Včera jsem si tak projížděl videa na YT a skončil na videích, kde ukazují různé podvodníky.Konkrétně mě zaujalo, že  třeba náramkový scam je popisován, jako něco problematického k odolání. Že není opora pro podvedeného, aby nemusel platit, atd. Tak prostě když mi někdo cpe náramek a já ho nechci, tak ho hodím na zem, prodejce pošlu od plic do pípy a jdu dál, no ne?  At si tam někde po mě pořvává klidně. Prostě jsem nepochopil, že jsou z toho cestovatelé tak vyplašení.Edit: pokud někdo máte zkušenosti se scamem, klidně napište kde, kdy, jaké, co s tím dělat, at se obohatíme.  .

Scamy, heloumajfrendi, aneb radosti cestování

Založil ve fóru Co se nevešlo

Včera jsem si tak projížděl videa na YT a skončil na videích, kde ukazují různé podvodníky.

Konkrétně mě zaujalo, že  třeba náramkový scam je popisován, jako něco problematického k odolání. Že není opora pro podvedeného, aby nemusel platit, atd. 

Tak prostě když mi někdo cpe náramek a já ho nechci, tak ho hodím na zem, prodejce pošlu od plic do pípy a jdu dál, no ne?  At si tam někde po mě pořvává klidně. Prostě jsem nepochopil, že jsou z toho cestovatelé tak vyplašení.


Edit: pokud někdo máte zkušenosti se scamem, klidně napište kde, kdy, jaké, co s tím dělat, at se obohatíme. 



0

najlepsi scam, na ktory sa chytil kamos bol ten klasicky istanbulsky s padnutou kefou. cistic topanok bol tak stastny, ze mu kamos priniesol tu kefu, ze nakoniec to stalo kamosa 10 euro za vycistenie topanok z vdaky :D

0 Citovat

Takhle jsme byli v Miláně s kamarádem a k němu tam přišel týpek a uvázal mu na ruku náramek. Taky za to čekal peníze, ale kamarád mu akorát řekl česky děkuju a odešli jsme :-D 

0 Citovat

Tak mi Češi náramkový vychcánky pošleme do prdele, ale třeba takový Japonci nebo Korejci nejsou na podobné věci zvyklí a raději zaplatí než aby se s někým na veřejnosti hádali. Zaplatí jen za to aby se heloumajfrenda zbavili, protože už třeba to, že na ně někdo takhle mluví a šáhá na ně, je pro ně nepříjemné. V Miláně mě jeden takovej taky chytnul za ruku, ale honem rychle pochopil, že si vybral špatnou oběť. Většina nich se tam ale soustředila na mladý Asiatky, který radši vytáhly 20 eur než aby se nechaly obtěžovat. Policajti tam jenom zevlili a nic s tím nedělali.

0 Citovat

Sice jsem zažil dost heloumajfrendů s "dárky" v Egyptě a Maroku, ale to jsou začátečníci oproti indickým vykukům. V životě jsem se nenechal tak nachytat, jako na nádraží v Dillí, a to přesto, že jsem o místních podvodnících před cestou něco načetl na netu. Jejich drzost člověka, který není ta takové jednání zvyklý, lehce zaskočí. 😊 Teď už se tomu můžu smát, ale tehdy by mě prostě nenapadlo, že se po nádraží hlídaném (no, spíš "hlídaném") policií můžou běžně pohybovat seriózně vypadající podvodníci s falešnými ID zaměstnanců Indických drah a valit západním jelimánkům do hlav neskutečné lži. Další IMHO megapodvod se jmenuje IRCTC (odnož Indických drah, která mj. prodává jízdenky), ale znalci místních poměrů by nejspíš namítli, že je to jen silně koncentrovaná esence indické povahy (nemám-li použít slova jako neschopnost, neochota, liknavost a nevzdělanost).

0 Citovat

V domácich krajinách týchto "podnikateľov" to dokážem viac tolerovať než keď na podobného heloumajfrenda narazím v západnej Európe.  V Miláne nám tiež vkuse viazali náramky s vetou: Support Africa. Tak som náramok strhol rovno pred ním a poslal ho robiť support spať do Afriky a bol pokoj. Nič mi viac neznechutilo toto mesto jak títo ľudia.

0 Citovat

tonic napsal(a):

najlepsi scam, na ktory sa chytil kamos bol ten klasicky istanbulsky s padnutou kefou. cistic topanok bol tak stastny, ze mu kamos priniesol tu kefu, ze nakoniec to stalo kamosa 10 euro za vycistenie topanok z vdaky :D


Tento "zážitek" máme z Istanbulu taky, i když nás stál míň.

Jinak jsme se ještě nechali napálit v Bengalúru, kdy jsme měli na ráno domluvený odvoz z hotelu na letiště za 200 Rs. Ráno jsme však čekali marně a "ochotný" recepční nám zajistil odvoz nový. Tentokrát za 600 Rs. Byl to rozhodně ten ten nejdražší taxík na nejkratší vzdálenost, co jsme v Indii měli. Ale bohužel se nedalo nic dělat. Hotel byl mimo město a na letiště se nám pěšky po dálnici v pět ráno  cca 3 km doopravdy nechtělo a ani bychom to už moc dobře nestíhali.

0 Citovat

Já mám jen starou dobrou klasiku. V Hanoji jsem stopl taxík na ulici, protože mi nebylo nejlíp a chtěl jsem co nejdřív na hotel. Taxikář mi nechtěl předem sdělit cenu - jedeme přece podle taxametru. 

Ten sám o sobě počítal dost štědře, ale to by se ještě asi dalo unést. Pak ale přišla scénka - podívejte se doprava, tam je válečné muzeum. Já se otočil, ale druhým okem jsem viděl, že v tu chvíli se zaplo turbo a z 50k bylo 90k a to pak ještě udělal 2x. Najednou neuměl anglicky ani slovo. Když jsme dojeli k hotelu, dal jsem mu 100k místo 250k a ještě byl spokojenej. Až další den po nainstalování Grabu jsem zjistil, že ta trasa měla stát asi 30-40k. 


Na heloumyfriendy jsem imunní, prostě si vezměte sluneční brýle a ani se na ně neotočte hlavou a dají pokoj :D 

Respekt mám ale z toho Istanbulskýho scamu, kdy vás nějaká holka zatáhne do baru, dáte si společně 2 piva, na účtě třeba 2000 kč a jakmile se ohradíte, chytnou vás 2 ozbrojený gorily a jdou s váma k bankomatu. To už je seriózní trestnej čin a strach o život.

0 Citovat

Áčko napsal(a):

Respekt mám ale z toho Istanbulskýho scamu, kdy vás nějaká holka zatáhne do baru, dáte si společně 2 piva, na účtě třeba 2000 kč a jakmile se ohradíte, chytnou vás 2 ozbrojený gorily a jdou s váma k bankomatu. To už je seriózní trestnej čin a strach o život.

Tento scam je oblíbený i v Číně, účet se ale klidně vyšplhá na 2000USD. Je na to jednoduché a účinné pravidlo - hospodu vybírám já.

0 Citovat

toto som zazil v Cine. Motam sa v Sanghaji pri rieke a mlady par, ze ci nechcem ist na caj, ze este neboli s foreignerom, chcu sa porozpravat. samozrejme uz som vedel o co ide, ale ze ved idem. tak sme sli asi 10 minut niekam, taka cajovna ako keby v nejakom byte na prizemi. Doniesli menu a vtedy ja, ze mne leti lietadlo a musim ist, ze som myslel, ze ideme do Starbucks :D tak sa nastastie na nic nezmohli, len povedali, ze zostanu dlhsie  a uziju si caj. vysiel som z tej budovy a schoval sa za roh. O 30 sekund vysli aj oni, asi znovu na lov.

0 Citovat

https://travelscams.org/europe/t...in-turkey/

0 Citovat

Na tohle je fakt jednoduchej recept...proč bych měl s někým chodit na drink, kam určuje on. Já jsem pánem svého času, já si určuju časovej rozvrh své cesty a nemám čas na nějaký drinky a pokecávání si s někým neznámým....prostě odmítnout a nikam nejít.  Naštěstí nejsem moc sociabilní, tak mě to ani neláká...a na takový ty kecy typu odkud jsi, jaký to tam je, jak se tam dělá tohle a vyjmenovávání českých fotbalistů jsem alergický :-) No a seznamování se...no radši ne:-)


0 Citovat

Já si teď zažil Bangkokskou klasiku. Heloumyfriend, yuár from Jůrop? Oh jůnow Germany, fůtból .. rozhovor pokračuje vždy stejně - Kam jdete? - Aha, tam je to dneska zavřené, ale kámoš vás hodí tuktukem jinde. Následuje příjezd tuktukáře (pokud vás osloví náhodný člověk na ulici) nebo je to přímo tuktukář a začne vám vysvětlovat, že on je "státem dotovaný" a za 1 bath až 10 bathů (0,7 Kč až 7 Kč) vás celý den bude vozit po památkách a podobně. Pokud neodoláte, čeká vás cesta někam pro tretky nebo do krejčovství a tam vás budu nutit utratil peníze, protože on za to dostane (neexistující) poukázky na benzín.

Naštěstí jsem si toto zjistil dopředu, takže jsem s úsměvem odmítal. 

0 Citovat

Krásné téma:  Mě naučil život.  Prvotní scam probíhal okolo roku 2000 denně v Ostravě na Masarykovém naměstí  kde u Batě  pobíhaly státém chráněné cikorky a vždy nechcešš nokyyyi 3210, 6210. Bylo to zpestření oběda,  pak už si mě kofoly pamatovaly po pár měsících, nebo je zavřeli. Pokračovalo to  dále mlaďochy okolo roku 2005 ve vietnam oblečcích prodávající T-mobile sim karty a odpálkováním mám služební telefon :-)  A v zahraničí jj Milán Duomo a Merkelová dovoz, a jejich náramky ty jsou pověstné.  Jordánsko Petra, kde policajti chrání místní bubaky u zprivatizované vyhlidkové trasy nad Petrou.  V tomhle v cizině vždy miluji češtinu, ironii, černý humor, dvojsmysly a prupovidky. Pravděpodobnost, že Vám někdo bude rozumět je nula, bavim se vyhradně česky. 

Řešení přepnout do češtiny totalní ignorace a řidím se pravidly nikdy, nikdo na světě Vám nebude něco nabízet levněji sám od sebe, vždy tě chce všude ojebat, turista dolary v očich.  Jj češi maji od přirody cigán GEN,  vidí a hned si každy chraní mobil a pěněženku.

0 Citovat

Před léty jsme v Římě šli do metra. Tam se mi u automatu nabídla paní tmavší pleti v rozlišovací vestě, vzala peníze, hodila je do automatu, podala mi lístek a drobné si nechala :-D Myslel jsem, že patří do dopravního podniku.

0 Citovat

toto sa mi iste stalo v Milane :D

0 Citovat

Také se mi v Istanbulu stala uváděná příhoda s čističem bot a ztraceným kartáčem. Vzpomínám si, že po mě chtěl nějakou nesmyslnou částku (asi 20€), tak jsem mu řekl, že mu nedám ani liru a odešel jsem. S takovými vychcánky je nejlepší se vůbec nebavit...

0 Citovat

Přemýšlím, jestli jsem se obětí nějaké scamu stal a asi nestal (nebo o tom nevím :D ). Jediný případ, který si uvědomuju zcela jasně, byl automat na jízdenky v Praze na Nádraží Holešovice, který jsem nakrmil padesátikorunou a nedostal ani prachy zpět a ani lístek. Stačilo sáhnout dovnitř, vyndat ruličku toaletního papíru a vypadlo na mě celkem asi 200 Kč v drobných. Svého času v Praze docela populární...

No a naposledy v červnu po mě chtěl taxikář v Paramaribu místo 200 USD místo dohodnutých 200 SRD. Jinak mě prý zaveze do džungle. Ale byl celý nějaký slaboduchý, stačilo mu říct, ať mě tam klidně zaveze, ale akorát si projede benzin navíc a stejně nic nedostane, protože mám prostě jen těch 200 SRD (což byla náhodou i pravda :D )

0 Citovat

Aleš napsal(a):

Také se mi v Istanbulu stala uváděná příhoda s čističem bot a ztraceným kartáčem. Vzpomínám si, že po mě chtěl nějakou nesmyslnou částku (asi 20€), tak jsem mu řekl, že mu nedám ani liru a odešel jsem. S takovými vychcánky je nejlepší se vůbec nebavit...

Myslím, že je nejlepší se vůbec nezastavovat a nedávat se s nimi do řeči, na nic neodpovídat a nic od nikoho nebrat do rukou ani si nenechávat nic nasadit (korálky a podobné blbosti). Tím se odbourá spousta zbytečných konfrontací a problémů.  Tot moje dlouholetá zkušenost. Přece jen člověk je schopný si lístek na metro koupit sám a třeba fígle z nádraží v Dillí jsou dost známé. Stačí jen nebýt líný a přečíst si něco na netu. A když už přečtu, tak jsem ve střehu (nic proti tobě Joxi :-).  O naháněčích cestovek, co se vydávají za zaměstnance dopravního podniku a že nikomu nevěřit a kupovat lístky jen u okýnek nejlépe určených pro zahraniční turisty jsem četl jen ve 4 českých cestopisech před vlastní cestou :-) Ale taky mám zajímavou zkušenost z nádraží. Po příletu z Goa, který byl opožděn,  jsme se dostali na nádraží v 23 hod, kde jsme vzali tuktuka na ubytko za rohem. Borci se radili, pak jeden sedl a objel s nami ctvrt a prijel zpátky, zastavil vedle nádraží, vysedl a šel pryč. No bylo to maličko divné a tak jsme na nic nečekali a šli raději hledat to předplacené taxi, které se nám před tím hledat nechtělo, i když to bylo doporučováno jako nejlepší řešení. To všechno jen díky tomu, že let měl 4 hodiny zpoždění a přiletěli jsme neplánovaně tak pozdě a byli jsme unavení. Jinak jak už jsme tu kdysi debatovali, na indické šmejdy opravdu nikdo nemá, jak Jox správně podotkl. 

Češtinu taky používám. Funguje to dost dobře

0 Citovat

dolphi napsal(a):

Řešení přepnout do češtiny totalní ignorace

Nebol si v posledných rokoch napr. na Zanzibare, že? Česky a slovensky rozumie vo svete viac ľudí, ako je milé.

Dialóg na zanzibarskej pláži:

heloumyfrend: Hello.

Ja: Nazdar.

heloumyfrend po 2 sekundách: Jak se máš?

Ja: Dobre. A ty?

heloumyfrend: Já taky. Měj se. A odišiel hľadať inú obeť.


0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):


No a naposledy v červnu po mě chtěl taxikář v Paramaribu místo 200 USD místo dohodnutých 200 SRD. Jinak mě prý zaveze do džungle. Ale byl celý nějaký slaboduchý, stačilo mu říct, ať mě tam klidně zaveze, ale akorát si projede benzin navíc a stejně nic nedostane, protože mám prostě jen těch 200 SRD (což byla náhodou i pravda :D )

Dost dobré :-)

0 Citovat

Najlepsi je v thajsku.

Cakas babu a dojde lajdyboy :)

Samozrejme nie moja skusenost

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Najlepsi je v thajsku.

Cakas babu a dojde lajdyboy :)

Samozrejme nie moja skusenost

Tak tam je to skutečně velmi nebezpečné a je treba vše pro jistotu kontrolovat ještě před uzavřením kšeftu. :-)))

Edit: Pohmatem myslim


0 Citovat

baca12 napsal(a):

Najlepsi je v thajsku.

Cakas babu a dojde lajdyboy :)

Samozrejme nie moja skusenost


Samozřejmě.

0 Citovat

Mě nejvíc pobavil bubák v New Yorku, když mi za chůze vrazil do ruky CD s honosným potiskem "great hits of NYC". Když jsem mu ho chtěl vrátit zpátky, už mu šly ruce dozadu a že chce prachy. Tak jsem mu to CD položil na lavičku, mávnul rukou na pozdrav  a šel do hajzlu. Tolik slov na f* jsem nidky předtím neslyšel  :-D :-D

0