Ahoj, za měsíc jedu na Ukrajinu a domů bych si chtěl přivézt nějaké sýry a podobné dobroty. Nemáte někdo zkušenosti s převozem sýrů přes hranice? Pojedu přes Polsko po dálnici A4. Nechci aby mi je zabavili a dali pokutu. Díky,Kuba .

Dovoz potravin z Ukrajiny

Založil ve fóru Co se nevešlo

17 reakcí

Ahoj, za měsíc jedu na Ukrajinu a domů bych si chtěl přivézt nějaké sýry a podobné dobroty. Nemáte někdo zkušenosti s převozem sýrů přes hranice? Pojedu přes Polsko po dálnici A4. Nechci aby mi je zabavili a dali pokutu. 


Díky,

Kuba

0

Nechci ti brát iluze, ale před 3 lety, jsem si zakoupil na Ukrajině sýry v Bille v Kyjevě.

Bral jsem je zpět letecky a doma konzumoval.

Dodnes na to nezapomenu, naivně jsem se nedíval na data spotřeby (Billa) = ten průjem mne poslal do kolen na týden.


0 Citovat

Čistě byrokraticky je do EU omezen dovoz mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, masa, oříšků a semen ze zemí mimo EU, není-liž pravda? Takže když nebude kontrola, vše v pohodě. Když bude, zabaví a možná bude i pokuta.

0 Citovat

Co si pamatuju z cedulí na hranicích, tak je z Ukrajiny do EU je zakázán dovoz mléčných a masných výrobků.

0 Citovat

Do EÚ nemožno dovážať mäso, mlieko a výrobky z nich (okrem sušeného mlieka pre dojčatá, potravín na výživu dojčiat a špeciálnych potravín alebo špeciálneho krmiva pre zvieratá potrebného zo zdravotných dôvodov).


Výrobky živočíšneho pôvodu vyňaté z pravidiel

Ďalej uvedené výrobky sú vyňaté z vysvetlených pravidiel:

chlieb, koláče, sušienky, čokoláda a cukrovinky (vrátane sladkostí) nezmiešané s mäsovým výrobkom ani ním neplnené,

potravinové doplnky v balení pre konečného spotrebiteľa,

výťažky a koncentráty z mäsa,

olivy plnené rybami,

cestoviny a rezance nemiešané s mäsovým výrobkom ani ním neplnené,

polievkové bujóny a príchute v balení pre konečného spotrebiteľa,

akékoľvek iné potravinárske výrobky neobsahujúce žiadne čerstvé alebo spracované mäso alebo mliečne výrobky obsahujúce menej ako 50 % spracovaných vaječných alebo rybacích výrobkov.


To je legislativa, ale realita je ina.. ja normalne nosim z Ukrjainy cez pesi prechod Velke Slemence (takze uplna kontrola) napr. susene rybycky, alebo udene syry vo vakuovom baleni. Takze ako to nebude nejaky krajany syr z tej Billy povedzme, ale normalne baleny, tak to by som riskol.

Len raz som zazil trapnu situaciu, kedy vo vlaku z Copu dvom  ukrajinskym studentom s velkou slavou zhabali nejake fasirky a dali im zaplatit pokutu asi 69 centov.



0 Citovat

@audit - myslím, že celá vaše rodina nesnědla tolik sýrů za minulý rok, jako já za své 4 návštevy minulý rok na Ukrajině... Famózní, bio kvalita, poměr cena/výkon myslím nepřekonatelný. Ať v obchodech, u babušek na trhu, byl jsem i u přímých výrobců na Zakarpatí a Haliči. Tedy paušalizovat svůj subjektivní zážitek na sýry na Ukrajině je minimálně unfair...

Dovoz tady je popsaný, v podstatě nemůžeš ofiko vézt nic, můžeš zkusit propašovat...

20181007-181516.jpg

0 Citovat

Loni jsem přestal jist ty jejich uzené korbačiky, jak je prodávaj v takovém tom copu. Po rozmotani pěkně zatavena a zauzena moucha masařka :-D 

Na Ukrajině už jsem si zvykl na ledasco, ale tohle jsem proste nedaval. Ještě teď mám v živé paměti, jak nám dávali v Černobylu po prohlídce bio oběd - údajně dovezeny zvenčí. Ten přepálený tuk na vyprážaném rezni jistě probudil rakovinove bujení ještě driv než ta radiace okolo. Když jsem pak viděl venku ty kuchařky s obstojnymi knirky,  měl jsem o všem jasno :-D 

Na Ukrajinu přesto všechno nedám dopustit. 

0 Citovat

Detailisto...

0 Citovat

Týden zpátky po cestě z Užhorodu - celník několikrát vyhlašoval, že masné a mléčné výrobky né, neviděl jsem dopředu fronty, jestli ho neinspirovala něčí zabavená svačina...

0 Citovat

Šlo by hlavně o domácí sýry z rodné vesnice mé přítelkyně, takže si myslím, že to určitě nebude nějak vakuově balený. To, že se to podle evropské normy nesmí dovážet, vím. Na letištích to ale nikdo nekontroluje, a jde mi o to, jestli na hraničních přechodech to hrotí, nebo ne.

0 Citovat

Ahoj, kolik si můžeme letadlem vyvézt cigaret do Vídně? Dvě krabičky, karton, dva na osobu? Máte někdo prosím aktuální zkušenosti? Díky 

0 Citovat

Klasicky karton na osobu

0 Citovat

https://english.bmf.gv.at/custom...ances.html


Či treba osobnú skúsenosť? :) Mňa asi vo Viedni nikdy nekontrolovali, narozdiel od Bratislavy, kde teda ľahko pri tých 10 priletoch denne vidia, kto priletel z Ukrajiny:) (dovezie sa busom :))) 

0 Citovat

Ve Vyšném Nemeckém to slovenští celníci, přinejmenším někdy, strašně řeší. Když jsem tam byl naposled, tak několikrát docela protivným tónem vyhlašovali, co se nesmí do EU dovážet a vzhledem k tomu, že každému kontrolují zavazadla kvůli alkoholu a cigaretám, nemusí se převoz sejra a uzenin podařit. Předtím jsem provezl, ale to jsem byl v klidu, protože to bylo jídlo na cestu a neuvědomil jsem si, že nesmím. 🙂

0 Citovat

Na polských hranicích to stejné. Sýry i salámy bez ohledu na zabalení šly pryč.

0 Citovat

tak pozemne hranice so Slovenskom su kategoria sama o sebe, tam velmi dosledne "chrania" Schengen ... kvoli jednemu samapanskemu navyse sa musela manzelka vracat v Slemencoch na Ukrajinu, kam vstupila bez peciatky a odovzdala ho taxikarovi. A znovu sa vratila na slovensku stranu. Lebo len tak sme to sampanske nemohli tam nechat.

0 Citovat

tonic napsal(a):

tak pozemne hranice so Slovenskom su kategoria sama o sebe, tam velmi dosledne "chrania" Schengen ... kvoli jednemu samapanskemu navyse sa musela manzelka vracat v Slemencoch na Ukrajinu, kam vstupila bez peciatky a odovzdala ho taxikarovi. A znovu sa vratila na slovensku stranu. Lebo len tak sme to sampanske nemohli tam nechat.

To bych s ním asi šel fláknout na WC, než se vracet...

0 Citovat

Take nič tam nie je:) 

0
17 reakcí