https://www.idnes.cz/ekonomika/d...oprava_divMně to přijde jako takový švédský eko fundamentalismus. To jako budou Švédové na dovolenou do jizni Evropy jezdit auty, vlakem či co? Nebo budou sedět doma, protože by se jinak hanbou propadli?! Jak to máte vy?  .

Stydíte se za létání?

Založil ve fóru Co se nevešlo

https://www.idnes.cz/ekonomika/d...oprava_div

Mně to přijde jako takový švédský eko fundamentalismus. To jako budou Švédové na dovolenou do jizni Evropy jezdit auty, vlakem či co? Nebo budou sedět doma, protože by se jinak hanbou propadli?! 

Jak to máte vy? 

0

Létám tak málo, že nemám potřebu nic omezovat.

Spíš jsem zvědav, co vše se na toto hnutí nabalí. 


0 Citovat

Když si vezmu na mušku třeba USA, kde je letecká a automobilová doprava páteří celé dopravní infrastruktury, ve které je ta železniční téměř zanedbatelná. A to nemluvě o tom, že lenivost Američanů nezná mezí, množství podniků s “drive in”. Autem snad vyváží i odpadky. Letecká doprava tam obsluhuje i ta nejmenší provinční města velikosti Frýdku Místku. 

0 Citovat

Vecsina Svedov ma umiernenejsi pristup a omedzuju lietanie na vikend v New Yorku, jeden den v Milane a pod. A business tripy. Dokonca aj nasi klienti - vecsinou banky - na nasu firmu tlacia aby sme znizili svoju uhlikovu stopu. 

Pri mojich 2-3 dovolenkach rocne nie, ale keby lietam na eurovikend 2 krat do mesiaca tak by som sa to asi kolegom hanbila priznat...:) 
0 Citovat

Osobně si myslím, že dokud budou regiony a města typu Brno, Ostrava,.. dotovat zbytečné létání pro turisty a byznysmeny, místo podpory regionální dopravy pro místní občany, tak s tím moc neuděláme. Až přestanou dotace, snad se trochu zvýší ceny letenek a tím pádem bude víc lidí přemýšlet, zda letět, nebo za nižší cenu ject více hodin např. vlakem, nebo zůstat doma a projít se do lesa za město.

Zatím se můžu uťěšovat tím, že náklady na mojí letenku jsou více jak její cena €10. A tím tak přispívám ke krachu tohoto nešvaru :)

0 Citovat

Mě už tohle začíná stvat. Pokud ti lidé nebydlí v jeskyni a neloví mamuty, tak to jsou obyčejní pokrytci. Stejně jako nedavná diskuze k jednodenním výletům po Evropě tady na CL, obouvání se do autorů zveřejnění akce a nesmyslné  a agresivní argumenty některých diskutujících. 

Ať má letecká doprava samozřejmě stejné podmínky jako kterákoliv jiná VHD co se týče daní apod, ať se následkem toho klidně zvednou ceny letenek, žádné výhody, žádné dotace. Ale proč si zrovna ti lidé vybrali leteckou dopravu, když je to stejný znečišťovatel jako cokoliv jiného na planetě. Jasně, je lepší si vybrat leteckou dopravu, kterou většina lidí využívá jen minimálně, takže je to tak nebolí. Ať vyhodí veškerou elektroniku a všechny výdobytky moderního světa, ale to už by se jim nechtělo že. Tohle je krásná ukázka pokrytectví nejhrubšího zrna.


0 Citovat

Já se stydím za tu ostudu co dělám na cestách, za to že moc piju apod., ale za to létání to ne.

0 Citovat

Libore, je každého volbou, jakou dopravu použije. To, že někdo nechce létat letadlem, ještě neznamená, že chce žít v jeskyni. Taky už jsem párkrát zvolil vlak místo letadla. Na západě s rychlovlaky je to dobrá volba, na rozdíl od našeho skanzenu.

0 Citovat

Nestydím. Naopak dost se stydím za lidi, co poučují a kritizují ostatní a dělají, že sežrali všechnu moudrost světa. 

0 Citovat

Moc nelétám (15-20 letů ročně) a i kdybych létal 4x tolik tak se za to nestydím.

Nechápu tady ale komentáře typu létám za 10e aby nízkonákladovky zkrachovaly / už aby letenky zdrahly, nebude létat tolik lidí a podobně.

Měl jsem za to, že jsme na portálu cestuj levně a ne cestuj šetrně k přírodě.

Jestli z toho má někdo morální dilema tak ať jezdí na bambusovém kole.


0 Citovat

Myslím si, že na létání jako takovém v současné době není nic špatného. V mnoha případech jsou emise z dané cesty vyšší při použití auta, než při cestě letadlem. Určitě automobilová doprava způsobuje daleko větší škody, zejména pak ve velkých městech. Samozřejmě existují případy, kde je systém letecké dopravy nepochopitelný, například časté spojení relativně blízkých míst (nedávno se řešilo například Brusel - Amsterdam) nebo to, že letenka s přískokem je levnější, než přímý let.

Samozřejmě všechny způsoby dopravy mají svojí nenahraditelnou roli, ale je jasné, že železniční doprava je k přírodě nejšetrnější. Proto by bylo dobré se zaměřit na její rozvoj tam, kde má největší potenciál. Tedy ke kapacitnímu rychlému spojení na střední vzdálenost nebo k obsluze velkých aglomerací. Tady si myslím, že jsou velké rezervy co se týká plánování a financování nových staveb.
0 Citovat

Já se stydím a hned jsem se potrestal a nekoupil si k snídani nic sladkého a k obědu budu bez masa. A až budu mít navečer nad hlavou EK A380, tak si 2x odplivnu...

0 Citovat

Je to o nějaké rovnováze. Na jednom konci jsou ekoteroristi, na druhém děda co topí PETkama s vyjetým olejem. Kdyby ti ekologičtí úplně vymizeli, PETkama by topila půlka národa a pochcípali bychom tady. 

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Libore, je každého volbou, jakou dopravu použije. To, že někdo nechce létat letadlem, ještě neznamená, že chce žít v jeskyni. Taky už jsem párkrát zvolil vlak místo letadla. Na západě s rychlovlaky je to dobrá volba, na rozdíl od našeho skanzenu.

Já jsem se asi špatně vyjádřil po ránu. V podstatě jsem chtěl říct to samé. Ať každý žije podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale ať to nevnucuje ostatním, což mi přišlo, že se dělo v té zmiňované diskuzi pod akcí na jednodenní výlety Milán, Budapest apod, kde mi přišlo, že někteří diskutující ty rychlé akce přímo odsuzovali a snažili se druhým vnutit svůj způsob cestování, to mě naštvalo nejvíc. 

0 Citovat

Tak, ještě by se měli Švédi začít stydět za to, že používají internet. Výroba energie pro jeho chod má stejnou, nebo vyšší uhlíkovou stopu, než celá letecká doprava. https://internethealthreport.org...han/   

0 Citovat

Kedze uz 4 roky sa snazime o ako taky ekologicky zodpovednejsi pristup k zivotu, tak by bolo dost divne, keby sa to nedotkne aj lietania. Takze sme uplne vypustili rozne eurovikendy a vylety typu 4 dni v NY.  Nastastie pre nas bolo lahke sa toho vzdat, lebo nas tieto typy vyletov aj tak nikdy nejak extra nebavili (proste boli lacne letenky, podme...). Tento rok sme neleteli nikam, buduci rok chcem ist na 3 mesiace do Peru. A za tuto statistiku sa urcite nestydim. Druha vec je, ze sme boli autom na roadtripe na Balkane a pochybujem, ze cesta autom vyjde lepsie ako lietadlo (nenasla som jednoznacne stanovisko).

Btw. niekde som citala, ze ak ste vegan, tak za rok usetrite tolko energie/CO2/bohviecoho ako spiatocny transatlanticky let. Ak by to bolo pravda, tak super cesta ako si to lietanie vykompenzovat :)

0 Citovat

Otázka: Stydíš se za létání?

Odpověď: Ne, nestydím.

A ano, souhlasím s narovnáním podmínek pro všechny druhy cestování (daňová zátěž paliv, dotace apod.). Nechci se pouštět do diskuze ohledně víkendových letenek do Milána (proč zrovna Miláno?  :-D ), mě třeba mnohem víc trápí nesmyslné objemy exportu a importu všelijakých komodit. Například v ČR podojit krávu, mléko odvézt do DE, tam z něj udělat sýr a ten pak zase dovézt do ČR. Protože je to levnější o korunu na 100g balíček? A tak je to se dřevem, s masem ... s čímkoliv. Naprosto zbytečné. Nemluvě o obrovských lodích, které denně vyjíždějí zejména z Číny vezoucí tísíce tun často nekvalitních plastových šuntů. Hlavně že je to za dolar. Nemám nic proti volnému obchodu a například ananas v našich podmínkách opravdu nevypěstujeme. Na druhou stranu v rámci současné ekohysterie bych asi začal od toho největšího (sopky a jiné přírodní pochody těžko ovlivníme) a to jsou podle mého názoru právě obrovské kontejnerové lodě spalující tísíce tun LTO, TTO a LTO/TTO-REG.
0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

Btw. niekde som citala, ze ak ste vegan, tak za rok usetrite tolko energie/CO2/bohviecoho ako spiatocny transatlanticky let. Ak by to bolo pravda, tak super cesta ako si to lietanie vykompenzovat :)

To ale neplatí pro dovozené avokádo přes půlku planety ;) a kvůli kterému byl vypálený kus pralesa, aby bylo místo pro plantáž...

0 Citovat

+1  

 Je takové přísloví  - každý cikán vždy hádá podle své planety...

0 Citovat

Michal napsal(a):

To ale neplatí pro dovozené avokádo přes půlku planety ;) a kvůli kterému byl vypálený kus pralesa, aby bylo místo pro plantáž...

Tazko povedat co vychadza lepsie. Ci avokado, ktore preletelo polku sveta a priamo ho zjes, alebo krmna soja, ktora preletela polku sveta a ktoru skonzumujes skrz dalsieho zivocicha. Esteze existuju farmarske trhy, kde si clovek moze nakupit kopec lokalneho ovocia a zeleniny a nemusi riesit tieto dilemy :)

0 Citovat

Je potřeba řešit příčinu a tou je jednoznačně moc lidí na malém prostoru, kdyby tady žily třeba 2 miliardy, tak by všichni mohli kouřit, létat, znečišťovat podle libosti a  planeta by si s tím poradila. Stačí se připojit k čínské politice jednoho dítěte a problém je vyřešen. Ale jdeme špatnou cestou a řeší se jak v budoucnu uživit cca 15 miliard lidí. Volte politiky co mají koule to změnit.

0 Citovat

ja mam stale pocit, ze zijeme teraz v tom najlepsom obdobi na cestovanie a asi dlho nepotrva a "neviditelna ruka trhu" to cele vyriesi a mozno nebude treba ani ten "strasidelny Brusel". Par dalsich krachov aeroliniek, opat vyssie ceny ropy (alebo koniec oslobodenia leteckeho paliva od dane ) trh sa mozno zastabilizuje a ceny leteniek sa zrealnia. Predsa nikto si nemoze mysliet, ze sa bude lietat po Europe za 5 euro donekonecna.  Ono aj vidiet na tomto webe aky je progres a aki su ludia zhyckani. Pred 10 rokmi by som sa doslovne "posral", keby som z Viedne letel za 300 euro do NYC, alebo do Londyna na otocku za 50 euro. Teraz ked nie je USA pod 200, a Europa R/T pod 10 euro, nikto si to uz ani nevsima a vlastne mozno ani nekupuje ked naozaj nemusi. A ano, o tyzden letim s tatkom do Londyna na otocku, nehanbaim sa za to, ale asi to uz bude posledny krat. Radsej zainvestujem viac do destinacii kam naozaj chcem ist ako bezcielne lietat a vymyslat ako zabit ten den v tom pochybnom meste, kde som ani nechcel ist, ked som uz tie letenky kupil.

0 Citovat

Надежда Константиновна Крупская napsal(a):

Je potřeba řešit příčinu a tou je jednoznačně moc lidí na malém prostoru, kdyby tady žily třeba 2 miliardy, tak by všichni mohli kouřit, létat, znečišťovat podle libosti a  planeta by si s tím poradila. Stačí se připojit k čínské politice jednoho dítěte a problém je vyřešen. Ale jdeme špatnou cestou a řeší se jak v budoucnu uživit cca 15 miliard lidí. Volte politiky co mají koule to změnit.

Naděžda je výjimečně pouze 3 roky pozadu. 😁 https://en.wikipedia.org/wiki/Tw...ild_policy Politika jednoho dítěte se jim z celkem jasných důvodů moc neosvědčila.

0 Citovat

Tak létat kvůli destinaci a ne že to zrovna levné a určitě tam něco bude jsem už taky začal. 

 Ale ne kvůli ceně nebo klimatu ale kvůli toho, že mám prostě posraných 23 dní dovolené a tím to hasne :)

0 Citovat

J0x napsal(a):

Naděžda je výjimečně pouze 3 roky pozadu. 😁 https://en.wikipedia.org/wiki/Tw...ild_policy Politika jednoho dítěte se jim z celkem jasných důvodů moc neosvědčila.


Mně to přijde jako realističtější řešení, protože co je jinak alternativa - uživit těch 15 mld? A co potom uživit 20, 30, 40  mld? Kolonizovat další planety? Aby se to pak nemuselo řešit jako v Rusku při bolševické revoluci.

0