Ahoj,potřeboval bych poradit. Mám dobrou kamarádku, která měla ve dvou lětet do Thajska, ale spolucestující, který vše zařizoval a vymýšel odpadl a ona by měla teď letět sama. Nemluví žádným jazykem a cestovala poprvé letadlem před půl rokem, kdy navštívila Řecko a Španělsko, ale vzdy byla jen jako spolucestujici, kdy vše zařizoval a domlouval někdo jiný. Ta cesta je naplánovaná na letenkách Ukraine Airline s přestupem v Kyjevě, pak 2 noci v Bangkoku, poté přelet Air Asia na Phuket (2 noci), pak trajektem na Phi Phi (3 noci), poté trajektem na Krabi (2 noci) a zpět Air Asia do Bangkoku na 1 noc a let zpět zase přes Kyjev.Já upřímně řečeno nemám dobrý pocit z toho, že by tohle  byla vhodná cesta pro někoho bez jazyku a s téměř nulovými cestovatelskými zkušenostmi a radím ji takto necestovat, ale sám s Thajskem zkušenost nemám. Jak to vidíte vy? Doporučili byste ji takto vycestovat? .

Nezkušený cestovatel

Založil ve fóru Co se nevešlo

Anežka Hodinová - Spurná napsal(a):

Tahle rada je úplně mimo - no show je hloupost pokud přijde alespoň jeden.

Může mít pro sebe celou řadu, bude mít pohodlí a pokud se let např. zruší, popřípadě výrazně zpozdí, má nárok na kompenzaci za všechny. Navíc do odletu je pořád šance, že dopravce změní časy a pak půjde vrátit peníze.

Pokud vystornuje, nic nedostane a o vše se připraví.



Tady bych to poupravil - urcitě nevznikne nárok na kompenzaci na základě toho, že je zacheckuje na let a oni tam fyzicky nebudou. Palubní lístky se pípají ještě před vstupem do letadla na gate, takže letecká ví kdo letěl a kdo ne.


S noshow máš pravdu, prostě se ti co se nedostavili na odlet, z rezervace oddělí, jejich letenky se stornuji a ostatním zôstávájí nadále platné.

A abych se vyjádřil aj k pôvodnímu tématu, tak za mě také ať letí. Ono zrovna Thajsko je úplně v pohodě na takovou cestu pro nezkušeného cestovatele. "Bál" bych se např. u Indie, Jižní Ameriky, apod.

0 Citovat

https://media.giphy.com/media/1Z.../giphy.gif

0 Citovat

Anežka Hodinová - Spurná napsal(a):

Původní téma je už asi měsíc out.


Pokud udělám check-in a let je zrušen, odlet odložen o určený počet hodin, tak vzniká nárok na kompenzaci bez ohledu na nepřítomnost, protože není jak pípnout u gate. Pokud nemám ani check-in, tak nemohu nic uplatnit.

Vidíš to Anežko, tady je najednou chytrolínů :)

0 Citovat

niemandos,

ty a tobě podobní tvoří na tomto fóru velmi špatnou atmosféru. Jsem tady chvíli, snažím se přispět, tam kde bych mohl někomu pomoci, a tvé reakce jsou vždy útočné. Nemám fakt už chuť sem chodit. Náhodně si otevřu nějaké téma z hlavní stránky a jsem si jist že určitě najdu nějaký hate.


Škoda no, stránky jsou skvělé, ale z fóra mám po těch pár týdnech, co načítám diskuze velmi špatný pocit..

0 Citovat

To Lakomisko :  Jestli je známá zpět, tak napiš jak ta cesta dopadla.  

0 Citovat

Tom.my

Podívej Tomy. Moje reakce na tvůj příspěvek min. týden byla taková, ze jsem ti dal dobrou radu,abys tady nepropagoval konkurenci, ze to není úplně vhodně. Familierne jsem te poslal do prdelky. Ty jsi mě ale poslal do prdele,což se na mě nezlob ja beru dost osobně.Kdybys to nebyl ty,tak bych dnes na ten tvůj příspěvek nereagoval. Ale když ty napíšeš takovou blbost v reakci na Anežku,ze bys ji “poupravil” a ze musis být fyzicky na letišti, abys mohl dostat kompenzaci,tak se mi holt nediv. Zřejmě nemáš ponětí o nějaké 14 denní hranici před odletem a asi nemáš ani moc nalétano,pac jinak by jsi se s posunutím nebo zrušením letu dny před odletem musel nekdy setkat. Kazdopadne te tu nikdo nedrží.Pokud ale vydržis 4 roky jako ja,i když jsem se registroval před necelým rokem,možná pochopíš, proč je tady těch negativních reakci tolik. Nic ve zlem chlapce.



0 Citovat

Zkus FB skupinu Češi a Slováci v Thajsku kde je spousta lidí, co v Thajsku dlouhodobě žijí, mnoho z nich má cestovky, zajišťuje služby pro turisty.... Měli jsme skvělého průvodce v Bangkoku - ten by jí poradil "jak se nenechat okrást", ukázal ji co a jak... pro nezkušenou cestovatelku na první den v Bangkoku skvělá věc. Člověk s dobrými referencemi je i na Phuketu, ten zase poradí a zařídí co a jak tam vč. transferů... Phi Phi by mohla teoreticky vynechat. 

0 Citovat

Tom.my - ja ta chapem, ja som tiez ten jeden z hejterov na tomto fore, ale snazim sa krotit, len ked niekedy to je cisty Syzifos :D

Ale to nie je tu len tak, to je vsade... ludia su strasne nejaki citlivi (asi millenial snowflakes) a radi sa hned urazia. Teraz som nasiel nejake "Readme" na FB stranke o chovateloch plazov...presne to  vystihuje .. ano, "ziadna otazka nie je hlupa", ale radsej si nieco skusim zistit najprv sam :))


až keď všetko zlyhá a nebudete si vedieť rady v internetových ani literárnych zdrojoch, pýtajte sa iných chovateľov o rady. Ak to bude banalita napr. "akú potrebuje teplotu?" , ktorú je možné vygoogliť do minúty, tak sa nečudujte verejnému lynču :) pretože vaša neschopnosť hľadať informácie a učiť sa je skutočne len vašou chybou a nie tých ostatných. V prípade adekvátne položenej otázky sa isto dočkáte aj adekvátnej rozumnej odpovede. 

Napr. teraz sa na jednej FB grupe rozputal strasny shitstorm.



Tak samozrejme na jednej strane naivky co si zdielaju motivacne citaty a autom boli najdalej pri Balatone a myslia si, ze staci kupit len Azijsku dialnicu znamku a ide sa. A na druhej ti co ho schladili. No a kto bol nakoniec zly, zavistlivy a neprajny Slovak? :D

V dnesnej velmi dobre dobe sa vzdy niekto najde, kto sa rano zobudi a napadne ho fakt blbost bez predchadzajucich skusenosti a prieskumu. A a ako hovori stara mudrost" Before Facebook, only your family knew how stupid you are" :D


9ksitnt-1.png

0 Citovat

Takový výlet může být celkem fajn. Jen v některých zemích to může být celkem nuda. Samá Sibiř nebo poušť a asfalt nikde :D

0 Citovat

Tonic, s tými strašne precitlivenými ľudmi si to veľmi vystihol, je to fakt smutné a zároveň komické.. Každý si myslí, že má právo na všetko, ale zodpovednosť a sebareflexia nulová.. 

0 Citovat

@Michal - na druhu stranu tamten dotaz ma aspon "nakopol" trosku pozriet, kam sa da ist vlastne autom. Uz dlhsiu dobu mam v merku ist autom cez Turecko do Gruzinska. To vyzera "nenarocne" - vacsina cesty dialnica, viza netreba, zelena karta plati aj v turecku, myslim ze v Gruzinsku asi bude stacit nejaka "strachovka" kupena na hranici.  Easy peasy oproti overland do JV Azie.

No a skumal som cestu autom do Vladivostoku, tam vlastne tiez len ruske viza treba a auto s vyssim podvozkom, tie cesty uz take tragicke nie su. A hlavne vela vela casu :D

0 Citovat

No, ja uplne nesouhlasim. Pamatuju si, ze kdyz jsem jela do Stredni Ameriky a ptala se tu na bezpecnostni opatreni, dostala jsem naproti tomu, ze jsem byla maximalne informovana a vedela jsem naprosto, co delam a kam jedu, sprsku o tom, jaky jsem nezkuseny slunickar, a jak skoncim nekde v prikopu.

Dost jste me tehdy nakrkli :D

Problem vidim v tom, ze se hodne generalizuje a subjektivizuje, automaticky uz vznika tendence hazeni do jednoho pytle. Coz se asi nedivim, ze ostatnim vadi. Byla jsem jednim z nich. 

0 Citovat

A jak si tam dopadla? Makáš tam, jak sis přála? 

0 Citovat

Pokud si pamatuju, to nebyla Sarah, ale jiná holka co chtěla pracovat v Peru. 

0 Citovat

K Tom.my, který si o pár příspěvků výše stěžuje na špatnou atmosféru na foru: Ty jsi tady napsal, že k nároku na kompenzaci je nutné aby tě aerolinka odpípla na gatu.  To samozřejmě není pravda, a pokud by se někdo na tvojí informaci spolehnul, mohl by přijít o peníze, na které má nárok. A když tě na to někdo upozornil, tak prskáš, že je to hate? To nechápu. 

0 Citovat

Breathe napsal(a):

Pokud si pamatuju, to nebyla Sarah, ale jiná holka co chtěla pracovat v Peru. 


Ano, to byla jina slecna :) A bohuzel zrovna jeji dotaz a predstavy byly docela naivni... 



0 Citovat

Sarah napsal(a):

Problem vidim v tom, ze se hodne generalizuje a subjektivizuje, automaticky uz vznika tendence hazeni do jednoho pytle. Coz se asi nedivim, ze ostatnim vadi. Byla jsem jednim z nich. 


+1 

Castokrat mam pocit, ze sa tu vytvara na ludi nazor na zaklade prilis maleho mnozstva informacii. Napr tato cast

niemandos napsal(a):

Zřejmě nemáš ponětí o nějaké 14 denní hranici před odletem a asi nemáš ani moc nalétano,pac jinak by jsi se s posunutím nebo zrušením letu dny před odletem musel nekdy setkat. 


mne osobne tym trochu zavana, no mozno je to len moj subjektivny pocit. A teda nemusi to byt uplne pravda - ja mam napr za poslednych niekolko rokov v priemere asi 3 lety mesacne (co mne pride az prilis) a s prvym zrusenim/ meskanim letu som sa stretla minuly rok pred Vianocami. 


0 Citovat

Michal napsal(a):

Takový výlet může být celkem fajn. Jen v některých zemích to může být celkem nuda. Samá Sibiř nebo poušť a asfalt nikde :D

Dotazy z FB pobavi, ale tentokrat bych se tazatele trosku zastal, i kdyz jen za urcitych okolnosti a on to asi takto nemyslel. Pred par dny jsem potkal ve Vientiane mladeho kluka a holku ze Svycarska, kteri ve VW z roku 1972 viz foto (to 1. auto, druhe patri majiteli hostelu), ktery 5 let po vecerech rekonstruovali a vybavovali v interieru, prejeli mj. pres Recko, Iran, Turkmenistan, Rusko, Mongolsko a Cinu za 7 mesicu do Laosu a pokracuji do Singapuru, odkud auto poslou domu v kontejneru. Nemeli zadne vetsi problemy a jsou nadseni. Cina je vysla navic na 3000 USD a ceka je nekolikatydenni papirovani na vjezdu do Thajska. S tim jim ale v predstihu nekdo mistni pomaha. V Kazachstanu severne od Almaty asfalt opravdu moc nebyl. 


img-20181120-220950.jpg

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

 Pred par dny jsem potkal ve Vientiane mladeho kluka a holku ze Svycarska, kteri ve VW z roku 1972 viz foto (to 1. auto, druhe patri majiteli hostelu), ktery 5 let po vecerech rekonstruovali a vybavovali v interieru, prejeli mj. pres Recko, Iran, Turkmenistan, Rusko, Mongolsko a Cinu za 7 mesicu do Laosu a pokracuji do Singapuru, odkud auto poslou domu v kontejneru. Nemeli zadne vetsi problemy a jsou nadseni. Cina je vysla navic na 3000 USD a ceka je nekolikatydenni papirovani na vjezdu do Thajska. S tim jim ale v predstihu nekdo mistni pomaha. V Kazachstanu severne od Almaty asfalt opravdu moc nebyl. 


Fandim jim! Nahodou ses neptal, jakto, ze o tom nenatocili dokument? 

0 Citovat

Sarah napsal(a):


Fandim jim! Nahodou ses neptal, jakto, ze o tom nenatocili dokument? 

Oni si to spis uzivaji. Toceni dokumentu nebo treba i jen psani podrobneho blogu je narocna prace a te si uzili dost tech 5 let pred odjezdem. Neco asi na webu maji, ale nepodarilo se mi to najit, i kdyz jsem se dival na FB te holky (poslu SZ).

Dokonce potkali nekoho, kdo jel kratce pred tim s nasimi trabantisty pres Cinu. Rikal, ze jsou blazni (ale v dobrem). Pry pomohli nekomu vstupit z Pakistanu do Ciny bez nejakeho duleziteho dokumentu.

0 Citovat

Tak tech lidi jezdi autem do Thajska vic. Dneska jsem v Luang Prabang videl auto jineho Svycara, ktery to projel podobne a ma navic perfektne fotograficky zdokumentovanou cestu na

http://landroamer.blogspot.com/?m=1

V Mongolsku potkal Francouze s podobnou trasou a take peknymi fotkami na webu. V Omanu dokonce rodinu s obytnakem a 3 mensimi detmi, ktera se uz z Malajsie vracela. Ti maji pekne fotky na FB viz prilohy.


screenshot-20181121-201209.png
screenshot-20181121-211252.png
screenshot-20181121-195133.png

0