Ahoj,asi před 14 dny jsme s kamarády letěli z Prahy do Bangkoku (akce s FlyDubai někdy z podzimu z tohoto webu). Jeden náš spolucestující byl Ukrajinec. Předem jsme věděli, že na místě bude na rozdíl od nás muset zaplatit za Visa on arrival asi 50USD. Když ale šel odložit zavazadlo (online chekin byl proveden předem), snaživá úřednice na přepážce po něm chtěla pasovou fotku, že bez ní ho do Thajska nepustí. Běžel tedy přes celé letiště k údajně jedinému automatu na fotky a ten byl mimo provoz. Po další asi hodině diskuze s úřednicí, kde padali všcné argumenty jako:-pokud chtějí na imigračním fotku, bude tam automat na fotky-máme 9 hodin přestup v Dubaji, tam jistě také bude automat na fotkybyla stále neoblomná s tím, že prý může dostat nějakou pokutu. Ještě jsme zkusili argument, že pokud bude problém, náš spolucestující řekne, že fotku ztratil až poté, co ji dotčené úřednici ukázal.No, výsledek byl, že ho do letadla nepustila a chudák si musel koupit novou jednosměrnou letenku na další den(jejíž cena se bohužel té původní akční moc nepodobala, ale když si plánujete půl roku dopředu volno, už to pak moc neřešíte)Po příletu do BKK jsme my a následně náš kamarád viděli vedle imigračního automat na fotky. Moc nechápu, k čemu tam byl, když každá imigrační budka měla digitální kameru a každého fotí digitálně a nikdo žádnou papírovou fotku nechce.Dotazy na zkušenější:-měla ta paní na letišti vůbec co kontrolovat nějaké náležitosti, když měl online checkin a jen odkládal baggage?-vzhledem k tomu, že ta paní za přepažkoun očividně operovala se zcela nepravdivou informací o nutnosti mít fotku, na základě které mu způsobila nemalou škodu, je nějaká šance domáhat se někde odškodného? Případně na kom? Téměř jistě šlo o zaměstnance pražského letiště, ale v tu chvíli dle mého názoru vystupovala jako zástupkyně FlyDubai. .

Znemožnění využití letenky letištní úřednicí

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

tonic napsal(a):

alebo pozri na zastupenie Thajska v Kyjeve, kde su uvedene podmienky VOA

http://thaiconsulate.kiev.ua/?page_id=22

Myslim ze aj bez znalosti azbuky to je jasne :D

2 фото (4×6)

Predpokladam ze kamarad s ukrajinskym pasem azbuku umi.

Pripad uzavren.
0 Citovat

Pak tu nemusíme řešit povědomá o Timaticu, ale neznalost cestujícího.

0 Citovat

rsaf napsal(a):

Tak zrovna tuto informaci získat není tak snadné. O věci jako TIMATIC běžný člověk nemá páru a informace je pouze v Angličtině (pro Ukrajince cestujícího do Thajska, stejná situace ale může nastat pro Ukrajince cestujícího do Bosny). Taky by se (třeba dobrovolně) na zemi vydání pasu a jeho platnost... mohl zeptat rezervační systém prodejce a rovnou klientovi podmínky z TIMATICu vyhodit (aby jste mohli cestovat, musíte splnit následující...)

Co když je to neaktuální informace v TIMATICu? Kde v "přepravních podmínkách" je napsáno, že "musím splňovat nesmysly z TIMATICu" a ne že "musím mít doklady, které vyžaduje cílová země"? Podle TIMATICu po něm taky mohli chtít vidět 2000THB v hotovosti.

tak zase s takymto pristupom by som tiez mohol kupit letenku do Ciny a potom vyplakavat na forach, ze nikto mi nepovedal, ze mi treba viza a na letisku ma nepustili do lietadla. 

0 Citovat

Pokud neznám TIMATIC, volám aerolinku, kde se paní podívá kam asi? Jo jo je to TIMATIC, takže je opravdu naprosto zbytčný řešit stránky MZV kterýhokoliv státu, s tím si na letišti pak můžete tak maximálně vyšvihnout oko. On Ti asi pak úředník MZV nezaplatí letenku, když Ti poradí něco jinýho.....

0 Citovat

Je možnost se nějak podívat do TIMATICu? Zajímá mne konkrétně splnění povinností pro občana Egypta (s egyptským pasem) pro vstup na území Severního Kypru přes letiště Ercan.

0 Citovat

taky basic je 

https://www.traveldoc.aero/

castokrat sami aerolinky to maju na stranke, napr. tu Emirates

https://www.emirates.com/english...ments.aspx

0 Citovat

Ok. Diky vsem za nazory. S odskodnenim tedy neuspeje. Jeho chyba to bezesporu je kdyz koukam na ten web thajskeho konzulatu. Zaroven to byla fakt smula, puvodne ho odbavoval chlapek, ktery vypadal rozumne a chtel ho pustit. Az jeho blondata kolegyne od vedlejsi prepazky ho presvedcila, aby ho nepoustel :(

Za me je zlastni, ze v tom jejich TIMATICU nemaji aktualizovane udaje, to je ale zrejme chyba thajcu.
0 Citovat

Browsoval jsem na stránkách Ministerstva zahraničí u Thajců - tam to mají v anglických požadavcích k vízu také.

Jinak, jak už tu zaznělo, když jste měli čas hodinu hledat na letišti fotobudku, dalo se dojet k jiné fotobudce k metru nebo na OC Šestku, kde by něco takového mělo být taky.

Plus mě napadl ještě jeden scénář - jestli Ukrajinec nepotřebuje víza do SAE, nechat se odbavit jen tam, vyjít do Emirátu, mezitím si sehnat fotky a u check-inu flyDubaie se nechat odbavit do Bangkoku.  Může to jít jedině při delším přestupu. Jediná otázka je, jestli by aerolinka stejně striktně nevyžadovala podmínky pro cílovou destinaci. Na druhou stranu FD je nízkonákladovka a např. zpáteční letenka nepropadá ani při nevyužití celé letenky tam.
0 Citovat

inak  Michal toto ma tiez napadlo, ze ak nepotrebuje viza do UAE, co Ukrajinci nepotrebuju, tak nechat sa vystavit boarding pass len do UAE s tym, ze tam si bude musiet vyzdvihnut novy.  Aj ked to uz neviem ci nie je uz shady :)

0 Citovat

tonic napsal(a):

inak  Michal toto ma tiez napadlo, ze ak nepotrebuje viza do UAE, co Ukrajinci nepotrebuju, tak nechat sa vystavit boarding pass len do UAE s tym, ze tam si bude musiet vyzdvihnut novy.  Aj ked to uz neviem ci nie je uz shady :)

Toto by urcite neslo. Odbavi te jen do UAE a ty se pak online odbavis na usek DXB-BKK . V DXB to uz nikdo kontrolovat nebude a pripadna pokuta jde za tim kdo te v PRG odbavil.

0 Citovat

To je už takové vrtěti psem. Ono ty letenky u flyDubai s přestupem jsou jako 2 až 4 samostatné letenky. Při neproletění jednoho úseku nepropadají ty ostatní. Určitě víme, že jde neproletět druhý úsek na odchozí cestě. Každopádně, I kdyby ten další úsek propadl, z Dubaje by to bylo levnější. 

Minimálně jde udělat ten hack, že člověk z Ukrajiny bez fotky si koupí ty letenky každou zvlášť - PRG - DXB a odbaví se v Praze. Pak má druhý let s FlyDubai na samostatné rezervaci, udělá si online check-in a v Dubaji ani nevystoupí z tranzitního prostoru a jde s mobilem rovnou k bráně. 

0 Citovat

Ve vsi ucte k tem, kdo to povazuji za uzavreny pripad, ani ten web konzulatu nikde nemluvi o tom, ze by fotka byla nutnosti drive, nez pro vydani Viz PO PRILETU. Ja bych to tedy rozhodne nevzdaval. Naopak, pokud je (zpetne) dokazatelne, ze lze fotografii opatrit at uz v DXB nebo BKK pred formalnim podanim zadosti o viza, jste podle me v pravu. Btw weby nekterych jinych letist v Thajsku tuto moznost explicitne zminuji vc. poplatku, napr. http://donmueangairportthai.com/...uide. ;

0 Citovat

Čteš co se tu píše? Co je  v TIMATIC není k diskuzi, kdyby tam bylo napsaný, že máš mít 4 karafáty, tak teta na check in po Tobě může a velmi pravděpodobně bude chtít 4 karafiáty! Ona tam není od toho, aby nad něčím koumala, ale podívala se jaký jsou požadavky na konkrétní národnost na vstup do cílové země. A je její povinností, aby to zkontrolovala, pokud by toho člověka vrátili, tak to platí Flydubai, potažmo do určité výše dle zákoníku práce, ona.

A všechny informace dávají do TIMATIC a aktualizují je jednotlivé země!

0 Citovat

Jinak krome ambasady bych zkusil stesti i tady https://immigration.go.th/ ;

0 Citovat

Mimochodem má to asi stejnou logiku, jako bys letěl někam, kam potřebuješ vízum a tvrdil, že si ho vyřídíš až během stopoveru, kde máš dost času a máš to v plánu, ať Tě odbaví. Takže asi tak....

0 Citovat

eremi: Ano, ctu velmi pozorne, a v tom vasem tatramatu - as a matter of fact - neni o tom co ma clovek mit pri nastupu do letadla ani slovo. Dulezite je, co pozaduje Thajsko, ne nejaka <> na prepazce. Pokud mi unika kontext / zakon, ktery specificky rika ze vsechny dokumenty potrebne pro VOA je nutne mit pri zahajeni prepravy tak samozrejme beru zpet, ale zatim tady takovy zdroj nikdo nedal. Nerikam, ze mu FlyDubai neco zaplati, ale vzdavate to prilis brzy na zaklade irelevantni argumentace, sorry. Ja naopak verim, ze sance minimalne ziskat nejake pozitivni vyjadreni ze strany T. uradu jako podklad pro claim je velka, protoze Thajci asi vedi, proc v BKK ty fotobudky maji.

0 Citovat

Nema to stejnou logiku, protoze vizum, VOA, nebo treba ESTA jsou 3 rozdilne veci a zalezi na konkretni zemi jake na ne klade pozadavky.

0 Citovat

na to Timatic je - aby to bolo unifikovane a prehladne. 

Ako ona moze vediet, ze v Bangkoku uz skenuju Ukrajincov digitialne a ze na DXB je fotobudka?

Zial, teta na prepazke v Sofii pri checkine letu do Kataru nemoze zistovat ze na stranke velvyslanectva Australie je nova vynimka pre obyvatelov Uruguaju, ze si mozu vybavit VOA. Takto jej vyskocia podmienky, skontroluje ci vsetko je a ked nie je, tak smola. 

0 Citovat

Jsi blázen? Ve chvíli kdy letíš letadlem, je rozhodující to, co chce letecká společnost, nic víc nic míň a můžeš si tu plácat a teoretizovat jak chceš. Zdroj je TIMATIC, což je systém, kterým se řídí všechny letecké společnosti a podle kterého dělají odbavení a které jsou jedinou autioritou v tom, jestli proběhne nebo neproběhne přeprava. A podklady do TIMATIC dodávají jednotlivé státy.

No vidíš jak sis krásně odpověděl, záleží na konkrétní zemi - tedy Thajsko chce fotku po občanu UK, tak opět, co řešíš?
0 Citovat

Jinak teda Flydubai - Conditions of Carriage - čl 7.1/(l)

Z čeho myslíš, že vychází jejich "reasonable opinion"? Jo jo správně TIMATIC. A tím, že si koupíš u nich letenku, tak přijímáš jejich smluvní a přepravní podmínky.
0 Citovat

tyrol_gangster napsal(a):

protoze Thajci asi vedi, proc v BKK ty fotobudky maji.

Asi tak pozorně nečteš, protože si Tě vyfotí imigrační sám kamerou, kterou má na své boudě.
0 Citovat

tonic: Informaci o pozadavku na fotografii nijak nezpochybnuji, nicmene zpochybnuji to, jak ji - stejne jako pani na prepazce - interpretujete. Ten screenshot mluvi jasne: 1. o vizum muzes zadat (az) po priletu do T. 2. potrebujes k tomu fotky a mistni cash. 3. potrebujes jeste formular, kterej v BKK dostanes taky po priletu. NIC VIC, NIC MIN. 

eremi: "Ve chvíli kdy letíš letadlem, je rozhodující to, co chce letecká společnost." o zadnem takovem zakone nevim, prosim o zdroj. Zbytek prispevku jsem komentoval vyse. Takze jeste jednou a pomalu. Moje argumentace je nasledovna: 1) Pokud postizenemu cilova zeme potvrdi ze staci ty vase 4 karafiaty koupit u nich na letisti, neni bez sance zadat odskodneni po aerolince za to, ze po nem chtela tyto 4 karafiaty zcela bezduvodne nekde v Praze. 2) je nekolik vyse zminenych faktu, ktere davaji pomerne velkou nadeji na ziskani takoveho potvrzeni.

0 Citovat

kopecky napsal(a):

Minimálně jde udělat ten hack, že člověk z Ukrajiny bez fotky si koupí ty letenky každou zvlášť - PRG - DXB a odbaví se v Praze. Pak má druhý let s FlyDubai na samostatné rezervaci, udělá si online check-in a v Dubaji ani nevystoupí z tranzitního prostoru a jde s mobilem rovnou k bráně. 

To urcite nejde. Kdyz se odbavis online, tak ti to do odbavovaciho systemu vlozi poznamku ze je potreba zkontrolovat vizum / platnost pasu atd. Kdyz pujdes na checkin poslat si kufr, tak ten kdo bude vkladat kufr rovnou zkontroluje jestli splnujes podminky pro vstup do dane zeme. Nasledne poznamku smaze. 

Pokud pujdes bez kufru primo do gate, tak to pri boardingu zapiska a clovek ktery te boarduje udela to same co by se delalo na checkinu. Dokud poznamku nesmaze (a tim potvrdi ze kontrola probehla), tak vubec nepujdes naboardovat

0 Citovat

eremi napsal(a):

Asi tak pozorně nečteš, protože si Tě vyfotí imigrační sám kamerou, kterou má na své boudě.

ach jo:

"Po příletu do BKK jsme my a následně náš kamarád viděli vedle imigračního automat na fotky. Moc nechápu, k čemu tam byl, když každá imigrační budka měla digitální kameru a každého fotí digitálně a nikdo žádnou papírovou fotku nechce."

Nicmene, opet Vam unikla pointa. Je uplne jedno, jestli foti digitalne nebo v automatu. Jde o to, ze evidentne nepozaduji, abyste s tou fotkou vystoupil z letadla. Tim padem NENI DUVOD, aby po Vas nekdo jiny chtel s ni do toho letadla nastoupit. Hence Visa on fucking ARRIVAL.

0 Citovat

tyrol_gangster napsal(a):

Pokud mi unika kontext / zakon, ktery specificky rika ze vsechny dokumenty potrebne pro VOA je nutne mit pri zahajeni prepravy tak samozrejme beru zpet, ale zatim tady takovy zdroj nikdo nedal. 

Ano, vsechno je nutne mit pred zahajenim prepravy. Jakmile te letecka spolecnost prijme k preprave z bodu A do C pres bod B, tak zodpovida take za to, ze splnujes vsechny podminky pro vstup do cilove zeme

0