

Letenka určitě nepropadne. Pokud dojde ke zrušení letu, společnost má povinnost vrátit peníze. Může se dohodnout s cestujícím na přerezervaci na jiný termín, výjimečně i na jiné letiště v regionu apod., pokud obě strany souhlasí.

Pokud v době zrušení letu je již část letenky proletěná, má společnost povinnost se o cestujícího postarat a dostat ho zpět domů, jakmile to bude možné. V případě, že žádné nabídnuté řešení není vyhovující, i tady lze uplatnit vrácení poměrné části peněz (v daném případě to bude typicky 50% ceny letenky) a zajistit si návrat jinak (tedy např. lodní doprava na jiné letiště, ze kterého lety normálně létají a jednosměrná letenka zpět).

Pokud je důvodem zrušení letu výbuch sopky, jde patrně o zásah vyšší moci a cestující kromě vrácení peněz za letenky nebude mít nárok na kompenzaci navíc (může se stát v případě fixního termínu dovolené, že letenky na stejný termín do podobné destinace budou již dražší).

Co se týče návazných oddělených letenek, tedy z Bali dále - za ně letecká společnost, která vystavila první letenku neručí. Neboli, pokud se z důvodu zrušení prvního letu na Bali nedokážeš dopravit na Bali, tak druhá "lokální" letenka z Bali dále po regionu Ti propadne (pokud tedy ten let nebude zrušen z téhož důvodu...)

0 Citovat

ano to je dobra poznamka, ked si kupis povedzme z Europy do Jakarty, ale druhu separatnu z Jakarty na Bali, tak ak zmeskas spiatocny let do Europy kvoli zrusenemu letu Bali-Jakarta, tak to uz je tvoj problem.

0 Citovat

Tak to je fajn.

Kupuji si letenky tady a při cestě mimo Evropu radši z A přímo do B, takže to mám na jedné letence tu cestu i když třeba přes více společností.

Ještě abych se úplně ujistil, tak konkrétní příklad:

v případě, že mám na jedné letence trasu Denpasar - Kuala Lumpur - Londýn - Praha a trasu Denpasar - Kuala Lumpur letí JET a zbytek je s British, tak kdyby došlo ke zrušení letu s JET kvůli sopky a potom tedy nestihnu přestup v Kuala Lumpur, tak mi stále musí zajistit let z Denpasaru až do Prahy?

Děkuji moc!

0 Citovat

ano, hlavne je mat vsetko na jednej letenke

0
5 reakcí