Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda někdo nemá zkušenost s cestováním do a po Venezuele v nedávné době.Děkuji za odpovědi. .

Cesta do Venezuely

Založil ve fóru Cestujlevne.com

6 reakcí

Dobrý den, 

chtěl bych se zeptat zda někdo nemá zkušenost s cestováním do a po Venezuele v nedávné době.

Děkuji za odpovědi.

0

myslim ze v sucasnej situacii, ked sa schyluje k revolucii, je akakolvek osobna skusenost uz pase:)

0 Citovat

Člověče, ty asi nesleduješ zprávy. Dotaz na Somálsko nebo Afghánistán by mě překvapil míň. Ve Venezuele se už několik let nedá sehnat normálně jídlo a běžné potřeby, situace se už několik let postupně zhoršuje a směřuje k občanské válce a poslední zprávy to jen potvrzují. Navíc v zemi s vysokou kriminalitou, kde i při menším odporu při přepadení tě už i dřív třeba v centru Caracasu za světla klidně zastřelili a kde musíš mít hotovost na celou dobu pobytu s sebou, to nebylo úplně bezpečné ani před lety, natož teď když je většina lidí zoufalých a hladových a milióny obyvatel (asi 3 z 31 miliónů) utekly do Kolumbie a ostatních států Jižní Ameriky nebo jinam.

Já jsem projel Venezuelu před 6 lety, když se ještě dalo relativně bezpečně cestovat (raději s vyhnutím se Caracasu a pár dalších měst). Ještě další rok to šlo, ale pak už ne. Troufám si tvrdit, že několik posledních let tam žádný Čech nebo Slovák nevycestoval (možná kromě návštěvy Santa Eleny a Roraimy z Brazílie, kde to snad je stále celkem v pohodě, nebo nějakých ostrovů). Ani na mezinárodní fórum Lonely Planet se na podobný dotaz napsaný před rokem nikdo nepřihlásil, ale rady od fluffy_bunny stojí za přečtení:

https://www.lonelyplanet.com/tho...-dangerous

0 Citovat

Ráj na zemi z Venezuely asi nikdy nebude, ale některá místa ho trochu ho připomínají a nemají ve světě srovnání. Dal jsem teď aspoň výběr z mých starších fotek na web:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5056516

0 Citovat

Libor_S napsal(a): Troufám si tvrdit, že několik posledních let tam žádný Čech nebo Slovák nevycestoval

Libora trochu opravím, v srpnu loňského roku, tj. před necelým půlrokem, byla ve Venezuele partička, jejíž součástí byla například Jolana Sedláčková, kterou možná někteří znáte z facebookové stránky Po vlastní ose (https://www.facebook.com/povlastniose/). Mimochodem super stránka - namátkou skvělá cesta autem přes Sibiř na Dálný východ, nebo v poslední době návštěva Sýrie.

Tady najdete nějaké fotky s popisky z cesty do Venezuely (https://www.facebook.com/povlast...2884364411) a tady sepsal Michal Červený, další člen výpravy, cestopis (http://cervenym.sweb.cz/venezuel...QBGS_CFrw4).

0 Citovat

Ono teraz je to jedno. To má teraz výpovednú hodnotu rovnakú ako cestopis z Donecku z leta 2013:) treba počkať kým sa to tam trošku utrasie.

0 Citovat

Koukám, že se najdou i takoví odvážlivci. Pokud se situace stabilizuje a vrátí na předchozí "normál", tak z popisu je vidět, že se nejednalo o normální cestu, ale o neustálé řešení problémů, se kterými se cestovatel jinde nesetká. Jet skupina lidí s půjčeným autem, mít štěstí a raději se vyhýbat větším městům (nevím, jestli oni se vyhýbali, ale minimálně skupina je bezpečnější), to tedy šlo, ale mohli být rádi, že se trajekt na Margaritu neporouchal až tehdy, když už by tam byli i s autem a místním se nevyplatilo ho asi opravovat, nebo že nepřestala najednou létat letadla. A to řešení plateb přes účet a kartu místní obyvatelky, kam si převáděli denně peníze ze svého bitcoinového účtu, inflace 300% během pobytu atd., místo placení různých věcí říkat stejně jako místní, že nemají peníze, to je pomalu víc dobrodružství finanční než cestovatelské.

0
6 reakcí