Četl jsem článek o nejrychlejší cestě kolem světa a říkám si, že by to mělo jít složit ze 3. letů (např. Londýn- LA- Sydney-Londýn). Pokud by to někdo dokázal sestavit, tak aby byl rekord překonán, bych to rád absolvoval.Klíčová je tady návaznost letů. http://onemileatatime.boardingar...tw-record/ .

Nejrychlejší cesta kolem světa

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

21 reakcí

Četl jsem článek o nejrychlejší cestě kolem světa a říkám si, že by to mělo jít složit ze 3. letů (např. Londýn- LA- Sydney-Londýn).

Pokud by to někdo dokázal sestavit, tak aby byl rekord překonán, bych to rád absolvoval.

Klíčová je tady návaznost letů.

http://onemileatatime.boardingar...tw-record/

0

Už jen kvůli tomu, že cestování na východ je rychlejší než na západ, by to chtělo obrátit směr, stejně jako rekordman. Asi bych ještě vyladil to plánování padrino....

0 Citovat

Air New Zealand létá LHR-LAX-AKL a pak to vzít a EK přes DXB zpátky. Nebo obráceně. Samozřejmě jde to i přes SYD. Odtud toho létá mraky do USA a přes LHR zpátky ideální.

0 Citovat

To jsou ale také 4 lety - já ho chtěl překonat tím, že to zvládnu jen na 3 a ušetřím čas na to jedno mezipřistání.

Tak tedy směr na východ, letiště kde se dá jít po přistání rovnou do tranzitu bez imigračního (USA tedy asi nepůjde).

0 Citovat

Aha, tak možností není tolik, poskládat to bude jednoduché. Horší bude ta cena. No, i když SYD-LHR je taky dost možností. BA, EK, QTR, ETD, SIA, QFA,číňani,.......Beru zpět. Nebude to jednoduché :-)

0 Citovat

Mě napadá Evropa-Austrálie/Nový Zéland-MEX-Evropa.

Možná by to imigrační v USA nemusel být takový zásek a dost by to rozšířilo možnosti - pak místo MEX (Atlanta, LAX, ad.).

0 Citovat

Každopádně bych se v SYD bál, že budou mít na imigračním problém. Když jsem letěl ve 2014 Iberia error trip a přiletěl jsem ráno v 6 do SYD s BA z LHR a odpoledne stejným letadlem odlétal zpátky, musel jsem půl hodiny vysvětlovat, co že tam jako dělám :-).

0 Citovat

Ale úvaha je správná. Nějaké velké letiště v USA, odkud se létá přímo do Austrálie. No a ideálně z Londýna. Odtud to létá všude. Možná i FRA by šlo. Něco jako FRA-(LAX/SFO)-(SYD/MEL)- SIN -FRA. Jasně, jsou to 4 lety. BA létá SYD-LHR pod jedním číslem BA16 s mezipřistáním v SIN, ale pořád je to jeden let. V SIN je jenom hodina dvacet. Podle mne nejrychlejší cesta zpět.

0 Citovat

Qantas má v DXB mezipřistání dvě hodiny. Dva jiné lety bych se bál kombinovat s tak krátkým přestupem.

0 Citovat

On o tom přemýšlel 20 let a plánoval opravdu dlouho - já asi budu muset počkat až se Austrálie začne z Evropy létat bez mezipřistání.

0 Citovat

offtopic: Pavle, niekolko rokov dozadu som cital tripreport od borca, ktory letel do SYD na par hodin kvoli spottingu a ani sa nepohol z area letiska. to si bol ty?

0 Citovat

No jo, no...:-) Co by clovek pro zalibu neudelal.

0 Citovat

Ze 6 dnu cesty, 3,5 dne v letadle. 8 hod v SIN a 10 v SYD. Jinak to neslo. Uplne cely to bylo: PRG-FRA-MAD-LHR-SIN-LHR-ORY-LHR-SYD-LHR-ZRH-PRG. Mel jsem se vracet do Madridu, ale zustal jsem v Londyne a az druhy den letel domu. Ta letenka byla MAD-ORY-MAD s prestupem. Akorat, ze jeden byl v Sin a druhy v Syd :-). Variant bylo tenkrat spousta a urcite jsem nebyl jediny, kdo to proletel. Resilo se to tady taky. Nakonec, tady jsem to nasel.

0 Citovat

z toho musela pekne boliet prdel :D

0 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

Ze 6 dnu cesty, 3,5 dne v letadle. 8 hod v SIN a 10 v SYD. Jinak to neslo. Uplne cely to bylo: PRG-FRA-MAD-LHR-SIN-LHR-ORY-LHR-SYD-LHR-ZRH-PRG

Na to bych se teda vyprd i kdyby mi aerolinka z nějakyho důvodu chtěla zaplatit :-)

0 Citovat

hlavne by som sa nezameriaval na odletove/priletove letisko v Europe. Aj ten rekordman zacinal v Azii. Teoreticky nejaka hodinka by sa dala usetrit ak by sa letelo pri zmene letneho na zimny cas (ak by sme ratali cas cesty nie ako dobu letu, ale rozdiel medzi casom odletu a priletu)

0 Citovat

To byl jen příklad (odlet se musí přizpůsobit aby vše co nejlépe navazovalo).

Nejjednodušší cesta je proletět to samé a doufat, že to přistane o pár minut dříve. Což může vyjít, ale není to nic pro mě. Jako reálnou možnost úspory času vidím to mezipřistání na cestě z Evropy na NZ/Austrálii - pokud to některá aerolinka začne létat napřímo tak je to cesta k rekordu. Jiná možnost mně nenapadá.

0 Citovat

no, jedine co me tak trochu napadlo - zkusit to z Dubaje? Nebo nektere okolni zeme. Co treba Dubaj - Sydney - Dallas - Dubaj? Nebo jestli už vznikla ta plánovaná linka do Panamy?

Dallas mi přišlo velmi dobré letiště na případný krátký přestup.

0 Citovat

Evropa-Austrálie bez mezipřistání plánuje Qantas začít létat letos v březnu na trase Londýn (LHR)-Perth. Ale pravděpodobně tam chybí použitelné napojení z Austrálie dál bez přestupu.

0 Citovat

Ještě dodám, že záleží i na definici toho, co považovat za cestu kolem světa. Andrew Fischer (a patrně i předchozí rekordy) si kladl omezení, že jeho cesta se nesmí příliš odchýlit od "nejdelší možné kružnice", viz:

A circumnavigation crossing the equator must be made. It is not necessary to visit the exact antipodal points, but airports nearest them. For this record an allowance of 5° is permitted, so if the co-ordinates north and south are the same, the east plus that west equals 180°, then that north might be, for example, 45° and that south anything between 40° and 50°. Alternatively that north might be 51° and that south 53°, in which case that west plus that east can equal between 177° and 183°. Being in a plane which lands at the airport but not having to changes would not be acceptable.

Proto asi taky ty 4 segmenty kdy 2 přestupní body - Shanghai (PVG) a Buenos Aires (EZE) tvoří ty téměř přesné protipóly které zabraňují kratší trase než je délka rovníku.

V případě 3 segmentů je otázka, jak to definovat. Napadá mě, že všechny 3 body by musely ležet na rovině, která "téměř" prochází středem Země.

0 Citovat

S těmi rekordy je to těžké.

Možná bych to mohl proletět bez spodního prádla a stal bych se tak cestujícím, který obletěl svět nejrychleji naostro.

0 Citovat

Nebo spíše nejrychleji vyhozeným pasažérem :-D

0
21 reakcí