Dostal jsem za úkol pomoci manželčině kamarádce s desetiletým synem a prvním pobytem u moře. Sám si umím nakombinovat lokalitu, let a ubytko, ale díky vstupním podmínkám zadání uvítám pomoc.Kamarádka je v současnosti na dítě sama, takže je dost limitována rozpočtem. Nicméně letos má kluk deset let a chtěla by mu dopřát koupačku u moře konečně.Druhá drobná komplikace je ta, že holčina taky nemá nalítáno, no a má obavy, co když se na letišti ztratí, co když ubytko bude mít obsazeno, co když XYZ.Já vůbec nemám přehled, jak to funguje v rámci cestovek, proto uvítám názor ostatních.Cestovat může holčina asi kdykoliv, když ale nahlásí dovolenou předem. Takže ideál varianta, kdy jí ukážu náhodnou akci, která se objeví a znamená, že za týden se musí sbalit a letět, moc nehrozí. I když prý není vyloučena. V plánu mám průběžně sledovat nabídky různých lokalit v červnu, září, říjnu. Tam ze zkušenosti vím, že ceny jsou příjemnější. Ubytko není problém najít a věřím, že pokud dostane mé telefonní číslo a nabídku 24/7 pomoci přes telefon, opadne i největší hrůza ze ztráty zavazadel či syna na letišti.Druhá varianta jsou cestovky. Doprava busem dokáže srazit cenu dost nízko. Lokality budou imho Chorvatsko, Bulharsko, Itálie Pokud let, tak opět asi hlídat last minute. Neušetří tam moc, ale něco ano. Sleva na dítě ovšem u LM nehrozí, otázkou je, zda by vůbec pro desetiletého kluka byla.Výhoda u cestovky je rozhodně delegát, který zpravidla poradí, pomůže, nasměruje.Za mě je ideální to směřovat na září. Pokud bude budget opravdu napjatý, tak (last minute) busem, pokud jen o něco lepší, tak zkusit nízkonákladovku a ubytování separátně.Případně pokud se rozhodneme někam cestovat my, tak to nakombit dohromady. Jen nevím, co bych měl čekat od složení jeden chlap, manželka a její dobrá kamarádka, plus tři děti :DMáte někdo s podobným hledáním zkušenost? Zkusit něco naplánovat sám, nebo to nechat na cestovku, kde bude obdobná cena, ale zároveň delegát jako pojistka? .

Moře "low budget"

Založil ve fóru Co se nevešlo

19 reakcí

Dostal jsem za úkol pomoci manželčině kamarádce s desetiletým synem a prvním pobytem u moře. Sám si umím nakombinovat lokalitu, let a ubytko, ale díky vstupním podmínkám zadání uvítám pomoc.
Kamarádka je v současnosti na dítě sama, takže je dost limitována rozpočtem. Nicméně letos má kluk deset let a chtěla by mu dopřát koupačku u moře konečně.
Druhá drobná komplikace je ta, že holčina taky nemá nalítáno, no a má obavy, co když se na letišti ztratí, co když ubytko bude mít obsazeno, co když XYZ.
Já vůbec nemám přehled, jak to funguje v rámci cestovek, proto uvítám názor ostatních.
Cestovat může holčina asi kdykoliv, když ale nahlásí dovolenou předem. Takže ideál varianta, kdy jí ukážu náhodnou akci, která se objeví a znamená, že za týden se musí sbalit a letět, moc nehrozí. I když prý není vyloučena. V plánu mám průběžně sledovat nabídky různých lokalit v červnu, září, říjnu. Tam ze zkušenosti vím, že ceny jsou příjemnější. Ubytko není problém najít a věřím, že pokud dostane mé telefonní číslo a nabídku 24/7 pomoci přes telefon, opadne i největší hrůza ze ztráty zavazadel či syna na letišti.
Druhá varianta jsou cestovky. Doprava busem dokáže srazit cenu dost nízko. Lokality budou imho Chorvatsko, Bulharsko, Itálie Pokud let, tak opět asi hlídat last minute. Neušetří tam moc, ale něco ano. Sleva na dítě ovšem u LM nehrozí, otázkou je, zda by vůbec pro desetiletého kluka byla.
Výhoda u cestovky je rozhodně delegát, který zpravidla poradí, pomůže, nasměruje.
Za mě je ideální to směřovat na září. Pokud bude budget opravdu napjatý, tak (last minute) busem, pokud jen o něco lepší, tak zkusit nízkonákladovku a ubytování separátně.
Případně pokud se rozhodneme někam cestovat my, tak to nakombit dohromady. Jen nevím, co bych měl čekat od složení jeden chlap, manželka a její dobrá kamarádka, plus tři děti :D
Máte někdo s podobným hledáním zkušenost? Zkusit něco naplánovat sám, nebo to nechat na cestovku, kde bude obdobná cena, ale zároveň delegát jako pojistka?

0

Asi jsem nepochopil dotaz. Respektektive jsem ho ani nenašel.

0 Citovat

Ok, dotaz jsem dal na závěr, teď už to smysl dává? Párkrát se to tu na foru řešilo, zkušenější cestovkáři právě byli schopní zhodnotit, kdy se vyplatí hledat a kdy je lepší to nechat na cestovku. Já s cestovkama nelítám, tak proto se ptám.

0 Citovat

Kačenka Konečníková napsal(a):

S cestovkou se vyplatí LM, kde seženeš komplet dovolenou za pár tisíc a nemusíš se o nic starat.


Ok. Má smysl se dívat spíše na červnové, nebo zářijové termíny? Co jsem se díval, tak podzim je o malinko dražší, přece jen asi ceny odrážejí, že moře je o něco teplejší, takže jezdí víc lidí, než před nástupem hlavní sezony.

0 Citovat

No co bys měl čekat. Veselou dovolenou přece. :-).  Jinak zvolit Italii jako levnou destinaci se mi nejak nepozdava. A cestovat k moři autobusem, když se daji letenky sehnat za par stovek už vůbec nechápu. Jinak ja bych  zvolil treba Kanary. Letenky sice nejsou většinou za par stovek, ale je tam levne oproti jiným destinacim. Kdyby jste letěli dohromady, tak do nějaké velkého apartmánu nekdy na podzim, když by jste si vařilo sami, by to moc drahé nebylo. Ale na to tu je specialista Mikir ;-)

0 Citovat

Karel napsal(a):


Ok. Má smysl se dívat spíše na červnové, nebo zářijové termíny

No spíše až na říjnové.Zari je ještě všude většinou sezóna

0 Citovat

Když má obavy z letiště, tak ji vezmi na nějaký krátký zkušební let za pár euro a všechno ji můžeš ukázat v praxi. Furt i s těmito náklady ušetří oproti cestovce hromadu peněz.

0 Citovat

Tony68 napsal(a):

Když má obavy z letiště, tak ji vezmi na nějaký krátký zkušební let za pár euro a všechno ji můžeš ukázat v praxi. Furt i s těmito náklady ušetří oproti cestovce hromadu peněz.

Taky řešení. Nicméně obavy má spíš z toho, co se může podělat až v cizině. To se ale dá odbourat tím telefonem, dost lidí jsem už tímhle uklidnil, že se dá zavolat klidně z Londýna, Bangkoku a přes telefon si poradit, pomoci.
0 Citovat

V tomhle setupu bych volil určitě cestovku. Bez ní bude kamarádka zbytečně vystresovaná celou dobu a nic si neužije. Doporučil bych Krétu někdy v druhé půlce září. Je tam furt krásně teplo a pomalu se blíží konec sezóny. Díky poměrně velké konkurenci co se týče hotelů se dá vybírat od nejzákladnějších studií s kuchyňkou až po resorty s AI. Navíc z ČR se tam lítá pomalu z každého letiště.

Myslím, že LM někdy na konci seźony by neměl být problém sehnat kolem 8000 Kč za studio bez jídla. Nějaký AI resort možná kolem 12 000 - 13000 (tipuju). Ceny za osobu. Nevím jak je to s dětma u LM, jestli mají taky nějakou slevu nebo platí jako dospělá osoba.

Karel napsal(a):

Případně pokud se rozhodneme někam cestovat my, tak to nakombit dohromady. Jen nevím, co bych měl čekat od složení jeden chlap, manželka a její dobrá kamarádka, plus tři děti :D

V tomhle složení bych předpokládál výraznou spotřebu alkoholu u mužského elementu :-D 
0 Citovat

Nejlevněji tak, že se nakopne auto a dojede k Baltu někam k pobřeží a spí někde v privátu. O prázdninách ani nemusí být moře studený a náklady na přežití (jídlo, bydlení apod.) zanedbatelný. Totéž po zemi do Bulharska, dokonce znám pár lidí, co to jezdí za 3 noci a 2 dny pravidelně (ale normální mi to nepřipadá). 

Hodně levně to šlo s ČSA do Oděsy, jídlo a bydlení za pár hřiven. Na kvalitu moře jsem se ptal a v prý v pohodě (někde dál od města), i podle fotek to vypadalo fajn. 

Tady se dá autem do Albánie, ale to už asi nedá úplně každá ženská. :-) 

A všechno dál na západ už bude více či méně dražší. 



0 Citovat

Při takovém zadání jedině cestovka, obzlášť jestli pojedou sami.  Jestli nelítá a ještě se bojí, co se tam může stát, tak přece ještě nebude řešit ubytování na místě (jakože hledat adresu, táhnout kufry a syna, domlouvat se s recepčním). Dala bych to aspoň i se základním jídlem, protože na vaření bude sama + nákupy potravin v místních supermarketech budou kluka určitě hrozně bavit.

Aby si odpočinula i ona, tak bych sledovala Chorvatsko a Bulharsko.  U těhle nejlevnějších destinacích neušetří cestováním na vlastní pěst skoro nic. Chorvatsko s polopenzí autobusem v září stojí 6-7000,-/os. Bulharsko letecky s polopenzí 8-9000,-/os.  Případně LM s nějakým all inclusive třeba v Turecku za 11-12000,-/os. A delegát jí kdyžtak se vším pomůže na místě.

0 Citovat

Mluví aspoň nějakym jazykem? Pokud ne, tak bych určitě volila cestovku. 

Ono pokud moc nelítá, neumí jazyk, má s sebou navíc desetiletý dítě... Asi bych pro její klid zvolila cestovku. Teď už těžko seženete FM a na LM jet nemůže... Ale pořád mi to přijde lepší, než aby se kdovíjakou dobu před odletem stresovala, že se někde ztratí.

Destinaci bych doporučila Španělsko, je tam levno. Taková Itálie je dost drahá.

0 Citovat

Jo a nebo zkusit sledovat Slevomat a podobný portály. Před pár lety jsme jeli do Chorvatska kousek od Omiše za cca 2200 kč/os/týden. V ceně doprava busem k ubytování a ubytování hned u moře s nádhernym balkonem. Jediný mínus bylo, že si člověk musel vařit sám, ale mně osobně to nevadí 

0 Citovat

Podľa toho, čo píšeš, manželkina kamarátka sa samostatne cestovať bojí, a je hlúposť ju presviedčať na sólu cestu. Potom sú 2 možnosti:

1. ísť s cestovkou, cenu za zájazd prípadne zraziť cez nejaký overený zľavový portál.

2. Zoberte ju aj s jej synom na dovolenku. Prenajmite si napr. 2 chatky v kempe alebo 2 apartmány. Nemáš sa čoho báť.  Dakedy bolo normálne, že 2 alebo aj 3 rodiny išli spolu na dovolenku. Deti sa budú spolu hrať, ženy si pokecajú, a ty si v pokoji oddýchneš na pláži.

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

2. Zoberte ju aj s jej synom na dovolenku. Prenajmite si napr. 2 chatky v kempe alebo 2 apartmány. Nemáš sa čoho báť.  Dakedy bolo normálne, že 2 alebo aj 3 rodiny išli spolu na dovolenku. Deti sa budú spolu hrať, ženy si pokecajú, a ty si v pokoji oddýchneš na pláži.

Taky nevím, čeho se Karel bojí v případě, že by se na vycestování společně dohodli. Možná si to představil tak, že v zájmu úspory nákladů by měli jen 1 apartmán se 2 manželskými postelemi. Jedna pro dospělé a druhá pro děti :-)
0 Citovat

Tak proč troškařit, rovnou jen jednu postel pro všechny včetně dětí :D
Spíš by to byl nezvyk, já nejsem nějak zvyklý na společné dovolené více rodin, mám rád svůj klid. A hlavně zkušenosti, že v rámci jedné rodiny se domlouvá snáze, než když jedou tři, čtyři famílie. Ale s kamarádkou se znám taky, takže pokud by se to nakonec nějak nakombinovalo ta dovča, tak je to řešení samozřejmě taky. Holky budou vařit, na střídačku hlídat děti a já budu prohánět místní domorodkyně :D

Nicméně díky za tipy, aspon vím, na čem stavět.

0 Citovat

Nezkušená kamarádka se ráda podřídí tvým nápadům a u moře není třeba moc věcí domlouvat. Na případné výlety nemusíte jet všichni. Klidu můžeš mít i víc, nakonec nemusíš s nimi ani jet. Mám kamaráda, který by v takovém případě zůstal doma a jel místo toho raději se mnou na hory nebo na vodu (potíž je v tom, že i jeho manželka by raději jela na hory než s dětmi k moři). Dříve i posílal s manželkou a dětmi k moři raději své rodiče nebo kamarádku manželky.

0 Citovat

Tak se taky pridam , trosku ty rady ,co uz  tu jsou rozeberu 

1. pri soucasnych cenach letenek  je blbost jet autobusem , na druhou stranu .let dal , jak tu niemandos  treba  uvadi  Kanary  ,prestoze je to moje velice oblibena  destinace  nedoporucim , jednak Atlantik nikdy neni tak teply  a ty ceny  jsou tam sice spanelske ,ale  levne jsou hlavne cigarety a alkohol  ,oboji ,prodavane bez dane ,navic Kanary bych doporucil  rijen az duben 

2, cim vic v zari , tim vic brzo tma , sice je to s tou teplotou more pravda , ale i cena bude drazsi nez  v cervnu , navic  pred sezonou se vsichni snazi vic ,nez na sklonku sezony 

3 o Italii nejsem presvedceny , je  tam drahe jidlo ,mozna by nebyla spatna  Isola Rossa  na Sardinii . ktera je levna ,ma vynikajici  ubytovaini hned  u plaze ( , v tom stredisku jsou dve ) nevyhodou je trosku slozitejsi  doprava .ale s tim bych mohl poradit 

4.urcite bych se zamyslel nad novou linkou Ryanairu z  Prahy do Zadaru ,Kornatii a Murter jsou super , ovsem Chorvati v poslednivh letech nejsou v cenach realisticti 

5, Bulharsko se stava opet oblibene ,cenove je priatelne ,ale zatim bych  ho neuprednostnil 

6. zbyva  Recko - ostrovy ,zustanu u tech hlavnich  nejznamejsich  Kofu , Rhodos , Kreta ,pripadne Kos  ,mozna  i z pevniny  Parga , Lefkada , ,vsude na techto mistech jsme byli  vicekrat , mohu dopoucit konkretne skvela mista  i ubytovani 

Recko ma  vyhodu levne a jednoduche letecke dopravy , ( v poslednucvh letech let i za 20 euro jeden smer , cesty z letiste nejsou slozite  i kdyz auto neni na skodu ,ale da se vybat i neco bez auta ,jidlo super  a siroka skala levneho ubytovani v aptmanech  vsech typu ,opet jem schopen poradit konkretne 


Takze za me cislo 1 .,cevven od pulky  ,Recko -ostrovy  , rozhodne bez cestovky  ( Ryanair, EasyJet  a ubytovani booking,com )

A kdyz se  jeste zamyslim nad temi parametry  tak mi  s toho vychazi stredisko Stegna na Rhodosu. kam je bezproblemova dopava z letiste busem . Pri pohledu na mapu  dopoucuju vybirat  ubytovani  nalevo od prijezdove  cesty,  smerem k plazi Tsambika  ,ktera je ovsem pres kopec ale uz  meli v planu Stegnu s Tsambikou. propojit. jsou tam vilky  podel plaze.   pro rodiny nabizeji i  tansfer z letiste  .dalsi vhodne misto  by bylo Pefki  pobliz Lindosu  na vybezku Pefki jsou  vilky  primo u plaze 

0 Citovat

Dle mého není každá cestovka zárukou stálé podpory.  Jednou na nás čekala delegátka  u východu na letišti v místě pobytu, při jiné cestě jsme delegáta poznali až  druhý den v hotelu při schůzce. Let a cesta na hotel samostatně dle pokynů - nastoupit do správně označeného autobusu, samostatné ubytování na recepci. 

Pokud je nedostatečná jazyková vybavenost a obava z samostatného absolvování letištních procedur, doporučuji  zjistit u cestovky konkretní organizaci zájezdu. Jelikož  využíváme cestovku  naprosto výjimečné , tento přístup nám nevadí, ale pro někoho, kdo očekává jiný servis může vzniknout problém.

0 Citovat

Šla bych do cestovky.  Nikde nevidím limit, pro někoho je napnutý rozpočet 5k na osobu, pro někoho 15k. Pokud pojede sama u cestovky se slevou na dítě počítat nemůže. Poletí-li poprvé sama a vše si bude zařizovat, možná to nebude dovolená, ale horor. 

Nevím ani o co jde, opláchnout se v moři a spálit se na pláži? Nebo i o nějaké poznávání? 

Doprava autobus nebo letadlo? 

V čem chce bydlet? Chce vařit? 


Pokud jde o rozpočet, byla jsem (jednou v červenci, podruhé v srpnu) busem s CK v Chorvatsku za 4000,- na last minute a v těch 4000,- bylo vše (ubytování, doprava, taxa). Ano, byl to jednou stan a podruhé karavan. Výše uvedené "chci se vykoupat v moři" to splnilo. Kupováno asi týden dopředu, ale vyhlédnuto jsme měli déle - měli jsme vyriantu 1 (nakonec vyšla) a následně záložní volby na stejný termín, ve stejné ceně (cca) jen s tím, že jsme preferovali místo. 

Ano, dá se v červnu (v září lezou ceny dost pomalu) sehnat i něco letenky (Řecko, Bulharsko) třeba za 6k, ale hodnocení dle invia nebylo nic moc. Případně potom využít nějakých levných letenek (je však otázka zda se zbalí do příručáku nebo bude přikupovat zavazadla - pak už to nejsou úplně levné letenky) a poskládat si to sám. Druhá otázka zde je zda to bude dovolená nebo spíš ten horor.


0
19 reakcí