Ahoj,asi před 14 dny jsme s kamarády letěli z Prahy do Bangkoku (akce s FlyDubai někdy z podzimu z tohoto webu). Jeden náš spolucestující byl Ukrajinec. Předem jsme věděli, že na místě bude na rozdíl od nás muset zaplatit za Visa on arrival asi 50USD. Když ale šel odložit zavazadlo (online chekin byl proveden předem), snaživá úřednice na přepážce po něm chtěla pasovou fotku, že bez ní ho do Thajska nepustí. Běžel tedy přes celé letiště k údajně jedinému automatu na fotky a ten byl mimo provoz. Po další asi hodině diskuze s úřednicí, kde padali všcné argumenty jako:-pokud chtějí na imigračním fotku, bude tam automat na fotky-máme 9 hodin přestup v Dubaji, tam jistě také bude automat na fotkybyla stále neoblomná s tím, že prý může dostat nějakou pokutu. Ještě jsme zkusili argument, že pokud bude problém, náš spolucestující řekne, že fotku ztratil až poté, co ji dotčené úřednici ukázal.No, výsledek byl, že ho do letadla nepustila a chudák si musel koupit novou jednosměrnou letenku na další den(jejíž cena se bohužel té původní akční moc nepodobala, ale když si plánujete půl roku dopředu volno, už to pak moc neřešíte)Po příletu do BKK jsme my a následně náš kamarád viděli vedle imigračního automat na fotky. Moc nechápu, k čemu tam byl, když každá imigrační budka měla digitální kameru a každého fotí digitálně a nikdo žádnou papírovou fotku nechce.Dotazy na zkušenější:-měla ta paní na letišti vůbec co kontrolovat nějaké náležitosti, když měl online checkin a jen odkládal baggage?-vzhledem k tomu, že ta paní za přepažkoun očividně operovala se zcela nepravdivou informací o nutnosti mít fotku, na základě které mu způsobila nemalou škodu, je nějaká šance domáhat se někde odškodného? Případně na kom? Téměř jistě šlo o zaměstnance pražského letiště, ale v tu chvíli dle mého názoru vystupovala jako zástupkyně FlyDubai. .

Znemožnění využití letenky letištní úřednicí

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ok, zcela zjevně pro Tebe závazky a smluvní odpovědnost nic neznamená a je zbytečný s Tebou tohle dál řešit. Nicméně pokud takto přistupuješ ke každé smlouvě - tedy jako k nezávaznému dokumentu, tak bych s Tebou opravdu nechtěl cokoliv řešit.

0 Citovat

Špatný humor o českém způsobu  uvažování: Hele kluci a co to otočit a stěžovat si na tu tetu, že ostatním nekontrolovala xy peněz v místní měně, které jsou taky v Timaticu?

0 Citovat

superweb . napsal(a): 2) nesouhlasim. Privrit oci mohla a mohla kdykoliv tvrdit ze tu fotku videla.

Jenom hodně na okraj, nemohla. Po vyostřeném sporu, do kterého se zapojilo více lidí, který by mohl mít konsekvence a je na kamerách, opravdu nemohla. To mohla udělat maximálně tak v první chvíli před tím, než řekla, že bez fotky neletíte. Pokud by po téhle hádce podstatu sporu nevyřešila (nevytiskla vám fotku sama, whatever), prostě vás pustit nemůže, tohle jsou základy zodpovědností, řešení krizových situací a komunikace se zákazníkem. Naopak zaměstnanec může přimhouřit oči v případě, pokud budete mít fotku na běžném papíru, neboť to není předmětem sporu a bod jedna je zde sporný, takže je možné zde v bodě dva přivřít oči a zákazníka pustit s něčím, co pravděpodobně není správě, ale také není nikde kodifikované.

0 Citovat

tak ten proof of funds sa da dokazat kreditkou :))

 Proof of funds includes Letters of Credit, vouchers, MCO's or well-known credit cards, which are honored in Thailand.


Inak podmienku minimalneho obnos penazi ma velmi vela krajin pri vstupe. Asi tym odradzuju rozne "zivly " :)

0 Citovat

ustolujehad napsal(a):

ad 3 - Pro spolecnost Fly Dubai (ci jakoukoliv) jste cestujici, ktereho ma dopravit do BKK. To ze pak mate neco separatne (letecky/vlakem/autem/lodi) leteckou spolecnost opravdu nezajima. Berte to prosim jako fakt.

Naopak, tohle by právě v pohodě prošlo. To máš jako letět do Pekingu, odkud budeš 2. den pokračovat dál. Podmínkou je mít cestu ven, která nemusí být na jedné letence.

Stejně tak by to fungovalo u transitu DXB-BKK-KUL. Cestující se prokázal, že pokračuje dál do Malajsie a tím pádem není povinen splňovat vízové povinnosti pro vstup do Thajska. Ale ruku na srdce, koho by to v tu chvíli napadlo? :)

0 Citovat

tonic: Mozna to byl vtip, ale ja jen pro jistotu s dovolenim opet uvedu vec na pravou miru - tady neni rec o proof of funds, ale o "2000 Baht fee in cash" jako poplatek za VOA, ktere Timatic zminuje ve stejne vete jako tu fotku. Dal nekomentuji, protoze bych se opakoval.

0 Citovat

Tiamatic nikde nehovori o 2000 baht  cash fee na VOA .. osobne ja uz pokracujem v tejto diskusii "aby rec nestala"



kbcqprm-1.png

0 Citovat

Otazka: ja v BKK nikdy nebyl, ale jde se rovnou na pasovku pro udeleni viza s tim, ze tam je nejaka moznost jit do fotobudky apod? 

Protoze se mi zda, ze nekteri snedli moudrost anglictiny, byly rok nekde, naucili se rozumet apod... ale do gramaticnosti uz nezavitali. 

0 Citovat

@Roiman4 - myslim, ze tu malokto si bol vybavovat v poslednej dobe visa on arrival v BKK, kedze pre CZ a SK zrusili viza do 30 dni pobytu v roku 2011

0 Citovat

To nevadi podstata je v tom, ze “ a visa on arrival at “ je predlozkova vazba v tomto, coz bude znamenat pri priletu a ne jak tyger tvrdi po priletu. Coz by znamenalo, ze tam uz nikde nebude moznost si obstarat tu fotku... 

ale tak sest stranek spamu a dohady o vsem a klasika Irsko vs Cr :D mohl bych srovnavat Irsko a GB ? 

0 Citovat

nech sa paci, toto je volna diskusia :D


0 Citovat

Jsem zvedavej, jak tohle zkonci. Sedím v Krabi u přístavu a bavím se....

0 Citovat

Ono to spíš skončí, ale tak zase je fakt, že tomu se může člověk fakt už jen smát :) Užij si Krabi nebo pokud míříš na ostrov, tak tam. Ještě, že jsi nemusel řešit visa on arrival mimochodem :)))))

0 Citovat

By som bol zvedavy, co by teta na desku povedala na moju poziadavku ,ze nechcem letiet do Thajska, ale chcem ostat na dovolenke v Dubai. Ak FlyDubai nezrusi moju spiatocnu letenku lebo som nepreletel isty usek, tak by mala vyhoviet, ci?


A konkretne v tomto pripade, sa priklanam k nazoru, ze ak nema FlyDubai v prepravnych podmienkach jasne napisane ,ze na palubu budem pusteny vyslovene po kontrole vsetkych potrebnych dokumentov pre finalnu destinaciu, tak by som ziadal odskodnenie.  Ci by som tam fotobudku nasiel alebo nie, minimalne by som ostal v Dubai a siel dalej do Omanu, to by mi snad nemohla odopriet :)


Inac riesil som vcera podobnu situaciu, na transfere v DXB sa ma pytal ind ako dlho planujem ostat na Ukrajine, povedal som, ze 6h, ale ziadny dokaz odomna vidiet nechcel, ak nemaju Ukrajinci povinnost dolozit, ze mam listok na odchod z krajiny v dannej lehote platnosti vstupu\viza, tak nevidim dovod preco by mi mali odmietnut vstup na palubu. UAE tusim tiez nema povinost dolozit, ze mam kupeny odlet z krajiny v priebehu trvania 90 dnovych viz. Co sa stane ked prekrocim danu lehotu je snad kazdemu jasne.


V kazdom pripade, s certy(uradnici) nejsou zerty, na prepazkach odomna pytali vsetko mozne a nikto sa s vami bavit nebude ak to nemate. V takej Manile boli rady pri prepazkach az az, a tam nema nikto cas zistovat, ci Timatic je aktualny alebo nie. Bud mate to co chcu oni, alebo neletite.

0 Citovat

Moznosti jak to vyresit bylo samozrejme mnoho, ale stale nechapu, proc nestacilo jenom rict, tak me odbavte jenom do Dubaje. V tu chvili je pipina nahrana, protoze toto odmitnout udelat nemuze a pak uz je mraky moznosti, jak tuto situaci vyresit na letisti v Dubaji. Mimochodem, dotaz pro ty, co tak sverepe brani personal na check inu, jak by jste resili situaci, kdy pri odletu z Prahy mam v pase pozadovanou prazdnou stranku a pri mezipristani v Dubaji o ni prijdu? Kdo bude moct za to, ze nedostanu v Thajsku vizum? Check in v Praze, imigracni urednik v Dubaji a nebo ja, protoze jsem si to neohlidal?

0 Citovat

tak ked uz polemizujeme, dostanes peciatku pri tranzite na DXB kedze neprechadzas imigrackou? 

Inak s tym odbavenim iba do Dubaja...to asi bude tiez diskutabilne, lebo nie je to rovnako ako s tou bagazou na spiatocnej ceste, ze neposielajte ju do finalnej destinacie, ale na prestupove letisko?

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Naopak, tohle by právě v pohodě prošlo. To máš jako letět do Pekingu, odkud budeš 2. den pokračovat dál. Podmínkou je mít cestu ven, která nemusí být na jedné letence.

Stejně tak by to fungovalo u transitu DXB-BKK-KUL. Cestující se prokázal, že pokračuje dál do Malajsie a tím pádem není povinen splňovat vízové povinnosti pro vstup do Thajska. Ale ruku na srdce, koho by to v tu chvíli napadlo? :)

Také si to myslím a možná po této obsáhlé diskuzi si na to třeba někdo v podobné situaci vzpomene spíše (já už jsem si jednou musel kupovat na check-inu letenku, ale kvůli tomu, že další letenka byla až po 4 měsících, které jsem plánoval na cestování po zemi přes několik států, byl jsem donucen, nepotřeboval jsem ji a vrátili mi jen malou část za poplatky). V Pekingu je situace snadnější díky snadno získatelným vícedenním tranzitním vízům, ale třeba Vietnam při návaznosti low cost letenky by projít také měl (znám Slováka, který se o povinných vízech předem dozvěděl až na check-inu). Jen je otázka, jestli by řešili, že pokud má člověk odbavené zavazadlo, musí si ho vyzvednout až za pasovkou a že musí být možný online check-in na další let (aby jim nehrozilo, že budou platit pokutu, když tou pasovkou člověk bude muset projít i při tranzitu a neprojde, netýká se Pekingu a podobných, kde se projde snadno při návazném letu).

Jinak můj názor je, že v letecké přepravě osob jde o dodržování předpisů někdy proti zdravému rozumu, hlavně pokud jde o nutnost letenky ze země. Jako kdyby letenka za pár stovek korun byla důkazem, že tam člověk nezůstane nelegálně, pokud chce. Tak otravují cestovatele, kteří v drtivé většině takové úmysly nemají. Stanovily si to ale státy, tak se s tím nedá nic dělat a navíc se to dá poměrně snadno obejít.

0 Citovat

s tim razitkem at je to zajimavejsi, tak uvazujme variantu, ze dojde ke zpozdeni letu, dostanu hotel a pri te prilezitosti i razitko do pasu. Jedno jestli je to v Dubaji, nebo kdekoliv jinde. Proste pri odletu z Prahy jsem podminky pro ziskani viza splnoval, vinou letecke spolecnosti o prazdnou stranku prisel....co s tim? pokud nemam odbavene zavazadlo, tak mi nikdo nemuze zabranit se nechat odbavit pouze do Dubaje (za predpokladu, ze splnuji podminky nutne pro vstup do zeme). A je pripadna letenka BKK-PRG (opet za predpokladu ze nepropadne) adekvatni zpateci letence z Dubaje? Pokud kupuji letenku PRG-BKK, jsou to dva navazne lety na jedne letence nebo je to brano samostatne?

0 Citovat

jinak jeste zpatky k te pozadovane fotce....nikde neni definovano, ci fotka to ma byt, takze teoreticky staci vzit jakoukoliv fotku z penezenky (deti, manzelka) a tu predlozit. A pri pokusu pipiny o odmitnuti pozadovat odkaz na aktualni zneni VOP, kde je toto definovano. To 95% personalu v zivote neda.

0 Citovat

rd75 napsal(a):

jinak jeste zpatky k te pozadovane fotce....nikde neni definovano, ci fotka to ma byt, takze teoreticky staci vzit jakoukoliv fotku z penezenky (deti, manzelka) a tu predlozit. A pri pokusu pipiny o odmitnuti pozadovat odkaz na aktualni zneni VOP, kde je toto definovano. To 95% personalu v zivote neda.

S týmto prístupom by som šiel vybaviť víza na ruskú, alebo čínsku ambasádu :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

S týmto prístupom by som šiel vybaviť víza na ruskú, alebo čínsku ambasádu :D


To jo, na ruské ambasádě jsem si připadal jako nějaký somálský emigrant co chce rozvrátit bolševickou republiku. A to jsem chtěl jenom na hokej.....

Paní na ambasádě se divila, že je v Rusku MS v hokeji...

0 Citovat

@rd75: U flyDubai je ta teoretická možnost se odbavit do Dubaje jen kvůli tomu, že je to hybrid nízkonákladovky a je (opakovaně) ověřeno, že při nenastoupení posledního segmentu odchozího letu, nepropadá ten zpáteční. Nevím, jestli tu někdo ví, jak je to u přestupu - jestli když ho paní na check-inu odbaví jen do Dubaje, nepropadne ten zbytek do Bangkoku, protože VOP.

V této hypotetické situaci by byla paní na check-inu asi raději, kdyby kluk z Ukrajiny měl s sebou odbavené zavazadlo. To totiž znamená, že musí projít imigračkou, odebrat si zavazadlo a teprve pak si řešit check-in do Bangkoku nebo koupi nové letenky. Každopádně , jestli má aspoň trochu rád svůj kufr, nezůstane v tranzitním prostoru a nepůjde rovnou na další let do BKK.


A důvod, proč se to tu tolik řeší, je možná proto, že každý z nás, v koutku duše chce podobnou situaci vyřešit s grácií, kdyby už náhodou nastala.
0 Citovat

Je zaujímavé a hlavne zábavné sledovať diskusiu za svoju pravdu húževnato bojujúcich diskutérov so skúsenými a veci znalými cestovateľmi. Táto diskusia je oveľa zábevnejšia ako väčšina TV seriálov. :)

0 Citovat

ja dufam, ze tak v roku 2088 tu budu diskusie typu kolko kilogramov si mozem zobrat na low orbit virgin galactic, ci mam narok na kompenzaciu ked hyperloop meskal 27 sekund a preco od Ukrajincov chceli inivtation letter na Mesiac, ked tam iba tranzituje vramci cinskeho uzemia smerom na Mars. Ci ten technical stop na ISS 7 sa nerata?


Lebo predpokladam, ze takto nejak znie diskusia pre niekoho, kto by sa tu objavil z februara 1948, ked uz oslavujeme to 70 vyrocie Februarovej prehry :D

0 Citovat

rd75 napsal(a):

Mimochodem, dotaz pro ty, co tak sverepe brani personal na check inu, jak by jste resili situaci, kdy pri odletu z Prahy mam v pase pozadovanou prazdnou stranku a pri mezipristani v Dubaji o ni prijdu? Kdo bude moct za to, ze nedostanu v Thajsku vizum? Check in v Praze, imigracni urednik v Dubaji a nebo ja, protoze jsem si to neohlidal?


Minimálně zběhlý a duchapřítomný cestovatel má dva pasy, takže popisovaná situace u něj nemůže nastat a v pohodě odcestuje. 

Kverulant a chronický stěžovatel se oddá sémantickému cvičení s personálem letiště; a jeliman zjištuje až na letišti co vlastně potřebuje ke vstupu do země XY.


Ale fajn děcka, pojďme dál vymýšlet co možná nejbizarnější scénáře a pak na deseti stránkách řešit jak z toho ven.

0